Grillade kycklingklubbor med pastasallad och fetaostkräm

recept_kycklingklubbor
Häromdan skickade jag in en plåt med kycklingklubbor i ugnen. Så himla smidigt som tillagar sig själv i princip och fungerar både till middag varma och som mellanmål, utflyktsmat om det blir några över. Jag brukar göra på 2 kg när jag ändå är igång och marinaden till dessa är värd att koka ihop lite extra, det blir verkligen supergott så prova den gärna, även till helstekt kyckling också.

En enkel pastasallad med massa härliga färger och fjärilar, endast toppad med lite olivolja, salt och peppar och som pricken över i:et en kall fetaostkräm. Middagen är fulländan. :-P

Grillade kycklingklubbor, marinad till 2 kg :
2 kg kycklingklubbor
150 gram smör
2 msk köttfond el. 2 köttbuljongtärningar
1 msk balsamico vinäger
1 msk kikkoman soya
1 msk sweet chilisås
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
1 msk Tony´s krydda
Vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna till marinaden och låt koka upp. Ställ åt sidan sålänge. Lägg upp kycklingklubbor på ett ugnsfast fat. Det går bra med frysta och det är de jag använt i detta recept. Korta ner stektiden i ugnen om du använder färska och kolla köttet lite extra emellanåt om det är klart.

Pensla kycklingklubborna med marinaden och stek i ugn på 180 grader ca 1½ timme. Vänd klubborna två gånger under stektiden och avsluta med skinnsidan uppåt. Pensla dom med stekskyn som bildats vid varje vändning.

Pastasallad : 
Fjärilspasta
Tomater i blandade färger
Röd spetspaprika
Gul paprika
Gurka
Ruccola
Olivölja
Salt & peppar

Fetaostkräm, bara att mosa ihop : 
1 förp fetaost (150 gram)
2 dl creme fraiche
1 tsk flytande honung
Salt & peppar
1 knippe finhackad persilja

pastasallad_fjärilspasta
Härligt färgglad pastasallad med fjärilar och tomater och blandad kulör piggar alltid upp.

fetaostkräm
Fetaostkrämen går snabbt att mosa ihop med creme fraiche och kryddor.

kycklingklubbor_recept_pasta_sallad_dressing_fetaoströra
Smaklig måltid!

Öländska isterband, saltkokta rödbetor och fetaoströra

isterband_fetaoströra_rödbetor_kokta
Det skördas rödbetor högt och lågt just nu, mataffärer och gårdbutiker är fylld till bredden och denna plommonlilla delikatess kan inte ha undgått något. Köp hem, eller dra upp ur landet! :-P Fram till för bara några år sen ratade jag rödbetor då jag alltid förknippat dom med Felix inlagda, ni vet dom där räfflande i ättika på burk… *ryser*

Detta är något annat! Det är så jordens gott, speciellt de alldeles, rykande nykokta med bara salt och en klick smör på som får smälta.

Här serverade jag dom till muurikkastekta isterband, dom godaste vi har här på Öland, de från Hagslättens Deli. En fräsch sallad och fetaoströra till. Ni förstår att det blev gott va?…. ;-)

Rödbetorna : 
Behåll blasten på och skölj bort jord och smuts. Stoppa ner i en kastrull med rejält saltat vatten, blasten får sticka upp över kanten. Lägg ett lock på lut. Koka ca 30-50 minuter beroende på hur stora dom är. Känn med gaffel. Ta upp dom och låt rinna av något, sen kan du bara ”ploppa” ur dom ur skalet som lossnar lätt. Servera med en klick smör, ät dom naturell eller som tillbehör till grillat.

Fetaoströra : 
150 gram fetaost
2 dl creme fraiche
1 msk olivolja
Salt & peppar

Isterband : 
Dela dom på hälften och skär snitt nästan igenom på långsidorna. Vik ut och stek på muurikka eller lägg på grillen. På grillen blir dom bäst om dom inte är skurna såhär.

