Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm

Klickbar bildlänk till boken på Bokus

Viktig barnbok för alla föräldrar

Nu har jag fått läsa Ann Fernholms nya bok Stora boken om barn och mat.

Ann har skrivit den här småbarnshandboken tillsammans med logopeden Kajsa Lamm, så här beskriver Bonnier Fakta de båda författarna i sitt pressmeddelande:

”Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0-5 år kan och bör äta.

Boken är skriven av två tungviktare. Ann Fernholm, prisad vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik samt Kajsa Lamm, logoped och en av Sveriges främsta experter som arbetar med barn och ätsvårigheter.”

Kajsa Lamm och Ann Fernholm

Du som är insatt i kostdebatten känner till Ann Fernholm sen länge, hon är en av våra starkaste förkämpar för att sprida kunskapen om lågkolhydratkost och dess inverkan på hälsan, hon är bland annat initiativtagaren till Kostfonden.

Ann Fernholm har tidigare skrivit Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret, de två senare är också riktade just till barnfamiljer.

Klickbar bildlänk för dig som vill bli månadsgivare till Kostfonden

Jag tycker om Anns böcker, de är skrivna med stor kunskapsgrund, med ödmjukhet, värme och humor, en mycket bra kombination för att göra en bok lättläst.

I den värld av snabbmat, mackor, söta flingor, lösgodis, läsk och glass som utvecklats de senaste decennierna, där allt det här är vardagsmat och inte bara lördagsgodis, så är Anns böcker mycket viktiga.

Hur ska barnen kunna utvecklas till tänkande och fungerande individer om deras hjärnor och kroppar inte får riktig mat utan mest bara näringsfattiga kolhydrater och rent socker?

Här kan du se ett reportage om boken och vad författarna tycker är bra barnmat på TV4s Nyhetsmorgon, klicka på bilden nedan.

Förordet inleds med en resa runt världen och vad små barn äter i andra kulturer, så intressant att se hur olika det kan vara med vad man anser vara bra barnmat.

Följande kapitel tar upp de olika faserna under det viktiga första året i ett barns liv och hur man kan göra för att de bäst ska få i sig den näring de så väl behöver.

En bok som borde köpas in och delas ut till alla blivande föräldrar redan hos barnmorskan, så barnet kan få en bra start direkt från födseln.

Du får veta en hel del om amning och de problem som kan följa med den och de ersättningar som finns och hur viktigt det är med närhet till barnet.

Något som senare är minst lika viktigt, är att barnen får mat gjord på naturliga råvaror redan från det de börjar kunna äta små smakportioner och inte bara får suga i sig söta klämmisar, välling, majskrokar, mariekex och rån.

Hur ska de kunna utveckla en bra tarmflora med allt det sockret i sina små magar, inte undra på att allergier och matintoleranser ökat så otroligt på senare år.

Du får sen följa barnets utveckling under de första 5 åren, med allt vad det kan innebära av matvägran, kolik och annat spännande och förstås alla glädjeämnen som hör till måltiderna tillsammans i familjen.

Artikel om Stora boken om barn och mat i SvD

Du får under bokens gång genom de olika småbarnsåldrarna tips på enkla, goda och nyttiga rätter du själv kan laga, garanterat utan alla industrins onödiga tillsatser.

Nu har jag ju själv inte några barn, men hade jag haft det så skulle jag absolut ha önskat att jag hade kunnat ha den här boken som stöttning under småbarnsåren.

Så är du på väg att snart få barn eller barnbarn, gör det lilla ofödda livet en tjänst och köp den här boken.

Har du redan småbarn i din närhet, ja då passar förstås boken lika bra som present nästa gång du hälsar på.

Jag avslutar med att dela ett recept ur boken som jag själv tycker låter riktigt gott.

Extra intressant är det med den extra berikningen av järn i gröten på ett naturligt sätt med paltbröd

Ett mycket bra alternativ istället för att köpa industrins järnberikade pulvergröt/välling till barnet.

Bovetegröt med päron- och kardemummasmak

½ dl krossat bovete

1 krm kardemumma

¾ dl vatten

1 ½ tsk krossat paltbröd

½ msk smör eller rapsolja

½ dl rivet päron

Blanda bovete, kardemumma, och vatten.

