Gluten och Mjölk – Serien om de vita gifterna del 2

DSC_0304Källan till moderna sjukdomar, av Michael Håkansson är två böcker ingen skulle vara utan.
Dessa numera två böcker är rena uppslagsverk och beskriver fullständigt vad som går fel när man äter gluten (spannmål) och vår pastöriserad och hårt processade mejerier så som mjölk, grädde och creme fraiche bla.

Om del ett har jag skrivit tidigare och här är vad del två handlar om, den blå boken på bilden:
Bok 2 i serien ”de vita gifterna” -Gluten och mjölk tar vid där bok 1slutar och är ”nyckeln” till vad det är som ligger till grund och som orsakat explosionen under de sista 100åren av moderna sjukdomar. Boken bjuder läsaren på en omskakande resa in i de moderna sjukdomarnas värld och vad som är de egentliga och utlösande faktorerna bakom sjukdomarna. Cancer, tarmsjukdomar, neurologiska sjukdomar, psykisk ohälsa, beteendestörningar och mycket mer redovisas här med kopplingar till kosten. Boken tar även upp läkemedelsindustrins styrningar av vård och berörda myndigheter. Denna bok i serien lämnar läsaren svaren på många frågor och där svaren är uppbyggda på stabila grunder av fakta. 

Är det några böcker man ska unna sig att ha hemma är det dessa två.
Nu säljs de också under ett kampanjpris 295 för båda. Du sparar 79 kronor!

Vill du läsa och bokmärka Mickes blogg och hemsida så finner du den i länken Gluten och Mjölk

 

Möraste söndagssteken genom tiderna!

söndagsstek_saftig_stek_fläskstek_karrestek
Det var igår till söndagsmiddag som tanken slog mig. En fin stek är ju så vansinnigt gott till just söndagsmiddag med kokt potatis, skysås och diverse tillbehör. Vare sig det är tjälknöl, en rådjursstek, lammfiol eller en skinkstek, så är det inte mycket som slår en middag med kött och potatis. Ha, ni känner mig! ;-)

Att mina små hjärnceller inte har tänkt denna tanke tidigare är skam på torra land rent ut sagt. Det är nu slut med stektermometrar och exakta innertemperaturer, nu kör jag på känsla och långlagat ALL IN! Ja, tamejtusan, de ska jag göra med julskinkan i år också!

Det blir liksom inte ens en millimeter bättre än såhär så varför göra sig onödigt besvär.

Jag tycker ju jag brukar få till saftiga stekar men detta är höjdarnas höjdare. Det är liksom ett mellanting mellan saftig stek och pulled pork. Det vet väl alla vad det är vid det här laget fast den här jag har inte ”gafflat” isär köttet utan skurit det i skivor så gott de gick, den blev nämligen lite väääääl mör efter 4 timmar! ;-)

Allt är tillagat på spisen i en stor gryta. Buljong som täcker halva köttet och lite goda smaksättningar runtom såsom lök, morot och kryddor.

Skyn som blir kvar när köttet är färdigt kokar jag ner lite och reder av till en skysås med en skvätt grädde. Det är NU ni ska börja dregla när ni läser! :-P

Den saftigaste och möraste söndagssteken är alltså här för att stanna.

Ingen termometer eller stektid att rätta sig efter bara vända steken i grytan nån gång då och då. Sen känner man på köttet när det är tillräckligt mört. För en köttbit som jag använt här, en karréstek på 1,5 kg tog det 4 timmar i grytan, men nästa gång ska jag dra ner tiden en liiiiiten aning för att lättare få finare skivor för det blev så mört nu så dom föll sönder lite för lätt. Så 3 timmar och sen kolla köttet noga sista stunden.

