Räksmörgås på mitt sätt

Sommartips och caféklassiker

Räksmörgås är bland det mest klassiska man kan beställa på café här i Sverige.

En klar favorit hos mig, särskilt när jag hittar caféer som har glutenfria bröd med få kolhydrater.

Inte det lättaste att hitta kanske, men då fungerar det att beställa mackan utan bröd, om du är känslig för kolhydraterna i vanligt glutenfritt bröd.

I helgen som var besökte jag det ekologiska och gluten-/sockerfria caféet Gott&Reco i Falun för en kokbokssignering.

Där har de den fina räkmackan här nedanför på menyn, tillsammans med en massa andra godsaker.

Det är ett riktigt mysigt ställe som har något för alla, fint beläget vid Stora Torget och kyrkan mitt i Falun.

Så missa inte ett besök där om du ska till Dalarna på semestern.

Räksmörgås på Gott&Reco i Falun

Är du istället på väg till Uppsala så har de ett Gott&Reco även där, läs mer om det i länken.

Jag kommer att återvända till båda caféerna senare i sommar för signering av Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Här får du ett enkelt tips på min goda räkmacka utan bröd som var ett av de allra första recepten och bilderna jag publicerade härinne för 9 år sen.

Nu har jag skrivit över 1700 inlägg, så det finns en del att välja på om du vill ha inspiration 🙂

Här hittar du länk till mina kokböcker på Bokus, köp dem gärna om du vill stötta mitt fortsatta skrivande.

Dalahästar i matsalen på Hotel Bergmästaren

Jag bodde på Hotel Bergmästaren i Falun, de har fräscha rum och dessutom mycket god mat.

Frukost, fika och kvällsmåltid ingår i rumspriset, så jag rekommenderar verkligen ett besök.

Jag är inte sponsrad av hotellet, så det är min helt personliga åsikt.

Nedanför ser du några bilder på maten på hotellet och från mina långpromenader runt ett försommarvackert och syrendoftande Falun.

Räkmacka utan bröd

Ett par hekto räkor  –   Färska om det ska vara riktigt lyxigt, frysta Grönlandsräkor funkar också.

Keso

Avokado

Paprika

Cocktailtomat

Citron

Kokt ägg

En rejäl klick hemgjord majonnäs 

Skiva avokadon, lägg runt en assiett. Lägg ordentligt med keso i mitten.

På den en hög skalade räkor. Garnera med en klick majonnäs, ägg och det gröna.

Några skivor vattenmelon blir en bra dessert (för den som vill).

Vill du ha ett gott bröd under räkorna så testa det här.

Jag signerar kokböcker på Gott&Reco i Falun

Espresso med sockerfri chokladmousse på caféet

Catarina Lagerström, en av ägarna på Gott&Reco

Middagsbuffé på Hotel Bergmästaren

Pannbiff med gräddsås och grönt blev min middag

Sen hade jag ork till en långpromenad runt stan, här Faluån

Min frukost på Hotel Bergmästaren

Efter frukosten blev det en långpromenad till längs ån och bland den gamla bebyggelsen.

Full-rulle-helg!

Söndag 27:e maj igår och då hände allt på en gång! Jag har varit hemma med pojkarna själv i helgen (läs; Bronco & Allan)

Nicke och Joline har varit iväg på bilträff/utställning/crusing på Powermeet i Hässleholm från lördag till söndag och kom hem tidigare på eftermiddagen.

Lördagen var en lite gråmulen/regnig/blåsig dag så jag passade på att fixa i köket och baka/förbereda lite ditt och datt, hänga tvätt, skura golv o plocka.

När det närmade sig kvällen märkte jag att Bronco inte var som han brukar. I vanliga fall går han gärna in i vårt sovrum och lägger sig i vår dubbelsäng för att få sin frizon framåt eftermiddagen. Han tillåter inte att Allan går in i sovrummet då och knappast upp i ”hans” säng. Då plockar han fram basrösten och gruffar till om Allan skulle va på väg upp men på golvet är helt okej… Men är Bronco trött så är han trött och behöver få va ifred.

Men redan på eftermiddagen blev han sökande o och lite orolig. Han väntande hem både husse och Lill-matte, men ingen kom i va mig ordning dom brukade. Han lyssnade extra vid dörren, kollade fönster och ljud utifrån o låg på helspänn till jag släckte ner o gick och la mig 22.30. (Läs; gick o la OSS)

Innan detta skrivet tänkte jag mig en lugn sovmorgon framför mig i lite sakta mak med frukost och fix med hundarna.

