Tortellini i krämig sås med bacon, broccoli och sockerärtor


Tjohopp & gokväll, nu är jag hemma från jobbet och tänkte ge er ett superläckert-vansinnigt-gott-pasta-recept om ni skulle behöva nån gång!?

Till 4 port; köp hem 2 pkt (a´2 port/st) färsk fylld pasta. Ravioli, tortellini, knyten etc… Koka upp saltat vatten till pastan i en stor kastrull och under tiden börjar du strimla och fräsa på bacon i en stekpanna. Skölj broccolin och dela i mindre små buketter. Skölj och skär sockerärtorna i mindre bitar.

När baconet fått färg, pressa ner en vitlöklyfta och pudra över vetemjöl (redning till såsen). Tillsätt en burk creme fraiche och en skvätt mjölk. Krydda rejält med svartpeppar.

Nu är det ungefär dags att hälla i pastan i det kokande vattnet. Koktid på dessa var 5 min så de sista två minutrarna får broccoli och sockerärtor koka med i vattnet dom också. Sila av kokvattnet och häll ner pastan och grönsakerna i såsen. Smaka av med salt & peppar.

Lätt som en plätt och en supersnabb och god middag står på bordet! :-P

4 port
Det här behöver du : 

2 förp färsk tortellini
1 pkt bacon (120 gram)
1 vitlöksklyfta
½ msk vetemjöl
1 burk creme fraiche (2 dl)
1½ dl mjölk
Salt & vitpeppar
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till pastan. Skär bacon i strimlor och fräs på i het stekpanna. Pressa ner en vitlöksklyfta. Pudra över vetemjöl och rör ut. Tillsätt en burk creme fraiche och mjölk. Sänk värmen och låt småputtra tills pastan är klar. Smaka av med salt och peppar. Lägg i broccoli och sockerärtorna de 2 sista minutrarna som pastan kokar. Sila och vänd ner i såsen.


Färsk fylld pasta, broccoli och sockerärtor som får koka med är bara sååå gott!!


Snabbmiddag under 15 min! ;-)

Grillad flintastek, nykokt färskpotatis och vitlökssmör


Visste du det här om flintasteken? 

  • Blev uppfunnen på slutet av 70-talet och kallades då ”ryss-stek”.
  • Imponerade inte på svenska folket förrän Fred Flinta (The Flintstone) började sändas på TV, därav dagens namn flintastek!
  • Är sommarens motsvarighet till vinterns julskinka.
  • Är en styckdetalj där man helt enkelt skurit skivor rakt igenom grisskinkan och behållit benen.

En inte alls tokig grillprodukt som dessutom brukar räcka till 2-3 personer, dessutom tycker jag om när köttet är lite tjockare.  Jag gillar också smaken man får av att grilla kött med ben och en rejäl fettkappa. Klipp eller skär snitt i fettet runtom annars blir köttet som en ”skål” på grillen. Ett litet (eller snarare stort minus är att det är väldigt svårt att hitta okryddad/omarinerad flintastek, men hör med charken i din butik eller vänd dig till ett gårdsslakteri)

Köp rent kött och marinera själv, det blir ALLTID godast och köttet ska grillas med fettet på även om man inte äter det så ger det smak! Servera med klassiskt vitlökssmör!

En somrig plocktallrik


Jovars det blev mat i magen idag med! :-P

Är inte så förtjust i sjukhusbesök för egen del (väldigt milt uttryckt) men de va väl nödvändigt idag antar jag då jag nu fick diagnosen borrelia och antibiotika på de! Shit happens! ;-) Känner mig ju inte ens sjuk mer än att jag haft lite feber nån timme här å där som kommit och gått och känt mig lite ur gängorna med huvudvärk å så men inget man inte kan utså. Men borrelia??!

Jaja, det är bara att köra vidare, det går väl över som allting annat! Eländes fästingar. Märker det på katterna framförallt då jag både behandlar med frontline OCH plockar med pincett, dom är visst särledes envisa i år.

