Dotterns LCHF-gröt verkar befinna sig i Expressens LCHF tidning?

Gröt LCHFVill du inte läsa ett gnälligt inlägg så stoppa redan här

Nu har jag ju inte sett tidningen med egna ögon, så om det är  hennes gröt får ju vara osagt.

men jag får uppfattning från fler håll att en LCHF-gröt finns som ett av fler frukostförslag i Expressen och att denna gröt är så som min dotter uppfann den efter hårt slit och experimenterande för att få fram en god gröt a´ la LCHF 2011.

Nu vet jag mycket väl att ”mycket bra recept reser långt” och tillslut har man ingen aning om från vart det kommer.
men även idag går det att googla och fortfarande har man lätt för att hitta originalet ;)  
Nu kallas den omväxlande Kokosgröt, LCHF-gröt eller Paleogröt.  Men måtten är exakt som dotterns…
2 ägg, 1 dl vätska och 1 msk kokosmjöl…
Ser också att denna gröt finns under en betalsajt, där folk får betala för att få recepten… även tidningen är ju inte gratis…

man blir lite fundersam varför det ”stjäls” så friskt bland bloggare, författare och kockar
har de inga egna idéer utan behöver stjäla andras?

Vet att det inte finns copyright på recept och det vet ”tjuvarna” också ;)

idag blev jag sur å min dotters vägnar… hon skiter i det hon vet ju (tyvärr) hur marknaden är…

 

5:2 – Periodisk fasta

vattenglasDet är ett himla liv om 5:2 och många får uppfattningen om att detta är något nytt på ”diethimlen” . Periodisk fasta är ju inte något nytt alls!
Periodisk fasta kunde jag läsa om redan när jag började LCHF´a 2008 och då kunde jag notera att många av inläggen på bloggar och forum redan då var gamla…

Periodisk fasta var också något jag redan något år efter jag la om kosten till LCHF gav mig in i och provade. När jag sedan började blogga april 2011 så skrev jag om PF=Periodisk fasta
Allt sedan dessa har jag PF´at fram och tillbaka beroende på hur livet ser ut. Oftast har det varit 18:6 dvs fasta i 18 timmar med ett ätfönster på 6 timmar varje dag. Många kör oftast 16:8.

Vid tiden för min första bakboks utkomst våren 2012 så hade jag Mr Colting på besök i köket vi fikade semla och kaffe och vi pratade om mycket och i synnerhet PF och 24 timmars fasta. Därefter har jag fastat någon gång i veckan 24 timmar tillsammans med 18:6, dvs bara dricka vatten och lite kaffe under faste timmarna.
Detta att fasta 24 timmar eller mer är ju heller inget nytt, den som skriver mest om ESE (eat stop eat) det är väl Brad Pilon

kaffe_Så mitt sätt att bedriva PF nu är just att helfasta i 24 timmar (endast vatten och lite kaffe) två gånger i veckan, oftast måndag och torsdag.
Jag äter alltså middag runt 16 och därefter fastar jag helt till kl 16 dagen därpå. jag bryter fastan med en normal middag, jag räknar inte kcal. jag bryter fastan så som Brad Pilon anser man ska göra dvs med en middag i den storlek som man normalt äter som om man inte fastat alls.

Den numera berömda 5:2 metoden/dieten enligt Mr Mosley är mer halvfasta i 36 timmar, dvs man äter 500-600 kcal under dessa 36 timmar. När du äter bestämmer du själv. Detta kom sig av att Mosley inte klarade av att helfasta, han behövde en liten frukost innan han gick till jobbet…

Dock skulle jag tro att han hade klarat galant att gå och jobba på fastande mage om han åt mer lågkolhydratskost och inte var fettskrämd ;)

Jag har själv aldrig haft problem att göra varken det ena eller andra på fastande mage. När jag fastade 18 timmar så gjorde jag alltid mitt styrketräningspass timmarna innan fastan skulle brytas och det helt utan problem.
Att gå hela 24 timmar utan mat kan vara lite svårt de första gångerna man gör det, men oftast (på mig) så går det plättlätt efter ca 4-5 gånger.

Så, nu har jag återigen skrivit om PF för ”femtiotolfte” gången….

