Glutenfritt vörtbröd på hasselnötsmjöl

Glutenfritt vörtbröd

Julbrödet nr 1

Vörtbröd har alltid varit mitt favoritbröd till jul, det mustiga brödet innehåller julens alla härliga dofter och smaker.

Men sen jag förstod att jag inte tål gluten och uteslöt det ur min kost för 5 år sen har jag inte kunnat njuta av vare sig dopp i gryta eller skinkmacka med senap och rödbetssallad.

De vörtkryddor man köper färdigt på påse i mataffärerna innehåller både rågmjöl och gluten från malt.

Recepten innehåller ofta också porter eller julmust för att ge en mörk färg och mustig smak.

Nu till jul kom jag på hur jag kunde smaksätta brödet istället, för att det ska passa oss som äter en glutenfri LCHF- och Paleo-kost.

Jag använde mitt populära valnötsbröd som utgångsrecept, men det blev rätt mycket ändringar för att få till ett mörkt bröd med mycket smak.

Istället för den vanliga degvätskan med både gluten och sirap, så gjorde jag ett hopkok på osvavlade aprikoser, plommon och balsamvinäger.

Jag tycker det blev riktigt gott, hoppas du tycker detsamma. Här hittar du annars ett nötfritt vörtbröd hos fina matbloggen Matgiken.

Nu kokar rödbetorna på spisen till rödbetssallad och sen ska jag gå iväg till Pork & Deli och köpa lite skinka :)

Önskar dig en riktigt glad 4e Advent, hoppas det kommit lite snö som lyser upp vintermörkret.

min blogg på Kostrådgivarna hittar du idag en 3-rätters festmeny inför juldagarna och nyårsfirandet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Du kan också använda det till dopp i grytan på skinkspad från julskink-koket.

Med inlagd sill och ankägg från Fredagsmarknaden blev det en riktigt god lunch i solen på balkongen när brödet svalnat igår.

 Tomten lucka 22

Tomten och vörtbröd med sill

Tomten och jag är båda mycket förtjusta i gammaldags julmat. Hans semester är slut om tre dagar, så nu gäller det att ladda med näringsrik mat. Ingen pastaladdning här inte…


Nyponmuffins – frukostbröd bakade på nyponsoppa

nyponmuffins
Ett bröd jag ofta bakar är nyponlimpa. Det går så himla fort och blir verkligen jättegott och håller sig saftigt länge. Det är ett bikarbonatbröd som bara är att ”röra-ihop-skjuts-in-i-ugnen”. Inget knådande och ingen jäsning.

Desamma med dessa brödmuffins. Enkla att styckfrysa och ta upp till frukost eller mellanmål. Barnen bara älskar dom! :-P

Bröd bakat på nyponsoppa kom jag på för några år sen då vi hade mycket nypon och jag gjorde storkok. Funkar naturligtvis på med köpesoppa också! ;-)

10 st
Det här behöver du :

8 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1 msk bikarbonat
½ tsk salt
1 dl mjölk el. naturell yoghurt
5 dl nyponsoppa (hemkokt eller köpt)
½ dl ljus sirap
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ut mjölken med nyponsoppa och sirap. Blanda samman allting och fördela i 10 stora muffinsformar. Smörj forma innan lätt med lite olja på fingrarna så lossnar de lättare sen. Toppa med sesamfrön blandat med lite flingsalt. Grädda i 175 grader ca 40 min.

brödmuffins_nyponsoppa_nyponmuffins
Några av ingredienserna.

nyponmuffins_brödmuffins
Mjöl, havregryn, solrosfrön, salt och bikarbonat. Experimentera lite och låt fantasin flöda. Byt ut till andra mjölsorter och frön/nötter, torkad frukt etc.

muffinssmet_brödmuffins_nyponsoppa
Smeten är lite som gröt i konsistensen.

brödmuffins_nyponsoppa_nyponmuffins_kryddburken
Fördela i tio muffinsformar, lite mer än till hälften. Toppa med sesamfrön blandat med lite flingsalt. Grädda i 175 grader ca 40 min.

nyponmuffins_recept_brödmuffins
Färdiga att avnjutas.

matmuffins_frukostmuffins_muffins_nyponsoppa
SUPERGOOOODA! :-P

Tandkräm av kokosolja och bikarbonat – recept

DSC_0436Jag har tillverkat min egen tandkräm av kokosolja och bikarbonat (inte bakpulver).
Sedan många år har jag undvikit fluortandkrämer och använt Kingfisher och Weledas fluorfria tankrämer.