Man känner på stekens yta att köttet mjuknat avsevärt. När det först är brynt och fått ligga i grytan kanske 1 timme så är det hårt och stumt men efter 2-3 timmar så märker man att det blir mjukt och ”sönderfallande”. Ta upp det när du tycker konsistens är lagom. Man kan ju såklart sätta en gaffel i steken och ”rucka” lite så känner man hur mört det är också. :-P

TIPS :
När du har skurit upp köttet o ska lägga det på fat eller i form, varva skivorna med lite smulad flingsalt. Det som blir över blir ett salt pålägg till smörgås, knäckebröd baguette etc.

4-6 port
Det här behöver du :
Smör
1,5 kg karréstek
Salt & peppar
3 morötter
1 purjolök
Köttbuljong

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken i smör i en het stekpanna runtom. Lägg över i en större gryta med lock. Skär morötter och purjolök grovt och låt svettas runt i stekpannan du brynte steken i, i ca 3-4 min. Häll över i grytan. Slå på så mycket köttbuljong så det täcker köttet till hälften. Lägg på locket och låt ”småkoka” på låg värme ca 3 timmar. Vänd steken ca 2-3 gånger.

Ta upp steken och slå in i folie eller bakplåtspapper och låt vila/svalna ca 30 min före servering, eller om du vill servera köttet kallskuret, ställt in det i kylen så länge.

Såsen :
Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.

fläsksstek_stek_mör_saftig
Karrésteken är brynt och ligger nu i en större gryta med purjolök och morötter.

karréstek_stek_skysås_sky_stek_söndagsmiddag
Buljongen slås på tills halva steken är täckt. Hur mycket buljong som krävs beror helt och hållet på storlek på grytan och stekens form och vikt. På den här bilden har steken kokat ca 2 timmar.

karré_karréstek_stek_saftig_fläsksstek_sknikstek
Efter fyra timmar tog jag upp den… Sönderfallande mör så räkna 3 timmar plus lite känsla. ;-)

skysås_steksky_sås_gräddsås_stek
Sila skyn som steken kokat i. Koka upp den i kastrull och reducera till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.

mör_saftig_söndagsstek_stek_fläskstek
Skär upp steken efter att den fått vila. Lägg i en form.

söndagsstek_saftig_stek_fläskstek_karrestek
Slå över lite av skysåsen.

söndagsstek_tillbehör_skysås_mör_saftig
Lägg kokt potatis, ärtor och morötter vid sidan om. Servera med tillbehör som saltgurka och svartvinbärsgelé.

Kyckling nuggets

En enkel och god rätt som alla gillar – stora som små. I receptet hittar du också tips på en jättegod currydressing att dippa dina nuggets i!

Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Vispa sedan upp ägget. Blanda mjöl, frön och kryddorna i en annan skål. Doppa dina kycklingbitar/nuggets i ägget och sen i din mjölblandning.

Lägg kycklingbitarna sedan på bakplåtspapper och häll över olja. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter. Servera med dippvänliga grönsaker och t ex en currydressing.

Currydressingen till dina chicken nuggets
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
ca 1 msk curry
Salt/vitpeppar

Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt och vitpeppar.

Författarmiddagen med Bonnier Fakta

DSC_0299Gick av stapeln på Linnea Art Restaurang och menyn kan ses på bilden, vill du se den större är det bara att klicka på den.

Det är ju alltid inbjudna en bunta författare och i år så var återigen Paolo Roberto där och Cecilia Hagen. Nya kända ansikten var Björn Hellman, Lolo Carter, Sigrid Bárány, Annika Sjöö och Tina Nordström som jag också växlade några ord med. Vilken vacker kvinna hon är och med en härlig utstrålning!

Det var många människor där och restaurangen var liten ( i alla fall för den mängden) så det var oerhört svårt att faktiskt få sett alla.

