Tips på smoothies till söndagsbrunchen och kokbokstävling

Bästa frukostdrinken

Som du kanske sett så delar jag nu i Coronatider med mig av dagliga recept här på bloggen, för att ge inspiration till goda och näringsrika måltider.

Många av oss tillbringar ju mer tid hemma i dessa dagar, så då får köksarbetet ta lite mer tid och plats i livet igen.

Idag kan du dessutom ta chansen att vinna ett signerat exemplar av min nya kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, som är så ny så den släpps först nu på torsdag.

Tävlingen pågår till måndag morgon kl 10, så blir vinnaren en av de allra första att få hem kokboken.

Här ser du en bild på en grön smoothie från boken, som jag tog en vacker försommarmorgon hemma i Jämtland förra året.

Skriv en kommentar nedanför inlägget och berätta varför just du vill vinna boken, dela inlägget på din tidslinje på Facebook och tagga mitt namn där.

Har du inte Facebook så kan du förstås dela på något annat ställe eller skicka länken till en vän via mail.

Delad glädje är dubbel glädje, inte minst när det gäller recept.

Smoothie

Röd smoothie 4 port

2 dl vatten, kokosvatten, nyponte eller kombucha

2 dl bladpersilja, rucola eller bladspenat

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar eller 15 hallon

1 pressad citron eller lime

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

1 msk macadamiaolja, avokadoolja eller kokosolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke, mixa slätt och häll upp i glas.

Jag äter min smoothie med en sked, så tar den lite längre att få i sig och mättar bättre.

I fredags var jag med i en artikel om nya kokboken i ÖP Magasin, väldigt roligt att få delta i en tidning på hemmaplan och berätta om den, då alla bilder är tagna i den vackra naturen runtom i länet.

Klicka på bilden här nere så kommer du direkt till artikeln, den är öppen att läsa för alla.

Receptet i artikeln är en annan variant av röd smoothie, ett mycket gott sätt att få i sig alla nyttiga ämnen i rödbetan.

Den är fotograferad i det munblåsta glaset Älv från Storsjöhyttan, som står på Emma Grelssons keramiktallrik Gran från Gaupa, med Tännforsen i vårflodstider bakom.

Smoothie till helgbrunchen

Lördagsgodis på mitt sätt

Ibland är det riktigt gott med en smoothie, ett bra sätt att få i sig en hel mängd olika vitaminer, mineraler och antioxidanter utan att behöva äta en stor tallrik med råkost.

När man som jag blivit lite äldre, kan det vara besvärligt för mage/tarm att smälta alla hårda fibrer som finns i bladgrönt och råkost, då kan det vara bra att finfördela nyttigheterna först.

Tar man smothien som tillbehör till brunchen, återhämtningsdryck efter träningen eller som en nyttigare dessert, då får kroppen verkligen glädje av alla näringsämnen.

Nu när skolor och jobb satt igång och många är förkylda är det extra viktigt att vi förser oss med naturliga mediciner från växtriket.

Gillar du den här typen av smoothies, så hittar du fler i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där kan du läsa hela berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av maten kommit tillbaka till just ett friskare liv.

Länken här ovan går till Bokus, kokboken finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem i din lokala bokaffär och att låna på Biblioteket.

Röd smoothie 4 port

2 dl vatten, kokosvatten, nyponte eller kombucha

2 dl bladpersilja, rucola eller bladspenat

1 stor, kokt rödbeta

ca 6 jordgubbar eller 15 hallon

1 pressad citron eller lime

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

1 msk macadamiaolja, avokadoolja eller kokosolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke, mixa slätt och häll upp i glas.

Jag äter alltid smoothie med en sked, så tar den lite längre att få i sig och mättar bättre.

Smoothie

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Lucka 9 – Tomtens smoothie och tankar om tidstjuvar

Ett glas grönt

Idag tipsar Tomten om en riktigt näringsrik smoothie, som kan passa fint att ta till så här i förkylningstider.

Många går runt och känner sig hängiga just nu efter den gråaste novembermånad på många år, då kan en energikick behövas.

Jag har tagit långa promenader ute i skogen nu när jag är hemma i Jämtland, det är också riktigt bra för immunförsvaret.