öländska_isterband_hagslättens

rödbetor_färska_koka_salt_med_blast

kokade_rödbetor_grilltillbehör

Svalkande och fräsch sommarsallad



Gott med svalkande sallad i sommarvärmen. Lagom arbetsinsats insats till en köttbit eller kycklingfilé.

Här hackades, delades och blandades:
vattenmelon
rödlök
gurka
fetaost

Baka matbröd med LCHF – vad behöver du ha hemma?

baka matbröd med lchf 2Om någon dryg vecka så lär Baka matbröd med LCHF dyka upp hos alla de som förbeställt boken.
Vill också passa på att säga att den 5/2 så går erbjudandet ut om 20 kr i rabatt och boken kommer troligtvis aldrig bli så billig igen.
Vill du passa på? klicka in här till BOKUS och glöm ej skriv kampanjkoden bakamatbröd i kassan.
När den dimper  ner i lådan hos er så kan det ju vara trevligt att ha ett litet hum om vad som kan vara bra att ha laddat upp med hemma så man kan börja baka omedelbart.

Här listar jag det som kan behövas ha hemma:
* Ägg, normalsaltat smör (eller smaklöst kokosfett), olivolja, creme fraiche, gräddfil, turkisk/grekisk yoghurt, vispgrädde, cream cheese och kesella 10%.
För mejerifria bröd använd kokosmjölk eller vatten i samma vätskemängd, äter du mer GI kanske havremjölk går att använda. Även äggmjölk passar fint.
* Parmesan och andra smakrika feta ostar, fetaost
* Bakpulver, mandelmjöl eller mandlar att mala själv, kokosnötsmjöl, pofiber, fiberhusk, fibrex, linfrön, sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön, valnötter och hasselnötter
* Salt ( gärna joderat), blandade brödkryddor, hel fänkål, kummin och anis, oregano, timjan, basilika, rosmarin, kanel och ingefära
* Rödlök, zucchini, lingon, kalamataoliver och fransk senap

Detta är de flesta ingredienser som kan vara bra att ha hemma och jag önskar er alla ett

GOTT BAKNÖJE!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Köttfärslimpa – grekiskt inspirerad

medelhavsinspirerad köttfärslimpa ca 4 portioner

800 g köttfärs
2 ägg
ca 250 gram grovhackad fetaost
ca 250 gram grovhackade kalamataoliver
1 liten grovhackad rödlök
3 msk  torkad basilika
1 tsk vitpeppar
1 msk lökpulver
lite vitlökspulver

Gör så här:
Blanda färs med alla ingredienserna och forma en limpa i en smord ugnsfast form, grädda i ugn 175 grader i ca 45-50 min, beroende på tjockleken.
Servera gärna med en sallad á la grekisk.

Bloggar etiketter: , ,

Vegetariska nuggets wraps med sweet chili


Ni vet hur det är med julmaten, den är vansinnigt god och lockande men efter ett par sittningar med skinka, janssons, köttbullar och prinskorv börjar det till slut bli lite mäktigt. Det är lätt att älska årstidens fröjder men väldigt lätt att tröttna för fort också så lagom dos är bäst tycker jag.

Jag tänkte bjuda på ett ett otroligt gott alternativ till all julmat, kanske det godaste du bjuder vänner och släkt på under mellandagarna?! Att receptet dessutom är vegetariskt och framtaget i samarbete med Hälsans Kök gör att det passar många. En vegetariskt fräsch rätt av sesam nuggets, baserat på vete och soyaproteiner med en frasig panering av sesamfrön.

Gillar ni kycklingnuggets så gillar ni garanterat dessa, jag tyckte dessutom dom var godare och hade en mer lätt, smakrik panering som inte kändes så flottig.

Nuggets kan du steka och servera tillsammans ris, wokade grönsaker, goda ostar och sallader. En ljummen rotfruktssallad med fetaost och goda dipper kanske? Eller små naggande goda spett att doppa i heta såser, eller varför inte som plockmat på tandpetare med en liten körsbärstomat och brieost?