Koka i mikron eller i en liten kastrull på svag värme i några minuter tills gröten tjocknat.

Rör ner paltbrödet och fettet. Om du använder smör, låt det smälta i den varma gröten.

Blanda i päronet när gröten har svalnat.

Klickbar bildlänk till boken på Adlibris

Oreocheesecake frusen

Nu blir det sockerchock här på Kryddburken! St Patrick’s day o allt ju. 😉 Irlands nationaldag firas både högt och lågt och jag verkligen älskar alla gröna fyrklövers och längtar ännu mer efter vår fyrbenta lilla irländare som snart flyttar hem!

Svängde ihop en cheesecake igår eftermiddag med massa härliga oreokakor, gott gott men väldigt sött!

Receptet är mycket enkelt och dessutom äggfritt. Vill man smaksätta med något annat än söta kakor kan jag rekommendera botten av digestive och en barnmatsburk-dessert. Dom är inte så söta och passar utmärkt tycker jag. Mango, päronpuré, djungeldessert, drottningdessert mm mm., finns ju massor att välja bland och bara att röra ner den smak man gillar bäst. Här kommer i alla fall recept på oreocheesecake.

Det här behöver du :

4 pkt oreokakor

3 msk smör

300 gram philadelphiaost

2 dl florsocker

5 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Mixa 2 paket kakor i matberedaren. Smält smöret och vänd ner i kaksmulorna. Tryck ut allt i en rund springform med löstagbara kanter. Platta till med baksidan av en sked till en jämn yta. Ställ i kylen under tiden du förbered fyllningen.

Vispa grädden i en skål tillsammans med vaniljsocker. Vispa philadelphiaosten med florsockret i en annan. Blanda samman bägge två i en skål. Bryt ner ett halvt paket kakor i smeten och vänd runt, häll sedan över i formen. Tryck ner kakor på toppen runtom. Plasta in och ställ i frysen.

Oreocheesecake frusen

Nu blir det sockerchock här på Kryddburken! St Patrick’s day o allt ju. 😉 Irlands nationaldag firas både högt och lågt och jag verkligen älskar alla gröna fyrklövers och längtar ännu mer efter vår fyrbenta lilla irländare som snart flyttar hem! Hur firar ni?

Svängde ihop en cheesecake igår eftermiddag med massa härliga oreokakor, gott gott men väldigt sött!

Receptet är mycket enkelt och dessutom äggfritt. Vill man smaksätta med något annat än söta kakor kan jag rekommendera botten av digestive och en barnmatsburk-dessert. Dom är inte så söta och passar utmärkt tycker jag. Mango, päronpuré, djungeldessert, drottningdessert mm mm., finns ju massor att välja bland och bara att röra ner den smak man gillar bäst. Här kommer i alla fall recept på oreocheesecake.

Det här behöver du :

4 pkt oreokakor

3 msk smör

300 gram philadelphiaost

2 dl florsocker

5 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Mixa 2 paket kakor i matberedaren. Smält smöret och vänd ner i kaksmulorna. Tryck ut allt i en rund springform med löstagbara kanter. Platta till med baksidan av en sked till en jämn yta. Ställ i kylen under tiden du förbered fyllningen.

Vispa grädden i en skål tillsammans med vaniljsocker. Vispa philadelphiaosten med florsockret i en annan. Blanda samman bägge två i en skål. Bryt ner ett halvt paket kakor i smeten och vänd runt, häll sedan över i formen. Tryck ner kakor på toppen runtom. Plasta in och ställ i frysen.

Morotspepparkaksrutor

    
      
Ca 24 bitar
4 ägg
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1/2 påse pepparkakskryddor
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
4 dl grovrivna morötter
125 g katrinplommonpuré eller annan pure,
går bra med äppelmos också
1 burk vatten (barnmatsburken ovan)
Glasyr :  75 gram smör
1/ 2 dl kaffe
4 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Kokos, nötter eller strössel.



GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i äggsmeten.
3. Tillsätt de rivna morötterna,purén och vattnet.
4. Häll smeten i en smord mindre långpanna, ca 25 x 35 cm. Det går lika bra att använda bakplåtspapper.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt den svalna.
6. Glasyr: Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något.
Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.


Originalrecept från tidningen Hembakat med lite småändringar från mig:




Marsipandekorationer kan köpas här:



Choklad, jordgubb och citronmousse

mousse_choklad_vit_citronmousse_chokladmousse_dessert_lemoncurd_recept_tips
Nu jäklar har vi fått snö här alltså! Stora, fina flingor singlar ner hela tiden och det är så vitt och fint ute. Nu ska man inte klaga för det är precis lagom med snö och lagom kallt och et blåser inte… Ska memorera detta tills den riktiga snöstormen kommer…. 😛

 

Idag står det därför paltkok på menyn. Det hör till när vinterlandskapet lagt sig såhär fint. Potatisen är skalad och fläsket skuret och lättstekt. Stooora paltgrytan är framme och om nån timme ska jag röra ihop smeten. Eller Nicke rättare sagt för det är så förbenat tungt och slitit för axlarna om man gör en stor smet, men han fixar det lätt! 😉

 

Nu kommer här tre galet goda desserter i miniformat som är enkla att förbereda dagen innan. Jag letade upp små snapsglas och gjorde dessa mousser till nyårsafton. Perfekt små och lagom mycket för att orka alla tre. Enda lilla kruxet är att jordgubbarna som säljs nu från Spanien, (eller var det Belgien?!) är STENHÅRDA och inte alls så goda, men snygga är dom i alla fall! 😉 I den vita chokladmoussen hade jag tänkt använda de färska jordgubbarna men bytte ut mot jordgubbspuré på barnmatsburk istället – blev kanongott!

 

Mörk chokladmousse toppad med chokladgrädde
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
2 äggulor

 

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör ner äggulorna i chokladen, den bör fått svalna något så den inte är jättevarm. Rör sen ner chokladen försiktigt i den vispade grädden. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet nån timme före servering. Kan med fördel förberedas dagen innan. Garnera före servering med lättvispad grädde blandat med lite chokladsås och riven choklad.

 

Vit chokladmousse med jordgubbar
1 dl vispgrädde
100 gram smält, vit choklad
1 dl turkisk yoghurt
1 dl jordgubbspuré

 

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör sen ner choklad, yoghurt och purén i grädden. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet nån timme före servering. Kan med fördel förberedas dagen innan. Garnera före servering med färska jordgubbar.

 

Citronmousse med lemon curd
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
1 pressad citron + rivet skal
½ dl strösocker

 

GÖR SÅHÄR : 
Vispa äggvitorna i en skål till ett hårt skum. Vispa grädden i en annan skål och tillsätt pressad citron + ev. rivet skal av citronen samt sockret. Vänd ihop dom två smeterna försiktigt. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet nån timme före servering. Kan med fördel förberedas dagen innan. Garnera före servering med lemon curd och citronmeliss.

 

 

mousse_choklad_vit_citronmousse_chokladmousse_dessert_lemoncurd_recept_tips_efterrätt

 

mousse_choklad_vit_citronmousse_chokladmousse_dessert_lemoncurd_recept_tips_nyårsdessert

 

mousse_choklad_vit_citronmousse_chokladmousse_dessert_lemoncurd_recept_tips_nyårsmat

Spenatkaka med cream cheese frosting

http://momwhats4dinner.com/spinach-cake/
 
Vad du behöver:
3 ägg
1 tsk vanilj
 3 1/2 dl socker
170 gr färsk spenat
•1,8 dl olja
2 msk citronsaft
4,8 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

 Cream cheese frosting:

25 gr Cream cheese (jag tar mer än 25 gr)
60 gr vegetabiliskt mjölkfritt margarin, mjukt
1 tsk vanilj
1-3 dl florsocker
                                            
                                             Vispa ihop.

Beskrivning:

Ta bort stjälkar från spenat om de är för grova. Puréa spenaten i matberedare eller mixer till puré och det ser ut som barnmat, tar några minuter så ha tålamod.

Vispa ägg och socker tills ljust och krämig. Tillsätt olja, citronsaft och 1 dl spenatpuré, blanda väl.