Vid mitt lilla runda bord satt vi sex personer, Kerstin Bergfors som är förläggare satt rakt över bordet och Åsa Dahlgren som är fotograf satt på min vänster sida , vi fann varandra direkt och nu jobbar vi lite på någon form av samarbete som vi får se om det leder till något.
Thomas Reckman med boken Det perfekta löpsteget satt till höger om mig och vi pratade en del fasta både 18:6 och 5:2, väldigt trevlig! Hans bok är ”en fortsättning” av boken Born to Run – Jakten på löpningens själ. Här menar Thomas på att man får vet H U R man gör!
Birgitta Forslund med boken Älskade kofta var också roligt att höra hur hon stickat till olika personer och hur hon blivit inspirerad av miljöer och människor och efter det stickat en kofta. Fantastiskt!
Mats Ottosson frilansjournalist och författare (med sin fru) till många reseböcker/guideböcker och också boken Lugn av naturen, och även den stora bibeln Upplev Sverige. Mycket intressant att lyssna på!

Så i stora drag hade jag en superkväll!

och jag kom också hem med en stor nyhet och om den ska jag snart berätta :D

 

Converse all star – tårta!

converse_tårta_all_star
Har ju helt glömt att visa er Jolines tårta som hon gjorde till sitt kalas! Varje år får hon önska sig ett tema på tårtan och så gör jag den åt henne. I år var temat så självklart CONVERSE och inget annat. Men hon ville göra den helt själv så de fick hon. Här kommer ett litet bildregn och slutresultatet blev ju så galet fint.

Undrar just vad det ska bli nästa år…?

Vill du se hur tårtorna sett ut tidigare födelsedagar?
Det har varit både spindlar, hästar, fjärilar, godistårtor, hjärtan och lite till… Kika längst ner i detta inlägg.

Årets önskemiddag hittar du HÄR >>

tårta_converse

1 rund tårtbotten :

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör ihop mjölet med potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll i en smord och “bröad” rund form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 40 min.

Fyllning :
Första lagret består av krossad ananas, andra lagret med vaniljkräm. Täckt med grädde och dekorerad med sprits. Röran till spritsen gjorde hon av färskost + florsocker + hushållsfärg.

converse_all_star_tårta
Valet av tårta i år var givet. Converse skulle de va och hon skulle göra den själv! :-P Stor tjej nu!

converse_tårta
Jag tycker den blev kanonfin!

converse_allstar
Och självklart hade pappa köpt vita Converse till henne…. Lyckan var gjord! Av mig fick hon ridbyxor och nya ridstövlar. Mormor Mia, Sanna och övrig släkt och vänner fyllde paket med presentkort på smink/leksaksaffären, nagellack, pengar, målarfärger, gips och gipsformar, mascara, och ännu mer presentkort! ;-)

4år – Pannkakstårta

5 år – Fjärilstårta

6 år – Godistårta

7år – Hästtårta

8 år – Spindeltårta

9 år – Dubbelhjärta
tårta_love_hjärta

10 år - Hamburgertårta
hamburgare_hamburgertårta_tårta

11 år – Converse
converse_tårta_all_star

Scendebuten på bokmässan i Göteborg!

Här kommer lite bilder från när jag bakade på scenen på bokmässan. Det är alltså väldigt märkligt att se sitt namn på programlistan tillsammans med
Leif Mannerström, Ulf Wagner, Per Moberg, Tina Nordström, Tommy Myllymäki mfl mfl

Det gick superbra (tyckte jag själv) och det blev stort fokus på hälsa, vilket jag uppskattar. Är så tjatigt med vikt och LCHF hela tiden, nu fick hälsan stå i fokus. Tomas Tengby som var moderator och värd är ju superproffsig och hjälpte mig att slappna av och kunna vara mig själv, dvs göteborsk ;)

Här kommer nu lite bilder från eventet. Vill du se stora bilder? Klicka på dem bara!

DSC_0294

Allt framdukat och uppmätt!

20130926_085735

Förbereder för framträdandet med Tomas Tengby.
20130926_100857Programpunkten precis före, Tomas Tengby intervjuar Ulf Wagner.

