Kyckling nuggets

En enkel och god rätt som alla gillar – stora som små. I receptet hittar du också tips på en jättegod currydressing att dippa dina nuggets i!

Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Vispa sedan upp ägget. Blanda mjöl, frön och kryddorna i en annan skål. Doppa dina kycklingbitar/nuggets i ägget och sen i din mjölblandning.

Lägg kycklingbitarna sedan på bakplåtspapper och häll över olja. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter. Servera med dippvänliga grönsaker och t ex en currydressing.

Currydressingen till dina chicken nuggets
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
ca 1 msk curry
Salt/vitpeppar

Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt och vitpeppar.

Författarmiddagen med Bonnier Fakta

DSC_0299Gick av stapeln på Linnea Art Restaurang och menyn kan ses på bilden, vill du se den större är det bara att klicka på den.

Det är ju alltid inbjudna en bunta författare och i år så var återigen Paolo Roberto där och Cecilia Hagen. Nya kända ansikten var Björn Hellman, Lolo Carter, Sigrid Bárány, Annika Sjöö och Tina Nordström som jag också växlade några ord med. Vilken vacker kvinna hon är och med en härlig utstrålning!

Det var många människor där och restaurangen var liten ( i alla fall för den mängden) så det var oerhört svårt att faktiskt få sett alla.

Vid mitt lilla runda bord satt vi sex personer, Kerstin Bergfors som är förläggare satt rakt över bordet och Åsa Dahlgren som är fotograf satt på min vänster sida , vi fann varandra direkt och nu jobbar vi lite på någon form av samarbete som vi får se om det leder till något.
Thomas Reckman med boken Det perfekta löpsteget satt till höger om mig och vi pratade en del fasta både 18:6 och 5:2, väldigt trevlig! Hans bok är ”en fortsättning” av boken Born to Run – Jakten på löpningens själ. Här menar Thomas på att man får vet H U R man gör!
Birgitta Forslund med boken Älskade kofta var också roligt att höra hur hon stickat till olika personer och hur hon blivit inspirerad av miljöer och människor och efter det stickat en kofta. Fantastiskt!
Mats Ottosson frilansjournalist och författare (med sin fru) till många reseböcker/guideböcker och också boken Lugn av naturen, och även den stora bibeln Upplev Sverige. Mycket intressant att lyssna på!

Så i stora drag hade jag en superkväll!

och jag kom också hem med en stor nyhet och om den ska jag snart berätta :D

 

Converse all star – tårta!

converse_tårta_all_star
Har ju helt glömt att visa er Jolines tårta som hon gjorde till sitt kalas! Varje år får hon önska sig ett tema på tårtan och så gör jag den åt henne. I år var temat så självklart CONVERSE och inget annat. Men hon ville göra den helt själv så de fick hon. Här kommer ett litet bildregn och slutresultatet blev ju så galet fint.

Undrar just vad det ska bli nästa år…?

Vill du se hur tårtorna sett ut tidigare födelsedagar?
Det har varit både spindlar, hästar, fjärilar, godistårtor, hjärtan och lite till… Kika längst ner i detta inlägg.

Årets önskemiddag hittar du HÄR >>

tårta_converse

1 rund tårtbotten :

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör ihop mjölet med potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll i en smord och “bröad” rund form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 40 min.

Fyllning :
Första lagret består av krossad ananas, andra lagret med vaniljkräm. Täckt med grädde och dekorerad med sprits. Röran till spritsen gjorde hon av färskost + florsocker + hushållsfärg.

converse_all_star_tårta
Valet av tårta i år var givet. Converse skulle de va och hon skulle göra den själv! :-P Stor tjej nu!

converse_tårta
Jag tycker den blev kanonfin!

converse_allstar
Och självklart hade pappa köpt vita Converse till henne…. Lyckan var gjord! Av mig fick hon ridbyxor och nya ridstövlar. Mormor Mia, Sanna och övrig släkt och vänner fyllde paket med presentkort på smink/leksaksaffären, nagellack, pengar, målarfärger, gips och gipsformar, mascara, och ännu mer presentkort! ;-)

4år – Pannkakstårta

5 år – Fjärilstårta

6 år – Godistårta

7år – Hästtårta

8 år – Spindeltårta

9 år – Dubbelhjärta
tårta_love_hjärta

10 år - Hamburgertårta
hamburgare_hamburgertårta_tårta

11 år – Converse
converse_tårta_all_star

Scendebuten på bokmässan i Göteborg!