För ett tag sedan läste jag på nätet om hemlagad tandkräm av kokosolja och bikarbonat och nu så har jag tillverkat en sådan.

Lätt som en plätt och billigt blir det ju!

Jag tog 5 msk olja och 2 msk bikarbonat. Det finns recept på nätet som är från 50/50 och ner till 5/2. Bara att blanda en konsistens man själv tycker om!
Jag tog också i några droppar mintolja, men det är inte nödvändigt.

Jag valde att värma upp burken med kokosoljan i varmvatten för det blev lättare att mäta upp 5 msk då. Sedan var det bara att röra samman.

 

Hemgjord effektiv deodorant – recept

hemgjord-deodorantDå jag sedan länge inte använder de industiellt tillverkade anti-perspiranterna eller deodoranterna så ramlade jag över denna sida om dels varför man inte bör använda dem och också ett hemgjort alternativ.
Denna måste jag prova att göra. Använt saltsten under flera år nu och jag tycker det fungerar helt ok.
Men detta låter spännande! Någon här som testat denna variant? Eller har en annan bra variant/recept?
Hon som skriver artikeln skriver att
det inte är fel att det man smörjer på kroppen bör man kunna äta”…
ligger mycket i det, eller hur?

Bilden är från hemsidan
Läs mer här Leva livet nu

Ingredienser:
2 msk bikarbonat
1 toppad msk stärkelse (Maizena eller Potatismjöl)
1 msk kokosolja
5 droppar eterisk olja.

Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienserna.
2. Ta-dam – deodoranten är färdig att användas!!
Förvaring: Förvara den i en glasburk med lock. Förvaras i rumstemperatur, men låt inte burken stå i direkt solljus. Deodoranten räcker länge. ta en liten klick/bit och smörj i armhålan. Lycka till!!

 

Spenatmuffins
 
12-14 muffins 
Ingredienser
 2,4 dl vetemjöl
2,4 dl grahamsmjöl
 1,8 dl socker
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk malen kanel
½ tsk salt
0,6 dl rapsolja
 1,8 dl mjölk
1 liten påse färsk babyspenat
• 1,2 dl mosad banan (från ca 2 bananer)
2 tsk vaniljextrakt


Instruktioner
1.Sätt ugnen på 175 ° C och sätt pappersformar i en muffinspanna.
2.Rör ihop torra ingredienser i en stor skål: mjöl, socker, bakpulver, bakpulver, kanel och salt. Ställ åt sidan.
3.I en mixer, placera olja, mjölk och spenat. Blanda hög i ca 30 sekunder eller tills helt mosat. Lägg i banan och vanilj, blanda låg bara att blanda.
4.Häll blandningen i mjölblandningen och vänd ihop tilsl väl kombinerat.
5.Fyll muffinsformar  fulla och grädda 18-20 minuter.
6. Låt svalna.
 
Fluor – behövs det verkligen?

imagesoch framförallt är det verkligen bra för oss, på riktigt?
Jag har säkert under 5 år undvikit fluortandkräm, använt bikarbonat, salt och/eller köpt saltpastatankräm eller Weleda och Kingfishers tandkrämer.

Det vi alla verka tro eller fås att tro är det ger starka tänder och färre tandläkarbesök eller i alla fall lägre kostnad då tänderna ska vara bra och starka.

Denna bok (engelska) The Fluoride Deception är väl den bok som mest ingående  berättar om köpt vetenskap, om hur det medicinska etablissemanget låter sig bedras, om fullständig likgiltighet för mänskligt lidande, om den råa makten och om dolda agendor vad gäller flour.
Boken verkar vara i klass med Ralf Sundbergs bok om Forskningsfusket, helt otroligt att att det förekommer sådant mygel och ljugerier och allt detta för att den stora girigheten.

