Hälsoresa, Barcelona och Pimientos de Padròn
Can Cadet

Can Cadet, Barcelona

Resa och kurs om helhet, hälsa och harmoni

Nu blir det lite reklam, för en god sak. En resa som jag gärna hade följt med på själv, men har lite andra resor att ta tag i nu i vår :)

Som den minnesgoda läsare som följt min blogg känner till, så har jag varit ute på en hel del hälsoresor genom åren.

Nu senast så hade jag och goda vännen Mona planer på att arrangera en gruppresa till vackra Makrigialos på Kreta nu till våren, läs mer om det här på Kostrådgivarna.

Av olika anledningar blev det inget av de planerna, i större format.

Nu har du istället möjlighet att följa med ut och resa med en annan av mina goda vänner, kostrådgivaren och hälsoutbildaren Therese Renåker.

Hon arrangerar resan tillsammans med Sofia Singemo, som arbetar med stresshantering.

En riktig hälsoresa med fokus på kosten, hormonerna och stressmedvetenheten.

Resan är mellan 13-17 maj och går  till Can Cadet utanför Barcelona.

Här kan du läsa mer om den resan på Thereses hemsida Kloka råd och mer detaljer kring resa och bokning på Sofias Lifepower.

Missa inte heller att besöka Thereses nya hemsida, där är det inte kroppen utan själen som får en hel del näring och träning.

Sitges

Sitges

Just till Barcelona och den lilla badorten Sitges var jag med på en resa som handlade mest om viktminskning förra hösten, då med Anna Hallén och Åse från 56kilo.se

Jag och Ylva Forsberg från Huså Bröd tillbringade en hel del tid av den resan med att titta närmare på den vackra staden Barcelona och Antoni Gaudis livsverk.

En dröm jag haft ända sen jag var liten var att få se La Sagrada Familia och de andra, lika vackra byggnader som Gaudi skapat. Det blev också ett besök på Picasso-muséet.

Ylva delar mitt intresse för konst och kultur, så då blev det att vi valde att utforska mer om den biten, än om viktminskningen ;)

Vi besökte även några fina tapas-barer under de här dagarna, så det blev inte heller så mycket bevänt med den fasta mellan frukost och middag som ingick som en del i viktminskningsprogrammet…

Vi passade förstås också på att fira vårt samarbete kring de Spröda frökex som Huså Bröd bakar och som blivit en stor succé.

Här nedan kan du läsa en artikel om det samarbetet, klicka på bilden så får du större text.

Nedanför receptet följer några bilder från våra utflykter i Barcelona.

Om Spröda frökex från Huså Bröd

Idag får du recept på en av mina spanska tapas-favoriter. Pimientos de Padrón, mjukstekta, små  gröna paprikor med flingsalt.

Jag steker dem på låg värme i en god, kallpressad olivolja tills de är mjuka.

Då bevaras mycket av både smak och näring, som försvinner vid höga temperaturer.

Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona

Pimientos de Padrón och Cava i Barcelona

Spanska tapas

Pimientos de Padrón 2-4 port

500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón

1 dl olivolja

ca 1 -2 msk flingsalt

Skölj paprikorna och låt dem torka. Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.

Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.

Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite. Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.

Jag tycker de är godast med rätt mycket salt. Servera ljumma tillsammans med serranoskinka, gärna Pata Negra.

Oliver, mandlar, vitlöksstekta räkor och ett glas Cava är gott till. Och förstås några frökex ;)

Här hittar du ett inlägg med fler tips, från en tapas-kurs jag hade på en hälsoresa till Gran Canaria.

Pimientos de Padrón på  turkiska paprikor

Pimientos de Padrón på turkiska småpaprikor

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

Casa Milà - La Pedrera

Casa Milà – La Pedrera

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Milà - La Pedrera

Casa Milà – La Pedrera


3 goda energidrycker

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

En röd, en grön och en vit näringsdryck

Jag har i vinter testat några olika former av energidrycker.

Helt naturliga och hemgjorda förstås, de som finns att köpa innehåller väldigt mycket som är långt ifrån bloggens signum, naturlig mat.

På vår hälsoresa hit till Turkiet så äter vi nötfrukost som vanligt på morgonen.

Några timmar senare blir det en energidryck innan långpromenaden.

Jag har tagit fram några olika recept till Restaurang PriMaten i Uppsala, här får du också chansen att prova.

