Ugnsbakad torsk med kokt broccoli och kantarellsås
Ugnsbakad torsk med kokt broccoli och kantarellsås
Källa: Josefina
Portioner: 2

Ingredienser:
Torskpaket
500g torskfilé
1tsk dill
1tsk persilja
2msk smör
salt
chiliflakes (efter tycke)
Vitlökspulver (efter tycke)
Lökpulver (efter tycke)

Sås
150g kantareller
2dl grädde
1dl vitt vin
1/2 liten lök
1/3 fiskbuljongtärning
Smör (att steka i)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200grader. Lägg torsken på en stor bit folie. Lägg på smör, dill, persilja, salt, vitlökspulver, lökpulver och chiliflakes. Stick i stektermometer på fiskens tjockaste del. Ställ timern på 55 grader. vik över folien över fisken och gör ett luftigt paket.

Dela broccolin och koka upp den i saltat vatten.

Rensa kantarellerna. Skär kantareller i mindre bitar och finhacka löken. Stek i smör tills de får lite färg. Häll på vinet och låt det förångas en liten stund. Lägg i buljongtärningen och häll sedan på grädden. Låt puttra till såsen når önskad konsistens.

Njut =)
Hemmagjord risifrutti


Brukar ni göra egen risifrutti? Eller kanske mannafrutti? Inga konstigheter alls och bra mycket nyttigare än dom man köper, dessutom kan du göra större mängd till ett riktigt lågt pris också. :-P

Koka risgryn eller mannagryn i vatten eller mjölk. Låt svalna. Rör ut med antingen yoghurt blandad med honung, eller lättvispad grädde. Servera med fruktmos eller bär. Perfekt till mellanmål, utflykter eller ett litet kvällsfika.

8 små port
Det här behöver du :
4 port kokta risgryn eller mannagryn (koka enligt förp.)
5-6 dl naturell yoghurt (alt. lättvispad grädde)
Honung efter tycke och smak

Enklaste rhode island dressingen


Med tanke på söndagens utflykt djurparken, som för övrigt var väldigt trevlig med superglada barn och 31 graders hetta (ohmygoood) så hade vi ju matsäck med oss. För er som inte läst receptet innan på den mest busenkla dressingen till pastasallader så snappa upp det nu. Filmjölk OCH ketchup!

Ja, det räcker så egentligen, men lite salt och peppar är också gott. Bara att vispa ihop lite lätt och fyll en flaska med pip, praktiskt att hälla ur, utan att kladda.

Här har jag använt en retro senapsflaska jag budat hem från tradera (både ketchup & senap, dock nya i förpackning), vet inte om jag visat er dom innan, men visst känns dom igen från korvkioskerna när man va liten! :-P


F
ilmjölk ca 1½ dl + några matskedar ketchup, lite salt och peppar. Smaka av.
Självklart kan man göra den i en lite lyxigare variant med lite dijonsenap, majonäs mm i också, men ska de va enkelt, så ska de va enkelt! ;-)


R
hode island på flaska, perfekt till picknick, utan kladd och spill!

Grädde vs smör

Smör är ju grädde utan vassle, dvs mindre protein och inga kolhydrater att tala om.
Så om vi väljer smör i kaffet istället för grädde torde det vara inga problem, eller?

Vi kan roa oss med att kika lite på dessa två eminenta livsmedel.

Grädde: 100 g / 1 dl  innehåller 40 gram fett, 2,10 g protein och 3 g kolhydrater.
Smör: 100g innehåller 80 gram fett, 0,60 g protein och  0,40 g kolhydrater

Nu kommer vi till den viktiga delen…
De flesta tar lätt 1 dl grädde i kaffet och då blir fettandelen 40%
Tar du 2 msk smör i stället så lär du landa på ca 25-30 gram smör och det blir ca 20 gram fett. ( knappt inget protein och kh)
Tar du då också i 2 msk kokosfett (ca 25) så blir den sammanlagda fettandelen ca 45 g.
Inte så våldsamt mycket mer än att hälla frikostigt med grädde i sitt kaffe alltså…

Så alla ni som väljer smör i kaffet istället för grädde kan lugnt fortsätta med detta.

