Medelhavsmat snabbt och enkelt – Tomatomelett och tzatziki
Ett glas Retsina med tzatziki, tapenade och oliver på restaurang Faros i Makrigialos

Ett glas Retsina med tzatziki, tapenade och oliver på restaurang Faros i Makrigialos

Med smak av Medelhavet

När jag skriver det här sitter jag och njuter av en av de riktigt vackra höstdagar vi upplevt på Kreta senaste tiden, med Medelhavet bara några meter bort.

Just kommit upp från ett riktigt skönt dopp i havet, det här är en av de bästa sandstränder man kan tänka sig.

När du läser de här raderna är vi på väg hem till höstkyliga Sverige, fulladdade med sol, värme, bad, god mat, naturupplevelser, möten med vänliga människor och fyrbenta kompisar.

Resan infriade verkligen våra förväntningar, det har varit en av de varmaste oktoberveckor på länge här nere. Temperaturen letade sig uppemot 30-strecket flera dagar och havet höll behagliga 26-27.

De första fyra dagarna av resan var det lite kallare, då bodde vi spartanskt i det totala lugnet i en grottlägenhet i dalen Aspros Potamos.

Resten av tiden njöt vi av solsemester i en modern lägenhet precis på den långa sandstranden nere i fiskebyn. Det bästa av två världar på en resa.

Fiskehamnen i Makrigialos

Fiskehamnen i Makrigialos

En sak är säker, Makrigialos kommer att få fler besök av mig och Mona i framtiden, den här platsen och dess invånare har fått en plats i våra hjärtan.

Det här är för oss en plats för att gå ner riktigt i varv, leva hälsosamt och återfinna ett lugn som kan vara svårt att hitta i dagens alltmer stressade samhälle.

För dig som letar den typen av lugn och ro, rekommenderar vi verkligen ett besök här.

Här nedan får du adresser till några av de boenden vi provat eller tittat på, så kan du själv sätta ihop en alldeles egen hälsoresa hit när andan faller på.

Flygstolar är lätta att hitta via Ving och Aegean Airlines, även SAS flyger på Heraklion under högsäsong. Vi flög med Aegean den här gången, så det blev en mellanlandning i Aten på vägen.

Utsikt från vår uteplats på Aspros Potamos

Utsikt från vår uteplats på Aspros Potamos

Aspros Potamos

White River Cottages

Creta Sun Apartments

Villea Village

Bilden på tomatomeletten nedan är från restaurang Piperia i Pefki. En av de många riktigt bra restauranger vi besökt på resan.

Vi var uppe i den lilla bergsbyn då de hade säsongsavslutning på sina grekiska dansuppvisningar förra helgen. Vi fick då ta del av många läckra meze-rätter, bland annat olika omeletter, fyllda zucchiniblommor, grekisk sallad och souvlaki.

Här länkar till några fler restauranger som vi ätit på, alla med traditionell mat av hög klass.

Lamm Kleftiko på Votsalo

Lamm Kleftiko på Votsalo

The Olive Tree

Gabbiano

Votsalo

Golden Beach

Dragon’s Cave

Faros

Så över till dagens mat. En omelett i sig är ofta inte så mättande, särskilt inte inför en resdag eller andra krävande aktiviteter.

Jag brukar därför förstärka måltiden med extra smör, lite nötter, oliver, tzatziki eller en korv. Då klarar jag mig många timmar innan nästa mål.

Omelett med tomat och havsutsikt

Omelett med tomat och havsutsikt

http://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/06/020.jpg?w=300&h=225

 Tomatomelett 1 port

1 tomat i tärningar

2-3 ägg

3 msk smör och/eller olivolja

Havssalt

1 msk hackad timjan och oregano

Stek tomattärningarna några minuter, krydda med salt. Vispa upp äggen med lite salt och häll det över tomatfräset.

Rör inte så mycket mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig.

När äggen stelnat, vänd omeletten upp och ner över en tallrik, servera med hackade örter och lite olivolja ringlad över.

Tomatomelett på restaurang Pieperia, Pefki

Tzatziki 2 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk salt

1 dl grekisk yoghurt 10%

1 msk god olivolja

½ tsk pressad citron eller vinäger

Lite nymald peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter. Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Fetaostgratinerad aubergine med tzatziki på Dragon's Cave

Fetaostgratinerad aubergine med tzatziki på Dragon’s Cave

En kopp kvällste på vår uteplats vid havet

En kopp kvällste på vår uteplats vid havet

Skrivhjälp vid datorn

Skrivhjälp vid datorn

Konsten att koppla av...