De jag testat har gett riktigt bra med energi, jag går 2-3 timmar utan att bli trött när jag druckit dem.

Har också energi kvar att laga lunch när jag kommer hem, vilken skillnad mot hur jag var innan jag började med LCHF för 6 år sen.

Jag har tränat upp en styrka i ben och rygg som jag inte trodde var möjlig efter min steloperation.

Träning och bra mat kan verkligen göra underverk för hälsan.

Här nedan en bild på mina fotspår från igår, tog en långpromenad i vattenbrynet på Kleopatrastranden.

Första gången jag gick här var för 13 år sen, då i mycket dåligt skick innan operationen, jag fick gå med käpp eller kryckor och klarade bara korta sträckor.

Nu har jag tränat upp mig så jag klarar att gå i både Barefoot-skor och MBT-sandaler.

Under många år var det specialgjutna skor och fotskena som gällde efter en nervskada under ryggoperationen.

Strandpromenad längs Kleopatrastranden i Alanya

Det är enkelt att själv göra proteinrik vassle till energidrycker,  istället för det pulver som finns på burk.

Vassle blir biprodukten när man gör min goda färskost, bara att frysa in i en istärningslåda och ta fram eftersom.

Här i Turkiet har jag testat den på fet get-yoghurt, det blir verkligen bra.

Getmjölksprodukter kommer mer och mer i butikerna, även här är det många som inte mår bra av komjölken.

Långhåriga getter med herdinna

I USA har det senaste tiden blivit trendigt att dricka buljong kokt på ben.

Riktigt kul att jag som kör så mycket med gammaldags mat nu är trendig :)

Passar extra bra när mina kokböcker kommer ut i den engelskspråkiga världen till sommaren.

Då kan amerikanerna få lära sig att koka riktigt goda buljonger efter recepten i Långkok för LCHF och Paleo.

Hemma i Sverige är mina kokböcker just nu väldigt billiga, du hittar dem här på Bokus Nystartsrea.

Här kan du ta en titt på hur de ser ut i den engelska versionen på Amazon.com och förboka om du vill.

Mina kokböcker för 79 kr på Bokus just nu

Mina kokböcker för bara 79 kr på Bokus just nu

Granatäpple och blodgrape

Röd energidryck med kryddsmak 2 port

3 dl hett vatten eller grönt te

½ blodgrapefrukt

½ granatäpple

½ citron

1 msk kokosolja

1 tsk kanel

½ tsk gurkmeja

1 krm kardemumma

1 krm mald ingefära

½ krm malda nejlikor

Pressa frukterna. Blanda alla ingredienser och häll upp i 2 muggar.

Granatäppelsaften kan du byta mot osötad tranbärssaft eller lingondricka.

Gör gärna en större blandning av kryddorna och ha i en burk.

Då blir det lättare att krydda varje gång med en tesked per kopp.

Gröm smoothie med kiwi, avocado och bladspenat

Grön energidryck med avocado och vassle 1 port

1 kiwi

1 pressad lime

1 dl grönt te

½-1 dl vassle

½ avocado

½ dl grovhackad bladspenat

1 msk macadamiaolja eller kokosolja

1 krm kardemumma

ev 1 tsk honung

Skär kiwi och avocado i bitar. Lägg i en mixerbunke och tillsätt övriga ingredienser.

Mixa till en slät dryck. Vill du göra den ännu mer matig så tillsätt en rå äggula.

LCHF Paleo-drink

Vit energidryck på buljong och kokosolja 1 port

1½ dl kokande vatten

½ dl hemkokt fond på kyckling eller kalv

2 tsk kokosolja

Havssalt eller örtsalt efter smak

Blanda allt i en mixerbunke, kör några sekunder med mixern så den blir vit och skummig.

Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i en mugg och njut av en riktigt näringsrik dryck.

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo


Laxpudding på blomkål och nya tag med träningen

Laxpudding på blomkål

Nykomponerad laxpudding och nytt, friskare år

Jag inleder det nya året med en riktigt god laxpudding som jag gjorde flera gånger under hösten.

Så här efter julbordstider brukar det finnas en hel del laxrester att ta hand om, så den här rätten passar ypperligt på det nya året.

I en traditionell laxpudding ingår en hel del potatis. Men i min lågkolhydratvariant passar det utmärkt med kokt blomkål istället.

