Förändra världen…

Det har legat som en inre önskan sedan jag var ca 30 år, och när jag lägger ner stor tid och energi på något så är det för att jag tror det betyder något och kan göra en skillnad.
Exempelvis detta bloggande har fått den betydelsen också. Jag startade bloggen (mitt första inlägg) för att kunna bjuda frikostigt på matrecept och min uppfinning av goda bakverk med kokosnötsmjöl och vid den tiden så visste jag inte att det skulle bli en bakbok, men tanken gick att Om det blir en bakbok så måste jag finnas till hands för att ta ansvar och ta hand om mina recept “mina barn”.
Så här är jag och bloggar!

Det tog inte många dagar innan jag insåg att jag måste blogga om allt som rör kost och hälsa utefter min förståelse och intresse. Insåg att bara blogga om mat och bak är inte jag.
Så allt sedan dess har bloggen fått innehålla allt av mina tankar omkring kost och hälsa i en salig blandning med recept på både mat och bakning.
Jag tror och hoppas denna saliga blandning är uppskattad och jag skapade/ar ju (givetvis) en sådan blogg jag själv skulle vilja läsa.
Jag gillar ju lite av allt, så därför ser bloggen ut som den gör. Jag gillar att dryfta om mycket och gör det också på gott och ont ;)

Om jag kan förändra världen? Ja, men inte ensam,  om vi är många så sprider sig vågorna och sakta men säkert så sker förändringen.
Jag får ju faktiskt många mail privat (som man kanske inte tror)som är helt fantastiska och långa berättelser om vad “jag” betytt för hela familjen och många korta mail där man “bara” tackar “för sitt liv”.
Tack alla ni som gjort detta, det lyfter mig och gör att detta bloggande känns meningsfullt.
Man tackar för att min bok och min blogg som gör att man kan äta LCHF hela livet ut, att familjen kan hänga hänga på. Att kosten inte blir något skumt, flummigt och “sektaktigt”/extremt. Det är där jag betyder något och det är där jag bidrar och förändrar den del av världen som kommer i kontakt med mig och mitt arbete inom LCHFsfären.
Jag är oändligt tacksam att jag får lov att bidra till andras hälsa och gott mående och också få stå för lyxen i deras tillvaro!

Detta gör att jag ganska lätt släpper påhopp och annat elände som alltid drabbar den som bloggar om ibland svåra saker och också vågar ha en åsikt.

Lite dagens tankar från mig

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

ADHD – Energibarn av Anna Hallén

Angående  mitt tidigare inlägg idag om ADHD diagnoser och medicinering ökar, så kom det ett tips om Annas bok

Energibarn – Bokus
Energibarn – Adlibris

Kanske kan vara något för de som har barn eller känner barn med ADHD eller andra liknande diagonser?

 

Bloggar etiketter: , ,

Rekordmånga barn tar ADHD-medicin

Idag blev jag djupt ledsen, jag blir ibland ledsen när man hör nyheter och annat på TV, men idag kom tom tårar i ögonen och en djup sorg i hjärtat.
Det är så ledsamt att man (verkar)  inte forskar i varför fler och fler får diagnosen ADHD.
Det känns som att man bara forskar fram mediciner och sedan är nöjd att dessa hjälper. Självklart menar jag inte att de inte ska få sin medicin, men varför inte forska i varför detta ökar så dramatiskt?

Svt skriver idag:
“Andelen barn som tar medicin mot ADHD för att klara av sin vardag och skolgång har aldrig varit så hög som nu. Under de senaste fyra åren har användarna mer än fördubblats, visar nya siffror som SVT Nyheter tagit fram”
De fortsätter:
“I samma takt som allt fler utreds för diagnosen ADHD ökar användandet av så kallad ADHD-medicin, visar siffror från Apotekens service AB.
Under de fyra senaste åren har användandet av såna mediciner, oftast är det Ritalin eller Concerta, mer än fördubblats bland svenska barn.
Numera går det åt nästan 14 dygnsdoser per 1.000 barn mellan 0 och 17 år i Sverige. Det innebär att knappt 1,4 procent av alla barn tar någon ADHD-medicin varje dag. En del tar kombinationer av flera.
–Det här beror helt enkelt på att medicinen fungerar så bra för de här barnen, säger Henrik Pelling, överläkare i barnpsykiatri vid Uppsala akademiska sjukhus.
Den centralstimulerande medicinen hjälper barnen att öka sin koncentrationsförmåga och bättre kontrollera sina impulser. Han tycker därför att det efter att en noggrann ADHD-utredning, som verkligen slagit fast att det är ADHD som är problemet, finns det all anledning att prova.
Varierar mellan länen”

