Arraksbollar (Myrstackar)

arraksbollar_recept
När man vill göra små goda kondisbitar som dammsugare så kan man i samma veva göra dubbel sats och få en hel hög med goda arraksbollar. Jag använder samma deg till bägge recept så det är himla smidigt att få ut två varianter av en deg. ;-)

12 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
½ dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

Chokladströssel

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt havregryn, socker, kakao och vaniljsocker.

Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Rulla 12 bollar som du rullar i chokladströssel. lägg i små pappersformar. Förvara i kylskåpet i t ex. en plåtburk.

arraksbollar

Smörstekt torskrygg med tomat och mangosalsa

torskrygg_salsa_smörstekt_recept
Måste bara få inflika hur kul det är att ni är med mig på banan igen, ni är så flitiga på att kommentera nu och det är desto roligare att blogga och skriva recept såhär. Fortsätt så, det gör mig sååå glad! :-P

Jag känner också att jag fått mer flyt på allt och börjar hitta tillbaka till mina kastruller och grytor och att inte jämt ha ont eller behöva hoppa fram. Inspiration går mycket hand i hand hur man mår så det är ser riktigt bra ut nu! ;-) Foten och jag är väl inte riktigt överens ännu, den trilskas med att bli svullen, illröd och det känns som den ska brinna upp inifrån när jag ”håller på” för mycket men det går en dag i taget. Värst är att jag har svårt att hitta några bra skor att ha på mig utomhus. Vill gärna ha en högre känga, ganska rymlig och som inte klämmer på högerfoten, men har inte lyckats hitta några ännu… Några som tål regn och rusk och förhoppningsvis som jag kan ha i vinter med. Tips mottages tacksamt om ni vet om några bra?!

Inneskor måste jag också ha heeeela tiden för att inte vricka eller stuka mig, (balansen är inte på topp, haha!!) och jag som är en ”barfota-människa” är inte van vid det men jag håller på sikta in mig på ett par Birkenstock, de ska väl vara bra? Utan remmar över fotrygg o häl, en öppen toffel liksom som man bara sticker in foten i. Men jäklar va dyra dom är… Lite svammel från mig… Nu till dagens recept.

En torskrygg är en torskrygg och det är bland de godaste fiskar jag vet. Röding är fint också men lax måste jag erkänna att jag inte är så förtjust i så när jag trodde de var laxfiléer jag hade i frysen som visade sig vara torskrygg blev jag himla glad.

Gjorde en enkel rätt och smörstekte torsken med flingsalt och peppar, öste den med smör och serverade med en het tomat/mango/gurksalsa och sweet chilisås vid sidan om. Hur gott och fräscht som helst. :-P

4 port
Det här behöver du : 
4 bitar torskrygg
75 gram smör
Flingsalt
Peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smör i en stekpanna. Lägg i bitarna av torskrygg och sänk till medelvärme. Salta och peppra. Ös fisken hela tiden med smöret tills det är helt genomstekta. De behöver inte vändas. Servera med salsa och sweet chilisås.

Tomat/mango/gurksalsa
Det här behöver du : 
2 stora tomater
1 mango
10 cm gurka
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt och svartpeppar
Chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Tärna tomat, mango och gurka. Blanda runt med chilisås och kryddor. Låt den gärna få stå till sig en halvtimme så smakerna får lyftas fram. Servera till den smörstekta torskryggen.

torsk_torskrygg_recept
Torskryggen smörstekt på medelvärme i stekpannan. Ös med smör. Fisken behöver inte vändas.

salsa_tomat_mango_gurka
Salsan ger en god brytning till den salta, smörstekta torsken. Om du inte vill ha den så het och kryddig, dra ner på chilisås och chiliflakes i receptet.

smörstekt_torskrygg
Smaklig fisk! :-P

Carbonara med bacon

carbonara_bacon_gröna_ärtor
Snabbmatens absoluta höjdare här hemma och säkert hos många andra också är väl ändå en pasta carbonara. Allt i en och samma panna och går fort att tillaga. :-P
Jag använder gärna frysta gröna ärtor i, det blir så himla gott.

En sak jag stötte på dock var när jag skulle röra ner äggulor, jag brukar ta tre-fyra stycken men varje ägg jag knäckte visade sig innehålla DUBBLA gulor?! Har aldrig sett det innan… Knäckte ett till och samma sak tills jag bytte förpackning efter femte ägget då fick jag EN gula… Varför blir det så? Så blir det ju aldrig av hemsprättande värphöns… Eller?! Inte vad jag sett i alla fall.

