Kycklingfilé a la supergod och supermör
…från Matplatsen hade jag ju missat receptet till, men fick nu en chans igen att testa. Och visst var det så supergott och supermört som rubriken berättar. Här hemma blev det vardagslyx med minimal arbetsinsats, vilket man uppskattar
4-6 port
6 kycklingfiléer (ca 1 kg)
5 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja
2 tsk sambal oelek (eller mer om man vill ha det riktigt starkt!)
3 vitlöksklyftor
Lägg kycklingfiléerna i en form. Blanda allt till såsen och häll över kycklingen. In i ugnen, 175 C, ca 1 1/2 timma. Vänd gärna kycklingen ett par gånger under tiden så den riktigt får gotta sig i såsen från alla håll och bli mör!
Servera med ris och/eller en god sallad (skippa riset så får ni en bra LCHF-rätt!!). Så himla gott :))

Ja, och under den tiden som kycklingen stog i ugnen blev det en massa annat gjort här hemma.
Linssoppa……..hiss eller diss, här hemma ??



Ja, i torsdags blev jag inspirerad till att laga Linssoppa, efter att kollat receptet på Laila Bagges blogg :)).......kanske en aningens otippad maträtt när det gäller mig. Hur enkelt som helst och till sist Hur gott som helst. Här serverade vi den med en klick creme fraiche.

Liv, 10 år, tyckte inte alls att den var i hennes smak, medans 20-åringen tyckte den var klart godkänd. Ja, så det blev både hiss och diss :))

4 Pers

"Halv påse/paket röda linser
1 1/2 gul lök
4  matskedar Spiskummin (ej för bröd)
2 matskedar Curry
1 1/2 hönsbuljong tärning
Salt
Ta en kastrull häll i rapsolja, släng i den hackade löken och stek det en stund i kastrullen  under omrörning. Släng i linserna och rör runt dom med löken en stund släng sedan i Spiskummin och curryn blanda runt och låt  det stekas en liten stund.
Häll sedan på en liter vatten med hönsbuljong tärningen och salta efter smak och rör om. Koka upp under omrörning, sänk värmen för att sen låta det små puttra i 45 min. Måste dock hålla koll på om soppan börjar tjocka till sig då måste du i med mer vatten, soppan ska vara som en tunn ärtsoppa! Mäter tyvärr aldrig upp vattnet som jag brukar slänga i, jag gör tyvärr det  på feeling!!
Servera med lite rå hackad lök i och en citron som man pressar över soppan innan man ska äta!"

tack för receptet.............. http://blogg.mama.nu/lailas-blogg/2012/09/27/linssoppa/
Lchf bröd
Lchf bröd
Källa: Linnéa
Portioner: 24-28

Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
6,5 msk fiberhusk
5 ägg
200g keso
100g creme fraiche
3 tsk bakpulver
2 tsk brödkryddor
6 msk osaltat smör
1,5 tsk salt
Gör så här:
Körde en kombo utav två olika lchfbröd recept och resultatet blev sviiiingott! Första gången jag bakade lchfbröd också, så är riktigt nöjd :) jätteenkelt att göra också.

Blandade alla torra ingredienser först. Smälte smöret och hällde i dem torra ingredienserna. Sen i med äggen,keson och creme fraischen. Vevade runt i smeten så gott som jag kunde men kesobitarna förblev kesobitar. Vilket bara var bra senare!

Smörjde för säkerhetsskull en non-sticky brödform och tryckte i smeten så fint och jämt som möjligt. Sedan in i ugnen på 200 grader i 30 min. Sedan tog jag snabbt ut formen och packade in den i folie sedan in igen drygt 10-15 min.

Kan nog tänka mig att brödet ska svalnat innan man skär i det men jag var så sugen så jag kunde inte hålla mig^^ ganska svårt att skära snygga skivor då brödet var så saftigt då det var så hett.

