Blueberry Bundt Cake

Ingredienser:

7,2 dl mjöl 
1/2 tsk bakpulver 
1/4 tsk bikarbonat
225 gr smör, mjukt 
4,8 dl strösocker 
6 ägg
 2,4 dl vanlig grekisk yoghurt 
1 tsk vanilj 
1/2 tsk mandel extrakt 
1 liter färska blåbär


Glasyr
Ingredienser: 
2,4 dl florsocker 
2-3 matskedar mjölk 
1/8 tsk vaniljextrakt

Vispa samman ingredienserna i en liten skål tills den är slät.
Om glasyr är för tjock, tillsätt mer mjölk. Om det är för tunn, tillsätt mer florsocker.

Beskrivning:

För att göra kakan:Värm ugnen till 165°c
. Smörj och mjöla en stor form, och ställ åt sidan.
I en stor skål, vispa ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt tills kombinerat.Vispa smör och socker tillsammans på medelhög hastighet under ca 3 minuter, eller tills lätt och luftigt.
Minska hastigheten till medel-låg. Tillsätt vanilj, mandelextrakt, och ägg (ett i taget).
Fortsätt att vispa i ca 2 minuter, skrapa ner skålens en eller två gånger, så att allt är väl blandat.
Lägg i hälften av mjölblandningen, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Lägg i hälften av grekisk yoghurt, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Upprepa med resterande mjölblandningen och grekisk yoghurt, vispa tills bara kombinerat.
(Övermixa inte.)
Vänd i blåbär för hand.Häll smeten jämnt i formen, och sprid toppen av smeten med en sked tills den är slät ..
Grädda i 60 till 75 minuter eller tills en tandpetare införas i närheten av centrum av kakan kommer ut ren.
Låt svalna i formen på galler i minst 30 minuter.
Vänd kakan på ett serveringsfat, och låt den svalna helt. Ringla på glasyr.Servera genast, eller lagra täckt i upp till 5 dagar.



Blueberry Bundt Cake

Ingredienser:

7,2 dl mjöl 
1/2 tsk bakpulver 
1/4 tsk bikarbonat
225 gr smör, mjukt 
4,8 dl strösocker 
6 ägg
 2,4 dl vanlig grekisk yoghurt 
1 tsk vanilj 
1/2 tsk mandel extrakt 
1 liter färska blåbär


Glasyr
Ingredienser: 
2,4 dl florsocker 
2-3 matskedar mjölk 
1/8 tsk vaniljextrakt

Vispa samman ingredienserna i en liten skål tills den är slät.
Om glasyr är för tjock, tillsätt mer mjölk. Om det är för tunn, tillsätt mer florsocker.

Beskrivning:

För att göra kakan:Värm ugnen till 165°c
. Smörj och mjöla en stor form, och ställ åt sidan.
I en stor skål, vispa ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt tills kombinerat.Vispa smör och socker tillsammans på medelhög hastighet under ca 3 minuter, eller tills lätt och luftigt.
Minska hastigheten till medel-låg. Tillsätt vanilj, mandelextrakt, och ägg (ett i taget).
Fortsätt att vispa i ca 2 minuter, skrapa ner skålens en eller två gånger, så att allt är väl blandat.
Lägg i hälften av mjölblandningen, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Lägg i hälften av grekisk yoghurt, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Upprepa med resterande mjölblandningen och grekisk yoghurt, vispa tills bara kombinerat.
(Övermixa inte.)
Vänd i blåbär för hand.Häll smeten jämnt i formen, och sprid toppen av smeten med en sked tills den är slät ..
Grädda i 60 till 75 minuter eller tills en tandpetare införas i närheten av centrum av kakan kommer ut ren.
Låt svalna i formen på galler i minst 30 minuter.
Vänd kakan på ett serveringsfat, och låt den svalna helt. Ringla på glasyr.Servera genast, eller lagra täckt i upp till 5 dagar.



Blueberry Bundt Cake

Ingredienser:

7,2 dl mjöl 
1/2 tsk bakpulver 
1/4 tsk bikarbonat
225 gr smör, mjukt 
4,8 dl strösocker 
6 ägg
 2,4 dl vanlig grekisk yoghurt 
1 tsk vanilj 
1/2 tsk mandel extrakt 
1 liter färska blåbär


Glasyr
Ingredienser: 
2,4 dl florsocker 
2-3 matskedar mjölk 
1/8 tsk vaniljextrakt

Vispa samman ingredienserna i en liten skål tills den är slät.
Om glasyr är för tjock, tillsätt mer mjölk. Om det är för tunn, tillsätt mer florsocker.