20130926_085706

Här är vi i full gång!

20130926_102104

 

20130926_103654

Boksignering

DSC_0296

Avslutande lunch med vin och fira att det gick superfint!

DSC_0293Genom gulliga och snälla sminkösen och hårstylisten Sofia – Unique by Sundfors!

 

Bevisat: Äta mycket fett gör att du går ner i vikt.

Smör, olivolja, grädde och bacon är inte farligt. Tvärtom. Fett är det bästa för den som vill gå ned i vikt. Och några samband mellan högt fettintag och hjärt- och kärlsjukdomar existerar inte.

På måndagen presenterades sprängstoff från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Efter två års utredning av 16 000 studier ställer rapporten ”Mat vid fetma” de traditionella råden till överviktiga eller diabetessjuka människor på ända.

Sedan länge har sjukvården i allmänhet gett råd om att undvika fett, i synnerhet mättat, och kalorier. Lågkolhydratkost (LCHF som står för low carb, high fat och faktiskt är en svensk ”uppfinning”) har avfärdats som livsfarligt, humbug och en modediet utan vetenskaplig förankring.

I stället har vården uppmanat diabetiker att äta mycket frukt (=socker) och nyckelhålsmärkta produkter med lite fett men med avsevärda mängder socker eller sötningsmedel, det senare en farlig trigger för den som är sockerberoende.

Rapporten vänder på begreppen och förordar lågkolhydratkost, med mycket fett, som det effektivaste vapnet mot övervikt.

I expertgruppen har suttit ett tiotal läkare, varav flera var skeptiska till högfettskost när arbetet inleddes.

En av dem, som närmast missionerat om mättat fett (smör, grädde, bacon) sedan 2006, är Linköpingsprofessorn Fredrik Nyström, som stundtals dömts ut och hånats i nästan samma utsträckning som LCHF:s ”mamma”, läkare Annica Dahlqvist.

För Fredrik Nyström är rapporten en revansch.

– Absolut. Jag har ju jobbat så länge med detta. Det känns skönt att ha den här vetenskapliga rapporten i ryggen och att skepticism mot lågkolhydratkost försvunnit hos kollegor under arbetets gång. När alla färska vetenskapliga studier radas upp så är resultatet odiskutabelt: vår djupt rotade fettskräck har inget fog! Man blir inte fet av fet mat, lika lite som man får åderförkalkning av kalk eller blir grön av grönsaker.

Nyström har länge förespråkat ett kraftigt minskat intag av kolhydratrika livsmedel, med mycket socker och stärkelse, för att uppnå hälsosamma nivåer av insulin, blodfetter och det goda kolesterolet. Det vill säga bort med socker, potatis, pasta, ris, mjöl, bröd. In med olivolja, nötter, smör, grädde, feta fiskar och kött med fettrand.

– Man lika gärna kan äta smågodis som potatis. Potatis innehåller en hel rad av glukosmolekyler som omvandlas till socker i tarmen. Sådan kost gör att blodsockret och hormonet insulin skjuter i höjden.

I somras kom dessutom en annan studie kring medelhavskost, med mycket omättat fett (olivolja, avocado, nötter), som ingår i SBU-rapportens underlag.

– Den visade att det är farligare att äta lågfettkost än högfettskost. I studien ingick också rådet att dricka vin till medelhavskosten. Jag har länge framhållit att måttligt intag av alkohol är nyttigt och har själv gjort en studie som bekräftat bättre blodfetter av rödvin. Alkohol i måttliga mängder är alltså inte bara okej, utan nyttigt och bra.

Det finns många mantran vi lärt oss tro på som sanningar:

”Kalorier som kalorier, det spelar ingen roll varifrån de kommer.”

”Allt handlar om balansen mellan kalorier in och kalorier ut.”

”Folk är feta för att de inte rör på sig tillräckligt.”

”Frukost är dagens viktigaste mål.”