Nåja, många äggulor ska de ju va så det blev ju bara bonus, och mycket svartpeppar och en viktig detalj – en mugg av pastavattnet som gör att såsen blir härligt krämig och god.

Min carbonara-skiss : 

  1. Valfri mängd pasta. Färdigkokt och förberedd.
  2. Bacon eller rökt sidfläsk. Jag brukar räkna 80 gram/person.
  3. Svartpeppar, mycket svartpeppar!
  4. Kokvattnet från pastan, så mycket som behövs för en krämig sås.
  5. Grädde, mängd efter eget tycke och smak.
    (kan också uteslutas helt, de gjorde jag – de blir gott ändå)
  6. Valfri mängd frysta, gröna ärtor.
  7. Minst 2 äggulor/person.
  8. Valfri mängd finriven parmesan.

carbonara_med_bacon_recept
Stek baconet riktigt knaprigt och rejält med svartpeppar.

pasta_carbonara
Blanda ner pasta, pastavatten, gröna ärtor och äggulor.

carbonara_pasta_bacon_ärtor
Vänd runt och tillsätt finriven parmesan. Nu blir det såhär vansinnigt krämigt och gott. ;-)

carbonara_bacon
Servera med en extra äggula som får rinna ner i pastan. Smaklig måltid!

Punschrullar (Dammsugare)

punschrullar_dammsugare_recept_kaka_sockerkaka_arrak
Små söta kondisbitar kan ju lätt slinka ner när man är ute och fikar. En favorit hos mig är dammsugarna, följt av nöttoppar och mazariner… :-P Dessa är enklare att göra själv än man kan tro och de blir så mycket godare och inte alls torra som en del kan vara ute på konditori.

Prova att smaksätta degen med mjuk pepparkaka, eller saffranskaka nu framåt jul, det blir kanongott och då kan man ju använda vit eller röd marsipan. Jag gjorde ett gäng klassiska häromdan i alla fall och här är mitt recept.

Dom funkar dessutom perfekt att frysa ner om man vill. :-P

ca 25 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
1 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

2 marsipanlock
Ljus mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till tumtjocka rullar ovanpå marsipanen och rulla ett varv. Skär med vass kniv och fortsätt på nästa rulle. Skär dom sedan i ca 4 cm långa bitar och doppa ändarna i smält choklad. Låt stelna. Jag förvarar sen dessa i plåtburk med bakplåtspapper i kylen.

recept_dammsugare_punschrullar_arrak
Mixa allt i matberedaren så går det snabbt och smidigt.

dammsugare
Låt gärna degen ”svälla” lite i kylskåp före du lägger ut den på marsipanen.

hemmagjorda_dammsugare_punschrullar
Forma till avlånga rullar och rulla ihop marsipanen ett varv. Skär av och fortsätt med nästa rulle. Färdiga marsipanlock (använde 2 st) tycker jag är kanon för jag orkar inte stå å kavla tunt men det kan man ju göra om man vill. ;-)

punschrullar_recept_dammsugare
Skär rullarna i bitar.

dammsugare_punschrullar_recept
Och doppa i choklad. Låt stelna.

Tzatziki – hur gör du?

tzatziki
Då var det ny vecka igen och jag har massor utav fina recept att dela med mig av från helgen. Bland annat denna tzatziki vi åt igår till söndagsmiddagen… Det var så länge sen och så vansinnigt gott alla smaker ihop. Ni ska få hela middagsreceptet sen men jag börjar med tillbehöret.

Tzatziki är ju så gott till både förrätt med bara ett rostat pitabröd och några oliver, eller som kall grillsås eller till en grekisk middag! ;-)

Alla gör tzatziki på väldigt olika sätt har jag märkt. Jag har nog länge gjort min ganska lika genom åren faktiskt och den blir suveränt god. När vi var i grekland dock köpte jag ett litet souvenir-kit med typiskt grekiska smaker däri bland annat en tzatzikikrydda man bara skulle blanda med yoghurt, inget annat. Det var ingen höjdare kan jag säga. Det ska ju va gurka i och man vill ju gärna ha dom där färska smakerna också, inte nån färdig kryddmix! :-P

Hur gör ni eran tzatziki? Låter ni yoghurten rinna av genom kaffefilter? Eller blandar ni direkt? Kanske använder ni creme fraiche eller annan syrad produkt?
Kärnar ni ur gurkan före ni river eller inte?
Olivolja? Vilka kryddor?

Jag utgår alltid från en burk creme fraiche, riven sen en urkärnad halv gurka grovt. Saltar gurkan och låter den rinna av i durkslag några minuter. Pressar ur den sista vätskan och blandar sen med creme fraiche, pressad vitlök, olivolja, en liten pytteskvätt vitvinsvinäger och salt o peppar.

