Ulrikas LCHF knäckebröd
Ulrikas LCHF knäckebröd
Källa: Ulrikas mat
Portioner: 1 plåt

Ingredienser:
3 dl finriven stark ost
4,5 dl fröer eller nötter (jag använder 1/4 sesamfrö, linfrön, solrosfrön och mandelflagor, och 5 msk kummin(karve))
3 ägg
1 stor nypa havssalt
Gör så här:
För er som gillar Toscatårta är det här något!

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ägg och ost. Blanda fröerna och nötterna för sig först, sen ha i det i ägg och ost blandningen.
Ha i salt. Rör om.

Häll ut det på en stort plåt, så det blir jämnt och fint. Dela upp det med en liten kniv eller något i rutor redan. Ha på lite grovt salt.

Sen in i ugnen på 175 grader i 20 min tills de blir bruna och fina, sen vänd på de och in i ugnen tills de blir lika fina på andra sidan, ca 15 min.

Låt svalna gärna lite luftigt så de blir riktigt spröda och knapriga.

:-) Lycka till!
Pepparkakor krispiga

ca 50 st krispiga pepparkakor

75 gram smält osaltat smör
2 äggvitor
2 dl mandelmjöl
1,5 msk kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
1,5 msk bakery+ sötning
0,5 msk mald ingefära
0,5 msk kanel
0,5 tsk mald kryddnejlika
0,5 tsk kardemumma
(eller ca 1,5 msk pepparkakskryddor)
1 tsk bikarbonat

Gör så här: (more…)

Helgen som gått… Bortskämd till tusen…


Hur sammanfattar man en helg med nyvunna vänner som kör hit för att ”blind-date:a” familjen Kryddburk med både julmarknad, bubbel och 40-års firande?! Presenter i massor, god mat och härligt sällskap in på småtimmarna!

Jo – Bortskämd! :-P
Känner mig lyckligt bortskämd efter en sån härlig helg.

Pernilla, hennes make och 2 pojkar anlände till Öland på lördan, vi träffades i snöyran och gick på julmarknad tillsammans, sen höll vi oss här hemma inne i värmen, skålade och myste. Det är ju nåt visst med att man aldrig träffats på riktigt och så bara smäcker man ihop en helkväll (ja, å lite av natten) och så stämmer allt!! ;-)

Finaste vännen Pernilla! Som vi tjattrat på facebook och hållit låda och hör å häpna har vi faktiskt sett film ihop också. Jaaa… Fast de va ju några mil emellan oss. Haha, men roligt hade vi! :-P

Barnen fann varann ganska snabbt och var även ute framåt småtimmarna och spökade runt i snön. Det delades ut presenter i mängder från Pernillas familj, den ena efter den andra. Ja, så fantastiskt kul vi haft! Tack Pernilla, Stellan, Julius och Tim! Ni är bara för härliga hela bunten. Och en ära att få fira en 40-års dag helt apropå! :-P

Pernilla, födelsedagsbarnet själv (hon ser inte en dag ut över 30!) är en riktig fena på att göra fina saker, dekorera hemmet, baka, dona och feja i hus och skog sådär som bara en ”Bråtåsare” kan! ;-)

Detta vackra julkort har hon suttit och knåpat med i timmar kan jag gissa. Det står nu så fint på vårt köksbord och då finns dom ju kvar här på sätt och vis och man tänker på dom så fort man ser kortet.


Håll med om att det är vackert och Pernilla har verkligen en genomgående stil i allt hon gör, det är så murrigt, mysigt, varmhjärtat med färger och kontraster och så den där ”feelingen” över allt som bara lyser; Pernilla!


Baksidan av kortet.


Här ska gubben och jag ligga i sängen och dricka varm choklad med marhmallows en hel dag! ;-)


Vackra juldukar, kökshanddukar och löpare…


Brödkorg i linne med röda hjärtan, jag som älskar hjärtan!!


Muffinsformar! Rosa, turkos och prickigt 50-tal! :-P


Hon är en fena i köket Pernilla! Här levererar hon de vackraste struvorna hon har gjort själv i sötaste pappers-boxen.


Åt mat gjorde vi också… Men det kommer i ett annat inlägg! :-P

The post Helgen som gått… Bortskämd till tusen… appeared first on Kryddburken.se.

Äppelkaka äppelpaj

Recept på äppelkaka, äppelpaj som är en smulpaj med äpplen. Enkel och god äppelpaj. Servera med kall vaniljsås eller glass. Ingredienser  * 6 äpplen * 2 msk socker eller efter smak Ingredienser pajdeg: * 1 dl vetemjöl * 1 dl grahamsmjöl eller havregryn * 2 tsk socker * 100 g smör eller margarin Tillagning av … Continue reading Äppelkaka äppelpaj

Inlägget Äppelkaka äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Rimmade, tjocka revben med julens kryddor!