Har räknat ut flera gånger om för att vara säker på innehållet men det kan ju alltid skilja nån kalori hit eller dit men vad jag fick det på var;
(Då räknade jag på mina 28 skivor)

103 kalorier per skiva
3g protein
2g kolhydrater
8g fett
Världens godaste päronpaj

päronpaj_creme_fraiche
I helgen bakade vi en supergod päronpaj, typ världens godaste! :-P När man inte har bär i frysen till goda dessertpajer får man botanisera på frukt och gröntavdelningen i affären. Päron är något som jag sällan bakar med men dessa små fina päron var så mjuka och goda så det fick bli en paj. Du kan självklart använda konserverade päron men färska går lika bra, bara de inte är stenhårda. Det blir lite mörkare i färgen än om du använder päron på burk men mycket godare och inte lika sötsliskigt! ;-)

Det goda med pajer är ju också fyllningen, vilken smet eller smuldeg man använder. Här har jag vispat ihop en röra på creme fraiche och det blir ett mjukt, fluffigt täckte som fullkomligt smälter i munnen. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller glass. Den godaste vaniljsåsen får du om du vispar ihop vanligt marsanpulver och mjölk till en sås och sen blandar med lättvispad grädde… ;-)

Botten :
2 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
125 g smör
1 ägg

Fyllning :
ca 800 gram päron färska el konserv
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 dl creme fraiche
Mandelspån

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till bottnen. Låt vila i kylskåp ca 30 min. Tryck sedan ut pajdegen i en form, gärna med lös botten, ca 35-40 cm i diam.
Förgrädda pajskalet 15 min i 175 grader.

Skala o kärna ur päronen.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner vetemjöl och creme fraiche.

Lägg ut päronhalvorna i det förgräddade pajskalet. Slå på smeten. Toppa med mandelspån. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min i 175 grader.
Pudra över florsocker och servera med vaniljsås.

päron_baka_paj_päronpaj

päron_baka_päronpaj_paj_recept

världens_godaste_paj

päron_paj_recept_baka

världens_godaste_päronpaj_paj

päronpaj_baka_päron_paj

päronpaj_dessertpaj_päron

Lax i dillsås med blomkålsmos

lax_sås_fisk_dillsås
Fisk med dillsås är en sån där kombination som aldrig kan bli fel. En gnutta citron måste det vara i såsen så det blir sådär härligt syrlig och fräsch också. Servera såsen till stekt fisk eller slå över fisk och gratinera i ugn tillsammans med potatismos så har du en härlig fiskgratäng. Här valde jag att steka laxen i bitar och la sen i laxen i såsen, serverat med blomkålsmos och broccoli.

Dillsås 4 port : 
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 fiskbuljong
1 grönsaksbuljong
1 msk pressad citron
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
1 knippe färsk dill

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en stekpanna. Pudra över mjölet och vispa slätt. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningar, pressad citron och creme fraiche. Låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt småputtra ca 10-15 min. Smaka av med salt och peppar. Klipp över dillen precis före servering.Lägg i den stekta laxen i såsen och servera med blomkålsmos och kokt broccoli.

Servera med laxfilé (4 st) skuren i bitar, stekt i smör med salt och peppar.
Recept på blomkålsmoset kommer i separat inlägg.

dill_dillsås_sås_till_fisk

dill_laxfile_sås_dillsås

dillsås_fisk_lax

lax_dillsås_fisk_sås

Fiskgratäng med torsk och räkost

fiskgratäng_räkost_recept
Som den fiskälskare jag _inte_ är så är dessa fiskgratänger med mjukost, i det här fallet räkost det godaste i fiskväg jag vet. En favorit hos barnen också. Mild, krämig och precis så len och god fisksmak att jag vågar säga att ni måste prova om ni inte gjort det tidigare, även om ni inte gillar fisk. ;-)

Rätten är enkel, bara ner med fisk i en form, vispa ihop räkost med creme fraiche och grädde. Krydda och skjuts in i ugnen medan potatis eller ris kokar på spisen. Det kan inte bli bättre!

Har varit lite sen med mina uppdateringar nu, mycket på jobbet och kontoret som tar extra tid och så lägger vi till en omgång förkylning till på de så nu ska jag snörvla ut i köket o se vad vi kan hitta på för middagsmat ikväll. Imorgon ska ni få ett gott recept på en härlig biffgryta jag gjorde på kontoret igår. :-P So long så länge!