Bronco i sängen o Allan i bädden nedanför gick bra fram till 01.30. Då blev Allan nödig.

Ut, kissa, törstig, dricka vatten, in – och sova! Nä.

Inte sova på en gång.

TV-bordsbenen är ju sååå goda att tugga på, o sovrumsgardinerna och mattes täcke… Och mobilsladden… Och hörnet på mattan och burkarna inne i råttrummet. Å visst stod det en full matskål på köksbänken också… sen blev det tyst… efter en ljudlig duns av rostfri metallskål fylld av blött foder som skramlade ner i golvet… Hundmat ÖVERALLT! Och en överlycklig liten varg.

Allans meritlista plussades alltså på när han lärde sig hoppa upp med tassarna på köksbänken inatt… Nåja. Han toppar inte Broncos lista än.

– Nu sover vi!

– NU SOVER VI!!!!

10 minuter senare hoppar Bronco ner från sängen o gnäller.

Han som just hade lugnat sig men blev då akut nödig… Upp igen och ut med Bronco och hur tyst vi än tassade upp så vaknade såklart en ny-somnad-Allan och fick något man kan likna barnkalas-socker-chocks-energi. IGEN!

Så där sitter jag mellan vaket och sovande tillstånd på soffbordet mitt i natten med ett svartskägg i knät bedjandes om att få sova och en symaskin som hoppar hejvilt omkring, tuggar Bronco-öron och är hur pigg som helst.

Efter ett antalet flänganden upp och ner ur sängen med terrorist-Allan runt fötterna somnade vi till slut ovaggade runt halv fyra Då hade jag stängt in mig med bägge hundarna i sovrummet med en liten önskan om att få sova till åtta i alla fall??!

Allan missar ju inte en minut med sin ät och sov-klocka så den sovmorgon blev ganska obefintlig. MAAAAT!!!!! Klockan 05.30…

Ja, sen dess så har det varit GOMORRON väldigt länge denna söndag. Efter frukost och dusch så skulle vi iväg till Mormor Mia för att fira Mors dag. Gissa vilka som blev dödens tröttaste o fick släpas ut i bilen då… suck! Natsuddarna AB. Ja!

Tur dom har en väldigt envis matte. Efter ett par koppar kaffe senare så började jag röja golven på leksaker, filtar, tuggbens-smulor och ut med vilddjuren på gården en stund. SEN infann sig söndagslugnet och jag kunde ställa mig i köket och garnera smörgåstårtan jag hade förberett på lördagen. Nicke & Joline kom hem strax därpå och var väldigt efterlängtade kan jag lova.

Fina blommor och presenter fick jag av dem bägge och vi satte verkligen och njöt av tårtan och bara myste tillsammans. Underbar helg, underbara älskade familj och galna hundar.😉 Precis som det ska va!

Hemma hos mamma och fikar. Hon fick såklart rabarber-rullen jag gjorde i föregående inlägg.

Allan fick följa med in en stund och förevigandes förstås i fina vit-soffan.😉

Smörgåstårtan till vår 12-åriga bröllopsdag. Hjärtformad av utskuren hönökaka. Tre lager. 1-rökt skinka, mandariner. 2-kokta ägg, mjukost. 3-leverpastej, grädde, bostongurka. Ost runtom, jordgubbar, sallad, rökt skinka och räkor ovanpå.

Chokladpraliner med vår bild på.

Och grannarna utanför huset, lika rofyllda varje kväll när man går sista kiss-rundan med hundarna. Ja, vi har sovit väldigt gott inatt – allihopa!😉

Vit choklad och hallonmousse

Oj va veckan har gått fort med valp i huset igen. Allan han växer bokstavligen så det knakar. Konstans hungrig och äter som en häst. Härligt med aptit!😉 Idag har vi suttit ute på altanen i solen, druckit kaffe, myst med hundarna och planerat kvällens middag. Grillat ska det bli och jag tänkte göra en matig sallad med halloumiost bland annat, recept på den kommer. Förberedde även en dessert tidigare idag och recept på den kommer här. En riktigt krämig, len mousse med vit choklad och hallon toppad med färska bär och grädde.