Här har jag dock valt att göra ett avbrott till all julmat med en enkel wrap av mjuk tortilla, salladskål, rödlök, gul snackspaprika & gurka. Färska champinjoner, lätt brynta i smör tillsammans salt, peppar och rivet skal från apelsin ger en härlig konstrast. Ni måste bara prova. :-P

Sitter du själv inne med något vegetariskt tips på julmat?
Lämna gärna inspiration i kommentarsfältet.


Basingredienserna förutom smör/olja till stekning, salt och peppar. Väldigt enkelt att förbereda och servera goda wraps på nolltid!


Sesam nuggets, här lätt upptinade för att sedan stekas på i stekpanna i smör/olja på medelvärme tills de blir härligt gyllenbruna.


Montera sedan på mjuka tortillabröd, salladskål, sweet chilisås, nuggets, rödlök, gurka och paprika.


Dom smörstekta champinjonerna med härlig smak av rivet apelsinskal sätter en fräsch ton på hela rätten.


Rulla ihop och svep om med bakplåtspapper, servera direkt!

 


För fler recept och inspiration besök Hälsans kök hemsida.

Lycka till!

The post Vegetariska nuggets wraps med sweet chili appeared first on Kryddburken.se.

Kyckling och fetaost – fylld aubergine
Kyckling och fetaost - fylld aubergine
Källa: www.lchfworld.com
Portioner: 4

Ingredienser:
4 st Kycklingfiler
2 stt Aubergin
150 g Fetaost
1 st Rödlök
2 dl Matyoghurt
Färsk basilika
1 tsk Paprikapulver
2 st Vitlöksklyftor
Gör så här:
Dela auberginerna och gröp ur innehållet.
Stek strimlad kyckling med riven vitlök, salt, peppar och låt svalna en stund.
Blanda sedan med fetaost, hackad rödlök, matyoghurt, hackad basilika och paprikapulver.
Klicka i kycklingröran i aubergin-kopparna och strö gärna över lite riven ost.
Gratinera mitt i ugnen på 175grader cirka 15 minuter.

Näringsinformation:
Kcal: 1397

Energiprocent per portion:
290 g (vikt)
349 kcal
39 g protein
7 g kolhydrater
18 g fett

På bilden serverad med en skysås gjord på tomat och urgröpet från auberginen samt en klassisk bearnaisesås.
Enkla lantbröd att experimentera med


Tänkte bjuda er på ett gott lantbröd såhär på onsdagen. Det är ett bröd jag ofta bakar men också använder som grund för lite olika experiment. Jag kan tex byta ut mjölsorterna, tillsätta brödkryddor såsom anis, kummin, pommerans, kanel. Tillsätt valnötter, hasselnötter eller torkad frukt i brödet. Fetaost och pesto är också gott i. Byta ut vattnet mot annat degspad som tex. kroppkakespad, nyponsoppa, buljong etc.

Det är en riktig ”försökskanin-limpa” som tål det mesta. Att baka bröd på en just god buljong (kött/kyckling/grönsaksbuljong) är faktiskt riktigt gott och lämpar sig såklart till den rustika soppan eller som ett mer mättande bröd ute i skogen till en varm kopp choklad! Prova om ni inte gjort det tidigare. ;-)

3 st
Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
10 dl vatten
2 msk olivolja
14 dl vetemjöl fullkorn special

- JÄSA 1 TIMME-

2 msk flingsalt
10 dl rågsikt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt oljan och allt  vetemjöl fast lite i taget. Arbeta degen i maskinen ca 10 min. Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och rågsikt ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 3 limpor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och lägg över en kökshandduk. Jäs i 15 min. Grädda i 35-40 min i 200 grader. Låt bröden svalna utan bakduk ca 30 min så de får de en knaprig fin skorpa.

Perfekt bröd att rosta dessutom! :-P

The post Enkla lantbröd att experimentera med appeared first on Kryddburken.se.