Tzatziki :
200 gram gurka (ca en halv)
2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Krama sen ur det sista vätskan ur gurkan med händerna och blanda med resten av ingredienserna. Låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

tzatziki
Recept på hela söndagsmiddagen får ni lite senare idag. Kram ♥

Mockarutor, höga och med mycket glasyr!

mockarutor_recept_långpanna
Jag bakade mockarutor för det är något som alltid går åt när det kommer oväntat besök. Dom är perfekta att frysa in och bara ta upp när tillfälle kräver. Tycker själv dom är extra goda när dom är lite halvtinade också! :-P
Det här receptet ger höga och saftiga rutor, glasyren är tilltagen i överkant, eller i mitt tycke som ” det ska va” – rejält med glasyr. ;-)

Nu ska jag börja klura ut vad fredagens meny ska innehålla, det är ju nån som råkar fylla år då… :-P Smörgåstårta ska det bli i alla fall och en lite festlig dessert!

Tips på dessert som passar efter smörgåstårta!? Behöver verkligen inspiration så vad hade NI velat ha?

Det här behöver du : 
150 gram smält smör
1½ dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Glasyr : 
125 gram smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
6 – 7 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Häll till sist i smör/mjölken. Vänd runt. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form. Mindre än en långpanna, jag använder här en form ca 25 * 35 cm.
Grädda i 175 grader c 20 – 25 min.

Koka under tiden upp glasyren. Smält smöret och dra av från plattan. Rör ner övriga ingredienser. Innan jag häller den över kakan låter jag den svalna något och sticker små snitt med en kniv huller om buller så det blir små hål, då får du en extra-extra saftig kaka! ;-) Avsluta med att strö över kokosflingor. Låt svalna innan du skär upp i rutor.

mockarutor_kärleksmums_snoddas
Mockarutor, snoddas, kärleksmums… Finns det fler namn? ;-)

Smördegscocotter med ägg och bacon (vegetarisk)

ägg_bacon_cocotter
I det här receptet har jag mer använt produkten ”tärningar a la bacon” från Hälsans kök som en smaksättare till dessa smördegscocotter – smaken finns verkligen. En härligt rökt ton som blandas med krämig äggula och spröd smördeg och en gnutta hetta. En utomordentligt lyxigare frukost eller som förrätt. Utmaningen med den vegetariska veckan fortsätter med nya produkter till helgen. Än så länge är jag djupt imponerad av de produkter som ersätter ”vanligt” kött. I synnerhet dessa bacontärningar.

Det här behöver du : 
2 smördegsplattor
4 ägg
2 dl hälsans kök a la bacon
Chilikrydda

GÖR SÅHÄR : 
Tina smördegsplattorna något. Dela dom i fyra fyrkanter. Kavla ut lätt. Tryck ner i fyra muffinsformar (muffinsplåt). Knäck ett ägg i varje form och toppa med veg. bacon och chilikrydda. Gratinera i ugn ca 10 – 15 min i 220 grader.

cocotter_bacon_ägg_vegetarisk
Tryck ut smördegen i muffinsplåten. Knäck ett ägg i varje och toppa med veg. bacon och chilikrydda.

cocotter_ägg_bacon_vegetarisk
Grädda i 10 – 15 min i 220 grader och servera som frukost, förrätt eller mellanmål. Smaklig spis. :-P

logo-seInlägg i samarbete med Hälsans kök

Godaste kasslergratängen, allt-i-ett, direkt ur matberedaren

kasslergratäng
Den enklaste och godaste allt-i-ett-middagen är denna favorit med kassler. Det blir vansinnigt krämigt och gott och med en krispig sallad och knäckebröd till räcker denna ”låda” till minst 6-8 personer. Det enda ”jobbiga” moment är egentligen att skala potatisen, sen körde jag ner allt i matberedaren om vartannat. Så smidigt! :-P

En höst och vinterfavorit som även går att göra med överbliven julskinka! ;-)

Det här behöver du : 
1½ kg potatis (gärna mjölig sort)
800 gram strimlad kassler (gärna ICA´s vinmarinerade)
1 purjolök
1½ liter gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
2 tsk trocomare örtsalt
2 dl riven lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen, skölj purjolöken. Skär kassler i bitar så den går ner i matberedaren. Kör allt med skivtillbehöret på den tjockaste sidan. Varva potatis, purjolök och kassler. Allt går på ett par minuter.

