Mustigt matbröd
Jag har alltid tyckt om att baka, när jag jobbade som kock på restaurang hittade jag på väldigt många nya brödsorter.
Att baka glutenfritt matbröd med få kolhydrater blev därför en riktigt rolig utmaning när jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost 2009.
Det har blivit väldigt många olika recept som finns här på bloggen och i mina kokböcker.
Här ett annorlunda och smakrikt fröbröd som blev riktigt gott, det passar fint till en soppa eller sallad med smör och en god ost.
Prova brödet till kommande kräftskivor, du hittar ett inlägg med flera goda tillbehör till dem här.
Fröbröd med soltorkade tomater och timjan
6 stora ägg
2 dl hett vatten
10 soltorkade tomater
2 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
½ dl kokosolja
½ dl tahini, sesampasta
½ dl finhackad, färsk timjan eller 1-2 tsk torkad
½ dl svartkummin, Nigella Sativa
2 msk vallmofrön
ca 1 tsk salt
Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.
Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.
Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.
Vispa äggen fluffigt med elvisp i ca 5 minuter och blanda med fröröran, smaka av så du fått lagom sälta.
Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen. Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.
Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.
Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.
Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.
Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet ger väldigt god smak, dem kan du hitta i kryddbutiker eller på nätet.
Får du inte tag på det fröet så kan du öka på de andra fröna eller ta chiafrön istället.
I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller att ta med som gåbortspresent till sensommarens middagar istället för en blomma.
Många har genom åren frågat efter en bakbok och den kom häromåret.
Den blev 2021 utsedd till Sveriges bästa hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, vilket förstås kändes väldigt hedrande.
Bakboken blev väldigt populär och såldes slut i våras, tyvärr är inget nytryck aktuellt eftersom förlaget lagts ned.
Jag hoppas hitta något annat förlag som kan tänkas ge ut den framöver.
Tills dess hittar du flera brödrecept i Gröna, sköna tillbehör, Gammaldags husmanskost och i Stora diabeteskokboken.
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)