Något jag tänkt en hel del på under mina promenader är hur mycket mobilerna har börjat påverka våra liv.

Min HTC bestämde sig för att gå i pension för en månad sen, så nu gör jag som förr och använder bara telefonfunktionen.

Jag har inga appar längre, som Facebook, Instagram, Messenger och mail, inte heller kameran fungerar i den längre, den stänger bara av om jag tar några bilder.

Och tänk, vilken frid och ro det gett, den är inte något som pockar på uppmärksamhet hela tiden utan jag kan gå där på min promenad och uppleva allt i nuet.

Bilder tar jag ju fortfarande på det vackraste jag ser, men nu med min Canon EOS M50, som jag fick av Bladh by Bladh förlag när jag skulle fotografera till min kommande kokbok.

Förut när jag tog upp telefonen för att ta en bild, jamen då såg jag ju om det kommit något meddelande och kunde inte låta bli att kolla, och så var tankarna någon annanstans än just där och då.

Känner detsamma även hemma, nu använder jag bara datorn till att ”kolla runt” på nätet, förr tog jag ju till mobilen om jag tyckte jag hade lite tråkigt eller tid att slå ihjäl.

Tänk så mycket tid jag fått till mina egna tankar nu, istället för att i tid och otid kolla vad alla andra tänker och tycker…

En lugn hemmakväll med Tomten och Columbus som sällskap

Så jag är mycket glad just nu att jag lyckats rensa bort dessa tidstjuvar ur mitt liv, jag hoppas det fortsätter så ett bra tag framöver, även när jag fått råd att köpa en ny mobil.

Jag har också försökt ha mer kontakt med mina vänner i verkliga livet nu och träffa dem öga mot öga, inte bara via meddelanden.

Känns bra också att vi nu har mer att prata om, än som tidigare när svaret kunde bli när jag började berätta något; Ja, jag såg det på Facebook. End of discussion…

Så, det var mina tankar om mobiler, du kanske älskar din och vill hålla kontakt med alla den vägen, men så här upplever jag det.

Jag försöker hela tiden komma på lösningar till att förbättra hälsan genom att förändra min livsstil, här kan du nu läsa en artikel om mig inne på Kurera.se.

Nu över till Tomtens gröna smoothie, kanske ett nytt inslag till julfrukosten?

Grön energismoothie 1 port

1 dl kombucha

1 kiwi

½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

1 msk pressad lime

1 msk riven ingefära

Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.

Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.

 

Grön smoothie

Nyttig njutning

Smoothies kan innehålla väldigt många olika saker, ibland är de mer som en dessert.

Jag föredrar den nyttigare varianten med mer grönsaker än frukt, vill också ha smoothien lite tjockare så jag kan äta med sked, då mättar den längre.

Den här hittade jag på som ett läskande och lättlagat mellanmål igår när jag njöt av vårsolen på balkongen.

För mig är det väldigt viktigt att blanda in mycket grönt och även en del frukt i min dagliga mat.

Att äta bara kött och smör som återigen blivit populärt hos en del som äter lågkolhydratkost, har aldrig varit något som passat mig.

När jag började med LCHF för 9 år sen, kallades köttdieten bland annat UFO, Fakir och NCHF, men nu har namnet blivit lite trendigt amerikanskt, Carnivore.

Jag har också provat på denna snabbantningsmetod en gång i tiden, åt enligt Atkins när jag hade blivit överviktig efter min ryggskada för snart 20 år sen.

Vilken lättnad det var när jag efter några veckor med bara animalier fick lägga till de smakrika, färgstarka och krispiga grönsakerna igen.

Jag vill aldrig prova nåt liknande igen även om jag tycker om och njuter av en god köttbit då och då, och smör, det äter jag ju varje dag.

Men jag är övertygad att vi behöver det gröna till vår mat för att må bra i längden.

Alla de viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter vi behöver får vi inte i oss om vi skippar alla grönsaker.

Så passa på att njuta av all vårgrönska, både i maten och i naturen.

Här hittar du en läcker granskottssmoothie hos mina bloggvänner på Under vårt tak.

 

Vårgrön smoothie 2 port

2 dl hackad grönkål

2 dl rucolablad

2 nektariner

2 dl kokosgrädde

2 avokado

2 msk riven ingefära

1 pressad lime

Skär nektariner och avokado i bitar, mixa tillsammans med övriga ingredienser till en slät smoothie.

