Fruktosens vara eller inte vara?

Fruktos är troligtvis den värsta sortens sötningsmedel alla kategorier. Fruktos kan endast förbrännas av levern och det är därför den får ett lågt GI. Lägst GI-värde, 19, har alltså ren fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
Tom inom GI undviker man numera fruktos så som ex honung. Kan notera att man numera förordar Hermesetas och Canderel?
Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är ren fruktos!

Den flytande rinnande honungen innehåller mer fruktos än den mer fasta gulvita honungen. Om honungen är uppvärmd till 85 grader dvs  pasöriserad då innehåller den inte de viktiga enzymerna och antibakteriella egenskaperna. Butikshonung är ofta uppvärmd till 45 grader som ex Kung Markattas. 
Shenet skriver bla om finfiltreringen av honungen.
Barn under 1,5 år bör inte äta honung.
High Fructose Corn Syrup – HFCS verkar vara den värsta av alla fruktoser, den ska tydligen döpas om till Majssocker, låter kanske inte lika illa…

Jag har ju som de flesta vet vid detta laget valt att hellre söta lite med stevia och erythritol, då båda dessa har 0 i GI värde och enligt våra idoga blodsocker-kontroller verkligen fastställt att så är fallet. De kör inte i gång någon höjning av blodsocker på oss och ingen här triggas heller till överätning  och sug efter mer. Detta är den mest viktiga punkten för mig vad gäller sötningsmedel.
Att dessa produkter likt de allra flesta produkter är processade är givet.

I denna moderna värld får vi själva navigera mellan mer eller mindre processade produkter, ibland får valen stå mellan två olika produkter så som ex honung eller stevia/erythriol, där honung kan trigga  till sug och kan underhålla ett sockerberoende och där levern får göra jobbet. Höja blodsockret, dock något långsammare än trad socker men ändå höja det.
Eller som mitt  val blivit, att söta lite med stevia/erythritol och inte få ens en  krusning i blodsockret och därmed heller inte den fysiologiska orsaken till sug och framför allt här hos oss triggas ingen av dessa sötningsmedel. Men du gör ditt val.

Här listar jag lite olika GI-värden:
Vitt strösocker GI 97
Druvsocker GI 141
Råsocker GI 97
Honung GI 70
Laktos GI 66
Kokossocker GI 35
Agavesirap GI 50
Xylitol= Björksocker GI 8
Stevia GI 0
Erythritol 0

Elin Gunnarsson på Expressen har också en bra sammanställning här.

Du måste alltid ta eget ansvar för vad du väljer  att stoppa i munnen!

 

Bloggar etiketter: , , , , ,

BT: Nya sötningsmedel försvårar för diabetiker

Så sant som det är skrivet i Borås Tidning och det försvårar inte bara för diabetikerna, det är många som inte förstår de nya naturliga sötningsmedlen, stevia och erythritolen. På båda står det på förpackningen att de innehåller 100% kolhydrater.
I tidningen skriver de att dietisten Frida säger att diabetiker räknar kolhydrater och när de då tror att stevia innehåller 100% sådana vet de inte hur de ska ställa in insulindosen.

Hur kan det vara 100% och ändå inte påverka kroppen?
Erythritol är en sockeralkohol det gör att det smakar lite sött men kroppen upplever inte det söta och därmed så får man ingen blodsockerhöjning. Precis det som alla diabetiker borde undvika.

Stevia är en växt sötflockel på svenska, den har till och med använts för att förebygga diabetes i sydamerika. Denna växt är våldsamt söt men kropppen tar inte upp det som socker och därmed får man ingen blodsockerhöjning av stevian heller.

Det bästa för en diabetiker är att byta ut allt socker och hellre välja dessa två nya sötningsmedel. MEN man lurar sig om man fortfarande bakar på vetemjöl, för vetemjölet har ett högre GI än socker ;)

Därför borde alla och även diabetiker alltid baka allt enligt LCHF!

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Canderel och Hermesetas Stevia

Nu kommer det ut stevia produkter på bred front, nu måste vi som vill äta rent dvs utan “mös och bös” eller “bjäffs” vara på vår vakt.

Canderel och Hermestas har precis utkommit med stevia och där är fyllnadnen maltodextrin INTE Erythritol som jag föredrar.
Vill ni veta vad maltodextrin är så läs här: Maltodextrin

Även ICA annonserar nu om eget steviamärke, utan att veta så vågar jag lova att den innehåller just som fyllnad malodextin. fel av mig den har utfyllnad av Erythritol och därmed helt ok!

Köp bara stevia där utfyllnaden är Erythritol!

Så som Rebiana Steviasocker och SteviaVitals Steviasocker

 

 

Bloggar etiketter: , ,