Jodå, framåt eftermiddan och efter en bra stund i väntrummet på VC i Borgholm så kom vi hem till slut och kära maken började klippa gräset samtidigt som jag fixade i köket. Diskmaskinens vatten steg upp i diskhon och stoppet satt där de satt! De vara bara ut och knacka honom på ryggen och meddela missödet vilket resulterade i en halvtimmes dikesbesök under brunnsstenen med rensslingan. Roligare kan man ju ha…. Myggen hade nog allra roligast! Nä, fy tusan! Gick sen ut till hagen och kollade stora brunnen och den va överfull så de är bara att ringa Kalleguta slamtömning imorgonbitti!

Sen fick de dock va nog och vi drog oss inåt och gjorde kväller. Dusch, tvätt och renbäddade sängar och soffhäng framför TV:n med nybakade baguetter och plocktallrik som tillbehör! En inte alltför tokig torsdag trots allt!

Imorgon är det fredag och helgen står för dörren. Det blir mycket att fira denna helg, inte bara mors dag… ;-)


Salami, brieost och rödlök i en baguette… Det måste vara min ”tröstmat” nummer ett… Finns inget godare! :-P


Tack för alla era kommentarer och mail, ni är bara så gulliga och omtänksamma! Jag menar vad jag säger när jag läser alla mail och kommentarer och tänker på er lika mycket!

Ha en fin kväll, imorgon ska ni få nåt kul att bita i! ;-)

Snabb, knäckig, enkel rabarberpaj


Här kommer ett riktigt gammalt recept ur mina gömmor, tror det kommer från norrland från början sen jag var liten. Minns inte om jag bloggat om det tidigare men såhär i rabarber-tider så tål det verkligen att upprepas. I vanliga fall när jag ska göra lite knäckigt täckte på en paj brukar jag använda havregryn och lite sirap, detta blir precis lika bra fast mycket enklare. Inget kladd, bara skära rabarber, röra ihop, strö över och in i ugnen. Klockrent busenkelt och resultatet blir en härligt seg, knäckig paj med syrliga rabarber som gör sig alldeles ypperligt ihop med ett par kulor vaniljglass.

Det här behöver du :
1200 gram rabarber
1½ dl strösocker

2½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

150 gram smör
1 dl flagad mandel

GÖR SÅHÄR :
Skölj rabarberna och skär dom i mindre bitar, inte så noga. Lägg dom i en bunke och strö över sockret och vänd runt noga. Smörj en ugnsfast form, ca 25-30 cm i diameter eller annan form motsvarande måttet.  Häll rabarberna i botten. Rör ihop vetemjöl, socker och vaniljsocker i en skål och strö över rabarberna. Toppa med smör (hyvla med osthylen eller skär i tunna skivor) och lägg över. Toppa med flagad mandel. Grädda i 200 grader ca 40-45 min till pajen fått färg.


Hemma hos familjen i Kalleguta hittade vi dessa godingar idag! Riktigt söta och fina trots en bit in i säsongen.


Fröken nyfiken är visst med överallt!


Låt gärnade skurna rabarerna stå en stund tillsammans med sockret så smälter det ihop lite, precis jag gör jag med äpplen.


Sen ner i en ugnsfast form. Här har jag le creuset hjärtformade pajform, så fin och somrigt till röda frukter och bär.


Strö över mjöl och sockerblandningen och skiva över smöret.


Toppa med flagad mandel om du vill! Och vill du inte, så låt bli!


In i ugnen 200 grader ca 40-45 min tills du ser att sockret karamelliserats och börjat bubbla gyllene i kanterna.


Serveras med fördel med färska jordgubbar och glass! Låt gärna pajen ”stå till sig” en stund före servering. här var jag väldigt snabb när jag skulle fota, den var fortfarande brännhet så därav lite mer flytande konsistens på sista bilden. Låt den stå i rumstemperatur så ytan torkar så blir den riktigt knäckig!


Mmmm… Somrigare än såhär blir det nog inte! Hugg in och smaka vet ja! :-P

Imorgon blir en mindre kul dag då jag måste iväg till sjukhus och kolla upp ett fult fästingbett på skuldran som troligen är borrelia, (bild; klicka på länken) så ni kan väl skänka en tanke eller två till mig imorgon… :(

Örterna i köksfönstret…


Kommer ni ihåg? Dom där klena små bengetterna till örter jag stoppade i jorden för ca 3 veckor sen. Har haft dom i köksfönstret inne tills nu, dom börjar bli alldeles för yviga. Citronmeliss och basilika bor i samma låda men det är melissen som är ordförande i den styrelsen så jag ska strax putta ner basilikan i egen hydda! Timjanen har jag klippt ner kanske 3 gånger nästan helt men det kommer bara mer och mer ju mer jag klipper så de va ren vintslott att plantera dom stackarna i jord. Nu ska dom få bo ute i sommar och frodas ännu mer!