Häll upp i en mugg, skål eller ett glas och ät med sked.

Vill du ha en mer mättande och proteinrik smoothie så byt 1 dl kokosgrädde mot 1 dl benbuljong eller 1 dl kikärtor.

Vårgrönskande jämtländsk äng

Blommande harsyra, också gott i smoothie

Vacker vårkväll vid Storsjön

Rödbetor på två sätt

Älskad rotfrukt

Ända sen jag var barn så har rödbetor varit nummer 1 bland rotfrukterna för mig.

Något jag på senare år förstått betydligt mer av är att de förutom att vara väldigt goda, även är väldigt nyttiga knölar,

De innehåller precis som många andra mörka frukter och rotfrukter mängder av antioxidanter och fytonutrienter, växternas näringsämnen med enklare ord.

De är bra för bland annat blodtryck, hjärta, tarm och lever, så i dessa dagar när alla (inklusive jag själv) jobbar på att förbättra hälsan, så är den en riktigt supergrönsak.

Här kan du läsa mer i en intressant artikel om rödbetans hälsoeffekter på Kurera.

På bilden ovan ser du de mjölksyrade rödbetor som Ylva Forsberg på Huså Bröd bidrog med recept på till min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Inlagda rödbetor har alltid varit något jag tyckt mycket om, men de köpta är tyvärr alldeles för söta för mina smaklökar idag.

Här hittar du ett recept på inlagda rödbetor jag publicerat härinne som kommer från en av mina gamla kokböcker från 50-talet.

Då användes betydligt mindre socker till inläggningar än det matfabrikanterna säljer idag.

Numer äter jag helst just de mjölksyrade, de här från Solsyrans eller Tistelvinds Borsjtj är de godaste, tycker jag.

Solsyrans mjölksyrade rödbetor…

I dagens recept har jag använt citrussaft istället för ättika eller mjölksyrning, det ger också en mycket god smak till rödbetan.

Hållbarheten blir förstås kortare, men den håller sig fint upp till en vecka i kylen.

Jag använder ofta min Wonderbag när jag kokar grönsaker i lägenheten i Alanya, då vi bara har gasspis.

Då behövs bara ett kortare uppkok och så kan jag gå ut på promenad medan de lagas klart i långkokningsbagen, helt utan tillsyn och med minimal energiåtgång.

På bilden nedan den i storlek Mini-Lunchwarmer som jag brukar ha med varm eller kall mat i på picknick, den fungerar också fint att laga till en mindre mängd i grytor på ca 1 liter.

Citrusmarinerade rödbetor med dill

1 kg jämnstora rödbetor

ca 1 msk salt

Vatten så det täcker

Till marinering

2 citroner

2 mandariner

1 dl finhackad dill

ca ½ tsk salt

Borsta rödbetorna ordentligt, men skär inte av rotspetsen och bladfästen för då försvinner en del smak vid kokningen.
Lägg rödbetorna i en gryta och täck med vatten.
Tillsätt salt, koka upp och koka i 20 minuter under lock.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt rödbetorna stå i bagen i  6-8 timmar, beroende på storlek.
Har du ingen Wonderbag så låter du rödbetorna puttra på svag värme under lock i ca 1-2 timmar, beroende på storlek och hur färska de är.
Häll av vattnet i durkslag och spola med kallt vatten.
Skär av bladfäste och rotspets, gnugga av skalet med tummen, det lossnar lätt från de kokta rödbetorna och dela dem sen i 4 delar.
Lägg ett smörpapper eller dubbelvikt hushållspapper på skärbrädan så blir den inte missfärgad.
Pressa saften ur frukterna, blanda till marinaden och lägg ner rödbetorna, ställ i kylen några timmar så utvecklas smakerna mer.
Jag garnerade rödbetorna med finstrimlad purjo vid serveringen, då behåller den sin fina färg.

Lagen som blev över när vi ätit upp rödbetorna använde jag som smaksättning till en läckert rosa ayran, som jag blandade på kefir, lite vatten och salt.