Det upplevs nästan som de tycker det är positivt, och det verkar som om “ingen” ens snuddar vid tanken till varför

om man skulle vilja forska i detta ämne kan man googla  ADHD och ketogenic diet då kan man hitta mycket information om alternativt behandlingssätt. Kanske något man kan prova innan en massa medicinering?

 

Bloggar etiketter: , ,

Vad är svält?

Ja bortsett från det uppenbara…

och var går gränsen för för lite kalorier?

Det verkar florera rykten om att när man nollar (äter inga kolhydrater) då svälter man.
Så är det givetvis inte.
När man nollar äter man protein och fett  och fortfarande i helt adekvata mängder.
Man kan roa sig med att räkna ut i minmat.net, om vi ponerar att jag inte äter grönsaker idag så kommer mitt kcal upp i runt 1800. Det är inte svält.

Man kallar pulverdieter för svältmetoder och de sopporna innehåller max 500 kcal om dagen.
Googlar man om dessa gränserna för svält får man inte riktigt fram några siffror, men det verkar som att 500-750 kcal räknas som svält.

Då inser ju den som kan räkna att ex min måltid inte är ens i närheten av svält.

Några inom lchf-sfären rekommendera ibland kalorireduktion, genom att exempelvis hoppa över en måltid. Detta är ju vad många gör som ägnar sig å PF/periodisk fasta. Många tror jag inte förstår vad PF är, utan tror det är ett slags svält. Det är på sin höjd en kalorireducerad diet. Vilket ju som sagt en del rekommenderar.
När jag PF´ade så låg mitt intag allt mellan 1600-2000 kcal, dvs långt från svält.

Jag skulle säga att de som går in för kalorireducering låter sig oftast ligga runt 1500 kcal och någon har jag sett kör en trappa, dvs varierar mellan 1000 och upp till ca 1700 kcal olika dagar.

Det är så synd att  en del tror att alla som nollar eller PF´ar svälter, det är inte så alls. De  måste ha valt att inte sätta sig in i vad det innebär, synd för det blir gärna missförstånd då och felaktiga rykten florerar då helt i onödan och människor kritiserar andra människor helt i onödan.
(fast jag förstår ju inte varför man kritiserar någon överhuvudtaget för sättet man äter på, måste ju ändå få vara ett fritt val, eller?)

Så detta var en liten förklaring från min sida om vad dessa två att  nolla och PF´a betyder på riktigt och inte är det svält i alla fall.

Jag kan också notera att vissa reagerar på att några drar ner på proteinet, detta verkar tydligen också somliga tycka är fel. Så jag tar en vända med detta då det är ju det jag gör just nu. Att dra ner från mina tidigare ca 120 gram protein om dagen vilket ca betyder nästan 2 gram per kilo kroppsvikt  till ca 80 gram vilket betyder ca 1 gram per kilo kroppsvikt är exakt vad jag gör.
Vad rekommendrar man? Jag har läst lite olika dels 1-2 gram per kilo kroppsvikt, men också vill minnas det var hos Annika Dahlqvist att det sägs0,5-2 gram per kilo kroppsvikt. Hur mycket man behöver beror ju givetvis på graden av aktivitet och intensiteten i den.

För den som varit med länge inom LCHF vet också att 80-80-20 (kalorirestriktion) är siffror som Annika Dahlqvist höll för att gå ner de sista kilona. De står för protein- fett- kolhydrater. Så när människor reagerar på att några minskar eller drar ner på proteinerna så bör de också samtidigt läsa såpass noga att de ser att det, i alla fall det jag äter är en helt ok mängd, tom mer än lägsta rekommendation. Då jag mer tidigare åt protein för en som tränar våldsamt hårt, det gör ju inte jag.

Ja det blev en liten parantes om minskat proteinintag då det kan läsas att man reagerar på detta också. Möjligt att dessa personer inte gillar det jag skriver om, och det är ju givetvis helt ok, men man bör veta vad man skriver när man skriver kritik om både nolla, PF och minskat proteinintag och inte fabulera i alla fall.