Resultatet av mitt lilla experiment med rimmade revben (1 dygn i saltlag) och med en klibbig glaze på som jag körde på låg ugnstemperatur i nästan 7 timmar blev något ofantligt gott, hett, klibbigt, salt, och med sötma från honung men framförallt blev det mört och torkat lite likt ”beef jerky” fast här med fläskkött. Jag tror att just tjocka revben också ger en djupare smak där även benen får tillagas.

En riktigt beef jerky görs av tunt skuret, magert kött som får en saltmarinad kanske en halvtimme-timme före den torkas timvis i ugnen på låg temperatur. Man kan med fördel kavla köttet för en tunnare konsistens. Saltmarinaden kan också varieras med precis vilka kryddor man vill, chili, lök, peppar, och så lite sömta förstås det är ju det karaktäristiska för just beef jerky. Prova bägge alternativen om ni gillar salta snacks. Perfekt till fördrink, mingel och eller en kall öl!

Rimmade revben :
2 kg tjocka revben med ben

Saltlag :
1½ liget vatten
1½ dl salt (finkorning)
2 msk strösocker
3 lagerblad
1 kanelstång
1 msk chiliflakes
2 msk vita och svarta pepparkorn

Vispa ihop tills saltet löst sig. Lägg ner revben, på med lock och låt stå i kylskåp ca 24 timmar, inte mer.

Glaze :
2 dl rapsolja
½ dl ketcup
4 msk flytande honung
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 msk mörk balsamvinäger
1 msk soya
1 msk malen mild paprika
3 tsk malen ingefära
2 tsk malen kryddnejlika
Salt & peppar

Rör ihop alla ingredienser till glazen. Lägg revbenen på en stor ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla alla bitar.

Tillagning :
Sätt ugnen på 80 och stek revbenen ca 7-8 timmar, vänd och pensla nån gång då och då. Låt svalan något och ”pilla” rent kött från ben och fett. Lägg upp på fat. Förvara i kylskåp. Bjud som snacks.


Saltlag har vispats ihop.


Revben ska ni rimmas ca 24 timmar.


Ta upp dom ur saltlagen och torka av dom lätt. Lägg på plåt med bakplåtspapper.


Pensla på glazen och stek i ugnen ca 7-8 timmar på 80 grader.


Färdiga!


Pilla bort ben och fett och lossa köttet i små bitar så du har det perfekta snackset! :-P

The post Rimmade, tjocka revben med julens kryddor! appeared first on Kryddburken.se.

En liten julgrupp i en stooor koppar-panna!


Hade tänkt mig en liiiite tidigare ”sittning” vid datorn ikväll än strax före midnatt men bättre sent än aldrig! :-P

Vet inte riktigt vart dagen har tagit vägen?! Jag har i alla fall varit en flitig pappersrulle-användare från de jag gick o la mig igår o är fortfarande. Snorig, snorig, snorig = Fru Nilsson! Röd, svidande näsa är inte skönt så imorgon är det jag som kommer köpa dyra Lambi MJUKA snytpapper, sådeså! ;-)

Idag har jag lagat och förberett en del mat som vi ska ha imorgonkväll. Vi får nämligen besök av en kär bloggläsare med familj som jag inte träffat innan, återkommer naturligtvis till detta.

Eftersom vi kommer spendera eftermiddagen på julmarknad så tänkte jag att kallskuret kött av olika sort samt en varm, krämig potatisgratäng blir väl alldeles perfekt. Att jag dessutom var tvungen att konstla till det så in i bomben med det kallskurna och hålla på rimma och dubbelmarinera och ha mig det är bara för att jag är lite mat-skadad…Haha!

Nu är i alla fall allt klart in i minsta detalj, även desserten! Som ni ser ovan så fick jag också ihop en söt liten julgrupp ikväll. Fast LITEN är ju att ljuga förstås för koppar-stekpannan som mannen kom hem med härom dan den är _inte_ liten!! Tror till och med den är någon centimeter större än muurikkan och den tar upp nästan hela köksbänkens bredd men fin som snus och när jag först såg den så for just denna bild genom huvudet! Så ska de bli… Å jag kan ju bara inte gå å lägga mig förrän jag gjort vad jag tänkt! ;-)

I hela arrangemanget har jag använt; 3 st mini-thujagranar, 2 vita hyacinter, 1 murgröna, 4 blockljus, 3 stora kottar (fejk), tomtar, svampar, grönt ”gräs” och små lingon!

Blev det bra tycker ni?!

 

 

The post En liten julgrupp i en stooor koppar-panna! appeared first on Kryddburken.se.

Smörgåstårtor var det här!