Konsten att koppla av…

Makrigialos i kvällssol

Makrigialos i kvällssol


Scones LCHF och Paleo

Scones LCHF/Paleo

Gluten- och mjölkfria bakverk

Jag märker att det blir mer och mer populärt att baka glutenfritt, både på sökningarna här på bloggen men även i vanliga veckotidningar.

Att en glutenfri livsstil fungerar bra för oss som är glutenkänsliga eller har celiaki är ju inte så konstigt.

Men många som fortfarande tål mjöl väljer ändå att sluta med det, nu när så många studier visar att dagens hårt avlade vete med extra mycket gluten knappast är bra för någon, annat än just mjöl och brödtillverkarna.

Det har kommit flera böcker senaste året om vetets skadliga inverkan, bland andra Brödberoende av Dr William Davis och Hotet mot din hjärna av Dr David Perlmutter.

Här kan du se en 3 minuters video med Dr Perlmutter där han förklarar glutenkänslighet mycket bra och beskriver vilka symptom det kan ge.

Många har idag också slutat använda mjölkprodukter, antingen efter en övergång till Paleo eller på grund av överkänslighet.

Jag har själv dragit ner rejält på mjölkprodukterna senaste året och mår riktigt bra av det.

Jag äter mycket smör till min mat och lite vällagrad ost, helst från get och får, men det blir sällan mjölk och grädde.

Det här receptet tog jag fram till den engelska utgåvan av min kokbok Långkok för LCHF och Paleo som kommer ut i USA och England nästa år i augusti.

Där har jag med det här receptet under namnet mjölkfria matmuffins och de innehåller pofiber, en ingrediens som inte finns utanför Sverige.

Gluten- och mjölkfria scones

Scones utan mjölk och gluten ca 8 st

5 ägg

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl kokosolja

Att strö över:

2 msk melonkärnor eller sesamfrön

Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.

Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl. Låt smeten svälla i ett par minuter.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar. Strö över melonkärnor eller sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt svalna på galler. Frys in de som inte går åt och ta fram eftersom. Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.

Jag tog smör, rårörd havtornssylt och Änglamarks ekologiska, lagrade ost till sconesen.

En ost helt utan tillsatser och konserveringsmedel men med mycket smak.

Scones med havtornssylt, smör och ost


Lugnochro-resa till Kreta och grön gryta
Hotell Aspros Potamos

Hotell Aspros Potamos

Mat- och hälsoresa

Nu är jag ute på resande fot igen. Den här gången till Kreta, för att rekognoscera inför en hälsoresa som jag och goda vännen Mona från Åland planerar inför nästa år.

I våras gjorde vi ett besök i Makrigialos på Kretas sydostkust. Det var andra gången för mig och tredje för henne att besöka den lilla fiskebyn.

Tidigare resor hit har varit hälsoresor med Anna Hallén och The Travel Gallery. Då bodde vi på den stora resorten Sunwing Makrigialos.

På en vandring i omgivningarna hittade vi då ett fantastiskt fint, litet grotthotell, Aspros Potamos.

Vi tog med Anna och Gunilla från resebyrån för att visa den härliga platsen och sen dess har drömmen att ordna en hälsoresa dit funnits.

En resa med fokus på lugn och ro, lättare träning, enklare matlagning tillsammans, restaurangbesök, små utflykter, morgonyoga.

Helt enkelt en resa för att bara vara utan alltför mycket stress. En själslig och kroppslig detox, om man så vill :)

Kattvakt

Tapenade

Makrigialos, Kreta

Grönkålschips

Vill du läsa mer om hälsoresan vi gjorde i våras, så hittar du mitt inlägg om den på Kostrådgivarna.se.

Jag tar med datorn den här gången så jag ska försöka att skriva nya inlägg därnere, men internet fungerar kanske inte så bra.

Har förinställt lite recept från tidigare resor till Kreta så det blir ändå inte tomt på inlägg härinne om det inte funkar som det ska.

Idag får du en helt vegetarisk rätt, en gryta på mina favoritgrönsaker i det grekiska köket.

