Frones, nöt och fröscones
Frones, nöt och fröscones
Källa: Sockerfritt
Portioner: 10-12

Ingredienser:
Vispa 1 ägg + 1 dl vatten

1 dl mandelmjöl
0,5 dl malda valnötter
( om ni inte har valnöt, ta 1,5 dl mandelmjöl el t.ex mald hasselnöt)
= ca 2 - 2,5 dl malda nötter..
+
1 dl kokosflingor
1 msk krossade linfrön (hela går också bra)
+
0,5 dl naturella solrosfrön
0,5 dl gröna pumpafrön
+
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader, ta fram en plåt + bakplåtspapper.

Vispa 1 ägg + 1 dl vatten

Blanda torrt för sig och sedan ner i äggvispet;

Blanda ihop och klicka ut i 10-12 klickar på bakplåtspappret, grädda 20 minuter tills de fått färg

Goda nybakade varma med smör och ost, eller kalla i matsäck.. glutenfritt, sockerfritt, mjölkfritt.

Kryddning: jag tycker de är goda naturliga med lite salt, men man kan ju prova att krydda med malen kardemumma, kanel, kanske lite ajwain sellerifrön, kanske fänkål och kummin, brödkryddor.
Chokladbollar med lakritspulver
Chokladbollar med lakritspulver
Källa: Sockerfritt
Portioner: 3-4

Ingredienser:
ca 0,5 dl kokosfett, naturligt oraffinerat, ohärdat
ca 0,5 - 1 dl kokosflingor
2-3 tsk kakao
0,5 dl lakritspulver, naturligt, sockerfritt
Gör så här:
Knåda ihop chokladbollar med kokosfett, kokosflingor och kakao, ta mer av något om det behövs.

Rulla i lakritspulvret, små eller större kulor, ställ i kylen en liten stund
Kycklinggratäng
Kycklinggratäng
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6-9

Ingredienser:
1 grillad kyckling, köttet delat i mindre bitar

1 påse fryst bladspenat
1 msk kokosfett, lite salt och peppar

3 dl riven ost, hög fetthalt, låg kolhydrathalt, 1 g eller mindre per 100 g
+
1-2 dl riven parmesan
1 msk malen paprika

6 ägg + 0,5 dl vatten
3-4 småtomater i skivor ovanpå
Gör så här:
Stek spenaten med kokosfett i stekpanna med lite peppar, Lägg i botten på en ugnsform.

Blanda osten med en matsked paprikapulver, blanda sedan i kycklingköttet. Lägg detta ovanpå spenaten i formen. Fördela tomatskivorna över och vispa ägg+vatten och häll ovanpå allt.

In i 200 grader ugn ca 20 min, eller tills osten och äggen fått färg

Gott att äta kallt som varmt, matlåda, buffé, fredagsmys, lördagsfrukost.
Tacopaj
Tacopaj
Källa: Imelda
Portioner: 4-5

Ingredienser:
Pajskal
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosnötsmjöl
1/2 dl sesamfrön utan skal
1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g osaltat smör
2 tsk kallt vatten
1 ägg

Tacoköttfärs
Lite rapsolja och smör
2 små skivade gula lökar
Ca 400-450 g köttfärs
1 liten hackad solovitlök (kinesisk vitlök)
1 dl krossade tomater
1 dl grovhackad bladpersilja
Tacokrydda efter smak (köper du färdig så följ anvisningarna på paketet)

Topping
2 dl crème fraiche
120 g riven västerbottenost
6-7 halverade körsbärstomater

Gör så här:
Pajskal
Lägg mandelmjöl, sesamfrön, kokosnötsmjöl och pofiber i en mixer. Kör mixern en minut. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg.
Tryck ut degen i en form på ca 24-25 cm. Nagga botten med en gaffel.
Låt stå i kylen i en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet i 8-9 minuter tills den börjar få färg.
Låt svalna lite och fyll sedan med valfri fyllning eller med fyllningen nedan.

Köttfärs
Stek lök. Tillsätt köttfärs och vitlök och stek färdigt köttfärsen. Tillsätt tomat, persilja och tacokryddan och låt allt puttra en stund.

Topping
Blanda crème fraiche med ost och fördela över pajen som du fyllt med köttfärs. Tryck ner tomathalvorna och grädda pajen ca 20-25 minuter.

