Cevapcici med het ajvarröra

cevapcici_recept
Bestämde mig igår för att laga till nån färsrätt, men kunde inte komma på vad… Sen slog det mig att jag sett några färsrullar i frysdisken i affären som man inte kan uttala namnet på så jag säger ”Cheva-Cissi”. Googlade lite recept (inte på Cheva-Cissi utan på cevapcici) och tog lite inspiration här och där och satte ihop en smet idag på dan. Vitlök i mängder ska det vara i dessa jugoslaviska ”köttbullar”. Bikarbonat för att de ska bli mer luftiga och inte så kompakta.

Rätten ska enligt tradition serveras med b la. avjar och rå lök i ett typ gräddat stekpannebröd. Ajvarröran rörde jag ihop med creme fraiche, ajvar, sambal oelek och salt. Jag tyckte det blev kanongott och det tyckte även Nicke så detta får jag göra fler gånger. :-P

Själva färsrullarna blev inte så snygga och kanske aningens korta men de smakade ljuvligt. Vitlök förstås men inte heta på något vis och de blev väldigt lätta och luftiga i konsistensen så bikarbonat ska jag nog prova att använda mer i färs som till köttbullar, biffar och dylikt. Ja, här kommer receptet. Servera dom som sagt i nån form av gräddat bröd, avjar, skivad lök eller vad ni tycker passar till. ;-)

26 st små cevapicici
Det här behöver du :

1 kg blandfärs
2 gula lök
6 vitlöksklyftor
2 ägg
1 msk bikarbonat
Salt & svarTpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färsen med finhackad lök, pressad vitlök, ägg, bikarbonat, salt och svartpeppar. Låt smeten stå i kylskåpet en halvtimme. Forma avlånga rullar och stek i olja i het panna eller grilla.

cevapcici
Ćevapčići, ćevap, kommer ursprungligen från det turkiska ordet kebab. /Wikipedia