En snabb fråga till er växtkunniga! Kan/ska man ge örter nån form av näring??


3 veckor sen såg de ut såhär och bara på ren chansning så stoppade jag ner örter i jord… Provar man inte får man inget veta! :-P

Het kycklingsoppa med udonnudlar


Det här är en av mina favoritsoppor som bara är så vansinnigt god så man kan inte överleva en sommar utan den! Trots hettan och pannan som pärlas av harissa och chiliflakes så är den ett måste i sommarvärmen. De krispiga grönsakerna i soppan ger ett härligt ”crunch” ihop med kycklingen och dessa underbara udonnudlar. Tillaga receptet som en wok och ät som wok. Späd med vatten och fond och ät som soppa. Minska mängden vätska och du har en gryta med en riktigt god sås. Variationen är det finurliga och smakerna passar till alla tre klockrent! En lätt, fräsch och het sommarsoppa du inte får missa. :-P

6 port
Det här behöver du : 
400 gram kycklingkött (lår, filé etc)
1-2 msk harissa el. dyl chilipasta (ex. sambal oelek)
1½ – 2 liter vatten
3 – 4 msk kycklingfond
1 gul paprika
2 salladslök
10 cm urkärnad gurka
1 näve sockerärter
1 burk vattenkastanjer
1 burk wokgrönsaker
1 rejäl knippe salladskål
Salt & peppar
Chiliflakes
2 förp tjocka udonnudlar (200 gram)
Några stänk D´Elidas chilisås som ”bordskrydda” om man vill ha mer hetta!

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingköttet i strimlor/mindre bitar. Bryn i het stekpanna med smör. Tillsätt harissan och låt få fräsa ihop med kycklingen en minut. Slå på vatten och fond och rör ut alla smaker från botten ordentligt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna som de följer i receptet. Smaka av med salt och peppar, ev chiliflakes och sist av allt lägger du ner de färdigkokta nudlarna i soppan. Dags att servera.

TIPS! 
Trolla fram din egen favoritsmak med tex färsk riven ingefära, färsk chili, koriander, svamp, purjolök, broccoli, morot, vitlök etc etc. När du väl hittat din ”formel” så har du en en favoritsoppa för resten av livet att trolla fram måndagstrista middagar på! ;-)


Förbered grönsakerna på ett fat så är det bara att putta i soppan allt eftersom. Salladskålen bör gå i allra sist.


Soppan går väldigt snabbt att göra. Har du allting förberett så går det som en dans! ;-)


Mängden vatten/fond i soppan justerar du själv om du just vill ha den som soppa. Vill du ha den som gryta så minska bara mängden vätska och red av med lite maizenamjöl så får du en tjockare sås.


Tjocka udonnudlar är en riktig favorit här hemma. Dom ser mastiga och stabbiga ut men jag lovar det är dom inte. Fjäderlätta och väldigt ”smältande” i smaken. Prova, om du inte gjort de!


En kopp kycklingsoppa med lite extra hetta är bara sååå gott och perfekt att ta med sig som lunch till jobbet eller i termos till en kväll på stranden!

Hemmagjord räksallad


Här kommer receptet jag lovade på räksalladen. Om man ska göra egen räksallad är det absolut godast med hemmagjord majonäs också så när man ändå håller på så är det lika bra att göra det från grunden. Här har jag också valt lite hetta i räksalladen med några droppar chilisås, den kan förstås uteslutat helt också om man vill.

