Salladstider
Nu har vi kommit till den tid på året när det smakar himla gott med en kall salladstallrik till lunch eller middag.
Vi äter ofta den här typen av sallad på varma sommardagar med förstärkning av räkor, rökt fisk, kokta ägg och tärningar av äpple, päron eller mango.
Då får vi i oss väldigt många olika näringsämnen på en och samma gång, samtidigt som smakerna blir väldigt goda tillsammans.
Somrig sallad 2 port
6-8 salladsblad
100 g ost, gärna vällagrad
Några lättkokta broccolibuketter
½ grön paprika
5 cm purjolök
2 msk pumpafrön
Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss
Några cocktailtomater
Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.
Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.
Dela den kokta broccolin i mindre bitar.
Blanda allt i en skål med pumpafrön och senapsdressing.
Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.
Här hittar du ett proteinrikt halloumibröd om du vill äta salladen som den är, annars smakar den förstås utmärkt även som ett tillbehör till grillat.
Senapsdressing
1 dl olivolja
½ dl vitvinsvinäger/äppelcidervinäger
2 msk Dijonsenap
1 krm paprikapulver
Salt och peppar
Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor, vispa i olja och vinäger.
Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap. Har du inte det så blir dressingen väldigt god även med äppelcidervinäger.
Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt innan användning.
Vill du ha fler tips på somriga maträtter, ta då gärna en titt i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.
I länkarna kan du läsa mer om böckerna och beställa dem, till dig själv eller någon när och kär som uppskattar naturligt god mat.