Punschrullar (Dammsugare)

punschrullar_dammsugare_recept_kaka_sockerkaka_arrak
Små söta kondisbitar kan ju lätt slinka ner när man är ute och fikar. En favorit hos mig är dammsugarna, följt av nöttoppar och mazariner… :-P Dessa är enklare att göra själv än man kan tro och de blir så mycket godare och inte alls torra som en del kan vara ute på konditori.

Prova att smaksätta degen med mjuk pepparkaka, eller saffranskaka nu framåt jul, det blir kanongott och då kan man ju använda vit eller röd marsipan. Jag gjorde ett gäng klassiska häromdan i alla fall och här är mitt recept.

Dom funkar dessutom perfekt att frysa ner om man vill. :-P

ca 25 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
1 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

2 marsipanlock
Ljus mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till tumtjocka rullar ovanpå marsipanen och rulla ett varv. Skär med vass kniv och fortsätt på nästa rulle. Skär dom sedan i ca 4 cm långa bitar och doppa ändarna i smält choklad. Låt stelna. Jag förvarar sen dessa i plåtburk med bakplåtspapper i kylen.

recept_dammsugare_punschrullar_arrak
Mixa allt i matberedaren så går det snabbt och smidigt.

dammsugare
Låt gärna degen ”svälla” lite i kylskåp före du lägger ut den på marsipanen.

hemmagjorda_dammsugare_punschrullar
Forma till avlånga rullar och rulla ihop marsipanen ett varv. Skär av och fortsätt med nästa rulle. Färdiga marsipanlock (använde 2 st) tycker jag är kanon för jag orkar inte stå å kavla tunt men det kan man ju göra om man vill. ;-)

punschrullar_recept_dammsugare
Skär rullarna i bitar.

dammsugare_punschrullar_recept
Och doppa i choklad. Låt stelna.

Flerfärgade blommor Steg-för-steg
Kavla ut 3 olikfärgad sockerpasta, gumpaste eller som här modelleringschoklad.
Stick ut med valfri utstickare 3 olika storlekar i varsin färg.
Se exempel.

Lägg de olika storlekarna på varandra, börja med den största och sluta med den minsta.

Lägg sedan alla tre lager i en valfri dubbel silikonform och pressa ihop försiktigt. Har formen ett litet märke på båda delarna är det viktigt att de ligger åt samma håll.

Plocka ut blomman från formen och gör de andra blommorna på samma sätt.

Så här blev de färgkombinationerna jag gjorde.

Låt sedan blommorna torka lite, upp och ner eller platt beroende på vilken form du vill att de skall ha.

Jag gjorde 2 olika blad också på ungefär samma sätt fast enbart enfärgade.
 
Idéen kommer från:
 
 
Formarna jag använt är:
 
Blommorna
 
Blad
 
Blomtorkare

Extra lyxig rödvinssås, steg för steg


En fin bit kött, såsom oxfilé behöver inte mer omsorg än salt & peppar, brynas hastigt i stekpanna och sedan få eftersteka i ugnen till medium rare, ca 60 grader. Men den kräver sin rödvinssås däremot. En riktigt fin, långlagad rödvinssås som fått puttra och reducera ner med härliga smaker, syran av rödvinet och den smakrika kalvfonden, det går inte att beskriva hur bra det passar ihop! :-P  Så här kommer såsen som jag älskar att stå och vispa i och lägger gärna extra tid på en ledig lördagseftermiddag. Det är värt det hundra gånger om när man väl sätter sig till bords sen, jag lovar…

Det här behöver du  :
1 stor gul lök i tunna skivor
120 gram knaperstekt bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad

4 dl rött vin

3 dl kalvfond (egen eller 3-4 msk kalvfond/tärning + vatten)

Salt, peppar
ev. en nypa socker

1 klick smör

GÖR SÅHÄR : 
Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna. (Du kan även ha den helt rå från början, men jag tycker den blir godast såhär, då får man även bort en del av stekfettet) Skala och skiva löken tunt. Vänd ner allt i en kastrull och rör om alltihop tills löken mjuknat. (Jag brukar även ta med det fett/kött som blir över när jag putsat köttet som ska vara till, det ger lite extra smak) Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen. Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker. Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner. Färdig att serveras.

Tips; konsistens & färg : 
Vill du ha såsen mörkare i färgen, droppa ner lite soya colorit. Vill du ha den tjockare i konsistensen kan du röra ut maizenamjöl med lite vatten och vispa ner före du smakar av med salt och peppar.


Ingredienserna till grunden av såsen som ska fräsa ihop i kastrullen innan vinter slås på.


Allt i kastrullen.


När det ser ut såhär är det dags att slå på vinet och sänka värmen.


Såsen får sen reducera (koka ner) tills hälften av mängden återstår.


Och därefter silas och ner i kastrull igen.


H
är tillsätts kalvfond i såsen och den ska nu reducera ner en andra gång tills den blivit tjockare och mörkare i konsistensen.


När såsen är nästan klar, smaka av den med salt och peppar och ev. en nypa socker. Avsluta med att vispa ner en klick smör för att blanka såsen.


Servera med en fin bit oxfile och gärna bearnaisesås också… :-P

Babyconverse med mönsterark
 Kavla ut en passande bit sugarpaste eller annat matrial som stelnar vid torkning. Fukta försiktig och lägg på en lika stor bit mönsterark.
 Skär ut dess delarna i mönstrat.
 Och dessa i enfärgat.
 Du kan forma ett litet stöd i sugarpaste framtill, blir lättare att få en rund form framtill då.
 Tag dessa 2.
 Placera och limma fast som på bilden.
 Placera och limma sedan dessa över.
 Fäst sidorna efter att du gjort små snörhål på passande ställe med en mindre tyll.
 Stöd evt "tungan" med bomull eller vadd så den inte sjunker ner i skon.
 Gör en mittskåra i den lilla remsa och placera dom som på bilden.
 Gör likadant med den längre remsan och placera enligt bild.
Gör en lite rund platta med hjälp av en tyll (använd "baksidan") och en limma fast en liten blomma eller stjärna och limma fast på utsidan av skon.
Fäst också öglan på skon övre baksida.


Fäst sugarpaste snören som på en riktigt sko och knyt om du vill eller låt vara öppet.
Klart:)





Samma Zebrarandiga mönsterark med vita eller svarta detaljer.
Jag gör inga markering när jag använde mönsterarket, de syns inte så bra och det har en tendens att bli fult då mönsterarket är lite hårdare än vanlig sugarpaste.
Babyskor med mönsterark
 Kavla ut en lagom stor bit sugarpaste, gumpaste eller annat matrial som stelnar.
 Fukta lätt ytan och lägg på en lika stor bit mönsterark. Viktigt att du är torr och ren om händerna annars riskerar du att förstöra mönstret.
 Skär ut två sidor, vänd mallen när du gör den andra sidan.
 Och 2 st vita sulor, vänd mallen när du gör sula nr 2.
 Du kan om du vill forma små halvrunda stöd framtill, blir lättare att få en rund sko framtill men det går utan också.
 Sidan skall formas efter sulan. Pensla med ätbart lim.
 Och så runt hela sulan, se till att centrera mitten på skon framtill.
 En höger och en vänster.
 Jag dekorerade med en liten blomma med grön pärla i men det blir fint med en mini rosett också.
Vad man bör tänka på är att det blir lite stelare att dekorera med mönsterark så man skall inte böja och bända för mycket för då brister det, lite försiktighet behövs och då blir resultatet jättefint:)