I en separat skål vispa ihop mjöl, bakpulver och salt och blanda i spenatblandningen.
Häll i smord form ca 33x23 cm.

Grädda på 175°c i ca 30 minuter, kontrollera med tandpetare. Låt svalna i pannantills helt sval.
Bred på cream cheese frostingen




Vit chokladcheesecake med mango
Orginalrecept finns här:
 
Botten:
 2 pkt Oreos á 154 gr
 70 gr smält smör
 
Mangofyllning:
 1 msk strösocker
1 1/2 tsk majsstärkelse
0,8 dl kallt vatten
3,5 dl fryst eller färsk mango eller färdig mangopuré (barnmat)
 
Cheesecake:
 350 gr Creamcheese
0,8 dl strösocker
1 st ägg
1äggvita
1 tsk vaniljextrakt
1 1/2 tsk citronsaft
175 gr vit choklad
0,6 dl vispgrädde
 
Värm ugnen till 175°c grader .
Krossa Oreokexen i en mixer, tillsätt smält smör, tryck sedan ut i en bakform ca 22 cm.
I en liten kastrull , vispa ihop 1 msk strösocker och majsstärkelse tills allt är blandat .
Rör i kallt vatten och tillsätt mango som är puréat .
Koka på medelvärme vispa ofta , tills blandningen börjar koka .
 Ta bort från värmen och låt svalna.I en stor bunke , med en elvisp , vispa ihop creamcheese och strösocker pösigt , ca 1 minut .
Blanda i ägg och äggvita .
Lägg till vanilj och citronjuice.
Ställ blandningen åt sidan .Smält ihop vit choklad och grädde försiktigt.
Tillsätt chokladblandningen till creamcheese blandningen och blanda tills slät .Häll ca 1,6 dl cheesecakeblandningen över botten och fördela jämnt över botten .
Ringla eller skeda över mangosås. Häll sedan sakta återstående cheesecakeblandning över mangosåsen , se till att det täcker väl så det inte syns igenom. Spritsa eller skeda ut små prickar av mangosåsen i valfritt mönster. Ta en tandpetare eller vass spetsig kniv och börjar med mittcirkeln, kör tandpetare genom centrum av varje hjärta ( lyft inte tandpetaren tills du avslutar den sista cirkeln ) .Baka cheesecaken i 40 minuter , stäng sedan av ugnen och låt cheesecake i ugnen i ytterligare 5 minuter . Ta bort från ugnen och låt svalna . Täck och ställ i kylskåp tills helt kyld i ca 6 timmar .
Servera med överbliven mangosås.
Barnmat som är bra och näringstät

grötNär nu många föräldrar blir oroliga (med rätta) för sina småttingar och dessa ”papp”gröter och vällingar fulla med allehanda gifter så som kadmium, arsenik, bly och vi får absolut inte glömma också gluten (och fytiner och lektiner). Många undrar ju nu då vad ge dom istället?

Jag vill inte säga vad man ska göra, men jag tänker berätta hur jag hade gjort om jag fick börja från början med mina 3 barn.

Det hade för det första aldrig kommit över deras läppar något spannmål/gluten.
Jag hade ammat så länge jag kunde och lite till…
Jag hade givit dem äggmjölk på flera äggulor som välling och de hade fått min dotters LCHF-gröt gjord på äggulor. Troligtvis hade jag inte gett dem de hårt pastöriserade mejerierna , jag hade letat upp en bonde och köpt rå dvs äkta färsk fet mjölk. Kärnat eget smör från grädden om det var möjligt.
Jag hade gått ”genom eld och vatten” för att så långt som det var mig möjligt att ge dem bra näringstät mat.

Jag hade också givit dem hemlagad mat, vilket jag alltid gjorde förut också, men nu hade det varit smör ( är så ledsen för att jag gav dem margarin…).
När de var riktigt små så rev jag frysta grytbitar fint av vilt, nöt, fläsk eller fågel och kokade rivet i smör kryddade med salt och peppar försiktigt och serverade mosade grönsaker och potatis till. Hade varit noga med gräsbetesnöt och i övrigt bra uppfött och allt ekologiskt som det bara var mig möjligt att hitta.