Vänd ner i en ugnsfast form. Rör om och slå på gräddmjölken. Krydda med vitpeppar och trocomare örtsalt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt med en sked i formen då och då. Riv över ost de sista 10 minuterna. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

kassler_graätng_potatisgratäng

Kycklingsallad med fetaost och sweet chilisås

pastasallad_recept_kycklingsallad
Jag är ingen vidare effektiv bloggare just nu men ibland måste jag ändå sätta mig och kolla av mailen och jag vill ju hemskt gärna uppdatera kryddburken också så då blir jag här vid datorn små stunder i taget. Det tar sin tid… Har svårt att sitta ner längre stunder med de gipsade benet, de börjar värka och svullna och då måste de upp i högläge. Men mest ont har jag i andra foten som jag hoppar på och i händerna efter kryckorna… Galet hur en bruten fot kan ställa till det. :(

Nu har jag dessutom fått besked av ortopedläkaren som granskat mina röntgenplåtar ytterligare att det lutar åt en operation. Vi får väl se… Ska in på torsdag och ”diskutera” saken. Tack alla goa som skriver till mig och visar sån omtanke, ni är så gulliga! ♥

Dagens recept blir en riktig gomiddag; kycklingsallad med pasta, fetaost och sweet chili. Det blir en rejäl middag som räcker till många och så fantastiskt gott, krispigt och kan bara ösas upp när på en liten tallrik när man blir sugen. Håller sig i kylskåp c 3-4 dagar.

Måtten jag brukar hålla när jag gör pastasallader är EN del sallad, en halv del kyckling och en halv del pasta. Tillbehör som sås efter tycke och smak. ;-) Då brukar det bli som bäst tycker jag!

Det här behöver du : 
1 hel ugnsstekt eller grillad kyckling
250 gram kokt pasta av valfri sort
Olivolja
Trocomare örtsalt
Malen paprika

En rejäl sallad bestående av;
Isbergssallad
½ gurka
1 gul paprika
1 burk majskorn
½ purjolök

Fetaost
Sweet chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur kycklingen och lägg upp köttet på ett fat. Vänd runt den kokta pastan med olivolja, örtsalt och malen paprika. Skär salladen och lägg i en stor form eller på ett fat. Blanda alltsammans och toppa med fetaost (gärna i marinad så kan man ta lite av marinaden att dressa salladen med också). Toppa med sänk av sweet chilisås.

pastasallad_med_kyckling

kycklingsallad_pasta_kyckling_recept

kycklingsallad_recept

Racks-kotletter, bräserade i sås med sensommarens primörer

racks_kotletter_scan
Nu böjar snålblåsten göra göra sig påmind igen här på ön igen. Många dagar är soliga och finns men ljuset på himlen förvandlas och antydan till höst börjar närma sig. Nu kommer åter det vackra höstljuset tillbaka och känslorna börjar sprudla om höst, löv som dignar, sprakande färger, marknader och skördefest.

Jag har verkligen njutit av värmen och sommaren men det känns för mig som ”säcken knyts ihop” när hösten kommer. Skolor, jobb, vardag och rutiner på agendan igen. Vindar och frisk luft och ut o röja på gården, i skogen och allt därtill. Så mycket skönare med höst än högsommarvärme då man knappt kan andas och lusten att laga mat inomhus är minimal. Nu är min tid här igen och både grill, muurikka och kastruller går varma precis som de ska! :-P Här kommer recept på vansinnigt goda racks-kotletter, möra och saftiga som fått bräsera i en god buljongsås, den får ni inte missa! ;-)

Det här behöver du : 
4 racks-kotletter rapsgris
Smör till stekning
Salt och peppar
2 msk tomatpuré
1 msk malen paprika
2 hela vitlöksklyftor
½ purjolök
1 röd paprika
1 knippe små nyskördade morötter
6 dl köttbuljong alt. vatten + tärning/fond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Bryn racks-kotletterna i het stekpanna med smör. Krydda med salt, peppar, malen paprika, tomatpuré och vitlök som får fräsa med. När de fått fin färg på bägge sidor Tillsätt finhackad purjolök, paprika och morot i mindre bitar. Slå på buljong, rött vin och grädde. Låt bräsera på svag/medelvärme utan lock ca 45 min. Fyll på mer vätska (buljong, vin, grädde) och du vill ha mer sås. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten för såsigare konsistens. Smaka av med trocomare örtsalt.

recept_kotletter_rapsgris_racks
Kotlettracks av rapsgris puttrar i pannan tillsammans med några skriva av dito ytterfilé.

köttgryta_rapsgis_kotletter_racks_skyssås
En tidig höstgryta med sensommarens smaker och primörer. Värmande och gott både nu och sen i vinter.