 

 

Creme Brulee Cheesecake Bars
                                                              
 Kexbotten:
220 gr Digestivekex
100 gr smält smör
Lägg bakplåtspapper i botten på en form 20x30 cm.
Kör digestivekexen till fina smulor i en matberedare.
Blanda med det smälta smöret.
Tryck ut i botten på formen.
Baka i ca 8 minuter 175°c och sänk ugnen till 150 °c
 
Till fyllningen:
 500 gr färskost, rumstemperatur
  2,4 dl strösocker
  Två stora ägg
  En stor äggula
  1 vaniljstång, delad och skrapade eller vaniljsocker
  1/2 tsk fint havssalt

För brulee täcket:
  1/4 dl strösocker
.
Till fyllningen:
  Placera creme cheese i skål och vispa tills slätt. Tillsätt socker, ägg, äggula, vanilj, och salt och vispa tills väl blandat och smidigt.

Häll blandningen i den förberedda formen. Grädda 30 minuter tills fast men överbaka inte.
Låt svalna helt i formen. Plasta in och kyl minst 2 timmar. Skär sedan i passande rutor.

Strö sedan socker på varje ruta och bränn med en brännare till gyllenbrunt. Förvaras i kylskåp.
 
Orginalrecept hittar du här:
 
Släng-ihop-bröd bakat på kallpressad rapsolja

nybakat_bröd
Det ultimata brödet att svänga ihop till len soppa eller varför inte till helgfrukost. Enkla ingredienser, inget knådande och vansinnigt gott! :-P Brödet har jag bakat med 1 dl kallpressad rapsolja, det ger den härliga gula färgen och rejält med smak till brödet.

Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
4 dl ljummet vatten
3 msk flytande honung
1 dl kallpressad rapsolja (jag brukar använda ICA´s, Zeta eller Kung markatta)
ca 10-12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet, måttet är lite svävande då jag alltid gör på en höft men ca 10-12 dl. Degen ska vara smidig och lös, absolut inte hård och kompakt. Arbeta degen med maskin eller degkrokar ca 10 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord och vrid den några varv med mjölade händeroch lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ca 40 min. Värm ugnen till 175 grader och grädda därefter ca 45-50 min eller tills brödet fått en gyllenbrun skorpa.

enkelt_bröd_soppbröd_soppa
Soppbröd är ett måste! ;-)

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Ät och njut!

Skinkstek med höstens smaker, tillagad i ugn med grönsaker och gräddsås

skinkstek_höst_sås_saftig
Längtar ni som jag efter riktig, rejäl höstmat.?
Mustiga köttgrytor, långkok, palt, kroppkakor och värmande husmanskost för att nämna några favoriter.

Här viner vindarna på ön ungefär varann dag, då är det HÖST. Dessemellan skiner solen men det är lite sådär på gränsen till; ”ska jag plocka fram raggsockorna nu eller inte än?!”

Långt ifrån är det i alla fall inte. Men mat behöver vi och se det här receptet som en liten inkörsport till hösten med denna ljuvliga skinkstek med massor av höstsmak från årstidens primörer som blommat ut. Zucchini, paprika, färsk rödlök och så naturligtvis en hejdundrande massa champinjoner. Gräddsås och potatis på de.

Nån som misstycker? :-P

Ikväll är det fredag och jag har haft en förkyld sjukling hemma i två dar. Vi ska dock ge oss ut ikväll och grilla lite korv med varma baguetter och vitlökssmör, sen blir det TV-soffan och ”Fångarna på fortet” hela kvällen lång innan John Blund kommer… Mmmm… Faktiskt inte alls så tokigt! ;-)

Det här behöver du : 
1,2 – 3 kilo fläskstek i bit (skinka, bog, karré etc)
smör till stekning
2 tsk malen ungersk paprika
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar

½ zucchini
1 äpple
1 morot
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
100 gram färska champinjoner

Såsen : 
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mörk oxbuljong (2-3 msk fond/alt. tärning + vatten)
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 tsk japansk soya
1 tsk D´Elidas chilisås
1 krm malen vitpeppar
2 msk vinbärsgelé
Salt

GÖR SÅHÄR :
Skär grönsaker, äpple, svamp och lök och lägg i en ugnsfast form.

Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn skinksteken runtom så den får fin färg. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Ta upp och lägg steken i formen på grönsakerna.

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i.med smör och mjöl och vispa slätt.

Tillsätt buljong lite i taget samtidigt som du vispar så det inte blir klumpar. När all buljong är i, tillsätt grädde, tomatpuré, soya, vitpeppar och gelé. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt. Slå såsen över formen med skinkstek och grönsaker. Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader. Ta ut formen, täck med folié och låt ”vila” ca 10-15 min. Ta upp köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg tillbaka i formen med sås. Servera med kokt potatis.

hästmat_mat_middag_stek_skinkstek_fläskstek
Grönsaker, frukt, lök och svamp som får bli tillbehör i formen med sås och skinkstek.

mat_höst_skte_fläskstek_skinkstek
Allt på plats. Nu ska såsen vispas ihop i samma panna som skinksteken brynts i.

skinkstek_ugn_hel_grönsaker_sås_höst
Slå såsen över alltihopa. Toppa med lite smulade chiliflakes.

skinkstek_stek_grönsaker_i_ugn
Färdig att skivas upp och serveras med rykande god, nykokt potatis, skeda ur formen med alla härliga grönsaker, äpple, lök och svamp och den goda gräddsåsen.

Italienska tunnbrödssnittar med parmaskinka, pesto, mozzarella och soltorkade tomater

tunnbrödsrullar_mozarella_parmaskinka_tomat_pest
Dessa supergoda tunnbrödssnittar med italienska smaker har min bästa vän gjort. Hon tog med sig dom till oss och bjöd på helgen som gick. Jag är en riktig tunnbrödsälskare och speciellt ihoprullade med rökt renkött och pepparrot men dessa måste jag nog erkänna var snäppet godare!

Så fräscha i smaken och ypperliga små munsbitar till kvällssnack, drink eller som lite färdkost om man ska iväg på roadtrip… :-P

ca 20 st
Det här behöver du : 
3 tunnbröd
150 gram parmaskinka
2 pkt mozzarellost a´125 gram
100 gram soltorkade tomater i olja
5-6 msk grön pesto

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut tunnbröden och fördela parmaskinkan ovanpå. Skiva mozzarellaosten och lägg över. Finhacka de soltorkade tomaterna och strössla över. Bred på ett tunt lager grön pesto och rulla ihop från långsida till långsida. Skär små snittar/snurror och servera till drink eller snackstilltugg.

tunnbrödsrullar_snittar_tunnbröd

parmarullar_parmasnittar_mozarella_tunnbrödssnittar

Toppkommentar hos kostdoktorn

IMG_0044i inlägget  Brödförsäljning ger storförlust
har en kommentar från Majoren fått uppmärksamhet!

”När ska Påhlsson förstå att det är dags att göra nyttigt LCHF-bröd?? Det är ju för f-n bara att ringa tex Mariann Andersson och köpa hennes recept!
Jag är beredd att betala ett mångdubbelt pris för bra bröd.
Tur att de inte är i musikbranschen, då hade de väl tillverkat kassettband fortfarande.”

den har fått fram tills nu 62 gilla och detta trots att mitt namn nämns…

Så PÅGENS! När ringer ni mig?
Jag tror tom jag skulle ge bort recept för att ni skulle kunna bidra till folkhälsan. Det finns ju rikligt att välja på också ;)

 

Majorens tips ang ljust formbröd

IMG_0291Fick ett härligt och lite kul meddelande på facebook från Fredrik ”Majoren” Söderlund, majoren som ofta kommenterar hos kostdoktorn ni vet…
han  skrev så här:
Hej Mariann!
Jag tycker verkligen om dina brödrecept och har gjort en modifiering på min favorit, det ljusa formbrödet på s41 i ”Baka matbröd med LCHF”. Jag har dubblat receptet och använder en stor brödform och gräddar istället på 175grader i en timme. Då blir stoleken bra för oss karlar och det är perfekt att frysa in skivat och passar bättre i brödrosten!

 

Så nu alla rediga karlar gör alltså dubbel sats av bröden så storleken blir bra för er ;)

Tusen tack majoren för ett mycket bra tips!