Och eftersom vi numera vet att middag även kan serveras som frukost så kan de ju äta middag så ofta de vill oavsett tidpunkt på dagen… ;)

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Välling och gröt fulla av gifter

3591624341så som kadmium, arsenik och bly. Dessa finns främst i spannmål, ris och soja.

Livsmedelsverket om gifterna i barnmaten

***

SD.se skriver:
”När Testfakta nu analyserar 14 olika gröt- och vällingsorter från svenska butikshyllor visar det sig att de giftiga ämnena finns kvar.

– Några av produkterna har olämpligt höga halter, säger Lars Barregård, professor i miljömedicin och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Mest oroad är han över blyhalten i den mjölkfria vällingen och den mjölkfria äppelgröten från EnaGo.
I studier på barn har forskare observerat lägre IQ redan vid måttligt höga blyhalter. Utifrån det rekommenderar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA ett intag på under 0,5 mikrogram bly per kilo kroppsvikt och dag för gravida och barn.
För ett barn på åtta kilo som äter av gröten från EnaGo räcker det med tre portioner om dagen för att barnet ska få i sig en blydos som ligger över den nivån, som alltså kan påverka hjärnans utveckling.

Fyra portioner av vällingen ger en dos i samma nivå.

– Jag skulle inte välja den vällingen. Och jag tycker inte att spädbarn ska äta mer än en portion per dag av gröten. Blyintaget har som mest betydelse just under den period som hjärnan utvecklas, säger Lars Barregård.

Han understryker samtidigt att dagens barn får i sig mycket mindre bly än gårdagens.

– Mina barnbarn får varje dag i sig en tredjedel av den dos bly jag själv fick som barn.”

Sedan kommer jag med min slutkläm,…
Varför i herrans namn ge barn spannmål, ris och soja i första taget?
Varför inte ge dem bra mat = essentiell mat som troligtvis ger friska och starka barn långt in i framtiden?

 

Bloggar etiketter: , , , , , , ,

I 5år har jag matbloggat!


Det är idag 5 år sedan jag publicerade mitt första inlägg på något som jag just då nyss hade döpt till Kryddburken…

I 5år har jag matbloggat!

Det har varit en fantastisk resa i matens värld, men framför allt i ”människo-världen” som mött mig. Stöttat mig, kritiserat mig, gett mig lovord och beröm, sågat och analyserat, debatterat med mig och många gånger även hållit med mig i mina åsikter. Det är många år av skriverier, foton som blixtrat i mitt kök och recept som avverkats. En smula sentimental blir jag _alltid_ då nånting stort är på gång. Ja, å där kom första tåren…

När kryddburken föddes fanns egentligen bara en massa bilder på mat jag fotat efter att ha lagat. Recept fanns inga. Bara i huvudet. Jag har aldrig lagat efter recept, bara från ren inspiration. Självklart har jag kollat stektider och temperaturer på kött i nån bonniers kokbok och slagit upp styckscheman för gris och nöt o dyl, men bortsett från såna fakta har jag alltid lagat mat efter eget huvud. Inspiration är en annan sak än att följa en text till punkt o pricka.

Inspiration har jag såklart letat överallt! Matbloggar, mattidningar, TV-program, vänners middagar, släktens påbrå och familjens önskemål, men inte minst av min egen erfarenhet från uppväxt, arv och skolans hemkunskap, inte att förglömma! ;-)

Så kom då dagen då jag bestämde mig för att starta en matblogg.
Jag älskade ju att laga mat och att fotografera. Höll igång intensivt ett tag med frilansande som bröllopsfotograf och var ansluten till ett par bildbyråer men tiden blev knapp i och med husbygge, vi skulle gifta oss och barnen började skolan och en massa annat trevligt tog upp min tid om helger, då folk vanligtvis gifter sig så sakta men säkert avtog den lilla karriären jag då hade! Istället började jag laga mat mer avancerat och alltid med kameran i vänster hand o vispen i höger! ;-) Ja… På den vägen är det!