Servera gärna en god sallad till!
85 Tips för en god Buffé à la LCHF till Påsk

Påskbuffé

Så börjar det så sakteliga dra ihop sig mot Påsk igen, med allt vad det innebär av matfunderingar, receptletande och inköp.

Jag har gjort det lite enklare för Dig i år, genom att samla många av mina favoriter som passar till en Påskbuffé på ett och samma ställe.

Själv kommer jag inte att laga så mycket, på Skärtorsdag flyger jag som alla andra Påskkärringar söderöver.

Men inte till Blåkulla för min del i år, jag väljer värmen i Turkiet istället.

Den här gången blir vi där en månad, så det kommer att dyka upp ett och annat recept på min variant av Medelhavskosten här igen framöver.

För att Du ska få lite inspiration till vad bra Påskmat kan vara för oss som äter LCHF, så har jag sammanställt den här listan på god mat med lite kolhydrater.

Ja, de passar förstås även alla som inte äter Lågkolhydratkost också. Det är vanlig, hemlagad festmat på traditionellt vis, helt enkelt.

De här godsakerna passar förstås inte bara till Påsk utan även till Pingst, Bröllop, Midsommar och andra festliga tillfällen.

Börjar Du förbereda i tid, så kan helgen bli lugn och skön, men ändå fylld av goda rätter.

Hoppas Du hittar något som kan förgylla festerna bland mina många receptlänkar.

Här finns Sillar, Sallader, Vilt, Lamm, Kyckling, Smårätter, Varmrätter, Varma Såser, Kalla Såser, Vegetariskt, Glutenfritt Bröd och en hel del läckra Desserter.

Klicka bara på rätterna här nere, så kommer Du till recepten.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbuffé

Björksnaps

Inlagd Sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Sillfrukost

Rullströmming med Pepparrot

Gubbröra

Mousse på Matjessill

Räkmousse

Laxbakelse med Räkor

Litet Laxpaket med Fetaost

Laxmousse

Gravrökt Lax med Hjortronsås

Gravlax med Mammas Dillmajonnäs

Gravad Fjällöring

Rökta Laxfenor med två såser

Varmrökt Sik med Örtsås

Laxsallad med Dansk Remouladsås

Laxröra på Våffelhjärta

Grillad Lax med Fetaost och Mango

Baconlindad Laxtournedos

Dillgräddsås

Vitvinssås

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Varm Lammsallad med Aioli

Lammfärsbiffar

Lammstek med Rödvinssky

Långkokt Lammgryta

Örtkryddad Kyckling i ugn

Citronmarinerade Kycklingspett

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Örtmarinerad Rådjursstek

Gratäng med Palsternacka och Pepparrot

Rättikagratäng

Kantarellsås

Pepparsås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Gravad Älgstek

Rökt Renhjärta med Pepparrotsgrädde

Kesofyllda Rostbiffrullar

Rimmad Kyckling

Äggröra med Paprika och Chili

Färskoströra med Avocado

Krämig Zucchinisallad

Valnötsfyllda Omeletterullar

Varm Paprikasallad

Ostpaj på Mandelbotten

Turkisk Morotsröra

Tomatchutney med Citron

Marinerade Cocktailtomater

Marinerad Fetaost

Grillad Fetaost och Ostkex

Halloumi med varm Tomatsallad

Tomatpesto

Tre Avocadoröror

Morotslåda

Äggröra med Pepparrot

Rödbetssallad

Hemgjord Majonnäs och Aioli

Saffransaioli och Fetaoströra

Citronsås

Vitlökskeso

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med Kokos och Lime

Små Blåbärspajer

Ostkaka på Keso

Små Gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Mörk Chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Äggtoddy

Valnötsbröd och Ostbricka

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd


Chokladkaka med kaffeglasyr

5 ägg
150 gram smält osaltat smör
2 dl grädde eller CF
5 rutor 90% mörk choklad Lindt
1 dl mandelmjöl
0,75 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia

Glasyren:
100 gram mycket mjukt osaltat smör
100-150 gram cream cheese
2 tsk kakao
2 tsk snabbkaffepulver
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia

dek: kakonibs eller riven choklad

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt bortemot 5 minuter. Smält smöret emd chokladen och ta sedan i grädden. Häll chokladblandningen i äggsmeten och blanda väl.
Blanda de torra ingredienserna väl och blanda sedan ner dem i smeten, se till att den är väl blandad.
Kläm fast ett bakplåtspapper  över botten på en springform ca 21 cm, smöra kanten och pofibra. Häll smeten i formen och grädda mitten av ugnen 175 grader i ca 25 min. Ta ut och låt svalna.
Blanda alla ingredienser väl till glasyren.
Bred glasyren över kakan  och strö över lite kakonibs eller riven choklad.