Kokboksjobb pågår och recept på proteinrik smoothie

Proteintillskott på naturlig väg

Jag har aldrig varit speciellt intresserad av kosttillskott, vare sig det gäller proteiner, vitaminer eller mineraler.

Köper bara två kosttillskott från hälsokostbutiken, magnesium för mitt nervskadade ben och Omega-3 för dess antiinflammatoriska effekt.

Jag tycker bättre om att få i mig det jag behöver den naturliga vägen, alltså genom mat.

Det är inte så ofta jag dricker min mat, men nu de här senaste dagarna har jag testat en god och näringsrik smoothie när jag haft fullt upp med kokboksjobb.

Den här drinken mättar mycket bra eftersom det är både kycklingbuljong, avocado och kokosolja i den.

Ännu bättre blir det med sällskap av ett par frökex med rejält med smör.

Visste du att mina frökex från Huså Bröd är väldigt proteinrika på naturlig väg?

De med nässlor, vitlök och libbsticka som du ser på bilden innehåller 18,5 g protein och bara 2,39 g kolhydrater

Så de är inte bara ett gott tilltugg, de funkar också bra som återhämtning efter träningen.

Kokar du din egen kycklingbuljong till smoothien så får du även där ett mycket bra tillskott av protein, tillsammans med det viktiga kollagenet.

Efter receptet får du se lite bilder på hur det kan se ut när man gör en kokbok, bilderna är från fotograferingen kring alla mina tre böcker.

Den första såldes slut för flera år sen; LCHF för seniorer, den finns nu i nytryckt och omarbetad upplaga, med tillägg av recept från likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Alla recept är som alltid i mitt kök helt glutenfria och här är så gott som alla anpassade även till mejerifritt à la Paleo.

Du hittar boken som heter ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” på Lumio förlag, här finns den hos Bokus och här på Adlibris.

Bilderna på smoothien och nässelkexen har jag tagit på Ecocaféet i Östersund.

Smoothie på Ecocaféet…

Grön smoothie 2 glas

2 dl varm kycklingbuljong

1 påse bladspenat à 65 g

1 välmogen avocado

Saft av 1 citron

2 msk riven ingefära

1 msk kokosolja

Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills smoothien blivit slät.

Häll upp i glas och garnera med kokosflagor.

Ät gärna smoothien med sked, då mättar den längre.

Vill du ha ännu mer energi i den så kan du mixa ner 1 dl kokta mungbönor och späda med lite mer buljong eller vatten till lagom konsistens.

Här kan du läsa vad som hände med mina klimakterierelaterade värmeböljor (vallningar) när jag började lägga till lite bönor i min mat i våras.

Fotografering på min balkong av Mikael Eriksson…

Kylskåpet var rätt fullt då, det är det nu med…

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo…

Omslagsfoto på gång till Grillmat LCHF…

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson


Grön smoothie och bilder från livet i Alanya

Grön smoothie

Ännu en smoothie

Som jag skrev häromdagen så har vi testat lite olika sorters smoothies sen vi kom ner till Alanya.

Vi har ju så fantastiskt fina grönsaker och frukter här, så det kändes kul att testa några olika varianter, här hittar du min smoothie med rödbetor.

Under den första veckan har vi tagit den som återhämtning efter träning eller som en liten dessert efter maten.

Men efter en vecka har vi nu kommit på att vi hellre äter våra gröna blad som sallad till maten och blandar ner lite avocado och frukt i den istället.

Shot med citron, blodapelsin och ingefära

Vi tar nu ett litet glas pressad citron, blodapelsin och ingefära till brunchen som en extra antioxidantshot.

Nedan följer några bilder från senaste dagarnas promenader runt stan.

Jag är så glad och tacksam att jag nu klarar att gå i trappor och backar, något som var omöjligt till för bara några år sen.

Maten och all träning jag lagt ner ger resultat, nu vid 55 känner jag mig starkare än på många år.

Grön smoothie 2-4 port

3 dl gröna blad, rucola och bladpersilja

2 dl vatten

1 pressad citron

2 msk färsk ingefära i bitar

1/2 avokado

1/2 banan

1/2 äpple

1 msk macadamiaolja

Blanda alla ingredienser i en mixerbunke, mixa och slå upp i glas.

