Köttbullar på nytt sätt
Köttbullar med gräddsås är väldigt gott, pannbiff med lök också.
Här gjorde jag en lyckad kombination, med purjolök som fick koka mjuk i en gräddig sås.
Jag brukar köpa nymald köttfärs om det finns möjlighet i charken, annars väljer jag en färs som är vakuumpackad, extra viktigt nu när vi går in i rötmånaden.
Den smakar dessutom mycket bättre än den som säljs i så kallad skyddande atmosfär, läs mer om varför den inte är bra i den här länken till Äkta Vara.
Psylliumhusk som jag använder i köttbullarna är ett glutenfritt alternativ till ströbröd, jag tar i lite för att få köttbullarna att hålla ihop bättre.
Det finns att köpa i glutenfria hyllan i matbutikerna.
Köttbullar 2 port
300 g köttfärs, jag hade nöt
½ dl grädde/kokosgrädde
2 msk av min hemgjorda majonnäs
½ tsk psylliumhusk
Salt och peppar efter behag
Smör till stekning
Blanda snabbt ihop färsen med husk, grädde och majonnäs.
Smaksätt med salt och peppar. Låt stå en stund för att svälla, stek en liten bit för att känna att du fått lagom kryddning.
Forma sen färsen till stora köttbullar och stek i brynt smör.
Skaka pannan lätt efter en halv minut så bullarna får en jämn stekyta runtom.
Stek på det här viset i ett par minuter, då behåller köttbullarna sin runda form.
Stäng av värmen och låt eftersteka cirka fem minuter, skaka pannan ytterligare någon gång.
Är ni fler så kan du lätt dubbla receptet, dela då upp stekningen i omgångar.
Gräddkokt purjolök
3 dl strimlad purjolök
2 msk smör
2 dl grädde/kokosgrädde
1 tsk pressad citron
Salt och peppar
Bryn purjolöken lätt i smöret, utan att den får för mycket färg, under några minuter.
Pressa över citronsaften och krydda med salt och peppar.
Häll på grädden och låt puttra tills stuvningen tjocknar i 10-15 minuter.
Servera med nystekta köttbullar, jag hade kokt blomkål och sallad till.
Vill du ha fler recept på husmanskost så hittar du mina bästa i de här kokböckerna.
På bilden nedan ser du kålpudding från Stora diabeteskokboken.
E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt (Med Annika Dahlqvist)
Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker (Med Lars-Erik Litsfeldt)