 

Bikarbonat – mirakelmedel

Bikarbonat-storpackVad är bikarbonat? NaHCO3

Den frågan besvaras idag hos Kostdemokrati av Margareta Lundström som skriver där regelbundet.Bilden är Margaretas.
Hon börjar artikeln med:

”Det är en fullständigt ofarlig produkt. Skulle ett barn av misstag stoppa det i munnen så spottar de ut det själv, det smakar salt. Den är perfekt för att hålla ohyra borta och kan förvaras bland andra matvaror.

Bikarbonat har man användning för överallt i hemmet, vilket problem det än gäller: från matlagning till tvätt, men även som medicin. Det är ett verkligt universalmedel. Det är billigt och kan användas efter behov. Gör det till en basvara i hemmet.”

Klipper in lite bra stycken här:

”Natriumbikarbonat är en fullkomligt naturlig produkt som finns i jordens hav och vattendrag och i marken. Den innehåller inga av de frätande ämnen som finns i kemikalier och många industriella rengörings- och tvättmedel. Det är ogiftigt och kan i form av hushållsbikarbonat användas utan fara för barn, husdjur eller växter.

Bikarbonaten har många användningsområden tack vare 4 viktiga egenskaper.

- Dess mjuka och flexibla molekylstruktur med milt slipande egenskaper gör den till en förträfflig rengörare.

- Bikarbonats kristallstruktur löses upp i vatten och partiklarna ”polerar” och gör vattnet mjukt.

- Dess neutraliserande agens reglerar pH-balansen.

- Och bäst av allt, den är billig! Använd den överallt i ditt hem. Följ råden i den här boken och se alltid till att du har bikarbonat hemma, redo att användas i städningen och som hjälpreda i köket!

 

Läs här om du blir nyfiken på alla ”tusentals” sätt att använda bikarbonaten!! Ps. några få är dock onödiga för oss LCHF´are ;)
Skriv ut  alla dessa supertips!

 Dr Oetkers bikarbonat ska enligt googling vara utan aluminiumrester!

 

Premiär för lägerelden

kean_öjkroken
Nicke har gått med röjsågen och ”plockat fram” vår lägereld inför höst och vinter. I helgen premiärgrillade vi och den matglada Kean fick såklart vara med. Det är ibland väldigt svårt att hålla en sån lång näsa i styr men det går bättre och bättre.

Många frukostmackor har rykt från barnen då dom suttit framför TV:n om morgnarna, likaså är han enormt duktig på att vila huvudet på köksbordet med snålvattnet rinnande när vi äter. Men peppar, peppar så har han ännu inte tjuvat eller hoppat upp på köksbänken där jag ofta förbereder och ställer fram allt inför matlagning. ;-)

Lägerelden är vår favorit-mys-plats på hösten. Lummigt och vindstilla och att bara sitta och njuta eldens lågor är avkoppling som är svår att mäta. Med andra ord har hösten anlänt till ön och min favorittid av alla på året har börjat!

Nu tedde det ju sig inte bättre än att vi både fick en släng av förkylning, magsjuka och idag med ett ljuvligt uppvaknade av ryggskott… Det är väl härligt att avverka allt på en gång så är det gjort…

Ryggskott brukar jag få en gång om året men detta är nog värsta slängen av alla då jag får ta myrsteg fram och hålla i mig längs väggarna när jag går framåtlutad och enda sköna ställningen är att stå böjd och hänga över något… Extremt praktiskt… Eller inte!

Hoppas jag vaknar imorgon och kan GÅ åtminstone! :-P

Recept i dagens inlägg refererar jag till tidigare marinad, potatissallad och vår nya favorit till grillkorv – ICA´s kabanoss, 78% kött med cayenne, peppar, paprika, och vitlök. Den är vansinnigt god med lite het eftersmak,

Bilder får ni hur som haver… ;-)

eld_grilla
Avkoppling!

lägereld_kean
Mmmmm…. Luktar ju så gott! Kean är dock lugn som en filbunke och ligger snällt o tittar på när husse grillar.

grillat_lägereld
Oansenlig men vansinnigt god grilltallrik. ;-)

grappans_kean_dobermann_hane
Bus-Kean i sitt esse!

kean_helbild
Vackraste pärlan på jorden… Jo, så är det! :-P