Min nya kokbok börjar ta form

En mycket trevlig arbetsdag är till ända

Idag har jag skrivit klart recepten till min nya kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” i underbar fjällmiljö på Hotell Åre Fjällsätra i Undersåker.

Jag är så otroligt tacksam, glad och nöjd att jag fått göra den här kokboken helt efter mina egna idéer, tack vare min fantastiska förläggare Annika Bladh 💗

Just den här helgen jobbar hon för fullt på Bokmässan i Göteborg för att sprida det tryckta ordet till så många som möjligt genom sitt förlag Bladh by Bladh.

I helgen drar jag mitt strå till stacken med kokbokssignering på Åre Höstmarknad, hoppas vi ses där 🍁🌞🍁

Här ser du två av de miljöbilder jag tagit till boken i sommar, tillsammans med alla receptfoton, igår blev arbetet med bilderna klart.

Jag har de senaste dagarna fått ovärderlig redigeringshjälp av LTs Fotograf Jan Andersson, så fantastiskt att få inblick i hur en expert på området arbetar.

Motiven är från några olika favoritplatser i mitt vackra Jämtland.

Indiskt långkok i lergryta

Indiskt långkok med kalkonlår

En fantastisk matlagningsmetod

På 70-talet köpte jag som många andra en Römertopf.

En vacker lergryta som på modernt stenåldersvis långsamlagar maten och tar den till kulinariska höjder.

Jag använde den då inte så många gånger förrän den blev stående bland andra lika lite använda köksprylar långt inne i ett skåp.

Under något av alla de flyttlass jag packat genom åren så försvann den och jag saknade den inte heller.

Men när jag skulle skriva min långkokbok ifjol så tänkte jag att jag måste ju testa den här metoden igen.

Det blev några riktigt goda recept och sen tog jag med grytan hit till Alanya i vintras.

Här har jag gjort en del gott i den, det är verkligen en suveränt bra och enkel form av matlagning.

Häromdagen gjorde jag i ordning den här grytan och ställde in i ugnen innan vi gick på en 2-timmarspromenad vid havet.

Det doftade alldeles underbart när vi kom hem. Det var bara att lägga upp lite sallad och sleva upp den smakrika grytan.

Den smakade himmelskt, kalkonköttet var så mört så det föll i bitar när gaffeln stacks i.

Jag köpte urbenat kalkonlår men det går lika bra med kycklinglår, fläsk- eller lammgrytbitar.

En del kryddor har också fått åka med hemifrån, i den här grytan passade en indisk, ekologisk kryddblandning från Spicemaster, Murgh makani.

Här följer ingredienserna i Murgh makani om du föredrar att blanda till den själv.

Koriander, spiskummin, kanel, kryddnejlika, ingefära, vitlök, gurkmeja, svartpeppar, röd chili, lagerblad och kardemumma.

Här kan du läsa på Mitt kök om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Till indisk mat är det gott med lite syra och sötma från frukt.

Jag köper en ursprunglig variant av bananer här i Alanya, de är mycket goda och inte alls så söta som vanliga bananer.

Uteslut dem bara om du tycker de innehåller för mycket kolhydrater för ditt sätt att äta.

Grytan går förstås också att tillaga i en vanlig gryta i ugnen eller på spisen eller i en slowcooker.

Crock Pot och Nordic Cooker är båda märken jag kan rekommendera.

Grytan i ugnen tar ca 3 timmar på 125º, på spisen ca 2 timmar på låg värme.I en slowcooker tar den ca 5-6 timmar på låg effekt.

Grytor till långkok

Några olika grytor jag använde till långkokboken

Skulle jag laga till grytan på något av de visen, då skulle jag bryna köttet först för mer mustig smak.

I en lergryta blir innehållet brynt av värmen och det sätter en speciell smak på köttet.

Tycker du eller någon i din närhet om att laga långkokta grytor?

Ta då en titt här på min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Indiskt långkok i Römertopf

Indisk köttgryta 4 port

800 g urbenat kalkonlår eller kycklinglår

1 liter zucchinibitar

2 små bananer

1 stor, gul lök

½ dl riven ingefära

2 msk kokosolja

2 msk tahini, sesampasta

2 msk Murgh makani

1 msk gurkmeja

1 tsk kanel

ca 1 tsk salt

50 g smör

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten så det täcker i 15 minuter.