Laxen kan vara rökt eller gravad, det är en smaksak. Har du båda så blanda, då blir det extra gott.

Receptet är lätt att göra i större format så passa på att göra lite goda matlådor att ta med när jobbet börjar igen.

Gratängen går bra att frysa, men den kan bli lite lösare. Tina den i kyl så håller den formen bättre.

Äter du min typ av lågkolhydratmat under vintern så kommer säkert du också att hålla formen.

Det verkar som min mat är populär hos många i landet, jag har legat på första plats bland hälsobloggarna den här veckan på Blogtoplist.

Tophane, Alanya

Jag och Lennart åker tillbaka till Turkiet idag, för andra perioden av vår vinter-hälsoresa.

På sex veckor hinner det hända en hel del med kroppen, fettet smälter bort sakta men säkert och ersätts av en större muskelmassa.

Jag känner på kläderna att jag blivit slankare av all träning. Konditionen ökar dag för dag, balansen och styrkan i ben och rygg likaså.

Hela hösten har jag promenerat ca 2-3 timmar per dag och gått nerför de 7 trapporna från vår lägenhet varje gång jag gått ut.

Till det här kommer timmen med dagliga mjuka rörelser och egenmassage, som jag hållit på med så gott som varje dag nu i snart 9 år.

Jag började med de rörelserna efter att jag fått min fibromyalgi-diagnos, fick höra av sjukvården att jag inte skulle bli bättre men ville inte lyssna på det örat.

Jag bestämde mig för att satsa på friskvård istället, ett beslut jag aldrig ångrat.

Mina rörelser mjukar upp kroppen ordentligt och har tillsammans med kosten gjort att min kropp håller sig i form och i stort sett värkfri.

Jag hoppas jag kan hjälpa fler att hitta till en bättre hälsa genom att dela med mig av min historia, här kan du läsa mer om min hälsoresa.

Höstens resultat av träningen har lett till att jag nu är peppad att öka på mängden ännu lite till.

Den här gången ska det bli att gå även uppför trapporna då och då, jag har blivit så mycket starkare mot när vi åkte ner i mitten på november.

Förra veckan blev det många och långa promenader i Stockholm, struntade i tunnelbanan utan gick dit jag skulle.

Det blev också en hel del trappgång. Först 115 trappsteg ute upp mot Kungsklippan där vi bor och sen 60 till inne i huset.

Vem behöver gym och trappmaskiner när man kan träna gratis både hemma och ute i det fria ;)

Laxpudding

Bella Buljong från Herbaria

Ekologisk buljong från Herbaria

Laxpudding 2 port

150 g rökt eller gravad lax

½ liter blomkål i små buketter

2 dl majonnäs

2 dl riven ost, jag hade getost

1 dl finhackad dill

2 tsk ekologisk buljong, jag använde Bella Buljong

Salt och peppar

Lägg blomkålen i en kastrull, häll på 1 cm vatten och strö över buljongpulvret.

Lägg på lock och koka i några minuter. Ta av locket och låt vätskan koka in i blomkålen under några minuter till.

Låt svalna och bland med majonnäs och dill. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ett lager av blomkålsblandningen i en ugnsfast form. Täck med skivad lax och bred över resten av blomkålen.

Strö ett jämnt täcke av riven ost över och gratinera i 20 minuter på 175º.

Vill du ha en extra proteinrik gratäng så tillsätt två ägg till blomkålsröran.

Grädda då i 40 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med citron och olivolja över en sallad på gröna blad.

Här nedan ser du lite bilder från min favoritstadsdel Tophane i Alanya.

Den äldsta delen av Alanya är en mycket backig stadsdel med smala gränder och trappor, med en bedårande utsikt på köpet.

Här blir det många och långa promenader framöver.

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya


Enkel plockmat

nyår_tilltugg
God fortsättning till er alla! Hoppas ni hade ett fint nyårsfirande med massa god mat. Alltså, vilket jul och nyårshelg vi haft!?! Först fin, singlande snö till julafton och nu regn och värsta stormen! :-P Det ska då varieras. Gör inte så mycket faktiskt, vi är tokförkylda fortfarande och snyter och hostar oss igenom dagarnas vakna timmar, hoppas de ger med sig snart.