Här kommer lite bilder från när jag bakade på scenen på bokmässan. Det är alltså väldigt märkligt att se sitt namn på programlistan tillsammans med
Leif Mannerström, Ulf Wagner, Per Moberg, Tina Nordström, Tommy Myllymäki mfl mfl

Det gick superbra (tyckte jag själv) och det blev stort fokus på hälsa, vilket jag uppskattar. Är så tjatigt med vikt och LCHF hela tiden, nu fick hälsan stå i fokus. Tomas Tengby som var moderator och värd är ju superproffsig och hjälpte mig att slappna av och kunna vara mig själv, dvs göteborsk ;)

Här kommer nu lite bilder från eventet. Vill du se stora bilder? Klicka på dem bara!

DSC_0294

Allt framdukat och uppmätt!

20130926_085735

Förbereder för framträdandet med Tomas Tengby.
20130926_100857Programpunkten precis före, Tomas Tengby intervjuar Ulf Wagner.

20130926_085706

Här är vi i full gång!

20130926_102104

 

20130926_103654

Boksignering

DSC_0296

Avslutande lunch med vin och fira att det gick superfint!

DSC_0293Genom gulliga och snälla sminkösen och hårstylisten Sofia – Unique by Sundfors!

 

Bevisat: Äta mycket fett gör att du går ner i vikt.

Smör, olivolja, grädde och bacon är inte farligt. Tvärtom. Fett är det bästa för den som vill gå ned i vikt. Och några samband mellan högt fettintag och hjärt- och kärlsjukdomar existerar inte.

På måndagen presenterades sprängstoff från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Efter två års utredning av 16 000 studier ställer rapporten ”Mat vid fetma” de traditionella råden till överviktiga eller diabetessjuka människor på ända.

Sedan länge har sjukvården i allmänhet gett råd om att undvika fett, i synnerhet mättat, och kalorier. Lågkolhydratkost (LCHF som står för low carb, high fat och faktiskt är en svensk ”uppfinning”) har avfärdats som livsfarligt, humbug och en modediet utan vetenskaplig förankring.

I stället har vården uppmanat diabetiker att äta mycket frukt (=socker) och nyckelhålsmärkta produkter med lite fett men med avsevärda mängder socker eller sötningsmedel, det senare en farlig trigger för den som är sockerberoende.

Rapporten vänder på begreppen och förordar lågkolhydratkost, med mycket fett, som det effektivaste vapnet mot övervikt.

I expertgruppen har suttit ett tiotal läkare, varav flera var skeptiska till högfettskost när arbetet inleddes.

En av dem, som närmast missionerat om mättat fett (smör, grädde, bacon) sedan 2006, är Linköpingsprofessorn Fredrik Nyström, som stundtals dömts ut och hånats i nästan samma utsträckning som LCHF:s ”mamma”, läkare Annica Dahlqvist.

För Fredrik Nyström är rapporten en revansch.

– Absolut. Jag har ju jobbat så länge med detta. Det känns skönt att ha den här vetenskapliga rapporten i ryggen och att skepticism mot lågkolhydratkost försvunnit hos kollegor under arbetets gång. När alla färska vetenskapliga studier radas upp så är resultatet odiskutabelt: vår djupt rotade fettskräck har inget fog! Man blir inte fet av fet mat, lika lite som man får åderförkalkning av kalk eller blir grön av grönsaker.

Nyström har länge förespråkat ett kraftigt minskat intag av kolhydratrika livsmedel, med mycket socker och stärkelse, för att uppnå hälsosamma nivåer av insulin, blodfetter och det goda kolesterolet. Det vill säga bort med socker, potatis, pasta, ris, mjöl, bröd. In med olivolja, nötter, smör, grädde, feta fiskar och kött med fettrand.

– Man lika gärna kan äta smågodis som potatis. Potatis innehåller en hel rad av glukosmolekyler som omvandlas till socker i tarmen. Sådan kost gör att blodsockret och hormonet insulin skjuter i höjden.

I somras kom dessutom en annan studie kring medelhavskost, med mycket omättat fett (olivolja, avocado, nötter), som ingår i SBU-rapportens underlag.

– Den visade att det är farligare att äta lågfettkost än högfettskost. I studien ingick också rådet att dricka vin till medelhavskosten. Jag har länge framhållit att måttligt intag av alkohol är nyttigt och har själv gjort en studie som bekräftat bättre blodfetter av rödvin. Alkohol i måttliga mängder är alltså inte bara okej, utan nyttigt och bra.