 

Bloggar etiketter: , , ,

LCHF recept för Aubergine-kycklinggratäng


Smarrig aubergine-kycklinggratäng som passar perfekt till middag, tar ca 40 min att tillaga.

LCHF Aubergine-kycklinggratäng
Från: Charlotte på http://www.motbattreliv.se/
Portioner: 4 st
Tid: 40 min

Ingredienser
1st stor aubergine
4 st kycklingfiléer
3 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 ½ msk kycklingfond
1 tsk samba olek
Salt och peppar
Oliv olja för stekning
Riven ost

Gör så här
Sätt ugnen på 225grader.
Skiva auberginen i ca halv centimeter tjocka skivor. Stek dom ett par minuter på varje sida i olivolja. Salta lite.
Skär ner kycklingfiléerna i små bitar. Stek även dom i olivolja. Salta och peppra.
Blanda vispgrädde, tomatpuré, kycklingfond och ett kryddmått salt.
Lägg ett lager aubergine skivor i botten på en ugnsform. Därefter lite kyckling. Häll över såsen. Nytt lager aubergine, kyckling och sås.
Lägg därefter dom sista skivorna av aubergine och sista av såsen. På med ett lagom lager med riven ost.
In i mitten av ugnen i 20 minuter. Klar när osten har fått färg.

Servera med grönsallad. Mums!

Pyssla ihop dina egna våningsfat & tårtfat av gammalt loppisfynd!


Ja nu är det pyssel på gång igen… Idag bjuder jag på våningsfat, tårt & kakfat! Gå på loppis, slipa, limma, spraya! Klart! :-P


Dom som stod efter mig i kön på loppisen måste tyckt jag hade väldigt varierande smak när det gällde porslin… Jag kan bara instämma. Inte det vackraste men nog så passade till mitt pyssel-projekt.

Enkla ljusstakar i porslin och vida pizzatallrikar fungerar alldeles ypperligt att tillverka egna tårtfat av då en pizzatallrik är väldigt platt och inte som en vanlig tallrik. Dessa hade också rätt snygga kanter så jag slog till på 5st. Kakfat får det gärna var lite djup i och lite finare vågiga kanter på.

Träfaten och de små skålarna tänkte jag göra våningsfat av, lite rejälare form och mer rustik känsla. Inte till kakor utan till härliga frukter och dignande vindruvsklasar som får pryda alla våningar. Va tror ni? Kan väl bli bra va? ;-)


Jag börjar med att ta bort klisterklappar och sandpappra ytan så lim och färg fäster. Sen limmar jag ihop ljusstakarna med varsitt fat. Låt stå över natten. (Limmer jag använd heter Fix-it)


Samma sak med våningsfatet i trä. Sandpappra ytan och limma ihop. Jag började med bottenfatet och ”limmade” mig uppåt. Använd vattenpass då limmet är som en tjock fog och enkelt att justera.


Här ser ni lim (Fix-it), slippapper och sprayfärg (vit & svart matt) som jag använt.


Fatet grundmålade jag en gång med vitt. Sedan sprayade jag kanterna med svart färg och sen hela våningsfatet 2 ggr med vitt så det täckte helt. Kanterna ska jag sen sandpappra lite gran för att få fram lite gammal känsla.


Tårtfat och kakfat är sprayade 3 ggr med vanlig vit matt sprayfärg på burk.


Undersidorna också…


Låt torka… Sen är det bara att plocka in dom och börja använda! :-P


Joline gjorde ett svart ”tårtfat” till att ha stenfigurer, ljus och annat småpyssel på! :-P
”Hitta-3-saker-gubbar” är superkul att göra! (Leta, hitta 3 saker, absolut inte fler och sen bygger ni en gubbe)


Nu såhär i efterhand när det stora våningsfatet är klart vet jag inte om jag ska ”ruffa” till kanterna lite med slippapper eller inte… får suga på den karamellen en stund! Dom andra faten är jag jättenöjd med! ;-)