Värst är hostan tycker jag, att inte kunna sova och det bara kittlas i halsen så fort man lägger sig ner… Då sätter det igång, hosta – hosta – hosta tills man tror huvudet ska sprängas. Magmusklerna får sig lite träning i alla fall. ;-)

Vi firade nyår i mycket liten skala och med väldigt få medel och energi men än dock. ;-) Vi hade först en tanke om något smördegsinbakat kött med gorgonzola, hasselbackspotatis och… och… NEJ! Vi orkade inte stå med de och aptiten var heller inte på topp så vi bestämde oss för enbart lite plockmat bara och en god dessert. Det var tillräcklig med jobb och mätta och glada klev vi över till 2015 och fick faktiskt se kometen på himlen just efter 12-slaget. Inte illa! :-P

Enkel plockmat kan vara;
Digestive och TUC-kex, färskost, marmelader, grönmögelostar, cheddarost, färsk frukt, salamirullar, dipsåser, västkustchips, ostkrokar, krustader fyllda med cheddar och hjortronsylt.

Recept på dessert ska ni naturligtvis också få… Ska bara gå å snyta mig! ;-)

nyår_plockmat

krustader_ost_hjortronsylt  plockmat_tilltugg

salamirullar_plockmat_tilltugg

tilltugg_ost_plockmat_ostbricka_kex_frukt_röror

Fiskgratäng med dillstuvning och blomkål

Fiskgratäng med dillsås och blomkål

Fiskgratäng i flygande fläng

Idag när jag är ute och flyger får du ett snabbskrivet inlägg att roa dig med tills jag kommit på plats nere i Alanya.

Den här gratängen gjorde jag tidigare i höstas som du ser på blommorna på bilden här nere.

Jag fotograferar alltsomoftast maten jag lagar, skriver ner receptet på en lapp som blir liggande nånstans och förhoppningsvis hittar jag igen både bild och recept efter ett tag :)

Så var det med det här receptet som dök upp när jag gick igenom lite bilder från resan på Hurtigrutten som jag och Lennart var ute på i september.

Vi hade några ljuvliga höstdagar här i Jämtland innan vi for till Norge, flera middagar avnjöts i kvällssolen på balkongen.

Nu tänker jag slå mig till ro nere i Turkiet ett längre tag, ska bli skönt att inte fara runt så mycket som jag gjort den här sommaren och hösten.

Jag älskar att resa men det är skönt att komma in i alla vardagliga rutiner för en längre tid ibland.

Nu blir det mycket träning men även en hel del lugn och ro med en god bok i solstolen på balkongen.

Missade du inlägget om min matfilosofi och hur en LCHF-matdag kan se ut hos mig, så kan du passa på och läsa den långa historian tills jag har fått till nåt nytt.

Fiskgratäng LCHF/Paleo

Fiskgratäng 2 port

300 g fiskfilé, jag hade öring

1 dl majonnäs

1 dl riven ost, jag hade Änglamarks lagrade

1 dl finhackad dill

½ dl grädde eller kokosgrädde

2 msk chilisås

2 tsk Dijonsenap

Salt och chiliflingor

1 litet blomkålshuvud

Dela blomkålen i små buketter, förväll några minuter i saltat vatten.

Skär fisken i bitar och lägg på botten av en smord ugnsform, krydda med salt och peppar. Lägg blomkålen runtom formen.

Blanda majonnäs, riven ost, dill och grädde. Smaksätt med chilisås, senap och kryddor. Bred gratängsåsen över fisken.

Gratinera på 200º i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Jag serverade en sallad på tomat, cashewnötter och bladpersilja till med olja och vinäger över.

Blomkål


Hur en matdag med LCHF kan se ut och om min matfilosofi

Birgitta Höglund

LCHF på mitt sätt

Idag tänkte jag dela med mig lite mer om min matfilosofi och hur jag äter en vanlig dag.

LCHF-kosten är för mig ett mycket njutningsfyllt sätt att äta. Det är inte bara en tillfällig diet jag äter för att gå ner i vikt eller få en bättre hälsa utan det har blivit en riktigt härlig livsstil.

Det är också viktigt för mig att välja så stor del ekologiska råvaror som möjligt och även gynna det lokala mathantverket, bönderna och odlarna som finns i mitt närområde.

Jag svarade på ett inlägg på Facebook häromdagen angående att en del kvinnor i övre medelåldern har svårt att gå ner i vikt, även med LCHF.

Jag skrev så här som svar på hur jag gjort för att gå ner i vikt och må så gott som jag gör idag:

”Jag är 53 år och har sakta men säkert gått ner några kilo varje år i snart 6 år, sen jag började med liberal LCHF.