Skär köttet i bitar på ca 3×3 cm och löken i tunna klyftor. Lägg i en bunke med tärnad banan och zucchini.

Strö över alla kryddor, riven ingefära, kokosolja och tahini.

Blanda väl och häll över i lergrytan. Hyvla smöret över köttet i grytan.

Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn. Sätt ugnen på 175º och låt stå inne i 2 timmar.

Det är viktigt att grytan ställs in i en kall ugn, annars kan den spricka.

Var försiktig när du lyfter på locket så du inte bränner dig på het ånga.

Jag serverade grytan med en grönsallad av rucola, bladpersilja, mynta och granatäpple. Myntayoghurt-haydari, olivolja och granatäppelvinäger över salladen.

Här några bilder från fredagen som blev en riktigt vacker dag med en tur till grönsaksmarknaden.

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksmarknad

Fredagsmarknaden i Alanya

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet


Dijonnaise med persilja och wokade grönsaker till kalkonbröst

Helstekt kalkonbröst med wokade grönsaker och Dijonaisse med persilja

Gröna läckerheter

Det har blivit många inlägg med höstens primörer senaste tiden. Det är verkligen strålande tider för alla oss som tycker om att förgylla vår mat med rejält med grönt.

Jag har shoppat så goda grönsaker på Ås Trädgård nu i höst. Smaken och kvaliteten på dem är så fantastiskt bra, efter att ha ätit dem vill man bara köpa närodlade och ekologiska grönsaker.

Förr, innan LCHF, då förekom det inte något stort inslag av grönt på min vardagstallrik. Då var det på sin höjd tomat, i bearbetad form av ketchup, till min stora spaghettitallrik med falukorv.

Det var favoriträtten under många år av sjukskrivning och värk. Nu är det tvärtom, kan inte tänka mig en måltid utan både röda och gröna inslag. Och tänk så mycket bättre jag mår idag, utan pasta och gluten.

Grönsaker ger så mycket extra smaker till maten. Jag brukar ofta tillsätta lite syra när jag steker grönsakerna,  antingen från vinäger, citron, lime eller vin.

Det tillsammans med smöret/kokosoljan som jag steker det gröna i, lyfter smakerna till oanade höjder.

Så de som tror att vi som äter LCHF bara lever på en ensidig kost och riskerar bristsjukdomar, svält och ätstörningsproblem, kan här se att det stämmer inte alls.

Här kan du läsa ett intressant inlägg hos Kostdoktorn, kring den debatt som svallat senaste veckan.

Där Paolo Roberto tycker att vi som äter LCHF är dumma och sjunger pastans lov på ena sidan och Jonas Colting ger svar på tal från den andra.

Visst finns det en liten klick som mest lever på bacon, ägg och fetkaffe i snabbantningssyfte. Men det stora flertalet som jag träffat och som lever efter den här kostmodellen sen flera år, njuter i fulla drag av det gröna.

Ekologiskt grönt på Ås Trädgård

Wokade grönsaker 2 port

2 dl strimlad zucchini

1 dl strimlad broccoli

1 dl strimlad mangold

1 skivad morot

1 skivad vitlöksklyfta

2 msk smör

2 msk kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter. Salta och peppra och häll över vinägern.

Låt den koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till. Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.

Jag tar också alltid en klick smör extra till maten, det håller mig mätt och nöjd länge.

Kalkonbröst med grönsakswok

Dijonnaise med persilja 2 port

1 dl majonnäs

1 msk Dijonsenap

½ dl hackad persilja

Vispa samman majonnäs, senap och persilja. Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.

Här nedan några bilder från en av de utflykter jag och Lennart gjorde när han var på besök, vi stod oss länge efter en så här lunch så det blev fina turer runt Storsjöbygden.

Vädret visade sig också från sin bästa sida den här kvällen på Tivars Gård på Norderön.

Utsikt från Tivars Gårdsmejeri mot Verkön

Utsikt från Tivars Gårdsmejeri mot Verkön

Fjällko-kalv på Tivars Gård

Fjällko-kalv

"Playa Tivar" på Norderön

Solnedgång på Norderön, Storsjön

Solnedgång på Norderön

Färjetur mellan Norderön och Isön

Färjetur mellan Norderön och Isön

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin


Pulled pork, pulled beef, pulled lamb och pulled turkey på mitt sätt
Pulled pork "Afelia" Foto Mikael Eriksson

Pulled pork ”Afelia”
Foto Mikael Eriksson

Långkokt, dragen gris

Pulled pork eller mera svenskt, draget fläsk, är väldigt hett i dessa dagar. Varje blogg med självaktning har recept på olika långkok av den här typen. Så då måste jag ju dela med mig av mina bästa också.