Våra egna jordgubbar och egentillverkat kakfat, kan ju inte bli bättre! :-P

Ta råd om salt med en nypa salt- Karin Bojs i DN

Karin skriver i DN om nyare forskning:
” I maj kom en belgisk studie, publicerad i tidskriften JAMA, där forskare på universitetet i Leuven följde 3681 personer under åtta år och mätte halten av salt som de utsöndrade i urinen – ett mått på hur mycket salt de hade ätit. Resultaten visade att människor som äter mindre salt snarare verkar ha en något högre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdom.”

och

“Nu i veckan kom en sammanställning från den ansedda organisationen Cochrane, som arbetar för att utvärdera forskning. Sammanställningen bekräftar att människor som minskar sin konsumtion av salt sänker sitt blodtryck en aning: i genomsnitt en procent för personer med normalt blodtryck och tre procent för personer med högt blodtryck.

Men – samtidigt ökar halten av andra riskfaktorer. Mindre salt i maten ledde till mera stresshormon och mer dåliga blodfetter.”

Intressant!

Ni missade väl inte att läsa mina tidigare inlägg om salt?

 

Bloggar etiketter:

Förtydligande ang de senaste dispyterna i lchf-sfären…

Så kommer det kritik till mig, KUL!
För nu tror man att jag givetvis kritiserar Anna Hallén då  hon som man uttrycker det
” inte förordar mina kakor och bullar”.
Detta är jag mycket väl medveten om och om man läser min blogg eller i alla fall följt den under något längre tid så kan man se och läsa att jag ibland “gnäller” på flera av galjonsfigurerna när jag finner det befogat. Jag tar inte hänsyn till vem det är och Om denne kan vara till nytta för mig. ;)

Jag har tagit avstånd från flera kända LCHFáres  ståndpunkter och vissa “kappvänderier”. För att nämna dem vid namn så är det:
Colting, Kostdoktorn, Skaldeman/LCHF-magasinets redaktion och också Anna, ibland på bloggen här ibland bara i deras trådar. Kanske har jag glömt någon, vet inte… edit: jodå glömde någon LCHFKlubben ( de som säljer carbblocker )

Så de som anklagar mig för att jag nu kritiserar Anna “för att hon inte gillar bakning” är verkligen ute och “cyklar”. LCHF-magasinet gänget gillar inte heller min bakning, som jag uppfattade det en gång  ;) Men nu när jag, som jag uppfattade det, tyckte att de fick onödig kritik så blev det deras parti/åsikt som togs.
Skulle Anna råka ut för liknande påhopp, som jag uppfattar som påhopp och min åsikt överens stämmer med Annas, hade det varit hennes parti/åsikt som tagits/delats. Jag  tar alltså ALDRIG parti för en person, jag tar parti för en sak/åsikt.

Bara så ni vet, ni som mjöligens inte visste detta och kanske läser min blogg som “fan läser bibeln”, det verkar finnas sånna som läser den så??

Sedan kommer vi nu till en viktig sak ang dagarnas sista tjaffs. Jag kommenterar ALLAS KOMMENTARER till Annas inlägg, allt sammantaget är det jag reagerar på inte enkom Annas inlägg utan mest den allmänna uppfattning och reaktionen på inlägget!

Det är då man ser hur folk läser ett inlägg och om man läser de motsatta kommentarerna får man en uppfattning om hur ett inlägg OCKSÅ kan läsas.
Det finns givetvis alltid en kör av “hejjaklack” till en populär blogg och de som då vågar (inte så många gör det) säga motsatsen blir som regel alltid påhoppade av denna hejjklack. Detta fenomen kan synas överallt.

Jag själv fick uppleva det då jag trampade i klaveret och skrev utan att väga mina ord på den berömda guldvågen då vid tiden för “LCHF-magasinets oförstånd att förstå inlägg/bakning”, där fick jag mina fiskar varma av dem och jag inser att det var delvist rätt, jag hade inte vägt mina ord på guldvågen utan skrev i någon form av upprördhet. Detta har jag ju egentligen redan lärt mig att “sitta på fingrarna” när det “viner”. Har tidigare varit en offentlig figur i annat internet-sammanhang  där jag fick möta skit var och varanna dag och därmed fick jag en superträning i hur uttrycka sig på nätet i skrift.
Vilket är jätte svårt, men så länge man “sitter på fingrarna” och “sover på saken” och “väger orden på guldvåg” så bukar man gå fri från konfrontationer.