Jag äter helt glutenfritt, med en hel del grönt, det blir rejäla portioner med mat inklusive mycket smör.

Nötter och smör till frukost, 150-200 g fisk, kött, skaldjur och ägg till lunch och middag. Mycket sällan mellanmål, fika, sötsaker eller alkohol.

Drog ner ordentligt på mjölkprodukterna ifjol, då märktes skillnad. Jag blev sakta men säkert lite slankare och har samtidigt fått mer muskler.

Jag äter LCHF för att det är så bra för min fibromyalgi. Viktnedgången blir en extrabonus när man tar bort de onödiga kolhydraterna från socker, stärkelse och mjöl.

Jag rör mig en hel del, med sjukgymnastik varje dag och promenader, det hjälper till att hålla både mig och vikten i form.

Stressen är en stor bov i dramat för en del kvinnor som har svårt att gå ner, en förhöjd kortisolhalt är nog det som ställer till det för många.

Skogspromenader, spikmatta, yogaövningar, möten med goda vänner i verkliga livet är något att försöka lägga till i sitt liv, tillsammans med bra mat.

Tror det ger större effekt på sikt än att vara superstrikt och dricka fetkaffe istället för att njuta av riktig mat.”

Jag har också fått rätt många frågor senaste tiden i PM på Facebook kring min syn på LCHF och vad jag rekommenderar.

Det är ju så olika från person till person vilken typ av mat som fungerar bäst, så det är svårt att ge generella råd.

Letade fram ett inlägg från början av min bloggkarriär, det här är tankar kring LCHF om hur jag för 4½ år sen såg på LCHF-kosten.

Glädjande nog så har jag samma åsikter idag. Min typ av LCHF är verkligen något som passar mig och jag kommer fortsätta på den här vägen.

Många är det också som undrar hur en matdag kan se ut för mig. Det är så individuellt hur man äter, men det här är vad som fungerar bäst för mig.

Både jag och min särbo Lennart mår bättre av att lägga till en hel del grönsaker, nötter, bär och lite frukt ibland som tillbehör till maten.

Vissa klarar mindre mängd kolhydrater, andra mer, man får helt enkelt experimentera fram sin egen nivå.

Under senaste året har jag ätit mindre mjölkprodukter än tidigare och skrev bloggen Birgitta Höglunds Paleo i sex månader.

Jag startade den för att dela med mig av mejerifria och glutenfria recept, en blandning av LCHF och Paleo/Stenålderskost. Det finns fler likheter än skillnader mellan de olika kostmodellerna.

Många frågade mig om jag inte kunde ta fram såna recept, så det blev en ny utmaning att hitta på god och näringsrik mat utan grädde och ost.

Den bloggen innehåller ca 200 recept som är helt utan mejeriprodukter, men de innehåller ändå en hel del fett.

Framför allt från den nyttiga kokosoljan, animaliskt fett och kallpressad oliv/rapsolja.

Nötfrukost

Nötfrukost

Jag äter oftast 3 mål mat om dagen. Nötfrukost vid 7-tiden, sen en kraftigare lunch vid ca 12 och så en lättare middag oftast kring 17-18.

Lunchen kan vara till exempel kycklinglår med grönsaker och ett kryddsmör i paprika eller en hamburgare på gräsbetesfärs av nöt eller lamm med en god dressing till och wokade grönsaker.

Kycklinglår med smörstekta grönsaker

Hamburgare med dressing

Hamburgare med dressing

Mustig älggryta med rökt fläsk

Eller så kan det bli en långkokt köttgryta som jag har färdig i frysen och bara värmer, med extra smör och en sallad till.

Middagen blir sen gärna en omelett på 2-3 ägg med till exempel tomater och fetaost eller rökt lax och spenat.

Det kan också bli en fisk- och skaldjursgryta med aioli eller en fiskgratäng med broccoli.

Fisk- och skaldjursgryta

Fisk och ägg mättar inte lika länge och är mer lättsmält inför natten har jag märkt. Kött äter jag helst mitt på dagen när jag är mer aktiv.

Jag äter en hel del smör till maten, till och med så mycket så att en del frågar; Hur kan du äta så mycket smör…?

Sill och kräftor

Smör, ost, sill och kräftor

Smöret gör att jag håller mig mätt och inte får något sug mellan målen, jag blir heller inte så trött som förr.