4 port

Det här behöver du :

2 dl vispgrädde

100 gram vit choklad

200 gram frysta hallon

GÖR SÅHÄR :

Hacka den vita chokladen. Koka upp grädden och dra av kastrullen från plattan. Rör ner den vita chokladen och rör tills den smält helt. Kyl smeten ett par timmar i kylskåp. Vispa sedan upp moussen med elvisp, tillsätt tinade hallon som du mosat och pressat genom sil. Fortsätt vispa till en jämn smet. Fördela moussen i 4 glas, ställ i kylskåpet en halvtimme före servering. Garnera med grädde, färska bär och citronmeliss.

Sommarkänsla!

Sega brownies med tosca

Nu i påsk gjorde jag dessa galet goda brownies. Sega, tunga med härlig chokladsmak och knäckig tosca. En sån där godbit till kaffet som inte går att motstå. Allra godast är den när den fått stå i kylskåpet nån dag och blivit riktigt kall. Ät den som den är eller servera med en liten klick lättvispad grädde.

Det här behöver du :

200 gram smör

250 gram mörk choklad

4 dl farinsocker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 ägg

GÖR SÅHÄR :

Förbered en ugnfast form med lite högre kanter. Ca 25*35 cm. Klipp till lagom stora bitar i bakplåtspapper och lägg omlott i formen så det går lätt att lyfta ur kakan sen. Pensla pappret med lite smör. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt även farinsockret. När chokladen är helt smält och smeten är jämn sikta ner vetemjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Rör om. Tillsätt äggen ett i taget och rör om så allt blandas väl. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter på 175 grader. När det gått 35 minuter ta ut kakan ur ugnen och klicka ut/bred på toscasmeten. Ställ in i ugnen igen i tio minuter. Låt den svalna något i rumstemperatur, men ställ sedan in den i kylen för att svalna helt. Skär upp i rutor när kakan är helt kall. Kakan går även bra att frysas.

Toscasmet :

150 gram smör

2 dl strösocker

3 msk vetemjöl

3 msk mjölk

2 dl mandelspån

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp och rör sakta. Koka på svag värme tills glasyren tjocknat något.

Påskhare-bakelser

Små söta påskharar som du enkelt gör av rulltårta, grädde och marshmallows-öron blir påskbordets lilla glädjespridare. Nu ser ni direkt kanske att näsan ska vara rosa och inte brun. Jag var säker på att det låg en rulle Mentos i skafferiet men den var inte rosa… utan brun med chokladsmak.

I samma veva kom jag också på att om man har gröna Mentos kan man göra grodor och använda två stycken som näsa och klippa öronen runda istället för toppiga och doppa i grönt socker. Haha, ja! Jag får ta och göra grodor nån dag när jag köpt hem rätt Mentosrulle. 😉

12 st

Det här behöver du :

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning :

2 dl drottningsylt

Dekoration :

2 dl vispad grädde

12 stora marshmallows

1/2 dl strösocker + 1 droppe röd hushållsfärg

12 Mentos ROSA

24 salmiakpastiller, tablettask

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd runt noga med en slickepott. Häll smeten i ugnsform (25*35) med bakplåtspapper. Grädda 10 – 15 minuter i 300 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Fukta bottenpappret med kallt vatten så lossnar det lätt. Bred på drottningsylt och rulla ihop från långänden.

Skär i skivor, ca 2cm. Spritsa en klick grädde på varje. Dekorera med marshmallows-öron, näsa (mentos), ögon (salmiakpastiller) och strössel.

Hembakad rulltårta… Finns det något som slår de?? 😉

Klipp marshmallowsbitarna diagonalt med en sax.

Blanda strösocker med en droppe röd hushållsfärg. Doppa den klippta ytan i sockret.

Färdiga! 😉

Påskhare-bakelser

Små söta påskharar som du enkelt gör av rulltårta, grädde och marshmallows-öron blir påskbordets lilla glädjespridare. Nu ser ni direkt kanske att näsan ska vara rosa och inte brun. Jag var säker på att det låg en rulle Mentos i skafferiet men den var inte rosa… utan brun med chokladsmak.

I samma veva kom jag också på att om man har gröna Mentos kan man göra grodor och använda två stycken som näsa och klippa öronen runda istället för toppiga och doppa i grönt socker. Haha, ja! Jag får ta och göra grodor nån dag när jag köpt hem rätt Mentosrulle. 😉

12 st

Det här behöver du :

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning :

2 dl drottningsylt

Dekoration :

2 dl vispad grädde

12 stora marshmallows

1/2 dl strösocker + 1 droppe röd hushållsfärg

12 Mentos ROSA

24 salmiakpastiller, tablettask

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd runt noga med en slickepott. Häll smeten i ugnsform (25*35) med bakplåtspapper. Grädda 10 – 15 minuter i 300 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Fukta bottenpappret med kallt vatten så lossnar det lätt. Bred på drottningsylt och rulla ihop från långänden.