Namnet pulled pork kommer av att köttet tillagas mycket länge på svag värme, för att vid serveringen dras isär med två gafflar.

Köttet blir så mört så det faller sönder i trådar. Här hittar du mina recept på pulled turkey/chicken, pulled lamb och här på pulled beef.

De flesta marinader som används i recept jag sett innehåller färdigköpta marinader med både socker och glutamat.

Min dragna gris har fått inspiration av Afelia, en gryta på rödvinsmarinerat fläskkött.

Ett mustigt långkok som förekommer på traditionella restauranger i både Grekland och på Cypern, här kommer min variant från Långkok för LCHF och Paleo.

Just nu kan du köpa långkokboken för bara 49 kr Här. Mina två tidigare böcker finns också med för samma låga pris fram till och med den 17 september. Du hittar dem och mängder med andra LCHF-böcker Här.

Birgitta Höglunds kokböcker

Pulled pork ”Afelia”  8-10 port

ca 1,5 kg hel fläskkarré

2 dl rödvin

2 stora, röda lökar

1 hel vitlök

1 dl kallpressad olivolja

2 msk krossade korianderfrön

2 tsk torkad timjan

2 tsk grovmald svartpeppar

2 tsk kanel

ca 1 msk salt

Skala och skär rödlöken i smala klyftor. Dela vitlöken mitt itu. Rör samman alla ingredienser till marinaden. Stoppa två stora fryspåsar i varann och fördela hälften av lökblandningen i den.

Skölj av karrén, torka och gnid in med saltet. Lägg ner i påsen, häll resten av marinaden över. Pressa ut all luft, knyt igen och lägg köttet i en bunke. Ställ i kyl i minst 12 timmar, gärna längre.

Sätt ugnen på 125º. Häll ner köttet och marinaden i en stekgryta, lägg på tättslutande lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 5-6 timmar. På bilden har jag kokat köttet i en elektrisk långkokare, här en Crock-Pot. Köttet blev mycket saftigt och gott i den.

I en sån gryta blir köttet klart på ca 8-12 timmar på låg effekt, lite beroende på vilken gryta man använder.

Vid serveringen dras köttfibrerna isär med två gafflar och blandas väl med stekskyn.

Smaka av om det behövs mer salt. Köttet smakar mycket gott på en skiva valnötsbröd, tillsammans med fetaost, oliver, avocado och gärna en klick aioli.

Det bildas rätt mycket sky vid kokningen, använd det som blir kvar som stomme i en soppa eller sås.

Här nedan några bilder från en utflykt till Norderön i går kväll, fantastiskt väder för att vara den 15 september.

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över Storsjön

Solnedgång över Storsjön

Sunne kyrkoruin och nya kyrka

Sunne kyrkoruin och nya kyrka


Godaste grillkorven!

grillkorv_grilla

Varje sommar betyder nya grillkorvar i butikshyllorna. Varje sommar provsmakas det således en hel del av dessa och det och hissas och dissas om vilken grillkorv som är godast! Ja, vilken ÄR GODAST egentligen??

Häromdan åt vi Churrasco jalapeno 73% och Chorizo de pimenton 90%. Bägge har vi ätit tidigare och dom är klart goda alternativ med lite extra hetta och extra smak om man vill! Den förstnämnda är riktigt het direkt men inte så lång ”efterhetta” då den har en viss sötma av mango också. Smakar inte lika mycket som chorizon som också är ganska het, men framförallt rejält smakrik. Här känner man både cayenne och paprika, supergod är den!

Barnen brukar äta vad som bjuds, ingen som spottar och fräser även om det är lite starkt och det är vi glada för men visst har även dom sina favoriter som Scans Ost & bacongrillare, frukostkorv och smal grillkorv, även falukorven kvalar in bra! :-P

Scans ost & bacon är min egen absoluta favorit och jag lyckas inte komma ifrån den trots att det smakats på otaliga korvsorter i detta hem. Vi får se hur denna sommar blir, än har vi några kvar att prova oss igenom, bland annat ”mini chorizo, mini kolbasz och min bratwurst”, har bara inte hittat dom i butik än.