Bloggar etiketter: , ,

Bakery+ Mariannsocker äntligen här!

Ja, äntligen så har jag och Stevia Vital (deras pressrelease) fått till den perfekta blandning av erytritol och stevia.
Sötningen heter Bakery+ men har gått lite under arbetsnamnet Mariannsocker!

Nu kan den köpas till ett bra pris. Skriv “bakeryplus” i webbshoppen och ni alla får 10%!

Denna sötning är perfekt på två sätt, du behöver bara en enda påse och den ger inga bismaker av varken stevian eller erytritolen!

Man kan också söta rätt rejält om man vill och ändå går inte stevian igenom. Mariannsockret är något lite sötare än “min blandning” och det ger den fördelen att man inte behöver ta lika mycket och sötningen blir därmed dryg. Min rekommendation till en normal kaka blir 2 msk.

Gör du en kaka med topping eller fyllning tänk som så här:
Till en normal kaka 2 msk. Fyllningen och topping till en normal  kaka bör räcka med 1-1,5 msk.
Givetvis ska man alltid dosera sötningen efter hur sött i övrigt övriga ingredienser är, ex vanilj och bär är ju söta i sig. Beska kräver mest så som kakao, sura kräver lite mindre än kakao men mer än det som upplevs sött.

Var inte rädd för att smaka lite på smeten och rör i mer om det behövs, och gör noteringar varteftersom du bakar, så hittar man strax sin egen nivå.

Alla recept på bloggen är nu omvandlade till Bakery+. Givetvis går det fortfarande att blanda själv enligt min uppfinning: 3 msk erythritol + 1/4 krm stevia = 2 msk Bakery+

Gott baknöje!

 

Bloggar etiketter: , , ,

Tappa 5 kilon på 4 veckor med LCHF dieten!

Att gå ner i vikt behöver inte vara krångligt – så länge du håller dig till rätt kost! Fett, kolhydrater från grönsaker och proteiner är basen på LCHF. Följ våra råd och du kan tappa 5 kilon på bara 4 veckor.

Ät fett med gott samvete

Den största förändringen med LCHF är att man ska äta mer fett, och nu när grillsäsongen är igång passar det perfekt. Njut av avokadon, grädde som bas i såsen, goda ostar och ringla olivolja över salladen. Njut även av skinnet på kycklingen och fettet i köttfärsen.

Rensa ur ditt skafferi

Det kan vara kämpigt att äta LCHF-kost när det står kakor, skorpor och riskakor i skafferet och frysen är full av bullar. Rensa ut det som du misstänker lockar dig mest och det som innehåller för mycket kolhydrater.

Testa pannkaksfrukost

Dieter kan vara trista, men anhängare av LCHF menar att det inte är någon diet, det är ett sätt att leva. Och livet ska ju inte vara trist! Vad passar bättre än att unna dig goda pannkakor till frukost!? Pannkakssmet: 2-3 ägg, 1/2 dl vispgrädde, lite vaniljpulver och 1 msk fiberhusk. Serveras med en klick crême fraiche.

Bortbjuden?

Njut av det som bjuds men välj bort potatis, ris och pasta. När efterätten serveras får du känna efter vad just du vill och kan ta för val. Är ditt mål viktminskning så kommer en efterätt inte att ge dig det du önskar. Är du socker beroende kan en efterätt skapa sug för socker under resten av veckan.

Välj ekologiskt

Ekologiska livsmedel är ett bättre val eftersom de inte innehåller rester av kemikalier eller andra ämnen som inte trivs i kroppen. Har du möjlighet så välj nötkött från gräsbetande djur.

Äta ute? Inga problem!

Det är lätt att äta LCHF på restaurang.Välj något på menyn som erbjuder en hel kött- eller fiskbit med en god sås till. Be att få byta ut potatisen mot varma grönsaker. Till efterätt väljer du en god ostbricka och hoppar bara över marmeladen, kexen och frukten.

Skippa mellanmål – om du vill

När man äter LCHF-kost håller man sig mättare hela dagen, så många varken orkar eller vill ha ett mellanmål. Och man behöver inte heller tänka på att hålla förbränningen igång efter som man inte svälter. Men om du är sugen så fungerar en näve nötter, ett kokt ägg eller en avokado till exempel.

