Mandelmjölets vara eller inte vara…

mandlar_158118592_thumbdet är den stora frågan i LCHF -sfären just nu och detta allt sedan kostdoktorn själv bekostat labbtester på tre olika mjöl.

Dock finner jag frågan lite löjlig, 1 dl mandelmjöl väger ca 45 gram och i de flesta bröd och kakor blir mängden kolhydrater försvinnnade liten ändå även om mandlarna innehåller en högre andel kolhydrater. Ofta verkar det mer handla om att skrämmas för ”bakning” än något annat, som mycket riktigt några kommentatörer nämner på lite olika sätt. ;)

men tillbaka till mandelmjölet…

Då jag för länge sedan just framhållt detta med att mandlar/mandelmjöl innehåller mycket omega 6 bla och  högre mängd kolhydrater sett till mängd man behöver använda så brukar jag ofta använda kokosnötsmjölet för att hålla nere mängden mandelmjöl.

Det mest talande inlägg jag gjort om detta kan läsas här. Kokosnötsmjöl vs mandelmjöl

Så är du ”rädd” för mandelmjöl använd kokosmjölet att minska på mängden, eller byt ut mandelmjölet mot kokosmjöl det funkar också i många fall.

Givetvis har bloggen en sådan omvandlingstabell/tänk ;)

 

 

Malta och värmen dröjer sig kvar i minnet…

Då var man hemma igen i Sveriges ”kallt och regnrusk väder” , frös som bara den när vi landade på Säve flygplats… ville ta vändande flyg direkt tillbaka… att leva i mitten okt i 25-27 graders värme det gillar jag…

men det går ju inte, nu får man leva på minnen, inte lika gott men får duga ;)

Malta kan sammanfattas i två typiska bilder. Vill du se bilderna större är det bara att klicka på dem.
DSC_0072DSC_0104

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Typisk kustlinje och typiska hus kan ses på bilderna ovan.

Vi bodde i Bugibba  San Antonio Hotel & Spa
DSC_0002

 

 

 

 

 

 

 

Vi tog en dagstur med båt (20 euro per pers, billigt!) där turen gick via massa grottor, Crystal Lagoon (folktom, endast vår båt) och Blue Lagoon (massa folk), öarna Gozo och Comino.
DSC_0020DSC_0045

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Givetvis besökte vi huvudstan Valetta och bara strosade runt.
Gullig vovve fick vara med på bild också ;)
DSC_0109DSC_0108

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dagstur med lokalbussarna till Mdina - The Silent City och Hagar Qim templen - 5000 år gamla tempel ville vi gärna också hinna med.
Besöker man Malta är det väldigt enkelt att ta sig runt med dessa lokalbussar de är dessutom billiga 2.60 euro för en dag eller 12 euro för en vecka.
DSC_0128DSC_0150

 

 

 

 

 

 

DSC_0181DSC_0203

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Måste bara få visa pissenissen som fick en hel korv av mig unde fikapausen vid templen. Han blev världens kompis och visste inte till sig hur gossig man kunde bli för att tigga mer …
Något som slog mig var att det inte finns varken lösaspringande hundar eller en massa lösspringande katter. Kreta vimlar ju det av sånna…DSC_0207

 

 

 

 

 

 

 

Tog också lokalbussen till en väldigt härlig sandstrand Mellieha, den kan varmt rekommenderas om man besöker Malta.
Dessa bilder från stranden får avsluta berättelsen, för hur det än är är detta min favoritsyssla när jag är vid medelhavet…
DSC_0215DSC_0217

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bästa morgonen!

20131018-113948.jpg
Idag började dagen alldeles speciellt strålande… Var uppe tidigt med barnen i värsta höststormen men inne vid frukostbordet var det tända ljus och små paket… ;-)
Nicke och jag åkte sen ner till skolan för att titta på Jolines klass som uppträdde på scen med allehanda sångnummer, dans, teater och elgitarrer – så duktiga dom är!
Som om inte de var en bra start på dagen bjöd mannen på frukost på Köpingsvik konditori! Mmm…. Den bästa morgonen och fler överraskningar står visst på tur men än så länge får jag inget veta… :-P

Allergi/LCHF-bröd
Allergi/LCHF-bröd
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 3