Det finns många mantran vi lärt oss tro på som sanningar:

”Kalorier som kalorier, det spelar ingen roll varifrån de kommer.”

”Allt handlar om balansen mellan kalorier in och kalorier ut.”

”Folk är feta för att de inte rör på sig tillräckligt.”

”Frukost är dagens viktigaste mål.”

– Självklart är det inte så. Sådant här nonsens har bara skapat dåligt samvete hos människor med viktproblem. Som om allt skulle handla om att de har dålig karaktär. För många innebär ett stort intag av fett att man blir ordentligt mätt, att man står sig längre och har mindre behov av att äta stup i kvarten. Mätt blir man däremot inte av kalorier från Coca Cola eller nästan fettfri, nyckelhålsmärkt fruktyoghurt med mängder av socker. Visst är motion bra på många sätt, men att lägga om kosten är det som verkligen påverkar vikten.

I rapporten konstateras: ”fysisk aktivitet för personer med fetma har en, om någon, marginell effekt på viktnedgång.”

Men hur är det med frukosten?

– Skippa den om du kan! Det är ett vanebeteende, men kroppen har inget behov av näring direkt vi kliver upp om du ätit mycket fett till middagen dagen före. Man gör socker själv av protein som finns lagrat, och det kostar nog en del kalorier att tillverka detta socker själv, det kan vara en anledning att lågkolhydratkost ger bra viktnedgång. Skippa även mellanmål och alla lightprodukter. Om det var meningen att vi skulle småäta lågfettkost hela dagarna hade vi inte utrustats med en gallblåsa. Om du äter två mål mat om dagen, med lite kolhydrater och mycket bra fett, så står du dig utmärkt. Gör som människorna kring Medelhavet. Nöj dig med en kopp kaffe på morgonen.

En av Sveriges största bloggar, kostdoktorn.se, drivs av läkaren Andreas Eenfeldt. Sedan 2007 är han en ivrig förespråkare av lågkolhydratkost och debattör kring hur diabetiker med rätt kost kraftigt kan minska sitt medicinbehov eller rent av slippa den helt.

– Diabetiker borde tänka på samma sätt som alla andra som får hälsoproblem av viss mat: undvik den. Mindre blodsockerhöjande mat gör att diabetiker behöver mindre blodsockersänkande medicin.

Under måndagen hade han 73 000 besök på sin blogg och han betecknar det som en historisk dag.

– SBU-rapporten utmanar den svenska sjukvården. Det är dags att sluta ge människor med viktproblem och diabetes de råd som nu visar sig vara sämst i test.

Både han och Fredrik Nyström menar att ett paradigmskifte, en vårdrevolution, måste till.

– Livsmedelsverket har ignorerat modern forskning sedan länge, och det påverkar många dietister. Det är mycket bekymmersamt. Vården är närmast skyldig att följa SBU-rapporten, den är att betrakta som ”lag” tills den motbevisas, då den är utgiven av en av våra viktigaste myndigheter. Men hur det ska gå till att vidareutbilda en väldig massa ”hälsovetare” av olika slag till att rekommendera mindre lightprodukter, bröd och pasta, det vet jag faktiskt inte, säger Fredrik Nyström.

Via: http://www.corren.se/ostergotland/fett-ger-fett-smal-midja-6553250-artikel.aspx

Mot bokmässan i Gbg!

603899_10151842987092383_1542429675_nNu så åker jag ner mot Göteborg och bokmässan!
10.10 står jag på scen och bakar zucchinibaguetterna, ett recept som verkar blivit mångas favorit.

Ett enkelt och ett gott recept, det var det som var viktigt att visa upp för de som nu är intresserade av LCHF bakning.

Kommer ett sammanfattande blogginlägg med bilder när jag kommer hem.

Önska mig gärna lycka till och skänk gärna en god och positiv tanke till mig idag!

Kram till er alla från mig!

 

Malted Milk Cookies

Ingredienser

5,3 dl  mjöl
0,6 dl Malted Milk Powder plus 2 matskedar
http://www.englishshop.se/sv/articles/2.41.498/horlicks-malt-original-300g
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl socker, plus 0,8 dl
60 gram färskost
85 gram smör, smält och fortfarande varmt
0,8 dl vegetabilisk olja
1 stort ägg, rumstemperatur
1 msk mjölk
2 tsk vaniljextrakt

1 Sätt ugnen på 175°c
 Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar.
Vispa mjöl, Malted Milk Powder, och bakpulver tillsammans i medium skål. Ställ åt sidan.