– Självklart är det inte så. Sådant här nonsens har bara skapat dåligt samvete hos människor med viktproblem. Som om allt skulle handla om att de har dålig karaktär. För många innebär ett stort intag av fett att man blir ordentligt mätt, att man står sig längre och har mindre behov av att äta stup i kvarten. Mätt blir man däremot inte av kalorier från Coca Cola eller nästan fettfri, nyckelhålsmärkt fruktyoghurt med mängder av socker. Visst är motion bra på många sätt, men att lägga om kosten är det som verkligen påverkar vikten.

I rapporten konstateras: ”fysisk aktivitet för personer med fetma har en, om någon, marginell effekt på viktnedgång.”

Men hur är det med frukosten?

– Skippa den om du kan! Det är ett vanebeteende, men kroppen har inget behov av näring direkt vi kliver upp om du ätit mycket fett till middagen dagen före. Man gör socker själv av protein som finns lagrat, och det kostar nog en del kalorier att tillverka detta socker själv, det kan vara en anledning att lågkolhydratkost ger bra viktnedgång. Skippa även mellanmål och alla lightprodukter. Om det var meningen att vi skulle småäta lågfettkost hela dagarna hade vi inte utrustats med en gallblåsa. Om du äter två mål mat om dagen, med lite kolhydrater och mycket bra fett, så står du dig utmärkt. Gör som människorna kring Medelhavet. Nöj dig med en kopp kaffe på morgonen.

En av Sveriges största bloggar, kostdoktorn.se, drivs av läkaren Andreas Eenfeldt. Sedan 2007 är han en ivrig förespråkare av lågkolhydratkost och debattör kring hur diabetiker med rätt kost kraftigt kan minska sitt medicinbehov eller rent av slippa den helt.

– Diabetiker borde tänka på samma sätt som alla andra som får hälsoproblem av viss mat: undvik den. Mindre blodsockerhöjande mat gör att diabetiker behöver mindre blodsockersänkande medicin.

Under måndagen hade han 73 000 besök på sin blogg och han betecknar det som en historisk dag.

– SBU-rapporten utmanar den svenska sjukvården. Det är dags att sluta ge människor med viktproblem och diabetes de råd som nu visar sig vara sämst i test.

Både han och Fredrik Nyström menar att ett paradigmskifte, en vårdrevolution, måste till.

– Livsmedelsverket har ignorerat modern forskning sedan länge, och det påverkar många dietister. Det är mycket bekymmersamt. Vården är närmast skyldig att följa SBU-rapporten, den är att betrakta som ”lag” tills den motbevisas, då den är utgiven av en av våra viktigaste myndigheter. Men hur det ska gå till att vidareutbilda en väldig massa ”hälsovetare” av olika slag till att rekommendera mindre lightprodukter, bröd och pasta, det vet jag faktiskt inte, säger Fredrik Nyström.

Via: http://www.corren.se/ostergotland/fett-ger-fett-smal-midja-6553250-artikel.aspx

Mot bokmässan i Gbg!

603899_10151842987092383_1542429675_nNu så åker jag ner mot Göteborg och bokmässan!
10.10 står jag på scen och bakar zucchinibaguetterna, ett recept som verkar blivit mångas favorit.

Ett enkelt och ett gott recept, det var det som var viktigt att visa upp för de som nu är intresserade av LCHF bakning.

Kommer ett sammanfattande blogginlägg med bilder när jag kommer hem.

Önska mig gärna lycka till och skänk gärna en god och positiv tanke till mig idag!

Kram till er alla från mig!

 

Malted Milk Cookies

Ingredienser

5,3 dl  mjöl
0,6 dl Malted Milk Powder plus 2 matskedar
http://www.englishshop.se/sv/articles/2.41.498/horlicks-malt-original-300g
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl socker, plus 0,8 dl
60 gram färskost
85 gram smör, smält och fortfarande varmt
0,8 dl vegetabilisk olja
1 stort ägg, rumstemperatur
1 msk mjölk
2 tsk vaniljextrakt

1 Sätt ugnen på 175°c
 Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar.
Vispa mjöl, Malted Milk Powder, och bakpulver tillsammans i medium skål. Ställ åt sidan.

