Julmat med sting
Idag bjuder jag på ett av de julrecept jag skapade till Diet Doctor häromåret, i länken kan du läsa mer om mina tankar kring julmaten.
Recepten lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman och har spridits runt hela världen.
Här hittar du min julpaté med picklade lingon och rödlök, grönkålspaj med valnötter och fetaost, gravad lax med apelsin och rosépeppar och pepparkaksmuffins med apelsinfrosting.
Ingefärsmarinerade, tjocka revbensspjäll ca 12-15 port på julbordet
1½ kg huggna, tjocka revbensspjäll i hel bit
Marinad:
Skal och saft av 1 ekologisk citron eller lime
½ dl glutenfri tamarisoja
½ dl riven ingefära
2 msk olivolja
1 tsk grovmald svartpeppar
Till ugnsstekning:
2 stora rödlökar
3 lagerblad
Marinaden
2 tsk salt till spjället
Tvätta citronen och torka den väl. Riv det yttersta skalet och pressa ur saften. Vispa ihop med övriga ingredienser till marinaden.
Lägg ner spjället i dubbla fryspåsar, häll över marinaden.
Knyt igen och massera in marinaden väl, lägg på ett fat och ställ in i kylen i ett dygn. Vänd påsen ett par gånger under tiden.
Sätt ugnen på 175˚. Skala och skär lökarna i tjocka klyftor och lägg dem tätt bredvid varann i en ugnsform.
Stick ner lagerbladen bland löken och häll över marinaden från påsen. Ta ut spjället och salta på var sida, lägg det med köttsidan ner på rödlöken.
Sätt in i mitten av ugnen och stek i ca 1½ – 2 timmar, beroende på tjockleken. Låt det stå inne tills köttet lossnar lätt från benen.
Vänd några gånger under tiden och ös då sky över köttet. Den sista halvtimmen med köttsidan vänd uppåt så spjället får fin färg.
Ta upp spjället och låt svalna på skärbrädan en stund under ugnsfolie, skär sen upp köttet i mindre bitar längs benen.
Sila av skyn som bildats i formen och använd till en gräddsås.
Serverar du revbensspjällen på julbordet så passar det fint med min syrliga rödkål till som du hittar här nedanför.
Rödkålsstuvningen på bilden ovan hittar du här, den passar bra om du serverar spjällen som varmrätt.
Syrlig rödkål 2 port
5 dl finstrimlad rödkål eller grönkål
2 schalottenlökar
3 msk smör/kokosolja
1 msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär löken i tunna klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.
Tillsätt den finstrimlade kålen och fräs nån minut, krydda och häll på äppelcidervinäger.
Låt vinägern koka in och servera grönsaksfräset till revbensspjället, det smakar också gott till julskinka eller kalvsylta.
Sistaminutentips på julklappar
Här hittar du mina kokböcker om du vill dela med dig av mina recept genom att ge bort ett presentkort på någon/några av dem i julklapp.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)