Trött?

Det kan hända att du känner dig lite trött och hängig de första dagarna du börjar äta LCHF-kost. Men håll ut, snart vänder det! Och om magen protesterar kan man ge den lite mjuka fibrer som kosttillskott. Till exempel 1 msk hela linfrön, psylliumfrön eller fiberhusk.

Har du några fler tips? Kommentera gärna nedan och dela med dig om dina tips!

Blåbärskaka i långpanna


Blåbärs och lingonskogen har vi besökt, men inte fick vi med oss några mängder blåbär hem direkt.

Det är så ”urplockat” skyller jag på… Jag hittar inga iallafall! Jo… Några kanske, å barnen med, men de flesta åker ju rakt in i munnen och sen är dom så små så det tar ju en timme att få ihop en deciliter… Så här kör vi med köpta, frysta blåbär!

Bjuder i alla fall på världens enklaste långpannekaka med blåbär, en liiiiten långpanna till detta recept så dubbla gärna vid behov eller om du använder den stora ugnsplåten.

Imorgon blir det utflykt igen och just hembakade blåbärsrutor är bland det bästa som finns att äta ute så packa ner några extra. ;-)

ca 15 rutor
Det här behöver du :

2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl

200 gram frysta/lätt tinade blåbär
1 msk potatismjöl (behövs bara om dom är frysa och blivit lite vattniga) 
1 msk florsocker
75-100 gram smör

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och ägg pösigt. Vänd ner mjölet. Häll smeten i en form ca 30*40, klädd med bakplåtspapper. Rör ut de frusna blåbären med potatismjöl och florsocker och häll över smeten. Hyvla smöret ovanpå. Grädda ca 15-20 min i 200 grader.


Lingon fanns det gott om, men dom var inte riktigt färdiga ännu.


S
met + blåbär…


H
yvla över smöret… Å sen skjuts in i ugnen ca 15-20 min, 200 grader.


S
kär i rutor…


P
ackat och klart! :-P

Del II D3: Självklart, I do, I do, I do …

Självklart, I do, I do, I do …

I en dagsaktuell artikel från Huffington Post finns intressanta tankar om vitamin D3, fast författaren glömmer den viktiga 3an. Kom ihåg, däggdjur ska ha D3, inte D2. Rubriken är ” To D or not to (vitamin) D …”

That´s the question … Men det är ju inte längre någon fråga. Vi vet! Utan vitamin D3 kan inte människan leva, det är liksom bara en tidsfråga.

Det är kul att leka med ord, tex. göra travesti (ungefär att omskapa ett känt citat på positivt värdeladdat sätt) på, i detta fallet Shakespearecitatet ”to be or not to be”. Vitaminer är ”livsviktiga”, vi måste ha dem och i vanliga fall, så äter vi dem. Vitamin D3 är lite annorlunda jfr med andra vitaminer, då det till största delen tillverkas i huden under inverkan av solljus. Så D3 är utan tvekan livsviktigt, i kombination med solljuset finns en oöverträffad kombination och många spekulerar idag i om det även finns andra positiva effekter av solljuset. Somliga menar att ljuset framkallar emotioner helt att jämföra med dem vid förälskelse. Jaa, jag erkänner, jag är störtförälskad. Ju mer jag läser om vitamin D3, desto mer förstår jag! desto mer förälskad blir jag, är jag.
Så jag erkänner villigt, lite frälst har jag allt blivit.
I do, I do, I do … jag älskar solen och vitamin D3
jag ha sett ljuset, det gjorde Abba också.