Min fibromyalgi mår helt enkelt bra av rejäl mat med en hel del fett till. Jag klarar inte att äta vare sig 5:2 eller 16:8, min kropp trivs bäst när jag äter ca var femte timme.

Så här kan alltså en matdag med LCHF se ut mitt liv, dela gärna med dig i kommentarerna hur det ser ut för dig.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att sprida alla våra olika sätt att äta, så fler får upp ögonen för hur varierad mat en lågkolhydratkost kan innehålla.

Klicka på bilderna i inlägget så kommer du till recepten.

Torsk med äggsås

Senaste veckorna har min blogg flera gånger legat 2a på Blogtoplist över landets största hälsobloggar.

Så roligt att min typ av mat uppskattas så mycket av så många, tack till alla läsare :)

Träning och bra mat, det är en himla bra kombination för en bättre hälsa, eller hur?

På torsdag flyger jag till Alanya på några månader, då blir det gott om inlägg på min typ av hälsosam mat, hoppas du hänger med på resan i vinter.

Här en bild från en av mina långpromenader i de branta backarna upp mot borgen i Alanya för 2 år sen.

Det var första gången på alla år efter steloperationen av ryggen för 12 år sen som jag klarade den typen av träning.

Birgitta Höglund i Alanya

Bilden nedan är från tiden innan min operation, tagen när jag var 40 år. Då var min vikt på toppnivå och min hälsa och kondition på bottennivå.

Jag är så glad att jag kunde vända min dåliga hälsa till det bättre, genom att börja med LCHF och daglig träning.

Har du problem med hälsan eller vikten, så försök med en kostomläggning till glutenfri LCHF.

Prova åtminstone en månad och se hur det går. Det är aldrig försent att förändra och förbättra sin livsstil. Lycka till <3

Birgitta Höglund innan steloperationen av ryggen


Gulaschsoppa och matlagning med Halva Lindha

Lindha Vikström, Halva Lindha

Matbjudning och LCHF-prat

Igår var jag hemma hos Lindha Vikström som driver den populära bloggen Halva Lindha.

Som bloggnamnet antyder så är Lindha en av de som haft en fantastisk viktnedgång genom att äta en naturlig LCHF-kost.

Hon har på 2 år tappat halva sin vikt, från 140 till 70 kilo. Lindha är en mycket målmedveten och positiv kvinna, hon har kämpat på med mycket träning kombinerat med riktigt njutbar lågkolhydratmat.

Hennes man har på samma tid gått ner 45 kilo, så det är ytterligare ett bevis på att Lindhas liberala LCHF fungerar.

Vi träffades för första gången för en månad sen och fattade tycke för varann, vi har mycket gemensamt när det gäller vår matfilosofi.

Mat ska vara god och något att glädjas åt. LCHF för oss båda är inte bara en diet, utan en njutningsfylld livsstil. Här kan du läsa mer om det mötet.

Lindha kläckte den goda idén att vi skulle kunna ha en liten matdemonstration tillsammans på ICA Matmästar’n här i Östersund.

Hon har tidigare arbetat där och butiken är den enda här i Östersund som säljer LCHFklubbens produkter.

Så på fredag mellan 14-18 är det dags. Då kommer vi att servera en gulaschsoppa från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo och frökex med en färskoströra som finns med i Grillmat LCHF.

ICA Matmästar’n bjuder på råvarorna till soppan och färskosten, Huså Bröd sponsrar med Spröda frökex och LCHF-klubben med sitt fröknäcke. Så det kommer att finnas något för alla smaker.

Kostdoktorn har också bidragit och skickat en stor bunt med sina informationsfoldrar om LCHF.

Lindha kommer att berätta om sin vikt- och hälsoresa. Vi svarar på frågor om vårt sätt att äta och jag signerar och säljer mina kokböcker.

Bor du i Östersund med omnejd så är du varmt välkommen :)

Jag och Lindha 2

Vi hade en riktigt trevlig matlagningsdag, mycket prat om vad vi tycker är bra mat hanns också med.

Här ovan är det lite utbyte av bloggkunskaper som pågår, bilden är tagen av Lindhas dotter.

Idag får du receptet på gulaschsoppan och så kommer färskosten och bilder från vår bjudning en annan dag.