Margareta Lundström på Kostdemokrati har skrivit om denna engelska bok  The Fluoride Deception, där får vi veta saker som vi alla borde känna till innan vi köper flourtandkräm. Jag väljer här att klippa in lite valda delar, men för den som vill och vågar veta mer bör läsa länken till Kostdemokrati.

Fluor används för att producera högoktanig bensin; för att smälta viktiga metaller som aluminium, stål och beryllium; för att anrika uran; för att tillverka kretskort; för tillverkning växtbesprutningsmedel, skidvalla; kylskåpsgas; teflon; plaster; mattor; vattentäta kläder; etsat glas, tegel och kakel och ett antal läkemedel, som Prozac och Cipro. ”

Fluor är en sådan potent kemikalie att den utgör en allvarlig miljörisk och en potentiell förgiftningsrisk för dem som arbetar med den. De av industrin sponsrade forskarna marknadsförde först fluor som en tandvårdsprodukt genom att relatera fluor till tandhälsa.

I kraft av sin ställning kunde de hävda att det i låga doser inte hade några negativa hälsoeffekter.

Så bidrog man till att ändra människors föreställning om fluor, från att vara ett gift till något hälsosamt. På så sätt avleddes uppmärksamheten från de skador som fluor förorsakat dem som arbetar i fabrikerna, de omkringboende och naturen.

Denna försköning av fluor har i mer än femtio år fört oss bakom ljuset. I stället för att framkalla synen av invalidiserade arbetare eller förgiftad skog ser vi leende barn. Den giftiga sidan har nästan helt försvunnit ur vårt medvetande.

 

Vid en i stor officiell genomgång, genomförd på initiativ av Brittiska regeringen år 2000, fann man att de flesta studier på effektiviteten av fluor av vattnet var av måttligt effekt. Fluoridering kan vara ansvarigt för 15 % färre hål i tänderna. Det är långt ifrån de 65 % som utlovades av de tidiga förespråkarna för fluor.

Är den eventuella nyttan av en handfull bättre tänder värt risken, om man är medveten om de hälsoproblem som fluor orsakar (rubbningar i centrala nervsystemet, artrit, risk för skelettcancer) Tillstånd som tidigare blivit trivialiserade eller doldes för allmänheten av de tidiga fluorförespråkarna.

”Hur många hål måste räddas för att rättfärdiga ett dödsfall i skelettcancer?” frågade den framlidne Dr. John Colquhoun, Chief Dental Officer i Auckland, New Zeeland – en fluor- kritiker som tidigare varit fluorförespråkare.”

 

Så vill jag komma med min slutkläm ;) som jag tror ändå många LCHF´are kanske känner till och faktiskt också kanske märkt själva…
När man helt upphör med stärkelse och socker så blir det knappt beläggning på tänderna och därmed heller ingen grogrund för tandlossning och hål i tänderna!
Detta var faktiskt också något som Weston Price noterade och var det han ursprungligen undersökta, tandhälsan hos naturfolk i jämförelse med folk som åt ”västerländs kost” dvs massa stärkelse och socker.

Hoppas att alla mina läsare orkar gå in på dessa sista 3 informationslänkar och läser och begrundar och fattar beslut sedan efter man läst om vad man anser gynnar kroppshälsan och tandhälsan bäst.

 

Vegansk morotskaka
Ingredienser:

6 msk linfrön
1,8 dl hett vatten
1,4 dl olja
2,5 dl socker
1 tsk vanilj
5 dl finrivna morötter (ca 2 stora morötter)
1 liten burk krossad ananas, avrunnen
5,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1/2 sk salt
1-2 dl Solroskärnor


Cream Cheese Frosting
25 gr vegan Cream cheese
60 gr vegetabiliskt mjölkfritt margarin, mjukt
1 tsk vanilj
1-3 dl florsocker
 
Ugn:175°c
 
Placera linfrön och vatten i en mixer och låt dra i 10 minuter. Efter 10 minutermixa blandningen tills den tjocknar. Blanda olja, socker, linfröblandningen, ananas, vanilj, salt och rivna morötter och blanda ihop. I en annan skål blanda mjöl, kanel, bakpulver och bikarbonat. Blanda ner i morotsblandningen, tillsätt solroskärnor och rör ihop väl.
Häll i en form klädd med bakplåtspapper ca 25x30 cm och baka i ca 30 minuter.
Låt svalna helt.
 