Hur har vi då hamnat i den situationen att vi idag nästan enbart hör talas om stora feta varningsmärken i samband med ordet SOL? D3-vitamin, det är något man får från berikade lättprodukter … berikade i syfte att övertyga människor att äta det berikade livsmedlet för att de ska få i sig berikningen? Låter inte riktigt klokt. Normal mängd, nåt så när normal mat innehåller knappt någon D3-vitamin alls. Man berikar vissa spannmåls- och mejeriprodukter av lighttyp med vitamin D3, hävdar att befolkningen ska äta dessa berikade produkter, för att slippa få vitaminbrist … logiskt? Nää, det tycker jag inte, ingen annan jag känner heller. Varför inte då ta ett supplement direkt? Eller varför inte D3-berika all mjölk/mjölkprodukter, oavsett fettprocent? Jag tror att man medvetet vill behålla D3-berikningen av lättprodukter för att rekomendera just dessa och för att kunna säga att det fettfattiga livsmedlet behövs för att undvika D3-brist. Frågar vi mejeriföretagen, så säger de att de berikar endast fettfattiga lättprodukter för att Livsmedelsverket vill ha det så. Vem ska vi lita på?

Solen, livgivaren som blåser liv i oss vintertrötta nordbor, hur skulle vi klara oss utan den? Vi är många som menar på att det finns något värre än vinter-vårtrötthet. Det finns tom en diagnos, SAD seasonal affective disorder för att beskriva de sjukdomstillstånd som är årstidsbundna hos en del individer.
Ska vi vara rädda för solen? Hur har nu evolutionen utvecklat oss? Är det möjligt att naturen menar att vi måste utsätta oss för risken att få olika typer av hudcancrar, för att kunna få tillräckliga vitamin D3-nivåer i blodet?
Bra frågor va …

SOL, solstrålar, när vi ser ordet blir vi rädda, när solen strålar mot oss blir vi skräckslagna, vi vägrar gå ut eller klär på oss så mycket ”skyddande” kläder som möjligt eller kletar in oss i mängder av kladdig ”skyddande” kräm, allt för att undvika den livgivande solen!

Hur är det möjligt, hur blev det så? Varför ska vi gömma oss för solen? Jag vet inte riktigt, man varnar förstås för hudcancer från myndighetshåll. Cancer, få ord är väl så negativt värdeladdade? Även läkare får en obehaglig känsla inombords vid ordet cancer. Vi har respekt för C-ordet. Många av oss är och blir också livrädda. Cancer är ganska vanligt. Man brukar nämna hur stor andel av en befolkning, i procent, som under sin livstid ”drabbas” av en cancer. Se, utan att jag ens tänkte, så använder jag genast andra ord, mera starka, mera ödesmättade … hmm, drabbas. Man drabbas av negativa saker. Hur ”rädda” ska vi då vara för att ”drabbas” … att leva är att drabbas, hur vi än gör, så kommer det att hända oss saker, vi drabbas av själva livet.

Det var veckans tanke och påminnelse om att vi består av kropp och själ, vi har ett psyke som vill vara med, som vill synas, få ett sammanhang och få må bra.

Nu åter till vitamin D3. Behöver vi supplementera? Fint ord, jag gillar det. Jaa, jag tror vi måste ta extra tillskott, supplement av vitamin D3, eftersom vi bo där vi bor i norraste Norden och vi är helt enkelt för långt från ekvatorn och få av oss är villiga eller har möjlighet? att flytta närmare ekvatorn, Kanarieöarna påstås ha det idealiska klimatet och mängden sol för att upprätthålla tillräckliga D3-nivåer i blodet. Men maten då, säger vän av ordning … hmm … vems vän är ordningsmannen? vem säger vad? Diverse myndigheter i västvärlden, med starka band och decennier av samarbeten med Big Food? År 2000 blev en ögonöppnare för mig, universellt. Big Foot hade jag hört om, men inte ”Stor Mat”. Skulle livsmedelsindustrin vara motsvarande lika stor som Big Pharma … läkemedelsindustrin? Tanken svindlar. Svaret är väl att Food är större än Pharma. Äta måste vi alla.

Tyvärr har jag, med många andra tvingats till ett otal obehagliga uppvaknanden sedan jag börjat intressera mig för ”hälsa”, kost&hälsa, avsaknad av ohälsa, Big Food + Big Pharma = true/sant … så mitt svar är fortfarande … I do, I do, I do … jag älskar solen och vitamin D3.
jaa, vi behöver vitamin D3 som supplement och jag tror att vi, de flesta människor har ett bristtillstånd. Vi kan helt enkelt inte äta tillräckligt med vitamin D3 för att uppnå de blodnivåer av D3 som krävs för att optimera hälsa. Vid god hälsa ”mår man bra”. ”Hälsan tiger still”, sa alltid min mormor, det betyder att när man mår ”bra” så känns inget speciellt. Det stora undantaget är förstås när man är förälskad, detta undflyende tillstånd, med känslor från en annan dimension, det är inte så man känner när man mår bra:-) det är väldigt kostsamt att vara i ”himmelriket”, vara drabbad av eufori.