Tillagning av gulaschsoppa och färskost

För 20 år sen var jag köksmästare två säsonger på Årekläppens fjällhotell, en fin arbetsplats med utsikt över hela Åredalen.

Där var min gulaschsoppa en storsäljare till hungriga skidåkare, det är perfekt mat efter en dag i backen eller på en skogsutflykt.

I den varianten hade jag tärnad potatis, men nu tar jag i svamp och goda grönsaker som växer ovan jord i stället så blir kolhydratinnehållet i soppan lägre.

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt fond

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar. Riv vitlöken fint. Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré. Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar. Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Har du en Crock-Pot eller Nordic Cooker så blir soppan klar på ca 6-8 timmar på låg effekt.

Gulaschsoppa i kåsa


Artikel om min och Lennarts långsemester vid Medelhavet

Artikel om långsemester av Ida Thunberg i Hemmets Journal

Långsemesterliv

Det är nu många år sen som jag och min särbo Lennart träffades i Alanya. Vi var båda där på en 6-veckors långsemester för att fly mörker och vinterkyla.

Han hade levt långsemesterliv i flera år, på Mallorca och i Portugal innan han några år tidigare börjat åka till det då nya långsemestermålet Alanya.

Jag skulle strax efter hemkomsten steloperera min rygg. Så resan var för mig en riktig hälsoresa med så mycket träning jag klarade av (inte mycket på den tiden) så jag skulle få så mycket kraft som möjligt innan den svåra operationen.

Lennart och jag hamnade på samma hotell, blev riktigt goda vänner först och på den vägen var det. Han var pensionerad från sitt kaptensjobb i flygvapnet och jag sjukskriven och senare sjukpensionerad efter ryggskadan i mitt kockjobb.

Nu har vi varit tillsammans i hela tolv år och resandet har fortsatt, både till Alanya och till andra platser vi tycker om.

Så nu kunde vi ägna all vår tid åt att stärka vår hälsa och fysik på bästa sätt, vi har båda blivit så mycket piggare och starkare sen vi gick över till glutenfri LCHF.

Långsemester i Alanya

Jag utvecklade ju senare Fibromyalgi efter många svåra år med ständig värk, så vistelserna i ett varmt och stabilt klimat har verkligen gjort mig gott. Det är faktiskt ett riktigt och viktigt jobb att hålla sig i form, det är inget som kommer till en helt gratis.

Ekonomin som också varit knackig efter många års sjukpension hjälptes upp av att det är så billigt att leva i Turkiet. Nu har kokbokskrivandet gett mig en liten guldkant på tillvaron, så resorna har blivit fler.

Har du funderat på ett liv utomlands så kan den här artikeln av journalisten Ida Thunberg som publicerades i Hemmets Journal häromveckan ge många tips.

I högermarginalen hittar du en hel del recept, resetips och bilder från många av de olika ställen vi besökt de senaste åren.

I höst och vinter får du följa med på vår resa igen. Kommer som tidigare att dela med mig av vår typ av medelhavsmat, inköp på olika grönsaksmarknader, naturupplevelser, saluhallsbesök och allt annat som får oss att trivas så gott i Alanya.

Klicka på bilderna två gånger så du förstorar dem, då de blir lättare att läsa.

Långsemester

 


Lugnochro-resa till Kreta och grön gryta
Hotell Aspros Potamos

Hotell Aspros Potamos

Mat- och hälsoresa

Nu är jag ute på resande fot igen. Den här gången till Kreta, för att rekognoscera inför en hälsoresa som jag och goda vännen Mona från Åland planerar inför nästa år.

I våras gjorde vi ett besök i Makrigialos på Kretas sydostkust. Det var andra gången för mig och tredje för henne att besöka den lilla fiskebyn.

Tidigare resor hit har varit hälsoresor med Anna Hallén och The Travel Gallery. Då bodde vi på den stora resorten Sunwing Makrigialos.

På en vandring i omgivningarna hittade vi då ett fantastiskt fint, litet grotthotell, Aspros Potamos.

Vi tog med Anna och Gunilla från resebyrån för att visa den härliga platsen och sen dess har drömmen att ordna en hälsoresa dit funnits.

En resa med fokus på lugn och ro, lättare träning, enklare matlagning tillsammans, restaurangbesök, små utflykter, morgonyoga.