4 port
Det här behöver du :
150 gram stora skalade räkor
1½ dl majonäs (se recept nedan)
(alt 1 dl majonäs + ½ dl creme fraiche/gräddfil)
1 dl ganska hårt vispad grädde
knappt 1 dl finhackad schalottenlök
1 tsk tomatpuré
½ tsk stark chilisås (D´Elidas)
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ihop din majonäs först av allt. Vispa grädden. Mängden i receptet är 1 dl färdigvispad grädde, så ta knappt ½ dl och vispa.
Skala räkorna. Grovhacka hälften och låt resten vara hela. Finhacka schalottenlök och blanda med räkorna, majonäsen och vispgrädden. Tillsätt resten av ingredienserna. Justera styrkan med chilisåsen om du vill ha den riktigt het så öka på några droppar. Du kan även utesluta den helt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Majonäs (blir ca 400 gram)  :
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
4 dl rapsolja

GÖR SÅHÄR :
Vänd ner ner alla ingredienserna utom oljan i en skål. Tänk på att alla ingredienser bör ha rumstemperatur. Droppa ner oljan försiktigt under kraftig vispning. Efterhand tjocknar majonäsen och blir mer krämig och vit då kan du hälla i oljan i en jämn stråle. Skulle du misslyckas och majonäsen blir som vatten i konsistensen, börja om med en äggula i en ny skål, tillsätt den ”vattniga” majonäsen lite i taget under kraftig omrörning/vispning så brukar den tjockna.

BBQ hickory smoked kycklinglår & kamben i Muurikka-röken!


Jojomen! Jäklar i min låda va gott det blev! Är så grymt nöjd så jag saknar ord egentligen, men eftersom jag vill att ni ska veta hur mitt experiment gick med röken så ska jag försöka lugna mitt sinne en smula och få ner allt i text! (Förberedelserna hittar du här >>)

Vi börjar såhär : 

Saltet? 
Superbt!! Helt otroligt vilken klockrent fullträff det blev till just detta. Kycklinglår, kamben. 10% saltlake i 2½ dygn. 2 timmar i röken. That´s it! Större köttdetaljer tar såklart längre tid i slatbad men man bör vara försiktig så allt för lång tid kan göra att köttet härsknar. En julskinka tex tar uppemot 5-6 veckor och då är saltbad inget alternativ utan då injecerat man saltlaken med spruta direkt in i köttet. Bacon ska jag röka nästa gång. En fin bit sidfläsk (orimmad) som jag saltar själv och sedan röker, det ska bli intressant och sen ska jag ju få till tunna fina baconskivor också men då tror jag att jag tar med mig köttet till min lokala mataffär där dom får skiva upp det i charken på skärmaskin. Om jag ber snällt så fixar dom nog det. ;-)

Smaken, konsitensen, saftigt eller torrt? 
Smaken var som sagt salt men inte fööör salt. Lagom sälta och att kycklingen nog fick gå till ca 85 graders innertemp gjorde den bara saftigare då köttfibrerna mer eller mindre faller sönder istället för att torka ut. Saftigt? JA! Rejält saftiga bitar och där tror jag att benen i både kyckling och kamben tillför en hel del. Ingenting smakade torrt eller trist. Det var vansinnigt gott, mört, saftigt OCH kladdigt! ;-)

Kryddorna?
Grovkorniga kryddor av rub, använde jag mig a.  Jamie Olivers nya serie. Till kycklingen; BBQ samt en sweet hickorysås som jag penslade dom lätt med innan rökning. Till kambenen; Piri piri + lite extra honung. Jag vet jag låter jobbigt nu men det var en klockren kombinati0n till båda dera. Jag sa till mig själv som jag brukar göra i kökets stilla vrå; ”Nästa gång ska jag….” INTE ÄNDRA PÅ NÅNTING! :-P Trodde nästan att det grovkorniga i kryddorna skulle ta över lite och att jag nästa gång skulle mortla dom, men nej! Det ska jag inte.

Röktiden? 
Ja, där mistog jag mig en aning. Hade förberett allt i god tid för att inte dra ut på tiden för mycket ikväll. Hade iskallt räknat med 4-5 timmar efter vad jag läst mig till. Efter 1½ timme kollade jag till dom. Benen hade släppt på både kyckling och kamben och jag hade tålamod nog att låta dom stå kvar 30 min sen tog jag ut plåten och kollade läget med kniv och gaffel. Det var klart! Köttet släppte fint från benen, typ föll isär när man tog i det. Ingen röd, rosa eller tillstymmelse till färgad köttsagt eller ofärdiga köttbitar så jag släckte röken och där var det alltså klart! Exakt 2 timmar! Nu vet jag bättre alltså.