Om vi då utgår från att det är sant att väldigt många har D3-brist, vad händer då för den enskilda individen? Vad är symptomen på D3-brist? Det finns inga säkra samband med orsak-och-verkan. Det finns generellt få sådana samband kända inom medicinen. Man försöker visserligen låtsa som om det finns ett sådant samband vad gäller mättat fett (förenklat animaliskt fett) och blodfettsvärden och hjärt-kärlsjukdom. Det finns sannolikt en mer akut brist och så den långsamma, kroniska varianten, där personen alltid legat på gränsen och aldrig uppnått fyllda depåer. Vad händer i människokroppen om det alltid är hög grad av inflammation? För D3 skyddar kroppen mot inflammation, det vet vi. D3 är inblandad i väldigt många processer i människokroppen, allt från cancertyper till astma, allergi, hjärt-kärlsjukdomar m.fl. diagnoser. Psyket påverkas på många vis.
I stort sett alla psykiatriska diagnoser har ett sämre läge vid låga D3-nivåer. Man har sett samband mellan låga D3-nivåer och ett försämrat tillstånd-läge-överlevnad vad gäller det mesta och de flesta diagnoser.
Det forskas mycket inom D3 numera, tyvärr jämför man ofta nolldoser med nolldoser. Hur ska man kontrollera ifall det är bra med höga D3-nivåer i blodet om den dos man testar med är så liten att den inte ens förmår öka koncentrationen ens en endaste nanomol?

Så mitt förslag är att nu öppnar vi välbefinnandet och bramåendet via vitamin D3. Alla kan må bättre. Vad är vi villiga att göra för att uppnå detta mående? Att må bra innehar så många komponenter att det kan bli en tjock roman av det hela. God och näringsriktig artegen mat är alltid rätt, fysisk aktivitet så mycket vi klarar och orkar. Att komma ihåg att vi inte bara är kropp utan vi har också ett psyke, en själ. Vi har ett eget ansvar, vi kan jobba med vår egen vilja och motivation, det är lättare om vi hjälps åt. Alla behöver en vän eller någon annan form av stöd. Det är dessutom roligt att lära sig nytt. Tänk, vad menar vi egentligen när vi säger att vi mår dåligt?
Vi måste börja någonstans och då är det enklast att börja i vitaminhörnan.

http://www.huffingtonpost.com/amy-m-fitzpatrick-ms-lac/vitamin-d_b_1784459.html

Elisabeth Puur

 

Bloggar etiketter: , ,

Stevia Vital sötning blir ekologiskt certifierad

Stevia Vital skriver  i sin pressrelease:
– Väntan har varit lång men nu får SteviaVitals kunder och intressenter äntligen bekräftelse på att företagets naturliga sötningsprodukter med stevia är producerade på ett ekologiskt hållbart sätt, säger Leif Nyrén, VD för Arbolito AB Nordic Stevia i ett uttalande under gårdagen. Certifieringar är kostsamma och utdragna processer som kräver att odlingarna övervakas under en längre tid med noggrann kontroll från utfärdaren och vi trodde nog inte riktigt själva på att det skulle hinna bli klart i år. Nu är vi glada att det äntligen skett säger Leif Nyrén.

Superbra! Även “Mariannsockret” kommer bli certifierat och håll ögonen öppna på måndag det kanske händer något då… ;)

 

Bloggar etiketter: , ,

En roadtrip med hotell o drömbilen är hämtad…

20120817-214128.jpg
Här kommer ett väldigt bildregn med strålande sol, förväntningar och härlig avkoppling på hotell… För att sedermera hämta hem drömbilen vi väntat på! ;-) Häng me!