Helt enkelt en resa för att bara vara utan alltför mycket stress. En själslig och kroppslig detox, om man så vill :)

Kattvakt

Tapenade

Makrigialos, Kreta

Grönkålschips

Vill du läsa mer om hälsoresan vi gjorde i våras, så hittar du mitt inlägg om den på Kostrådgivarna.se.

Jag tar med datorn den här gången så jag ska försöka att skriva nya inlägg därnere, men internet fungerar kanske inte så bra.

Har förinställt lite recept från tidigare resor till Kreta så det blir ändå inte tomt på inlägg härinne om det inte funkar som det ska.

Idag får du en helt vegetarisk rätt, en gryta på mina favoritgrönsaker i det grekiska köket.

Grönsaksgryta med valnötter och ädelost 2 port

200 g zucchini

200 g aubergine

2 dl grädde

50 g ädelost

1 grön spetspaprika

1 röd spetspaprika

1 röd lök

10 valnötskärnor

3 msk smör

Salt och peppar

Skär alla grönsaker i centimeterstora tärningar. Hacka valnötterna grovt. Stek alltsammans några minuter i det brynta smöret.

Smula över ädelosten och häll över grädden. Låt puttra tills grytan tjocknat lite. Servera med en sallad och oliver.


Mitt möte med Halva Lindha

Lindha Vikström, foto från ÖstersundsPosten

Ett fint möte med en mycket hel Lindha

Halva Lindha, ja det bloggnamnet passar faktiskt riktigt bra in på Lindha Vikström. Denna målinriktade och mycket inspirerande (och mycket trevliga) kvinna tappade på 18 månader halva sin vikt med LCHF och rejält med träning.

Från en startvikt på 140 kilo, som sakta krupit sig på henne genom åren tack vare den passion hon tidigare hade för mackor, pasta, potatis och läsk. Det blev hela 1½ liter per dag.

Lindha var inte sjuk och hade egentligen inga större besvär av sin vikt, men kände till slut att nu fick det vara nog.

Lindha Vikström, halvalindha.se

Hon är idag 43 år och då är det hög tid att börja tänka på en ny och hälsosammare livsstil innan krämporna sätter in. En arbetskamrat hade börjat med LCHF och Lindha hängde på och skar ner ordentligt på kolhydraterna för att istället lägga till mer fett i maten.

Hon började också träna, från början med långa promenader. När hon hade gått ner 30 kilo så började hon få ork att träna på gym, och det gjorde hon med besked.

6 dagar i veckan tränade hon på olika sätt, 2-3 timmar om dagen, här du kan läsa mer om hur hon tränat.

Lindha Vikström på träningspass

Lindhas träning har tillsammans med ordentliga portioner av näringsrik LCHF-mat gett ett fantastiskt resultat. Idag väger Lindha 70 kilo och den vikten har hon hållit nu det senaste året.

Kroppen har på ett otroligt sätt anpassat sig till hennes nya vikt. Huden har blivit fast och fin, inget gäddhäng som tecken på all den överkottsvikt hon hade tidigare.

En del har svårt att tro att det går att få en så vältränad och fast kropp när man går ner mycket utan att operera bort en massa löshud.

Lindha är ett levande exempel på att LCHF ihop med träning är en mycket bra väg även för kraftigt överviktiga. Tänk om fler tog den chansen istället för att genomgå en magsäcksoperation för att gå ner i vikt.

Lindha Vikström, halvalindha.se

Vi hade så mycket att prata om den dagen vi träffades, så de 1½ timme jag hade på mig rann bort alldeles för fort. Men jag är övertygad om att det blir fler möten, vi bor faktiskt mindre än en mil från varann.

Vi har båda ett brinnande intresse för att laga och äta god och nyttig mat, så vi kommer säkert att ha något samarbete kring det framöver.

Träningen är också den ett gemensamt intresse. Jag hade inte mått så bra idag om jag inte tränat ca 2 timmar per dag. Det är något jag hållit på med ända sen jag fick min fibromyalgidiagnos för över åtta år sen.

Det är inte bara Lindha som haft stora framgångar med sin viktnedgång. Hennes man har på samma tid gått ner 45 kilo, så 115 kilo har sammanlagt försvunnit i deras familj.

Här kan du läsa vad Lindha skrev om vårt möte och här den veckomatsedel hon planerat till den kommande veckan.

Den är baserad på husmanskost från min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer.

Bilderna i inlägget har jag fått låna från Lindhas blogg.

Lindha Vikström och Birgitta Höglund