Cream Cheese Frosting
Vispa smöret så att det är fluffigt, tillsätt vegansk Cream cheese, vanilj och den mängd florsocker du vill ha. Vispa ihop tills smidigt, bred ut på kakan och gör evt ett mönster med tex en gaffel. Skär i rutor. Förvara i kylskåp.

Orginalrecept finns här:
http://vegancooking.livejournal.com/3356683.html#
Med ändringar av mig.

Cornbread/Majsbröd
 
Cornbread/Majsbröd
 
Ingredienser
6 msk smält smör pus lite till formen
2,4 dl majsmjöl
1,8 dl vetemjöl
1 msk socker
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 stora ägg, lättvispade
3,6 dl mjölk
Värm ugnen till 175°c. Smörj en 20x20 cm ugnsform.

I en stor skål, blanda samman majsmjöl, mjöl, socker, bakpulver och bikarbonat.

I en separat skål, blanda ihop ägg, mjölk och smör. Häll mjölkblandningen i mjölblandningen och blanda ihop tills det inte finns några torra fläckar (smeten kommer fortfarande att vara knölig). Häll smeten i den förberedda ugnsformen.

Grädda tills toppen är gyllenbrun och provsticka kommer ut ren, ca 20 till 25 minuter. Ta majsbrödet ur ugnen och låt den svalna i 10 minuter före servering.
 
Jättegott och detta kommer jag baka fler gånger.
 

 
Bikarbonat som hostmedicin?

vattenglasNEWSVOICE skriver Pia Hellertz om hur man kanske kan bota sin hosta med bikarbonat.
Kanske kan vara något att prova om och när man råkar ut för hosta i vinter…

receptet är:
En bikarbonatkur består av:
Dag 1: 2 kryddmått i 2 deciliter vatten max 6 gånger med två timmars mellanrum
Dag 2: 2 kryddmått i 2 deciliter vatten max 4 gånger med två timmars mellanrum
Dag 3: 2 kryddmått i 2 deciliter vatten max 2 gånger med två timmars mellanrum
Dag 4 och tills problemen är borta: 2 teskedar i 2 deciliter vatten 1 gång per dag

Bikarbonat – mirakelmedel

Bikarbonat-storpackVad är bikarbonat? NaHCO3

Den frågan besvaras idag hos Kostdemokrati av Margareta Lundström som skriver där regelbundet.Bilden är Margaretas.
Hon börjar artikeln med:

”Det är en fullständigt ofarlig produkt. Skulle ett barn av misstag stoppa det i munnen så spottar de ut det själv, det smakar salt. Den är perfekt för att hålla ohyra borta och kan förvaras bland andra matvaror.

Bikarbonat har man användning för överallt i hemmet, vilket problem det än gäller: från matlagning till tvätt, men även som medicin. Det är ett verkligt universalmedel. Det är billigt och kan användas efter behov. Gör det till en basvara i hemmet.”

Klipper in lite bra stycken här:

”Natriumbikarbonat är en fullkomligt naturlig produkt som finns i jordens hav och vattendrag och i marken. Den innehåller inga av de frätande ämnen som finns i kemikalier och många industriella rengörings- och tvättmedel. Det är ogiftigt och kan i form av hushållsbikarbonat användas utan fara för barn, husdjur eller växter.

Bikarbonaten har många användningsområden tack vare 4 viktiga egenskaper.

- Dess mjuka och flexibla molekylstruktur med milt slipande egenskaper gör den till en förträfflig rengörare.

- Bikarbonats kristallstruktur löses upp i vatten och partiklarna ”polerar” och gör vattnet mjukt.

- Dess neutraliserande agens reglerar pH-balansen.

- Och bäst av allt, den är billig! Använd den överallt i ditt hem. Följ råden i den här boken och se alltid till att du har bikarbonat hemma, redo att användas i städningen och som hjälpreda i köket!

 

Läs här om du blir nyfiken på alla ”tusentals” sätt att använda bikarbonaten!! Ps. några få är dock onödiga för oss LCHF´are ;)
Skriv ut  alla dessa supertips!

 Dr Oetkers bikarbonat ska enligt googling vara utan aluminiumrester!