Om jag nu måste välja en HET korv som favorit så blir det chirozon för den smakar mycket och är inte bara het!

Vilken är DIN favoritgrillare?? 

grillkorv_ost_bacon_flankstek
Här har vi ost och bacon, en churrasco och två flankstek med kryddsmör på grillen.

grillkorv_ost_bacon
Potatissallad, rostad lök, ost & bacongrillare, surdegsbröd med dragon & vitlökssmör.

grillkorg
Dom ljumma grillkvällarna är här nu!! Ljuvligt är bara förnamnet…

Höstglitter i Öjkroken


Gomorron vänner! Helgen är här, sista helgen innan avresa mot Grekland!! :-P Ska bli såååå underbart! Igår hade vi en helt underbar fredag.

Morgonen började med uppvisning ”På scen” i skolan som Jolines klass 4 stod för denna gång. Jag var med och tittade såklart och även mamma (mormor Mia) följde med. En mycket fin show där det sjöngs, dansades, spelades trummor och uppträddes så det stod härliga till. Dom är så duktiga och har verkligen övat och övat och lagt ner massor med tid och förberedelser för att stå på scen inför publik. Extra kul är det att hela skolan samlas i gymnastiksalen vid dessa tillfällen och får vara publik. Det är verkligen en fin liten skola (knappt 100 elever i årskurs 1-6) med stor sammanhållning, alla är glada och applåderar och hänger med i refrängerna och hejar på! :-P

Efter skolan passade mamma och jag på att ta en fika på konditoriet i Köpingsvik. Goda ciabatta med kalkon, pepparrot och soltorkade tomater… Gott, gott!

Framåt eftermiddan med härlig höstsol var jag bara tvungen att rasta kameran, måste ju få visa hur underbart vackert vi har här. Älskar verkligen dessa kyliga, soliga och höstglittriga dagar då färgerna bara exploderar och det blir lite som en sagovärld att befinna sig i… Visst är det vackert?


Grusvägen från oss…


Som fortsätter förbi och längs den gamla järnvägen därborta i skogen… Ni skymtar vårt hus en liten aning där till vänster…


Utsikt över kohagen…


Vedbon har fyllts på så nu ska vi väl inte behöva frysa i vinter… Idag är det dags att börja elda inne på riktigt. -en minus hade vi inatt så nu är det hög tid! ;-)


Avslutar med en skymmningsbild med solnedgång över alvaret…

 

The post Höstglitter i Öjkroken appeared first on Kryddburken.se.

The burger king!


Ikväll; ”The burger king”…

Snart; ”The cadillac man”… Vi hörs av under resans gång… :-P Imorgon drar vi!

The burger king!


Ikväll; ”The burger king”…

Snart; ”The cadillac man”… Vi hörs av under resans gång… :-P Imorgon drar vi!

Sandviks hamn och fiskrestaurangen

sandvik_fiskrestaurang_öland
Igårkväll gjorde vi en liten avstickare upp till norra Öland, till Sandviks hamn. Förutom kvarnen som jag skrivit mycket om finns en helt fantastisk liten fiskehamn med idyllisk atmosfär, sagolik utsikt över vattnet och blåkulla samt en riktigt trevlig restaurang/fiskbutik nere vid kajen där vi passade på att äta.

sandvik_fiskrestaurang
Vi åkte upp med min mamma, Henrik och hans ena son i deras cadillac. Bilen på bilden har legat under projekt; motorrenovering och efter många timmars slit så rullar den återigen på vägarna. Henrik & Nicke har gjort ett bra jobb! :-P Vi åt på fiskrestaurangen som bjöd på riktigt fina fiskar. Panerad torsk med remouladsås, så gott!!

sandvik_hamn
Lite vila på maten nere vid stranden. Mamma och Joline plockar stenar.

sandvik_utsikt
Joline. Nicke, Henrik och Tommy. Kolla in himlen alltså, helt underbar och sååå vackert fotoljus.

sandvik
Underbar utsikt över solnedgången. Mamma & jag…

sandvik_utflykt
Vindarna blev till slut riktigt iskalla så vi begav oss hemåt, men innan så var jag tvungen att stoppa en turist bara för att få fota deras hund. Precis en sån som farmor och farfar hade när jag var liten. En tib. terrier. Hon hette Zhintz och var nästan helt identisk med den här lilla vi stötte på…