Spännande tider
Som jag skrev i förra inlägget så har jag fått ett riktigt roligt jobb, som receptkonsult till Ecocaféet i Östersund.
Sitter på tåget hemåt nu efter en mycket givande vecka i Stockholm, i morgon har vi första mötet med hela personalen kring caféet. Ska bli riktigt roligt att köra igång mer på allvar.
Ibland händer allt skoj på en och samma gång, så nu har jag lyckats få ett till spännande samarbete, denna gång med Wonderbag Sweden.
Jag har ju inte en reklamfinansierad blogg som många andra, det här är en av få gånger som jag tackat ja till ett erbjudande om ett receptsamarbete med ett företag.
Jag tror nämligen väldigt mycket på just den här produkten, den kan förändra livet för många fattiga världen över och är även riktigt bra ur miljösynpunkt.
Något som förstås passar mig som förespråkar det ekologiska och naturliga. Det här är matlagning unplugged, helt enkelt.
Wonderbag kommer från Sydafrika och är framtagen för att även fattiga familjer på landsbygden ska kunna laga näringsrik mat.
Framförallt i Afrika har de idag väldigt dålig tillgång till el och annat bränsle, så den här typen av icke-elektrisk långkokare kommer att underlätta vardagen för många.
För varje Wonderbag som säljs skänks en till familjer som har knappa resurser, en riktig bra form av välgörenhet. Här kan du läsa mer om Wonderbag Foundation.
Vi kommer att inleda ett samarbete kring mina recept på långkokt mat, känns förstås väldigt roligt att de tycker om mina grytor.
Här testade jag den energisnåla långkokningspåsen i stugan för några veckor sen, där jag bara har vedspis och gasol.
Den gångna veckan har varit fylld med fler spännande möten med inspirerande människor.
Det började i söndags när jag var med på Swedish Paleo Club’s första medlemskväll på restaurang Brickyard på Skånegatan på Söder.
Kvällen inledde med en presentation av klubbens grundare Cecilia Nisbet Nilsson.
Sen följde en riktigt intressant föreläsning av Karl Hultén, som tillsammans med Cecilia jobbar med Swedish Paleo.
Karl är mycket påläst och kunnig på området Paleo, med glutens inverkan på autoimmuna sjukdomar som specialitet. Läs mer om det här.
Lindha Vikström, jag och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo Club
Efter föreläsningen dukades en riktigt god buffé upp och det fanns gott om tid att prata med gamla och nya vänner med naturlig mat som gemensamt intresse.
Här skriver Marie Norder Aspholm om kvällen och här kan du läsa mer hos Lindha Vikström.
Ett möte blev extra intressant för mig så det var riktigt bra på många sätt att jag deltog i kvällen.
Vi får se vad det leder till, återkommer om det framöver om det går som jag hoppas.
På onsdagen blev det en tur till Sörmland igen. Då var det dags för Lennart att delta i en kamratträff med sina gamla jobbarkompisar i flygvapnet så jag skjutsade honom till F11 i Nyköping.
Vi besökte Malmköping på semestern i Gnesta och då hittade jag ett mycket trevligt litet hotell, Plevnagården.
Ett militärsjukhus från 1800-talet som idag är ombyggt till ett modernt hotell, med all gammaldags charm bevarad.
Jag tycker om att bo på just såna här små mysiga ställen på mina resor.
Nu hade jag hela dagen för mig själv och kunde ägna den åt allt skrivjobb som den senaste tidens kontakter medfört.
En perfekt plats för det, tyst och lugnt på det fina rummet och så var det bara att gå ner och äta lunch när hungern kom.
En långpromenad runt den vackra köpingen blev det också innan det var dags att hämta Lennart framåt kvällningen.
Vi sov så gott i de sköna sängarna och fick en härlig frukost innan vi for vidare för att lämna hyrbilen i Gnesta.
Ägaren Susanne och jag hade ett långt samtal om mat, då vi båda blivit bättre av att se över intaget av gluten och laktos.
All mat som serveras på hotellet är laktosfri och man tänker nu också erbjuda gästerna fler glutenfria alternativ, också här kommer jag att kunna bidra med mina recept.
Det var alltså inga som helst problem att få vår mat anpassad till LCHF/Paleo, vi bjöds på en riktigt god äggröra till bacon, avocado, tomat och lite frukt blev dessert.
Det är så spännande att se hur det gått framåt med medvetenheten om hur maten påverkar vår hälsa även inom hotell- och restaurangbranschen.
Här nedan följer ett av recepten från min Paleo-blogg, här anpassat för att kunna tillagas energisnålt i Wonderbag.
Det är som i många indiska rätter en hel del ingredienser, men slutresultatet blir försvinnande gott.
Pulled Beef 4-5 port
1 kg grytbitar av högrev
1 dl kokosolja
Havssalt
1 burk kokosmjölk
1 dl grovkrossade valnötter
1 dl färsk ingefära i små bitar
½ dl mango chutney
1 finhackad gul lök
3 finrivna vitlöksklyftor
2 msk gröna kardemummakapslar
1-2 msk garam masala
1 msk curry
1 msk mald koriander
1 msk gurkmeja
1 msk kanel
ca 1 msk salt
1-2 tsk spiskummin
1-2 krm cayennepeppar
1 pressad citron
Bryn grytbitarna väl runtom i en stekgryta, krydda lätt med salt.
Blanda ner valnötskross, ingefära, lök och vitlök i stekpannan, låt bryna med en stund.
Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa några minuter under omrörning.
Rör ner kokosmjölk och mango chutney. Koka upp, lägg på locket och låt puttra i 30 minuter.
Rör om väl och ställ ner grytan på ett underlägg i långkokningspåsen, lägg på tyglocket och knyt till ordentligt.
Sen är det bara att vänta tills köttet är mört, det tar ca 8 timmar.
Häll över citronsaften och dra isär köttet med två gafflar. Blanda om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller hetta.
Servera med en sallad, kokta morötter, blomkålsris eller på en smörstekt skiva valnötsbröd.
Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)
Tips på olika tillagningsmetoder
I ugnen lagar du till grytan på 100º i ca 8-10 timmar och på spisen tar det ca 4-6 timmar.
I lergryta i ugnen på 150º ca 4-5 timmar. I en elektrisk långkokningsgryta blir köttet klar på ca 10 timmar på låg effekt.
Här ser man vilken stor energibesparing det blir av att knyta in den kokande grytan i en isolerande påse som Wonderbag, det blir verkligen klimatsmart matlagning.
Jag blev själv förvånad över hur väl den håller värmen, ungefär som en dunsovsäck på vintern.
Den fungerar också väldigt bra på motsatt sätt, som en kylbag.
Jag kommer att prova ta med kall mat i den minsta modellen på mina resor nu i vinter för att se hur den fungerar som kylväska i praktiken.