Det här behöver du : 
800 gram torsk (2 frysta torskblock)
Salt och peppar
200 gram räkost med rödlök
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk pressad citron
1 msk fiskfond el. hummerfond

GÖR SÅHÄR : 
Tina fisken om den är fryst. Smörj en ugnsfast form. Dela fisken i bitar. Salta och peppra. Rör ihop resten av ingredienserna och slå över fisken. Tillaga i ugn 175 grader ca 25-30 min. Servera med kokt potatis, broccoli, tomat och ev. citron.

räkost_fisk_fiskgratäng
Jag använde räkost med rödlök denna gång, lite mer sting i den – riktigt god!

torsk_fiskgratäng_räkost
2 torskblock (tinade), salt och peppar och sen på med såsen.

fiskgratäng_torskblock_räkost
Skjuts in i ugnen 25-30 min i 175 grader.

fiskgratäng_räkost_räkostsås
Servera med kokt potatis, broccoli, tomat och extra citron.

fiskgratäng_räkost_torsk

Grillade kycklingklubbor med pastasallad och fetaostkräm

recept_kycklingklubbor
Häromdan skickade jag in en plåt med kycklingklubbor i ugnen. Så himla smidigt som tillagar sig själv i princip och fungerar både till middag varma och som mellanmål, utflyktsmat om det blir några över. Jag brukar göra på 2 kg när jag ändå är igång och marinaden till dessa är värd att koka ihop lite extra, det blir verkligen supergott så prova den gärna, även till helstekt kyckling också.

En enkel pastasallad med massa härliga färger och fjärilar, endast toppad med lite olivolja, salt och peppar och som pricken över i:et en kall fetaostkräm. Middagen är fulländan. :-P

Grillade kycklingklubbor, marinad till 2 kg :
2 kg kycklingklubbor
150 gram smör
2 msk köttfond el. 2 köttbuljongtärningar
1 msk balsamico vinäger
1 msk kikkoman soya
1 msk sweet chilisås
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
1 msk Tony´s krydda
Vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna till marinaden och låt koka upp. Ställ åt sidan sålänge. Lägg upp kycklingklubbor på ett ugnsfast fat. Det går bra med frysta och det är de jag använt i detta recept. Korta ner stektiden i ugnen om du använder färska och kolla köttet lite extra emellanåt om det är klart.

Pensla kycklingklubborna med marinaden och stek i ugn på 180 grader ca 1½ timme. Vänd klubborna två gånger under stektiden och avsluta med skinnsidan uppåt. Pensla dom med stekskyn som bildats vid varje vändning.

Pastasallad : 
Fjärilspasta
Tomater i blandade färger
Röd spetspaprika
Gul paprika
Gurka
Ruccola
Olivölja
Salt & peppar

Fetaostkräm, bara att mosa ihop : 
1 förp fetaost (150 gram)
2 dl creme fraiche
1 tsk flytande honung
Salt & peppar
1 knippe finhackad persilja

pastasallad_fjärilspasta
Härligt färgglad pastasallad med fjärilar och tomater och blandad kulör piggar alltid upp.

fetaostkräm
Fetaostkrämen går snabbt att mosa ihop med creme fraiche och kryddor.

kycklingklubbor_recept_pasta_sallad_dressing_fetaoströra
Smaklig måltid!

Kryddig tonfiskröra
Källa: Richard P
Portioner: 1

Ingredienser:
1 burk tonfisk i vatten
1 paket bacon (120g)
1 liten rödlök
100g Creme Fraiche
50g Majonäs
1 matsked chipotle Paste
eller finhackad Jalapeno efter tycke och smak
Svartpeppar
Gör så här:
Finhacka rödlöken
Knaperstek bacon
Låt tonfisken rinna av

Planda sedan allt till en röra, smaka av med peppar.

Perfekt snabblagad lunchmat, när tiden inte riktigt räcker till.
Räckcocktail med vaktelägg

räkcocktail_röra_recept
Hej allihopa och god fortsättning på det nya året 2014! ♥
Tack för alla fina kommentarer ni delade med er av om hur ni firar nyår, jättekul att läsa. ;-)
Jag tänkte visa er vår 3-rättersmeny vi hade och jag börjar med förrätten. 80-tals klassikern räkcocktail. :-P

Jag gjorde den med en röra på räkor, gurka, tomat och paprika tillsammans med creme fraiche, majonäs, chilisås, salt och peppar. Som extra ingrediens kokade jag jag små vaktelägg och dekorerade med, samt citron. Guuudagott blev det. Jag gjorde dock en ”fuskvariant” till mig själv eftersom jag inte äter räkor så jag tärnade ner rökt skinka och små ostkuber i samma röra. En riktigt god förrätt blev det!