2. Placera 3,5 dl socker och cream cheese i en stor skål. Häll varmt smör över socker och färskost och vispa för att kombinera (några små klumpar av cream cheese blir kvar men kommer att jämna ut senare). Vispa i oljan tills slättTillsätt ägg, mjölk och vanilj, fortsätt att vispa tills slätt. Tillsätt mjölblandningen och blanda med gummi spatel tills genomblandat.

3. Dela degen i 24 lika stora bitar, ca 2 msk vardera. Använd händerna, rulla degen till bollar. Kombinera resterande 0,8 dl socker med 2 matskedar Malted Milk Powder i en liten skål. Arbeta i omgångar, rulla bollarna i sockerblandningen , och lägg 12 bollar per plåt. Använd botten av glas, platta bollarna något.

4. Baka, en plåt i taget 11 till 13 minuter.  Låt svalna på plåt 5 minuter. För över till kall yta och låt svalna helt.
Älgskavsgryta gratinerad med duchessepotatis

älgskavsgryta
Får jag fresta med en riktig, rejäl skavgryta? Tycker ni om skav??
Jag tillhör dom som ofta köper hem det, mest renskav men även älg när det finns. Jag skulle nog inte kunna vara utan just renskav då jag är uppväxt på det, Nicke däremot är av en annan åsikt och tror visst att man kan överleva utan men han är så illa tvungen att äta det ibland ändå! :-P

Köttet är tunna, tunna skavbitar som går snabbt att tillaga, det är norrlands kebab och dessutom ett mycket magert kött.

Oftast brukar jag göra en ljus gryta med renskav i en sås med messmör, det är den absolut godaste jag vet. Recept HÄR >>
Eller som när jag var liten då stektes renskav med bara salt och peppar till snabbmakaroner när vi var i stugan, det var istället för falukorv de! ;-)

Den här varianten med älgskav har fått rejält med smak av både rosmarin och timjan och en mörk, mustig viltsås. Gratinera gärna grytor i ugnen med duchessemos runtom, det blir snyggt att ställa fram och bjuda på, dessutom allt-i-ett och sånt gillar vi ju! ;-)

Det här behöver du : 
ca 300 gram älgskav
1 gul lök
1 morot
½ zucchini
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad timjan
1 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 msk viltfond
2 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
1 msk soya
1 msk svartvinbärsgelé
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka lök. Skala och skär moroten i tunna slantar, skär zucchini i lite grövre bitar. Hetta upp en panna med smör. Bryn älgskaven tillsammans med morötter och lök. Smula över de torkade kryddorna så dom får fräsa med. Tillsätt sen zucchini och pudra över vetemjöl och vänd runt.

Slå på vatten, fond och creme fraiche och resten av ingredienserna. Låt gryta koka upp, sänk sedan värmen och låt den småputtra ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Häll grytan i en stor, ugnsfast form. Spritsa duchessemoset runtom. Gratinera på 225 grader ca 15 min eller tills moset fått fin färg.

Duchesspotatis :
ca 800 gram potatis (Gärna King E)
3 äggulor
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
2 msk smör
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med ett potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset.

älgskavsgryta_recept_älgskav
En rejält mustig och smakrik älgskavsgryta som passar höstens blås och ruskväder.

älgskavsgryta_älgskavsgratäng_duchessepotatis
En läcker bjudrätt och vansinnigt gott alternativ att hitta på med just skav. Här kan du variera med renskav eller annan viltskav. Grytan går snabbt att koka ihop eftersom köttet är så tunt.

älgskav_viltskv_älgskavsgryta