2. Placera 3,5 dl socker och cream cheese i en stor skål. Häll varmt smör över socker och färskost och vispa för att kombinera (några små klumpar av cream cheese blir kvar men kommer att jämna ut senare). Vispa i oljan tills slättTillsätt ägg, mjölk och vanilj, fortsätt att vispa tills slätt. Tillsätt mjölblandningen och blanda med gummi spatel tills genomblandat.

3. Dela degen i 24 lika stora bitar, ca 2 msk vardera. Använd händerna, rulla degen till bollar. Kombinera resterande 0,8 dl socker med 2 matskedar Malted Milk Powder i en liten skål. Arbeta i omgångar, rulla bollarna i sockerblandningen , och lägg 12 bollar per plåt. Använd botten av glas, platta bollarna något.

4. Baka, en plåt i taget 11 till 13 minuter.  Låt svalna på plåt 5 minuter. För över till kall yta och låt svalna helt.
Älgskavsgryta gratinerad med duchessepotatis

älgskavsgryta
Får jag fresta med en riktig, rejäl skavgryta? Tycker ni om skav??
Jag tillhör dom som ofta köper hem det, mest renskav men även älg när det finns. Jag skulle nog inte kunna vara utan just renskav då jag är uppväxt på det, Nicke däremot är av en annan åsikt och tror visst att man kan överleva utan men han är så illa tvungen att äta det ibland ändå! :-P

Köttet är tunna, tunna skavbitar som går snabbt att tillaga, det är norrlands kebab och dessutom ett mycket magert kött.

Oftast brukar jag göra en ljus gryta med renskav i en sås med messmör, det är den absolut godaste jag vet. Recept HÄR >>
Eller som när jag var liten då stektes renskav med bara salt och peppar till snabbmakaroner när vi var i stugan, det var istället för falukorv de! ;-)

Den här varianten med älgskav har fått rejält med smak av både rosmarin och timjan och en mörk, mustig viltsås. Gratinera gärna grytor i ugnen med duchessemos runtom, det blir snyggt att ställa fram och bjuda på, dessutom allt-i-ett och sånt gillar vi ju! ;-)

Det här behöver du : 
ca 300 gram älgskav
1 gul lök
1 morot
½ zucchini
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad timjan
1 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 msk viltfond
2 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
1 msk soya
1 msk svartvinbärsgelé
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka lök. Skala och skär moroten i tunna slantar, skär zucchini i lite grövre bitar. Hetta upp en panna med smör. Bryn älgskaven tillsammans med morötter och lök. Smula över de torkade kryddorna så dom får fräsa med. Tillsätt sen zucchini och pudra över vetemjöl och vänd runt.

Slå på vatten, fond och creme fraiche och resten av ingredienserna. Låt gryta koka upp, sänk sedan värmen och låt den småputtra ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Häll grytan i en stor, ugnsfast form. Spritsa duchessemoset runtom. Gratinera på 225 grader ca 15 min eller tills moset fått fin färg.

Duchesspotatis :
ca 800 gram potatis (Gärna King E)
3 äggulor
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
2 msk smör
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med ett potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset.

älgskavsgryta_recept_älgskav
En rejält mustig och smakrik älgskavsgryta som passar höstens blås och ruskväder.

älgskavsgryta_älgskavsgratäng_duchessepotatis
En läcker bjudrätt och vansinnigt gott alternativ att hitta på med just skav. Här kan du variera med renskav eller annan viltskav. Grytan går snabbt att koka ihop eftersom köttet är så tunt.

älgskav_viltskv_älgskavsgryta

Sorglig läsning idag…

limelax”Underklassens barn äter ihjäl sig utan att vi bryr oss” kan vi läsa idag på Sydsvenskan och kostdoktorn.

Jag blev lite ledsen av några rader:
”Vi vet att färdigmat ofta består av årsgammalt restkött från hela världens nedfrysta överskottslager och att kött från många olika länder och ett hav av olika misshandlade djur kan finnas i samma portion.

och änne mer bedrövad av dessa rader:
”Det är barn och unga ur underklassen som i ökande utsträckning utvecklar fetma. En del småbarn är så felnärda att de troligen inte kommer att överleva sina föräldrar.

Vi är vad vi äter. Underklassen sätter i sig sådant som tidigare generationers husmödrar aldrig skulle kalla mat: vitt bröd, läsk och andra söta drycker, vanebildande snacks och skräpmat som vissa livsmedelsgiganter lurat konsumenterna att tro är billig mat.”

och slutar med raderna:
I Sverige finns sex gånger så många barn med förhöjt blodsocker jämfört med i Tyskland, där man intresserat sig för barnfetman och tagit itu med den. 80 procent av utgifterna för hälsovård i Norden går redan till livsstilsrelaterade sjukdomar. Bara i Sverige kostar fetma mer än 25 miljarder kronor varje år.