4 port
Det här behöver du : 
1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
2 msk chilisås (Heinz)
2 msk finhackad gurka
2 msk finhackad paprika
2 msk finhackad tomat
1 knippe finhackad dill
Salt & peppar
200 gram skalade räkor

Salladsblad
Citron
4 vaktelägg

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop räkor med creme fraiche med majonäs, chilisås, grönsaker och dill. Smaka av med salt och peppar. Spara några räkor till garnering. Lägg ett stor salladsblad i varsitt glas, fyll på med röran. Dekorera med halverade vaktelägg och en citronskiva.

nyårsmeny_förrätt_räkcocktail
Dags att avnjuta förrätten medan varmrätten står i ugnen. Recept kommer…

räkcocktail_ägg_vaktelägg
Ljuvligt gott med små vaktelägg, passar så bra till räkröror.

 

Små goda tilltugg med kallrökt lax och löjrom

laxsnittar_nyårsmat_förrätt_snittar_tilltugg
Det är väldigt tyst här bland kommentarerna, ni har väl inte övergett mig såhär i mellandagarna? ;-)
Trafiken strömmar in och det söks o googlas väldigt mycket på nyårsmat, förrätter, varmrätter, hela menyer och desserter så jag ser att ni är kvar i alla fall! *phuu* :-P

Jag har dock en (ja, okej! Ett par) frågor till er!
Hur firar ni nyåret??
Skumpa, glitter och glamour?!
Hemma med familjen eller bortbjudna?!
Någon stående tradition?!
Inget firande alls?!
Raketer eller inte?!

Jag är supernyfiken! :-P
Hur dom flesta firar jul vet vi ju alla, men nyåret? Orkar ni barnfamiljer hålla er vakna till tolvslaget? Firar ni ”lilla nyår” ni som har småbarn? Eller blir det en extra powernap på eftermiddan för barnen?

Och alla ni andra, unga som gamla, par som singlar, hur firar ni nyåret egentligen??

Här hemma har vi alltid haft lite extra festligt med barnvänliga drinkar, alkoholfritt bubbel, lite snittar o glitterpinnar vid tolvslaget. Ofta brukar det ju vara snö och det är då himla mysigt att stå ute och tända grillkorgen o grilla varsin korv eller nåt annat enkelt men gott! Man behöver ju nödvändigtvis inte krångla till det! ;-)

När barnen var små firade vi lite tidigare på kvällen och vi brukar göra nån liten nyårsöverraskning/present till dom. ;-) Raketer är det sparsamt med, men några stycken brukar vi ha för barnen tycker det är spännande att se på. Tack o lov har vi aldrig haft några hundar som reagerat på smällarna, då hade de nog inte blivit några alls.

Tre-rätters har vi sällan brytt oss om utan riktat in oss på en god middag. I många år har jag gjort smörgåstårtor och sen lite små snittar och tilltugg till tolvslaget. Det brukar vara vad vi orkar med. Desserter jag har gjort brukar bli uppätna först på nyårsdagen. :-P

Berätta gärna hur just NI brukar göra, tror det är fler än jag som är nyfikna faktiskt! :-P

Här kommer i alla fall ytterligare ett supergott recept på snittar/tilltugg ifall ni skulle ha slut på idéer. :-P

12 st
Det här behöver du :
200 gram kallrökt lax
1 burk creme fraiche
1 burk löjrom alt. stenbitsrom (80 gram)
½ kruka dill
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hacka den kallrökta laxen fint. Blanda med creme fraiche, stenbitsrom och hackad dill. Salta och peppra. Smaka av. Fördela ut på 12 små skivor av baguette. Garnera med dillvippa.

lax_nyår_nyrsmat_tips_snittar nyår_förrätt_drinktilltugg_snittar_lax_rökt_kött_rådjur_nyårsmat