Ingredienser:
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2dl pofiber
1dl fiberfin
1dl sojaprotein (t.ex. star nutrition eller helhetshälsa)
1 ½ dl vatten
2msk olja
Toppa med solrosfrön eller linfrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan de blöta. Låt jäsa under en bakduk i ca 15min. Forma sedan 3 frallor med blöta händer och grädda mitt i ugnen i 15 min (tills de blivit gyllenbruna)
Pulled pork – recept och tillagning

pulled_pork_kryddor
En bit kött, kryddor & en ugn och så en herrans massa timmar! = PULLED PORK ♥

Alla kan laga till detta vansinnigt goda kött, långlagat i många timmar i låg ugnstemperatur är allt som krävs för att lyckas.
Köttet väljer du helt och hållet precis vilket du vill, experimentera och hitta din favorit. Så länge du har ett fint kött, (helt eller i skivor funkar också) så kan du använda dig av både gris och nöt. Pulled pork är ju just gris och där tycker jag karréstek är det allra godaste. Det är en fördel med lite insprängt fett som ger extra smak och saftighet. Skinkstek, bog, lägg, kotlett fungerar också fint!

Vill du göra pulled beef med nötkött är tillagningen exakt densamma, inga konstigheter. Välj då fransyska, entrecote, biff, flank etc. (Recept o bilder HÄR)

Kryddorna till denna rätt är väldigt varierad och har egentligen inga gränser eller mått. Jag gör nog aldrig samma nån gång när jag tänker efter, men lite hetta ska de vara, antingen med harissa, chilipasta eller D’Elidas brukar jag använda.

Det här behöver du :
2 fina karréstekar ca 1,5kg/st
3 msk oxfond
2 dl stark ketchup el. bbq-sås
2 msk flytande honung
1 msk D’Elidas chilisås
1 msk bbq grillkrydda

1 gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
Vatten/buljong

GÖR SÅHÄR :
Ta fram en ugnsfast form. Lägg i karréstekarna. Rör ihop alla ingredienser till kryddblandningen och täck köttet på bägge sidor. Hacka den gula löken och lägg runtom.
Ta ett vanligt bakplåtspapper och täck över, tryck ner det lite i kanterna i formen.
Stek i ugn ca 7-8 timmar 100 grader tills köttet är så mört att det lätt går att dra isär.
Efter halva tiden brukar jag vända stekarna och slå på vatten/buljong så det täcker botten i formen.

När rättten är klar och du dragit sönder köttet kan du alltid krydda extra efteråt om det behövs mer sälta, mer chili eller vätska såsom vatten eller buljong. Smaka dig fram.

Servera ungefär såhär : 
Pitabröd, tortillawraps, hembakade tunnbröd, som gyros till klyftpotatis, till ris och en kall tzatziki, i baguette etc etc.

pulled_pork_recept_kryddor
Förbereder kryddning och lök.

pulled_pork_kryddning
Pensla kryddblandningen på köttet och lägg ner lök och vitlök.

pulled_pork_i_ugnen_recept
Täck formen med ett bakplåtspapper och tryck ner det runtom kanterna. In i ugnen nu 100 grader en sisådär 7-8 timmar… ;-)

pulled_pork_kött_recept
Efter halva tiden vänder jag köttbitarna och tar bort bakplåtspappret och pytsar på med lite buljong.

pulled_pork_recept
Färdiglagat, nu går det att pilla eller dra sönder köttet lätt och det är så mört så det bara smälter i munnen. Smaklig måltid!

Kycklinggratäng med dijonsenap och basilika

En enkel men god gratäng som de flesta i familjen gillar! Serveras med haricot vertes.

Såhär gör du för att tillaga Kycklinggratäng med dijonsenap och basilika:

1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
2. Putsa dina kycklinfileer och banka ut dom så att de blir jämna.
3. Stek sedan kycklingfiléerna tills de får en fin yta.
4. Skiva sedan tomaterna tunt och lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Repa av alla basilikablad och hacka, strö sedan över.
5. Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa i vitlöken. Blanda med crème fraiche och salta och peppra. Häll över kycklingen och strö över ost. Gratinera i 20-25 minuter.
6. Koka haricot vertes i lättsaltat vatten i någon minut. Servera med gratängen.