Har du inte macadamiaolja kan du använda smält kokosolja, men se då till att alla ingredienser är rumstemperade så den inte stelnar till små fettpärlor.

Den här satsen räcker till två stora glas eller fyra mindre om du hellre äter den som vi, som dessert på en brunch.

Birgitta Höglund i Alanya

Jag på Kleopatrastranden häromkvällen…

Utsikt över Alanya

Utsikt över Alanya idag när jag klättrade halva vägen upp mot Borgen…

Hamnen i Alanya...

Hamnen i Alanya…


Grön smoothie och bilder från livet i Alanya

Grön smoothie

Ännu en smoothie

Som jag skrev häromdagen så har vi testat lite olika sorters smoothies sen vi kom ner till Alanya.

Vi har ju så fantastiskt fina grönsaker och frukter här, så det kändes kul att testa några olika varianter, här hittar du min smoothie med rödbetor.

Under den första veckan har vi tagit den som återhämtning efter träning eller som en liten dessert efter maten.

Men efter en vecka har vi nu kommit på att vi hellre äter våra gröna blad som sallad till maten och blandar ner lite avocado och frukt i den istället.

Shot med citron, blodapelsin och ingefära

Vi tar nu ett litet glas pressad citron, blodapelsin och ingefära till brunchen som en extra antioxidantshot.

Nedan följer några bilder från senaste dagarnas promenader runt stan.

Jag är så glad och tacksam att jag nu klarar att gå i trappor och backar, något som var omöjligt till för bara några år sen.

Maten och all träning jag lagt ner ger resultat, nu vid 55 känner jag mig starkare än på många år.

Grön smoothie 2-4 port

3 dl gröna blad, rucola och bladpersilja

2 dl vatten

1 pressad citron

2 msk färsk ingefära i bitar

1/2 avokado

1/2 banan

1/2 äpple

1 msk macadamiaolja

Blanda alla ingredienser i en mixerbunke, mixa och slå upp i glas.

Har du inte macadamiaolja kan du använda smält kokosolja, men se då till att alla ingredienser är rumstemperade så den inte stelnar till små fettpärlor.

Den här satsen räcker till två stora glas eller fyra mindre om du hellre äter den som vi, som dessert på en brunch.

Birgitta Höglund i Alanya

Jag på Kleopatrastranden häromkvällen…

Utsikt över Alanya

Utsikt över Alanya idag när jag klättrade halva vägen upp mot Borgen…

Hamnen i Alanya...

Hamnen i Alanya…


Flytande lördagsgodis

Smoothie med rödbetor och jordgubbar

Njutning i ett glas

Jag tillhör dem som också hakat på trenden med att göra goda och näringsrika smoothies.

Här i Alanya har vi tillgång till fantastiskt fina grönsaker och frukter, så jag har testat lite olika varianter.

Vi tar den som en återhämtningsdryck efter träning eller som en liten dessert.

Här en läckert röd som jag gjorde när jag hade kokta rödbetor över häromdagen.

Röd smoothie 4 port

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar

1 pressad citron

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

2 dl vatten

2 dl bladpersilja

1 msk macadamiaolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke.

Mixa slätt, häll upp i ett fint glas och njut.

Jag serverar den med en sked, så tar den lite längre att få i sig och blir mer som dessert än dryck.

Den fina servetten under glaset här ovan hittar du på AllMyTesign.

Smoothie


Flytande lördagsgodis

Smoothie med rödbetor och jordgubbar

Njutning i ett glas

Jag tillhör dem som också hakat på trenden med att göra goda och näringsrika smoothies.

Här i Alanya har vi tillgång till fantastiskt fina grönsaker och frukter, så jag har testat lite olika varianter.

Vi tar den som en återhämtningsdryck efter träning eller som en liten dessert.

Här en läckert röd som jag gjorde när jag hade kokta rödbetor över häromdagen.

Röd smoothie 4 port

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar

1 pressad citron

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

2 dl vatten

2 dl bladpersilja

1 msk macadamiaolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke.

Mixa slätt, häll upp i ett fint glas och njut.

Jag serverar den med en sked, så tar den lite längre att få i sig och blir mer som dessert än dryck.

Den fina servetten under glaset här ovan hittar du på AllMyTesign.

Smoothie