Alla vet att ska man kunna vända trenden måste de överviktiga barnen få hjälp medan de fortfarande är barn. Att strunta i hur det går för dem är fel, det har Astrid Lindgren och Emil lärt oss.”

Hoppas nu då man kan ge dessa barn och framförallt föräldrar hjälp till att förstå vad man blir fet av och också ekonomisk hjälp till att ge rätt näring och bra mat!
 Jag läser ofta från LCHF´are att många inte tycker sig har råd att köpa gräsbetes och ekologiska matvaror, jag tycker det är sorgligt att vi 2013 inte har ett mer jämlikt samhälle :( Att så många alltid letar den billigaste (vattenfyllda) kycklingen, det billigaste köttet som alltid är dåligt uppfött och därmed lite näring….

Vore bra om vi kunde redovisa hur mkt näring per krona vi får för olika produkter, långt bättre att kunna se och göra medvetna val om man vet hur mycket näring man får per 100 gram… istället för det helt värdelösa nyckelhålet ;)

Hoppas SBU´s rapport kan bidra till detta lyft!!

 

 

 

LCHF bäst i test enligt SBU!

ona_lKostdoktorn skrev ju i går att en jordbävning kan vi förvänta oss i morgon och nu har den kommit den SBU rapport som Andreas syftade till skulle orsaka en jordbävning, och det gör den!

Jag tror vi också kan likna den vid en tsunami -våg, då jag är säker på att den kommer sprida sig lika kraftigt och långt bort och brett som en sådan…
Läs vad kostdoktorn skriver om jordbävningen.

SvD skriver:

Det finns ingen bevisad ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar vid strikt lågkolhydratkost. LCHF-kost är dessutom mest effektiv på ett halvårs sikt för att gå ner i vikt för personer med fetma. Det visar en ny SBU-rapport som väntas leda till att LCHF erbjuds som ett av flera standardalternativ inom sjukvården. ”

De skriver vidare:

Lågkolhydratkost, även den strikta, ger större viktnedgång på sex månader för personer med fetma, jämfört med lågfettskost.

• Detta sker utan att forskare har pekat på några negativa effekter på blodfetter så länge vikten fortsatt är lägre.

• Det saknas över huvud taget belägg för att lågkolhydratkost skulle medföra ökad risk för hjärtsjukdomar.

Det saknas även belägg för att lågkolhydratkost med mycket mättat fett skulle medföra ökad risk för hjärtsjukdomar. Eftersom forskningsunderlaget är begränsat i detta avseende kan det, enligt SBU, ändå finnas skäl till viss försiktighet med allt för mycket mättat fett.

– Det viktigaste resultatet tycker jag är att vi inte hittat några belägg för ökade hälsorisker som en följd av lågkolhydratkost, säger Jonas Lindblom som är projektledare på SBU.

Han påpekar att detta varit en ofta återkommande farhåga. Så sent som i somras gick flera professorer ut och varnade för att en försämrad hjärthälsa bland yngre kvinnor skulle kunna bero på LCHF-kost. Andra forskare bemötte detta med att snarare hänga ihop med ändrade rökvanor i denna grupp.

– Vi har inte hittat något stöd i forskningen för att lågkolhydratkost skulle leda till sämre hjärthälsa eller ökad dödlighet, säger Jonas Lindblom.

SBU brukar inte ge några egna kostrekommendationer.

– Men en rimlig tolkning av vår rapport bör vara att sjukvården i fortsättningen erbjuder även lågkolhydratkost som ett alternativ för patienter med fetma, säger Jonas Lindblom.

Detta bör förflytta LCHF från en ”modediet” och därmed något tillfälligt och övergående (som ju många har hoppats) in till det ”bestående” och in i ”finrummet”!!

Detta har ju jag alltid hävdat när jag stött på att man ser LCHF som något övergående och en hype och en modediet.
Nej, LCHF är för bra för det och ger många sjuka och feta ”hopp om livet” och detta måste ju förr eller senare speglas även brett i befolkningen och ända upp till toppen och tom Slv med tiden…

Nu är det bara å vänta och se hur denna våg far genom Sverige och övriga världen!
För när den börjar tillämpas i sjukvården då ni!

Bilden hämtad från Tsunami laboratory