Beskrivning:

För att göra kakan:Värm ugnen till 165°c
. Smörj och mjöla en stor form, och ställ åt sidan.
I en stor skål, vispa ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt tills kombinerat.Vispa smör och socker tillsammans på medelhög hastighet under ca 3 minuter, eller tills lätt och luftigt.
Minska hastigheten till medel-låg. Tillsätt vanilj, mandelextrakt, och ägg (ett i taget).
Fortsätt att vispa i ca 2 minuter, skrapa ner skålens en eller två gånger, så att allt är väl blandat.
Lägg i hälften av mjölblandningen, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Lägg i hälften av grekisk yoghurt, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Upprepa med resterande mjölblandningen och grekisk yoghurt, vispa tills bara kombinerat.
(Övermixa inte.)
Vänd i blåbär för hand.Häll smeten jämnt i formen, och sprid toppen av smeten med en sked tills den är slät ..
Grädda i 60 till 75 minuter eller tills en tandpetare införas i närheten av centrum av kakan kommer ut ren.
Låt svalna i formen på galler i minst 30 minuter.
Vänd kakan på ett serveringsfat, och låt den svalna helt. Ringla på glasyr.Servera genast, eller lagra täckt i upp till 5 dagar.



En härlig äppelpaj

En härlig äppelpaj med kanel och gräddfil! (10 portioner) Ingredienser 3 äpplen av valfria sort ½ dl smält smör 1 burk gräddfil 1 kaffekopp socker 2 kaffekopp mjöl 1 tsk bikarbonat 1 tsk bakpulver 2 tsk vanillinsocker Gör så här Blanda alla dessa ingredienser utom äpplen i en bunke. Häll i en pajform. Äppelklyftorna lägger […]

Inlägget En härlig äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

En härlig äppelpaj

En härlig äppelpaj med kanel och gräddfil! (10 portioner) Ingredienser 3 äpplen av valfria sort ½ dl smält smör 1 burk gräddfil 1 kaffekopp socker 2 kaffekopp mjöl 1 tsk bikarbonat 1 tsk bakpulver 2 tsk vanillinsocker Gör så här Blanda alla dessa ingredienser utom äpplen i en bunke. Häll i en pajform. Äppelklyftorna lägger […]

Inlägget En härlig äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med kesella

Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg 1 dl filmjölk 1 ägg Pajfyllning 1 burk (250 g) Kesella 1 dl socker 1 ägg […]

Inlägget Äppelpaj med kesella dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med kesella

Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg 1 dl filmjölk 1 ägg Pajfyllning 1 burk (250 g) Kesella 1 dl socker 1 ägg […]

Inlägget Äppelpaj med kesella dök först upp på Äppelpaj.se.

Cevapcici med het ajvarröra

cevapcici_recept
Bestämde mig igår för att laga till nån färsrätt, men kunde inte komma på vad… Sen slog det mig att jag sett några färsrullar i frysdisken i affären som man inte kan uttala namnet på så jag säger ”Cheva-Cissi”. Googlade lite recept (inte på Cheva-Cissi utan på cevapcici) och tog lite inspiration här och där och satte ihop en smet idag på dan. Vitlök i mängder ska det vara i dessa jugoslaviska ”köttbullar”. Bikarbonat för att de ska bli mer luftiga och inte så kompakta.

Rätten ska enligt tradition serveras med b la. avjar och rå lök i ett typ gräddat stekpannebröd. Ajvarröran rörde jag ihop med creme fraiche, ajvar, sambal oelek och salt. Jag tyckte det blev kanongott och det tyckte även Nicke så detta får jag göra fler gånger. :-P

Själva färsrullarna blev inte så snygga och kanske aningens korta men de smakade ljuvligt. Vitlök förstås men inte heta på något vis och de blev väldigt lätta och luftiga i konsistensen så bikarbonat ska jag nog prova att använda mer i färs som till köttbullar, biffar och dylikt. Ja, här kommer receptet. Servera dom som sagt i nån form av gräddat bröd, avjar, skivad lök eller vad ni tycker passar till. ;-)

26 st små cevapicici
Det här behöver du :

1 kg blandfärs
2 gula lök
6 vitlöksklyftor
2 ägg
1 msk bikarbonat
Salt & svarTpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färsen med finhackad lök, pressad vitlök, ägg, bikarbonat, salt och svartpeppar. Låt smeten stå i kylskåpet en halvtimme. Forma avlånga rullar och stek i olja i het panna eller grilla.

cevapcici
Ćevapčići, ćevap, kommer ursprungligen från det turkiska ordet kebab. /Wikipedia

Glutenfritt bröd med morot och citron och mer om Kostfonden

Glutenfritt bröd med morot och citron

Gyllene rostbröd

Ett av de godaste bröd jag bakade på den tiden jag använde mjöl var ett saftigt citronbröd med hög andel smör.