Tillbehör?
Ja… Här kan man ju diskutera huruvida det ska serveras. Ikväll anser vi att det är fredagkväll eftersom det är helgdag imorgon och vi alla är lediga, så det blev tunna potatischips och ett par kalla öl! (Mer kvällstilltugg än middag alltså) En vardag hade jag gärna velat ha en sallad till med lite syra, en vinegrette med dijon, kanske i en krämig dipp… Bara funderingar, men jag ska prova! Att även bena ur köttet från kycklingen skulle ge en kycklingsallad med pasta en helt annan dimension.


30 min innan jag tog ut dom.


Efter 2 timmar var dom färdiga!


Låt svalna något så ytan torkar till så blir dom härliga knapriga och skinnet på kycklingen blir som chips… :-P


Kvällens TV-snacks, bättre än så blir det inte!

Nu kör vi så det ryker! BBQ rökta kycklinglår och kamben


Då var det dags. Nu ska jag röka kött & kyckling som legat i saltlake i 2½ dygn. Jag tycker jag börjar bli riktigt påläst på det här med saltbad nu och har hört mig för både här och där om vad som blir bäst och vilken slathalt som passar till ditt och datt och hur länge de ska ligga osv osv. Så nu håller jag tummarna att resultatet blir som jag vill också! Annars får jag bakläxa till mig själv…

Jag har valt att röka både kycklinglår och kamben. Kambenen har ganska mycket kött på sig till skillnad mot vanliga tunna revben och motsvarar ungefär samma tjocklek i köttet som kycklinglårens så där bör tiden stämma i röken, jag ska kolla till dom om en stund så får vi se hur det blir, kanske åker kambenen ut något tidigare.

Men vi tar det från början. 

 
Jag köpte hem färska kamben och färska kycklinglår i måndags morse och la dom i saltlake direkt jag kom hem. Då såg det ut såhär.

10% saltlake : 
1 liter vatten
1 dl grovt salt utan jod
½ msk strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Häll upp vattnet i en ren bunke med lock, keramik, plast, glas men inte metall. Vispa ner salt och socker med vanlig handvisp så det löser sig. Lägg i kött eller kyckling och på med lock. Ställ i kylskåp 2½ dygn. (Tunnare kycklingvingar eller tunna revben 1-1½ dygn)


På dag 3 (alltså efter 2½ dygn i saltlaken) tog jag upp kyckling och kamben och lät rinna av. Torka torra med luddfritt papper. Gnid in med de kryddor du vill ha. Här valde jag Jamie Olivers seasoning. Barbeque till kycklingen och Piri piri till kambenen. Kambenen penslade jag även med lite honung.


Lägg upp allt på rökgallret.


Kör igång röken med alspån. Ca 1 dl/kg kött så här tog jag 2 dl spån + 2 msk strösocker som jag blandade spånet med.

Hur resultatet blir får ni höra om senare… :-P Håll tummarna nu!
Ni ska få en liten smygtitt på hur det ser ut just nu…


(springer ut och fotar, efter 1½ timme i röken)

Tidigare inlägg med muurikka´s elrök :

Rökt lax >>

Elröken från Muurikka hittar du här >>

Har du provat nya twisty vispen?


Minns ni ballongvispen man vevade med? Två vispar och en handtag och sen var det bara att veva utav bara… Ja… :-P Här kommer en moderniserad version; Twisty vipsen! Inte fullt lika jobbigt att stå och veva längre och resultatet blir bra.

Man trycker bara skaftet upp och ner med ett lätt tryck så roterar vispen, lätt som en plätt! Vispa grädde (inte en 5:a, där behövs elvisp men en mindre mängd funkar kanon). Maräng, skumma mjölk eller vispa ihop din egen majonäs. Snabbt & smidigt. Hittade även detta videoklipp som visar hur det går till :

Ett litet, litet minus då den är aningen svårdiskad eftersom smet och rester sätter sig i skaftet och man får liksom ”vispa” med den när den ska diskas men en väldigt kul pryl som alla matnördar måste ha! ;-)

Här har jag använt den till pannkakssmet.


Jodå, plättar blev de…


Vispen fick jag av tjejerna på ÖNSKA i Borgholm då dom tyckte jag kunde vara lite försökskanin på denna nya pryl vilket jag inte tackade nej till! Rolig grej som funkar kanon! Kostar ca 99kr och finns i två längder på skaftet och i färgerna; lime, vit och lila.