Skär i skivor, ca 2cm. Spritsa en klick grädde på varje. Dekorera med marshmallows-öron, näsa (mentos), ögon (salmiakpastiller) och strössel.

Hembakad rulltårta… Finns det något som slår de?? 😉

Klipp marshmallowsbitarna diagonalt med en sax.

Blanda strösocker med en droppe röd hushållsfärg. Doppa den klippta ytan i sockret.

Färdiga! 😉

Lördagsgodis på mitt sätt

Öländska bönchips med kanarisk mojo
Foto Amelie von Essen

Både nyttigt och gott

Idag får du lite goda tips på vad du kan göra för att dra ner på sockret i ditt och dina barns liv.

Det går riktigt bra att servera sånt som är både nyttigt och gott, som dessutom gillas av både barn och vuxna.

Vi behöver ju inte äta sötsaker i mängd bara för att det är helg, läs gärna mer i det ämnet hos Ann Fernholm.

Jag äter inga sötsaker alls annat än lite frukt i maten, tycker det är mycket godare med salt än sött.

Här hittar du recept på ett riktigt gott chips, mina grönkålschips med tacokrydda och i det inlägget finns även recept på heta nötter.

Heta nötter
Foto Mikael Eriksson

Bilden ovan på mitt nya favoritsnacks tog jag på en lång promenad i backarna från Borgen i Alanya häromdagen.

Det har varit ett mål i flera år att jag skulle klara de branta stigar och trappor som leder ner till stan genom skogen, men jag har inte vågat mig på den promenaden förrän nu.

Med hjälp av många år med bra mat och träning har jag nu nått det målet, det känns förstås väldigt bra.

Utsikt på väg ner från Borgen

I morgondagens inlägg kan du läsa mer om de förändringar jag gjort och hur jag tänker kring maten och träningen.

En förändring som du säkert läst om härinne är att jag numer äter en liten mängd bönor varje dag.

Det har lett till ett nytt, spännande samarbete, jag är nu ambassadör för Öländska bönchips och kommer under året att dela med mig av några recept på deras hemsida.

Här kan du ta del av min kanariska mojo, en paprikaröra som smakar mycket gott till bönchipsen, den fina bilden högst upp i inlägget och de på hemsidan är tagna av Amelie von Essen.

Här nedan hittar du ett gott och enkelt snacks att göra hemma.

Ostkexen blir ett läckert tillbehör till tapas eller att dippa i den kanariska mojon.

Gör gärna en dubbel sats då de är försvinnande goda.

 

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Hallongelé

2 dl ekologiska hallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl kallt vatten

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin, blanda väl.

Häll upp i en liten fyrkantig form eller i konfektformar i silikon.

Låt svalna och ställ i kyl att stelna helt, skär i bitar om du hällt den i form eller tryck ut gelégodisarna ur silikonformen.

Vill du ha tips på några andra versioner av ett lite nyttigare lördagsgodis, så klicka på bilderna nedan så kommer du till recepten.

Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Chokladgodis med kokos och kanel

Bokrea – Gammaldags husmanskost endast 129 kr

Rea på god mat

Just nu har mitt förlag Lumio bokrea, min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt säljs för endast 129 kr.

Här nedan ser du några av Mikael Erikssons vackra bilder från boken.

Kokboken är en samlingsutgåva med recept från mina slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Så förutom Annika Dahlqvists förord finns även Ann Fernholms med från Långkok, en mycket intressant betraktelse om fettets betydelse i vår mat.

Recepten är helt glutenfria och så långt det är möjligt anpassade även till alla som äter mejerifritt.

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Gubbröra
Foto Mikael Eriksson

Torsk med äggsås
Foto Mikael Eriksson

Baconlindad renfärslimpa Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor Foto Mikael Eriksson

Nyttigare lördagsgodis

Godisdag

Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.

Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.

Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.

Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.

Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.

På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.

De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.

De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.

Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad.

Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.

Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Förvara i en burk i kylen eller frys in.

 

Vita kokosbollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

 

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.

Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.

Nyttigare lördagsgodis

Godisdag

Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.

Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.

Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.

Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.

Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.

På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.

De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.

De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.

Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad.

Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.

Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Förvara i en burk i kylen eller frys in.

 

Vita kokosbollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

 

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.

Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.