Smörgåstårtor va de här ja! Tyckte de va dags att visa lite färgprakt och kanske börjar ni redan nu klura på nyåret, eller det _vet_ jag att ni gör för det söks både på julmat, julbord och nyårssnittar och menyer till nyårsafton. Som tradition har vi här hemma alltid en smörgåstårta på nyårsafton, det har bara blivit så, och det är ju hur busenkelt som helst att piffa till just en smörgåstårta så den blir extra festlig också! :-P

Dom här två är de som jag gör oftast, det är dom två populärast; Charktårtan med ost/ägg/skinka och så rostbifftårtan med remouladsås. Skaldjurstårtan kommer på 3:e plats men av någon anledning vill folk ofta ha räkor som garnering ovanpå charktårtan!

Det finns ju några stycken att kika på och låta sig inspireras av så ta en titt under kategorin smörgåståror vet ja. Där hittar du det mesta i smakväg, runda, fyrkantiga, avlånga. Italiensk smörgåstårta och tårta med krossade ostbågar, smörgåsbakelser, tutti frutti-tårtan och alla hjärtans dag-tårtan för att nämna några. ;-)


Rostbifftårtan.


Garnerad med ostrullar, rostbiff, physallis, carambola (stjärnfrukt) röda körsbärstomater och vindruvor. Strax före servering spritsar jag på remouladsås och strör över rostad lök.


Två färdiga tårtor till ett stort kalas! (dock inte hos oss) ;-)

The post Smörgåstårtor var det här! appeared first on Kryddburken.se.

Saffranskaka med kanelfyllning

En underbart härlig saftig saffranskaka med lätt krämig kanelfyllning.

ca 14 bitar
5 ägg
100 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1,5-2 msk Bakery+ sötning
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1-2 pkt saffran

Fyllning:
50 gram smält osaltat smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kanel
0,5-1 msk Bakery+ sötning

Gör så här:
Kanelfyllningen:
Smält smöret blanda i övriga ingredienser väl.
Saffranskakan:
Smält smöret. Vispa ägg fluffigt i några minuter. Tillsätt sötning, saffran,smör och grädde och blanda väl.
Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper. Bred ut halva saffranssmeten i botten och klicka/bred över kanelfyllningen och bred över resterande saffranssmet. Toppa med lite flagad mandel. Grädda 175 grader i ca 30 minuter.

Tips: Går även att grädda i muffinsformar och fördela en klick kanelfyllning och täck med resterande smet. Grädda i 175 grader i ca 15 min.

©Mariann Andersson

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Salamirullar med färskost


Jag har visat nån bild på dessa salamirullar innan men dom är så försvinnande goda så dom behöver ett eget inlägg. Dom kommer garanterat att bli bland de populäraste snittarna, drinktilltuggen eller plockmaten du serverat! Man vet att man lyckas då man ligger och drömmer om rullar av salami om nätterna och tror i drömmen att man går upp och äter! :-P

Ja, de kanske bara är jag som är en hysterisk matnörd som drömmer om just salamirullar men jag lovar du kommer älska dom.

Ta vilken salami som helst, favoritsorten eller varför inte prova nån helt ny variant, det är ju faktiskt inte som pålägg dom äts nu!

Här har jag experimenterat med lite olika sorter och kommit fram till att Lönneberga salami med soltorkade tomater är den absolut godast och tillsammans med just Creme Bonjour TACO! Så ska de va…

Det är så gott så jag kör samma om igen utan att våga prova nån ny variant men ni kan säkert hitta just er egen favorit här! ;-) Hur man gör dom? Lätt som en plätt och fort går de så prova, ni bara MÅSTE prova!! :-P Bilderna visar hur…


Salami, färskost och gurka skivad på längden med osthyvel…


Montera gurka, salami och bred på färskost. Rulla ihop, fäst med tandpetare! Här skulle jag istället välja låååånga grillspett att trä flera stycken på för det är verkligen rykande åtgång på dom! ;-)


Njuuuut… Och dröm om salamirullar du också! :-P

The post Salamirullar med färskost appeared first on Kryddburken.se.

Vinterland…


Nu har väl alla fått snö runtom i landet i alla fall! Det är så vackert så jag tänkte bjuda på ett par bilder från vår gård, precis när solen sticker fram och snön ligger alldeles gnistrande vit då måste man ge sig ut med kameran!

Återkommer lite senare med ett supergott recept ni inte får missa! :-P


Vy över alvaret och ”kohagen”…


Stora granen på baksidan…


En frusen vedbod!


Vy från baksidan ut mot skogen där alla tomtar och troll bor! ;-)


Den gamla vattenpumpen. Det är ju tur att den inte används längre, men vacker att se på…


Här vid husknuten lite i lä där jag står är det riktigt mysigt att luta sig mot väggen och njuta av solen…


Husets baksida…


Från den lilla grusvägen som går runt huset…


Framsidan…

The post Vinterland… appeared first on Kryddburken.se.