Sillfavoriter
Senapssill är ett givet inslag på julbordet hos många, idag bjuder jag på den goda sillen i min tappning.
Det finns många varianter, men den enklaste och godaste enligt min smak är en vanlig hovmästarsås utan dill, blandad med inlagd sill.
Många gör felet att inte lägga in sillen i en ättikslag först, innan de blandar den med någon sås som smaksättning.
Resultatet blir inte gott, mest bara rå saltsillsmak.
Så börja alltså med att lägga in den urvattnade saltsillen, här hittar du mitt bästa recept på inlagd sill.
Vill du göra det riktigt enkelt till jul så kan du köpa en burk färdiginlagd sill.
Plocka upp bitarna ur lagen utan att lök och kryddor kommer med, skölj sillen och låt den rinna av, blanda sen med såsen.
Recept nummer två idag är en annan av mina absoluta favoriter, citronsill.
Den gjorde jag mycket till julborden när jag jobbade som restaurangkock.
Senapssill
En sats inlagd sill
½ dl av din favoritsenap
1 tsk grovkornig senap
1 msk valfri sötning
1 msk vit balsamvinäger
1½ dl neutral rapsolja
En nypa vitpeppar
Några droppar Worcestershiresauce eller tamarisoja
ev ½ dl finhackad dill
Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.
Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.
Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.
Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.
Häll upp i en burk och låt mogna någon dag i kylen.
Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna några dagar innan jul för mindre stress i juldagarna.
Citronsill
2 inlagda sillfiléer
1 ekologisk citron
½ kruka gräslök
Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.
Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.
Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.
Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.
Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.
Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.
Här kommer ett bonustips, en fin julsill på Paleoskafferiet inlagd helt utan socker.
Julklappstips
Mer inspiration till både jul och vardag hittar du i mina kokböcker, länkarna nedan går till dem på Bokus och Adlibris.
De inbundna kan du också beställa hem till din lokala bokhandlare, kanske kan någon av dem bli en fin julklapp till släktens matintresserade?
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden på Bokus, skriven med Lars-Erik Litsfeldt)
Stora diabeteskokboken (Inbunden på Adlibris)
Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Bokus)
Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden på Adlibris)
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok på Bokus)
Gröna, sköna tillbehör (E-bok på Adlibris)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Bokus, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok på Adlibris)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok på Bokus, skriven med Annika Dahlqvist)
Gammaldags husmanskost (E-bok på Adlibris)