Första hemlagade middagen efter resan…


Igår eftermiddag lagade jag mat. Äntligen!! Som jag har saknat det… Behöver inte vara något speciellt avancerat, bara känslan att få använda mina knivar, hacka och skära och röra i grytor och stå bland ångorna igen!

Haha… Jag har verkligen saknat det, mycket, mycket mer än att ÄTA maten. ;-)

Så efter gårdagens påfyllning av ett tomt kylskåp så blev det spagetti och köttfärssås. :-P Hallå, det var ju i alla fall måndag så att falla in i de gamla vanda rutinerna var inte alls svårt och familjen åt och njöt av lite mer ”vanlig” husman och smaker vi känner igen.

Den grekiska maten var toppen på alla sätt. Vällagad, kryddig men ändå med rena fräscha smaker och hotellets buffé var bland de finaste och mest varierade bufféer jag ätit. För att inte tala om fetaosten som jag inte kunde utesluta ur gårdagens middag såklart… En rumstempererad fetaost har vi blivit bortskämda med och det tycker jag ni ska ta efter, det smakar verkligen fetaost deluxe, och det gör inte en kylskåpskall fetaost. Välj en äkta grekisk ost. Jag gillar Fontanas ekfatslagrade om man ska äta den ren, men vill du marinera så använd original.

Med lite olivolja och kryddor på, samt nygräddat ciabatta var middagen fulländad med en supergod köttfärssås med massor av lök, paprika, rotselleri och morötter och en skvätt grädde i såsen.

Detta mina vänner var bara sååå gott så ni anar inte! Prova gärna receptet som blir riktigt mustigt med sötma från paprika och morot och en djup fyllig smak av rotsellerin, detta är det recept av många som jag oftast lagar när det vankas just köttfärssås.

Det här behöver du : 
800 gram blandfärs
2 gula lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rivna morötter
1/4 rotselleri
2 tsk torkad oregano
½ tsk malen vitpeppar
3 msk oxfond
2 dl ketchup
3 dl vatten
2 dl grädde
Salt

Tillbehör : 
1 block fetaost
Paprika
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och rotsaker till köttfärssåsen. Skala och riv morötter och rotselleri. Skölj och tärna paprikan fint och hacka löken.

Ta ut fetaosten ur kylen så den får bli rumstempererad. Lägg på ett fat och ringla över olivolja. Strö över paprika, svartpeppar och flingsalt och låt stå i rumstemperatur till det är dags att äta, den smakar sååå mycket bättre då! :-P

Bryn färsen i en stekpanna med olivolja, och fräs på grönsaker och rotsaker samt oregano och vitpeppar i en större gryta med olivolja och en klick smör. När färsen är brynt häller du över den i grytan. Tillsätt oxfond, ketchup, vatten och grädde och låt småputtra på svag värme ca 45 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt spagetti och smulad fetaost som fått marinera i rumstemperatur.
Njut! ;-)


Förberedelser…


Rumstempererad fetaost är sååå mycket godare än kylskåpskall, lite greklands-skadad är man allt! Där serverades fetaost rumsvarm med goda olivoljor och kryddor… Mmmm…. :-P
Prova att marinera din fetaost med soltorkade tomater, pesto eller citrus, en skvätt olivolja på är ett måste och så lite torkade kryddor, det blir så gott, så gott!


Nu är kastrullerna på plats i Kryddburkens kök, det är en härlig känsla! :-P

The post Första hemlagade middagen efter resan… appeared first on Kryddburken.se.

Het kasslergratäng
Het kasslergratäng
Källa: Andreas
Portioner: 4

Ingredienser:
1,5 kg kassler
4 dl Creme Fraiche
4 dl Riven ost
2 msk Sambal Oelek
2 dl Vispgrädde
4 msk Creme Bonjour Vitlök
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skiva kasslern (jag dela varje bit i 4 delar) och lägg i en smörad ugnsform.

3. Blanda allt annat i en bunke, och häll över kasslern.

4. In i ugnen i ca 25 min.

Till detta åt vi en god sallad med sallad, tomat, gurka och fetaost.