Ingredienser:
225 gr smör, mjukt
Beskrivning:
I en stor skål, vispa ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt tills kombinerat.Vispa smör och socker tillsammans på medelhög hastighet under ca 3 minuter, eller tills lätt och luftigt.
En härlig äppelpaj med kanel och gräddfil! (10 portioner) Ingredienser 3 äpplen av valfria sort ½ dl smält smör 1 burk gräddfil 1 kaffekopp socker 2 kaffekopp mjöl 1 tsk bikarbonat 1 tsk bakpulver 2 tsk vanillinsocker Gör så här Blanda alla dessa ingredienser utom äpplen i en bunke. Häll i en pajform. Äppelklyftorna lägger […]
Inlägget En härlig äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.
En härlig äppelpaj med kanel och gräddfil! (10 portioner) Ingredienser 3 äpplen av valfria sort ½ dl smält smör 1 burk gräddfil 1 kaffekopp socker 2 kaffekopp mjöl 1 tsk bikarbonat 1 tsk bakpulver 2 tsk vanillinsocker Gör så här Blanda alla dessa ingredienser utom äpplen i en bunke. Häll i en pajform. Äppelklyftorna lägger […]
Inlägget En härlig äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.
Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg 1 dl filmjölk 1 ägg Pajfyllning 1 burk (250 g) Kesella 1 dl socker 1 ägg […]
Inlägget Äppelpaj med kesella dök först upp på Äppelpaj.se.
Den godaste äppelpajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå. Ingredienser Pajsmulor 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk bikarbonat 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker 125 g smält smör Pajdeg 1 dl filmjölk 1 ägg Pajfyllning 1 burk (250 g) Kesella 1 dl socker 1 ägg […]
Inlägget Äppelpaj med kesella dök först upp på Äppelpaj.se.
Bestämde mig igår för att laga till nån färsrätt, men kunde inte komma på vad… Sen slog det mig att jag sett några färsrullar i frysdisken i affären som man inte kan uttala namnet på så jag säger ”Cheva-Cissi”. Googlade lite recept (inte på Cheva-Cissi utan på cevapcici) och tog lite inspiration här och där och satte ihop en smet idag på dan. Vitlök i mängder ska det vara i dessa jugoslaviska ”köttbullar”. Bikarbonat för att de ska bli mer luftiga och inte så kompakta.
Rätten ska enligt tradition serveras med b la. avjar och rå lök i ett typ gräddat stekpannebröd. Ajvarröran rörde jag ihop med creme fraiche, ajvar, sambal oelek och salt. Jag tyckte det blev kanongott och det tyckte även Nicke så detta får jag göra fler gånger.
Själva färsrullarna blev inte så snygga och kanske aningens korta men de smakade ljuvligt. Vitlök förstås men inte heta på något vis och de blev väldigt lätta och luftiga i konsistensen så bikarbonat ska jag nog prova att använda mer i färs som till köttbullar, biffar och dylikt. Ja, här kommer receptet. Servera dom som sagt i nån form av gräddat bröd, avjar, skivad lök eller vad ni tycker passar till.
26 st små cevapicici
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
2 gula lök
6 vitlöksklyftor
2 ägg
1 msk bikarbonat
Salt & svarTpeppar
GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med finhackad lök, pressad vitlök, ägg, bikarbonat, salt och svartpeppar. Låt smeten stå i kylskåpet en halvtimme. Forma avlånga rullar och stek i olja i het panna eller grilla.
Ćevapčići, ćevap, kommer ursprungligen från det turkiska ordet kebab. /Wikipedia
Ett av de godaste bröd jag bakade på den tiden jag använde mjöl var ett saftigt citronbröd med hög andel smör.
Idag gjorde jag ett försök att göra ett liknande bröd som passar alla oss som inte äter gluten.
Det lyckades, resultatet blev mycket saftigt och smakrikt.
Läste i den trendspaning som Ann Fernholm skrev om på sin blogg Ett sötare blod häromdagen, att även Fazer hakat på trenden att baka bröd med mindre kolhydrater.
De har rotfrukter och bönor i sitt nya bröd, men har inte än vågat hoppa på den glutenfria brödtrend som sprids över världen.
Jag hoppas att jag kan göra skillnad för folkhälsan genom att sprida mina brödrecept med råvaror som passar alla som äter lågkolhydratkost.
Bröd som förstås fungerar fint även för alla glutenintoleranta och de som inte äter mjölkprodukter.
Och förstås för alla andra som uppskattar ett bröd bakat med naturliga råvaror.
Jag blir glad om du hjälper mig att sprida länken till recepten på Facebook och i andra sociala medier, så får fler chansen att prova.
Här kan du läsa mer om min typ av mat inne hos Kostdoktorn, där han skriver om den senaste trenden i kostvärlden.
Idag vill jag också passa på att sprida lite mer information om Kostfonden.
En fond startad på initiativ av Ann Fernholm, för insamling av pengar till att finansiera oberoende kostforskning.
För några dagar sen kunde vi läsa om det stora bråket mellan två kostprofessorer, som inte kunde enas om sockerberoende verkligen ska få kallas ett beroende.
Det bråket grundade sig i en forskningsstudie som finansierats av bland andra Nordic Sugar och Coca Cola.
Det är just det som Kostfonden kämpar för, att få fram studier på kost och hälsa som inte betalats av livsmedels- eller läkemedelsindustrin och därmed få bort risken att studien vinklas på det vis som passar företagen bäst.
Jag är månadsgivare till Kostfonden, hoppas du också vill vara med och förbättra forskningen. Det går också att lämna ett engångsbidrag här.
Första månaderna sen fonden startades har det kommit in 200 000 kr.
Läs mer här hur du också kan bidra och på samma gång ha chansen att vinna någon av Ann Fernholms mycket intressanta böcker Ett sötare blod och Det sötaste vi har.
Nu över till brödet, som också är bra för hälsan :)
Citronbröd
4 ägg
4 dl grovrivna morötter
3 dl mandelmjöl
100 g mjukt osaltat smör eller kokosolja
1 dl kokosmjölk
1 dl sesamfrön
½ dl kokosnötmjöl
Skal och saft av 2 eko-citroner
½ dl pofiber
2 tsk bikarbonat
ca 1½ tsk salt
Garnering:
½ dl sesamfrön
1 msk svartkummin
Blanda de rivna morötterna, rivet skal och saft av citronerna, kokosmjölken, sesamfrön och salt i en kastrull.
Koka upp och låt puttra i 5 minuter, ta från värmen och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen lätt och rör ner morotsröran.
Vänd ner det mjuka smöret/kokosoljan i smeten, blanda väl.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter. Strö över frön och täck med folie.
Grädda på 150º i 45 minuter. Ta av folien och grädda 30 minuter till.
Låt svalna en stund i formen. Ta ur brödet och låt svalna på galler. Förvara i kylen eller skiva och frys in.
Brödet blir godast att rosta och äta ljummet, tina gärna de frysta skivorna direkt i brödrosten.