 

Bloggar etiketter: ,

Kesoplättar och Baka med LCHF

LCHF-plättar

Jag fick en fråga av en läsare om jag brukar använda Kokosnötmjöl och Fibrex i min glutenfria LCHF-bakning.

Kokosnötmjöl har jag inte använt så mycket, men här kommer ett recept på en god Kycklingpaj som jag gjorde med kokosmjöl, den blev väldigt saftig och fin och kokossmaken passade bra till.

Fibrex använder jag inte heller så ofta, men hittade det här gamla receptet på Kesoplättar från bloggens barndom, som förtjänar att tinas upp igen.

För mer njutning, så kan Du gå in på 100% Östersund och läsa om mina utflyktstips i 100% Naturligt god mat.

Där kan Du också ta del av några tips om Yoga från Karina Freij.

Hon lärde mig för många år sen hur jag kunde göra yogaövningar för min dåliga rygg, något som jag fortfarande utövar varje dag.

Hade nog inte blivit så här bra utan de specialanpassade privatlektioner jag tog då.

Mat och yoga ger ju båda njutning för själen, så det känns fint att vi finns på samma sida.

En annan sida där jag också finns med, är informativa Kostrådgivarna.

Sidan är förutom väldigt intressant, dessutom helt gratis. Inga medlemsavgifter behöver betalas för att ta del av all kunskap.

Där kan Du läsa om recept från mig och kokboksförfattaren Klara Desser, blandat med läsvärda reflektioner kring LCHF, maten och livet från några av landets främsta Kostrådgivare.

Där bjuder jag idag på en mindre söt Inlagd Sill, om Du börjat tänka på att lägga in egen till Påsk.

Vill Du ha tips på fler bakrecept på kokosmjöl, så titta in här hos Marianns LCHF mat och bak.

Har precis fått hem Marianns Baka med LCHF i brevlådan, en väldigt vacker bok med 40 lockande recept på kakor med mindre kolhydrater än normalt.

Kommer att provbaka hennes läckra bakverk från boken till födelsedagskalasen framöver sommaren, då kan det vara gott med något extra festligt.

Boken innehåller både traditionella kakor och mer moderna, som Cupcakes och Whoopie Pies.

Mazariner, Budapestrulle, Hallonmoussetårta, Mandelkaka med Limekräm och Semlor är några av de som lockar mig mest.

Kesoplättar 1 port

1 Ekologiskt Ägg

2 msk Keso

2 msk Grädde

1 msk Psylliumfrön

1 msk Fibrex

1 msk Sesamfrön

1 msk Linfrö

Havssalt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och Fibrex.

Låt svälla en halv timme. Smaka om smeten är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Lägg upp med olika bär och 2 msk Ekologisk Turkisk Yoghurt blandat med 1 msk Grädde.


Fiskgryta på viltfångad Sik

Vild Fiskgryta

Att äta viltfångad fisk har blivit mer och mer viktigt för mig, precis som att jag också försöker köpa gräsbeteskött.

Även om det kan vara svårt att hitta i alla butiker i en liten stad som Östersund.

Det är bra att välja viltfångad fisk och gräsbeteskött, för att vi ska få i oss optimalt av nyttiga fetter och näringsämnen.

Det finns betydligt mer av den varan i de fiskar och däggdjur som får leva i den miljö de är skapta för.

Sen är ju också levnadsvillkoren och miljön för de djuren så otroligt mycket bättre, än om de föds upp i fiskodlingar eller djurfabriker.

Det är också bra för att förhindra en utfiskning av haven. För att ge de odlade fiskarna den mat de behöver krävs stora mängder fiskmjöl.