När Joline var liten lagade jag mycket barnmat själv, jag rullade och kokade frikadeller och köttfärssåser och frös in i små burkar. Skar spagetti med kniv och gaffel i minimala bitar och blandade med bechamel och på med lock, in i frysen! Jag passerade majs och gröna ärtor i trådsilen, kokade torsk och gjorde puréer och mos. Jag kokade fruktkrämer och fyllde muffinsformar, och sen in i frysen i lagom stora portioner. Perfekt att packa ner i skötväskan när man skulle iväg och det vankades mellanmål på öppna förskolan eller dyl.

Jo, mat har alltid varit ett intresse jag lagt lite extra energi på.
Dels för att det är roligt att göra allt själv, från grunden, med fina råvaror och dels för att man vet vad man äter. Sen är det ju självklart ett plus om de som äter maten tycker det är gott också! :-P

Varje år har jag firat med en tårta, och till 3-års jubileumet hade jag en stor utlottning varje dag hela veckan med fina vinster till er läsare om ni minns! Nu är det dags igen. Jag måste erkänna att jag faktiskt höll på att missa denna 5-års dag med kryddburken, men tack vare den nya tidslinjen på facebook blev jag påmind när jag höll på greja med kryddburken där.

Herregud!! Det är ju 5år nu??!!  (sa jag tyst för mig själv i måndags eftermiddag)
DÅ först gick det upp ett liljeholmen att idag, tre dar senare är det ju 5-års jubileum!! Jösses amalia och självklart fick jag eld i baken och tusen järn i elden som smidits fram tills idag. Ett 5-års jubileum kan man ju inte bara låta passera sådär, eller hur? ;-)

Jag hoppas ni kommer bli glada! Jag ska hålla er på halster några timmar till men i eftermiddag får ni en överraskning från mig och de samarbetspartner som står mig närmast och många av dom har också varit med sen första åren jag bloggade. Jag är väldigt tacksamt för allt härligt och generöst bemötande jag fått genom åren av alla sponsringar till tävlingar och utlottningar och många av dom har jag lärt känna väl vid det här laget så jag är faktiskt väldigt stolt att i eftermiddag kunna presentera det jag ska.


Jag har ibland fått frågan hur jag kom på namnet kryddburken… Det ska jag berätta nu! 

Jag funderade länge på ett namn som var lätt att komma ihåg, nånting som ingen skulle glömma när man nämnde det i förbifarten och som dessutom skulle vara lätt att söka upp. Jag fundera också på vilken anknytningen namnet skulle ha med mig? Inget, kom jag fram till. Namnet får frambringa sin anknytning till mig med tiden tänkte jag… Å så tänkte jag tillbaka i tiden när jag var liten och vad jag hade för minnen av saker och namn och ett av mina minnen föll på pappas varma mackor med Lawry´s krydda på. Lawry´s kryddsalt är en fin, nostalgikrydda för mig som fortfarande säljs i butik. Utseende på burken påminner mig idag om när jag var liten. Och känner ni mig så vet ni ju att jag kan ju inte motstå minnen och att förälska mig i gamla traditioner så en Kryddburk fick de bli. Nu vet ni de!


Den första loggan jag hade på Kryddburken såg ut såhär. Ja, de va tider de…
På den tiden använde jag både Aromat och Vegeta och fotade inte alls som jag gör idag, förlåt mig för de! ;-)


Det första receptet som publicerades på Kryddburken var Thekakor. Recept här >>

Nu ska jag däremot avsluta lite vackert och runda av med ännu en liten tår på kinden och tacka för alla fina år ni förgyllt mig med. Med era kommentarer, mail, frågor och tips. Ni är universums allra bästa kryddburken-läsare och passa på nu i eftermiddag för detta är till ER som följer Kryddburken, just bara till er…  

Kärlek i massor till mannen i mitt liv som alltid står ut med mig, mina prövningar, experiment och galenskaper! Till min fina familj, ni är mitt allt här i livet! Utan er vore vardagen alldeles dötrist å långtråkigt och… Och alldeles underbar!!   Utan er, inget jag…!

Okej, orkade du läsa ända hit? Handen på hjärtat, orkade du??!
- I så fall är du verkligen en grym ”Kryddburken-läsare” Puss, Puss!  ;-)