Idag gjorde jag ett försök att göra ett liknande bröd som passar alla oss som inte äter gluten.

Det lyckades, resultatet blev mycket saftigt och smakrikt.

Läste i den trendspaning som Ann Fernholm skrev om på sin blogg Ett sötare blod häromdagen, att även Fazer hakat på trenden att baka bröd med mindre kolhydrater.

De har rotfrukter och bönor i sitt nya bröd, men har inte än vågat hoppa på den glutenfria brödtrend som sprids över världen.

Jag hoppas att jag kan göra skillnad för folkhälsan genom att sprida mina brödrecept med råvaror som passar alla som äter lågkolhydratkost.

Bröd som förstås fungerar fint även för alla glutenintoleranta och de som inte äter mjölkprodukter.

Och förstås för alla andra som uppskattar ett bröd bakat med naturliga råvaror.

Jag blir glad om du hjälper mig att sprida länken till recepten på Facebook och i andra sociala medier, så får fler chansen att prova.

Här kan du läsa mer om min typ av mat inne hos Kostdoktorn, där han skriver om den senaste trenden i kostvärlden.

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Idag vill jag också passa på att sprida lite mer information om Kostfonden.

En fond startad på initiativ av Ann Fernholm, för insamling av pengar till att finansiera oberoende kostforskning.

För några dagar sen kunde vi läsa om det stora bråket mellan två kostprofessorer, som inte kunde enas om sockerberoende verkligen ska få kallas ett beroende.

Det bråket grundade sig i en forskningsstudie som finansierats av bland andra Nordic Sugar och Coca Cola.

Det är just det som Kostfonden kämpar för, att få fram studier på kost och hälsa som inte betalats av livsmedels- eller läkemedelsindustrin och därmed få bort risken att studien vinklas på det vis som passar företagen bäst.

Jag är månadsgivare till Kostfonden, hoppas du också vill vara med och förbättra forskningen. Det går också att lämna ett engångsbidrag här.

Första månaderna sen fonden startades har det kommit in 200 000 kr.

Läs mer här hur du också kan bidra och på samma gång ha chansen att vinna någon av Ann Fernholms mycket intressanta böcker Ett sötare blod och Det sötaste vi har.

Nu över till brödet, som också är bra för hälsan :)

Formbröd med morot och citron

Citronbröd

4 ägg

4 dl grovrivna morötter

3 dl mandelmjöl

100 g mjukt osaltat smör eller kokosolja

1 dl kokosmjölk

1 dl sesamfrön

½ dl kokosnötmjöl

Skal och saft av 2 eko-citroner

½ dl pofiber

2 tsk bikarbonat

ca 1½ tsk salt

Garnering:

½ dl sesamfrön

1 msk svartkummin

Blanda de rivna morötterna, rivet skal och saft av citronerna, kokosmjölken, sesamfrön och salt i en kastrull.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter, ta från värmen och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen lätt och rör ner morotsröran.

Vänd ner det mjuka smöret/kokosoljan i smeten, blanda väl.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter. Strö över frön och täck med folie.

Grädda på 150º i 45 minuter. Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen. Ta ur brödet och låt svalna på galler. Förvara i kylen eller skiva och frys in.

Brödet blir godast att rosta och äta ljummet, tina gärna de frysta skivorna direkt i brödrosten.

Glutenfritt och mjölkfritt formbröd


Glutenfritt, mörkt och mustigt matbröd

Glutenfritt, mörkt bröd med kryddor och frukt

Höstens mustigaste matbröd

Idag bjuder jag på ett riktigt smakrikt bröd från mitt stora bloggarkiv.

Det smakar underbart med smör och ost till en kopp te eller kaffe nu under årets mörkaste tid.

Brödet har fått sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Du kan använda någon annan torkad frukt om du vill, som osvavlade aprikoser eller katrinplommon.

Jag hittade på receptet när jag var i Turkiet för några år sen, därför använde jag granatäpple, men det går förstås fint att byta mot lingon, blåbär eller tranbär.

Vill du ha fler tips på goda bakverk så hittar du många av mina favoriter i bakboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Läs mer om boken i länken härovan som går till Adlibris, be gärna din lokala bokhandlare att beställa hem den om de inte redan gjort det.

Kryddbröd med varmrökt fläskkarré och ost

Mörkt mandelbröd

100 g smör eller kokosolja

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med smör, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner äggen och smörblandningen, blanda väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda på 175º i 30 minuter. Ta av folien och grädda i 40 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar. Jag fick till 10 stycken av den här satsen. Grädda dem på 200º i 20-30 minuter.

Här nedan ser du frökex med kardemumma från bakboken, jag tog bilden en vacker sommardag på Skansen förra sommaren.

13. Frökex med kardemumma