Jag har den stora turen att jag har tillgång till fiskevatten med ädelfisk både här i Jämtland och vid min stuga i Dalarna.

Lilla bilden ovan är tagen på utsikten jag har över Fuluälven, som rinner precis bredvid stugan.

Så Du kan förstå att jag har kärleken till det här med naturlig mat med mig från barnsben.

Min Svågers familj har fiskerätt uppe i en fjällsjö, så därifrån får jag varje år gott om fisk.

Jag är väldigt förtjust i lax, som Du kanske märkt av mina recept genom åren.

Tyvärr är det lite svårt att få tag på viltfångad lax, så där har det blivit den odlade.

Jag ska försöka få tag på den vilda nästa gång det är dags att köpa lax,  det känns viktigt att kunna bidra till en ekologisk balans.

Har Du inte tillgång till sik, så går det förstås bra med någon annan fisk till grytan.

Krämig Fiskgryta med Dill 1 port

125 gr skinn och benfri Sik

1 msk Citronsaft

5 cm Purjolök

1/4 Paprika

4 Cocktailtomater

1 Vitlöksklyfta

1 dl Tomatjuice

1 dl Grädde

½ dl Vitt Vin

1 msk Ekologiskt Kokosfett

1 msk Smör

 1 Lagerblad

½ tsk Paprikapulver

Några droppar Worcestersauce

Havssalt och nymald Vitpeppar

2 msk finhackad Dill

Skär fisken i mindre bitar, pressa citron över och salta lätt.

Finstrimla purjo, paprika och vitlök. Skär tomaterna i fyra delar.

Bryn grönsakerna i smör och kokosfett. Smaksätt med salt, peppar, lagerblad, paprikapulver och Worcestersauce.

Häll på vin, tomatjuice och grädde. Koka upp och låt småputtra i 15 minuter.

Vänd försiktigt ner fisk och dill, låt bara bli varmt. Smaka av om det behövs mer syra eller sälta.


Kryddiga grytan
Kryddiga grytan
Källa: Sockerfritt
Portioner: 3-4

Ingredienser:
ca 600 g nötgrytbitar
steks i kokosfett, ghee, olja.

2 skivade morötter, 2 cm finhackad ingefära

Kryddor
3 nejlikor + 3 hela kryddpeppar, males i mortel
1 tsk malen kanel
1 krm malen kardemumma
1/2 tsk salt
lite malen svartpeppar
1/2 tsk blandade örter (torkade, lidl)
1 tsk gurkmeja

3 msk tomatpuré, 1 tsk worchestersauce och vatten

3 soltorkade tomater i små bitar

1 msk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)
Gör så här:
Nötgrytbitarna steks i kokosfett, ghee, olja med 2 skivade morötter, 2 cm finhackad ingefära.

I med kryddor, se ingredienserna.

Stek tills köttet har färg på alla sidor.

Tillsätt 3 msk tomatpuré, 1 tsk worchestersauce och vatten så det täcker bitarna, och skär eller klipp ner 3 soltorkade tomater i små bitar, koka på låg värme utan lock tills grytan blivit tjockare och det är hälften eller mindre kvar av vattnet.

Tillsätt 1 msk "torkade grönsaker för soppa", Glädje grön, (spenat, purjo, persilja, koriander)

Gott!

Tips; använd kryddningen på olika kött och stek köttgrytor, el. vego, kyckling, fisk, lamm.

Ät med lättkokt broccoli
Idag är jag inbjuden till ME/CFS-föreningen i Borås

ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome) är en neurologisk sjukdom som kännetecknas av långvarig, svårt funktionsnedsättande utmattning i kombination med en rad andra symptom. Sjukdomen börjar oftast i samband med en infektion.

Jag är inbjuden till RME- Riksföreningen för ME patienter och den lokala avdelningen för Borås och berätta om LCHF-bakning och min bakbok.

Fler av de drabbade äter en LCHF liknande kost och många upplever att deras besvär blir bättre om man utesluter socker och många av de dåliga kolhydraterna.

Ska bli spännande att få lov att prata om bakning enligt LCHF!
De ska också få provsmaka mina roskakor, det är en bra och representativ kaka för kokosnötsmjölet också.

 

 

Bloggar etiketter: , ,