Gianduja torte





Ingredienser
För kakan

200g + 50 g hasselnötsmjöl
200g  smör, plus extra för smörjning
200g mörk choklad , bruten i rutor
6 medelstora ägg , separerade
200g strösocker
3 msk hasselnötslikör eller amaretto likör ( eller färsk apelsinjuice )
eller essence

Ganache:
85 gr mörk choklad
0,8 dl grädde
3 msk nutella
 
Värm grädde och choklad och rör slätt, tillsätt nutella och rör ihop.
Låt stå i rumstemperatur i minst 1 timme.

 

 
Framställningsmetod

 1.Värm ugnen till 180C/

2.Smörj en 23cm springform och lägg bakplåtspapper i botten.
3.Smält smöret och chokladen i en värmetålig skål.
4.Rör ner hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna i 5 minuter.

5.Vispa äggulor och socker tillsammans med en elektrisk hand- vispa i minst 5 minuter tills vitt och fluffigt , rör sedan i chokladen blandningen tills väl blandat . Tvätta och torka visparna väl .

6.In en ren skål , vispa äggvitorna till hårda toppar - de är redo när du kan vända skålen upp och ner utan att äggen glider ut .Övervispa inte.

7.Arbeta snabbt , rör ner hasselnötslikör , amaretto eller apelsinjuice , i chokladen blandningen för att mjukna. Lägg i ett par matskedar av de vispade äggvitorna och rör tills grundligt kombinerat , sedan försiktigt de återstående äggvitorna .

8.Häll blandningen i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kakan har stigit och är fast.

9.Ta kakan ur ugnen och låt den svalna i formen i 30 minuter . Lossa bältesklämman och vänd kakan på ett serveringsfat , dra sedan av fodret papper och låt den svalna helt .

10.När kakan är kall , bred på nutellaganachen  och strö över 50 gr hasselnötsmjöl. Spritsa evt gräddrosetter på.



Sjukt god!!!!!

Reda sås, stuvningar och grytor

DSC_0002Många undrar ofta med vad man ska reda en sås. Ofta blir förslagen att reda med en äggula, grädde eller creme fraiche och också philadelphia ost.

Jag tycker inte att dessa varianter alltid passar till allt.

Det är inte alltid som det passar med mejerier så som phildalphia ost, grädde eller creme fraiche.
Ibland vill man bara ha en ”brun” sås utan mejerier i.

Vi gillar också  lite tjocka såser, stuvningar och grytor, inte de tunna sky-aktiga.

Så lösningen för oss som gillar just lite tjock sås och  inte alltid ”vit”, då kan Johannesbrödkärnmjöl, Guarkärnmjöl eller Redix vara lösningen.

Alla dessa redningar är mkt dryga och man behöver endast 0,5 tsk till ca 3-4 dl vätska.
Redix är LCHF-butikens egna redning. 59 kr 100 gram
Guarkärnmjöl -Bodystore.  59 kr 125 gram
Johannesbrödkärnmjöl – LCHF-butiken.  179 kr 400 gram

 

Glutenintoleransen bland barn ökar!

kokosnotmjolDetta berättar man oss idag på nyheterna svt och man vet inte varför.
Man skriver:

Sverige bland de värst drabbade länderna Allt fler svenska barn utvecklar celiaki, glutenintolerans. Sedan 1990-talet har andelen barn med glutenintolerans stigit från 0,5 procent till nästan fem gånger så många. ”

Forskningen bedrivs på Umeå Universitet och här lämande man ut ett pressmeddelande tidigare i år om ”Rätt spädbarnskost kan minska risken för glutenintolerans
Sedan nämns här inte vad som är rätt sådan kost.

Om jag hade fått börja om så hade mina barn aldrig fått gluten. För varför introducera något som ger alla barn mer eller mindre en skada på tarmen och skapar ohälsa som förr eller senare kommer dyka upp?

Vill du läsa lite om gluten och dess effekter?
Brödberoende- Kostdemokrati

Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar

Vad gäller LCHF så är ju den naturligt glutenfri då vi inte ska äta spannmål. Jag tror också att om man inte uppnår hälsa och välbefinnande med en naturligt glutenfri lchf-kost så bör man titta på vad de processade mejerierna kan ställa till med. Eventuellt prova att utesluta dem för en längre period och utröna om man då får de hälsoförbättringar man saknar.

 

Kanelbullens dag idag 4/10!

Så idag bakas det kanelbullar för glatta livet överallt i Sverige!

Jag bakar ju givetvis mina egna LCHF-kanelbullar.

Kanelbullar LCHF

  Blir det kanelbullar hos er?