ja ja nog dravvlat om saken, ville bara förtydliga till de som inte vet vem jag är och vad jag gjort ;)

 

 

Bloggar etiketter:

Mindre protein och långt mer fett

Jag nämnde ju i mitt tidigare inlägg om styrketräning och fasta mm att jag ändrar lite from augusti till att dra ner på proteinet och öka fettintaget.
Detta efter lite grunnande i sommar om att för mycket protein omvandlas till glukos och därmed blir proteinet insulinhöjande.
Jag fick ju den kommentaren i ett inlägg sent i våras eller när det nu var om att dra ner på proteinet och öka fettet. Det är alltså det jag nu provar.

Det kanske är någon som undrar lite om hur min fördelning ser ut. Jag har valt att starta dagen med att få i mig fett för att få upp fettandelen över dagen. Då fett och vatten inte tilltalar mig har det blivit kaffe med fett och det är smör och kokosfett jag använder mig av. Jag tar ca 30 gram av varje i 1 dl kaffe och 1 dl vatten som mixas. Detta står jag mig givetvis länge på, jag är ju van  att fasta så ;) . Vid lunch runt 12 äter jag 2 ägg och 2 gulor och smör eller koksfett ca 50 gram fett tillsammans. Middagen blir 250 gram kött/fiskråvara + ca 50 gram smör och en massa goa grönsaker.

Min fördelning blir ca:
81% fett – 163,22 g
18% protein – 83,70 g
0 % kolhydrater – 1,87 g ( spenat därav lite kh)
och för alla som kanske tror jag svälter:
kcal:  1810,80

en annan dag:
83% fett – 197,11 g
14% protein – 76,35 g
3% kolhydrater – 16,87 g ( Blomkålsmos och ett par skivor nektarin)
Kcal: 2132,23 1810,80

En tredje dag:
85 % fett – 225,74
13% protein – 77,13
2 % kolhydrater – 10,31 (Vitkål och 1 tomat)
kcal: 2365,61

Det vore kul om du som gav mig rådet att minska på proteinet hade kommentar på detta!

Jag förstått att det är fler inom lchf-sfären som verkar (jag vet ju inte riktigt vad de gör) dragit ner på proteinet och ökat fettet och tar blodprov och undersöker ketonerna. Fick kommentar här på bloggen om LifeZone som tar blodprover och nu läser jag  om att Margareta på KiF gör det också + några fler. Undra om det jag gör är detsamma?
Det får väl tiden utvisa när de avslöjar vad/hur de gör, det verkar vara ett väldans “hemlighetsmakeri” (edit: fel ordval inser jag)  omkring det. De skriver båda om det men väldigt luddigt. Finns säkert en orsak till det…

Ser också att Jimmy Moor experimenterar också i saken, intressant att läsa hela hans inlägg och alla kommentarer. SSS- Sten Sture Skaldeman kommentar om viktuppgång på LCHF är ju sannerligen intressant, 35 pounds = 15 kg viktuppgång på LCHF…

Jag får säkert anledning att återkomma i denna sak.

 

 

Bloggar etiketter:

Squash- och svampgratäng
Källa: glamrock
Portioner: 2

Ingredienser:
1 stor squash
Olivolja
Flingsalt
Kantareller
1 rödlök
2½ dl grädde
2 dl riven ost
Gör så här:
Skala och skär squashen i ½ cm tjocka skivor, lägg på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och pensla med lite olivolja och strössla på flingsalt. Låt det stå i 10 minuter och dra. Ställ in i övre delen av ugnen (fals 5 uppifrån)i 150 grader och ta ut när squashen mjuknat lite, ca 20 minuter. När du tagit ut plåten så höjer du ugnsvärmen till 250 grader.

Skiva rödlöken tunt och fräs i stekpanna tillsammans med kantarellerna, salta och peppra.

Smörj en gratängform med lite smör och varva nu squashskivorna med svamp- och lökröran, häll över grädde och riven ost och gratinera i ugnen till osten fått fin färg. Gratängen är god att äta som den är med sallad till men man kan naturligtvis komplettera med en quornfilé eller köttbit om man vill men då blir det ju inte särskilt vegetariskt. Om du inte gillar svamp så byt ut dem mot färs och du har en ruskigt enkel lasagnevariant. Smaklig spis!