Vi styrde kosan mot Sölvesborg med hotellövernattning på Hanöhus. Ett charmigt, gammalt hotell med anor från släkten då min morfar jobbade där som kock i restaurangköket i många år. Jättekul att återse stället, även om jag var väldigt liten då drevs i släktens regi, men historierna lever kvar än idag… :-P

Ja, det här blev en liten avstickare mitt i allt matbloggande, men tyckte inte jag kunde låta bli att inte visa er denna pärla.

Härnäst blir det utflykt till djurparken imorgon då jag o barnen åker och lämnar gubben hemma, eller vad säger ja… I garaget menar jag ju! ;-)

En ”inför-skolstart-träff” som jag försökt ordna samman med Jolines klass där vi blir ett gäng föräldrar, barn och syskon så ska självklart matsäck fixas och det lutar även åt en burk med något hembakat också.

Sen börjar allvaret på måndag, skolorna startar och sommarlovet slut för den här gången så att få tjoa, stimma, bada, åka karusell och hälsa på djuren kommer nog bli en uppskattad avslutning dessutom. ;-)

20120817-215226.jpg
Hotellentrén

20120817-214246.jpg
Och den maffiga kristallkronan som verkligen gnistrade av alla prismor i solljuset gav ett välkomnande intryck.

20120817-220127.jpg

20120817-220251.jpg
Utsikten och stranden bakom hotellet mot Hällevik är fantastiskt vacker…

20120817-220848.jpg
Sandstränder och saltvatten! :-P

20120817-220909.jpg
Mot hotellrummet.

20120817-221046.jpg
I källaren fanns en relaxavdelning med bastu, ångbastu, duschar och jacuzzi med bubbel, där tillbringade vi några timmar innan vi satte oss i restaurangmatsalen. Jättemysigt!

20120817-221112.jpg
Restaurangen var ljus och mysig med högt inglasat takparti och härliga växter.

20120817-221156.jpg
T
ill maten beställde jag in en xider, det brukar jag sällan dricka men denna var god, med smak av mandarin och chili!? :-P

20120817-221226.jpg
En fin bit entrecote, timjanbakat potatis, rostade tomater och bearnaisesås. Så enkelt och vansinnigt gott. Nicke och Joline tog varsin tallrik varmrökt lax; stora fina, saftiga bitar och tummen upp från bägge två där!

20120817-221635.jpg
K
aktusar i mängder.

20120817-221721.jpg
T
akutsikt.

20120817-221800.jpg
M
aten blev vi inte besvikna på och inte heller frukostbuffén, riktigt gott och så tokmätta vi blev sen då.

20120817-221828.jpg
Y
oghurt med allehanda torkade frukter, musli, nötter, frön, ja gud vet allt! Allt skulle provsmakas… ;-)

20120817-221854.jpg
N
icke är mätt och njuter av en kopp kaffe…

20120817-221929.jpg
Åter i bilen, nu på väg mot Ystad, klockan är strax innan 09 på morgonen och tack alla underbara vädergudar för strålande solsken och ingen AC i bilen… Haha, just denna dag av alla… Det är inte liiite varmt att sitta i en bil i 5-6 timmar då…

20120817-223329.jpg
S
kåne är sååå vackert med de öppna landskapen, vidden över åkrar och svajande fält, och alla mysiga gårdar med stenlador. Lite svårt att fota med iphonen genom bilrutan bara… Hade ju varit snyggt om jag tappat den där…

20120817-223348.jpg

20120817-223804.jpg
H
emma hos Kent Jönsson (Dreamcars) i Ystad. Å där står ju pärlan… Där är den ju!!! :-P
Cadillac fleetwood -59.

20120817-223830.jpg
N
ickes första provkörning…

20120817-223852.jpg
B
agageutrymmet med reservdäck och den gamla nummerskylten.
Efter provkörning, kaffe och frallor, och en trevlig pratstund så var det dags att bege sig hemåt mot ön igen. Vi hann med nöd o näppe tills det var dags att hämta Max och nu har vi tagit helg och ska bara njuta!

20120817-223929.jpg
F
ull solsken och det blev några pauser för att sträcka på benen och få lite frisk luft… Ja, för att spana in fenorna ett par gånger extra också… ;-)