Grönsaksgryta med valnötter och ädelost 2 port

200 g zucchini

200 g aubergine

2 dl grädde

50 g ädelost

1 grön spetspaprika

1 röd spetspaprika

1 röd lök

10 valnötskärnor

3 msk smör

Salt och peppar

Skär alla grönsaker i centimeterstora tärningar. Hacka valnötterna grovt. Stek alltsammans några minuter i det brynta smöret.

Smula över ädelosten och häll över grädden. Låt puttra tills grytan tjocknat lite. Servera med en sallad och oliver.


Blåbärspannacotta och releasefest för boken Det sötaste vi har av Ann Fernholm

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Lördagsgodis i ett litet glas

Så var det lördag igen, då brukar jag dela med mig av ett recept på något litet sött och gott.

I min barndom, långt tillbaka på 1960-talet, blev det nästan aldrig sötsaker annat än på lördagar. Då var det fest, jag och min syster delade oftast på en flaska läsk (33 cl) och så fick vi lite lördagsgodis.

Idag ser det tyvärr annorlunda ut hos många, godis har blivit något både stora och små äter alla veckans dagar. Den här överkonsumtionen av socker har tyvärr en stor och negativ påverkan på vår hälsa.

Ann Fernholm föreläsr om Det sötaste vi har

I torsdags var jag bjuden på releasefesten för Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

En mycket trevlig och intressant kväll. Vi bjöds på goda tilltugg, fröknäcke med en chèvreröra och tapenade smakade väldigt gott ihop med mitt val av dryck, ett glas rödbetssaft med bubbelvatten, hallon och blåbär.

Releasefest Det sötaste vi har på Natur & Kultur

Ann höll en kort presentation av boken, där hon målande berättade hur en vardag kunde se ut i mopsen Abbes liv med bilder på den lilla hunden.

Med söta flingor till frukost, godis, tårtkalas och annat sött som fick honom att efter några år inte vara så liten längre, utan lida av både övervikt och en ond mage.

Ingen kommer väl på tanken att ge sin hund så här mycket sötsaker? Nej, de flesta undviker nog att ge socker till djuren, men många barn lever i den här verkligheten mest varje dag.

Något som sätter sina spår, barnen idag är ju inte heller så aktiva som tidigare. Diabetes typ 2, som tidigare kallades åldersdiabetes, debuterar nu allt oftare hos små barn.

Glutenintolerans, allergier och neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD, Autism m.fl har blivit allt vanligare.

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Jag hoppas verkligen att den här boken får lika stor spridning som föregångaren, Ett sötare blod, så folkhälsan blir bättre i stället för sämre under kommande generationer.

Ann berättade också om den nya insamlingsfond hon varit med och startat, Kostfonden.se. Målet är att samla in pengar till finansiering av oberoende forskningsstudier på området kost och hälsa.

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Ett mycket viktigt initiativ, som det ser ut idag finansieras nästan alla studier på det området av läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Med i styrelsen sitter bland andra Dr Andreas Eenfeldt, mer känd som Kostdoktorn och vetenskapsjournalisten och författaren Gunilla Eldh.

Hon har skrivit Hjärnkoll på vikten/maten/värk och smärta tillsammans med professor Martin Ingvar och även gett ut en egen kokbok, GI & LCHF Deluxe.

Det var första gången jag träffade Gunilla. Vi fann verkligen varandra och hade ett långt samtal om mat, bokskrivande, att bli klokare med åren, kvinnliga chefer, ätstörningar, förebilder, hälsoresor och mycket annat.

En väldigt trevlig och inspirerande kvinna med ett stort matintresse, jag hoppas att få träffa henne fler gånger.

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Det blev också en givande pratstund med Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, ett samtal som förhoppningsvis innebär ett samarbete framöver.

Dagens recept är ett av de jag bidrar med till boken. När jag höll på med min Långkok för LCHF och Paleo kom Ann Fernholms Ett sötare blod. Jag mailade då och frågade om hon kunde tänka sig att skriva förordet till boken.

Hon tackade glädjande nog ja och skrev en mycket intressant betraktelse över fettets betydelse i vår mat, om dess inverkan på både smaker och mättnad.

Så det kändes väldigt roligt att få medverka på ett litet hörn i hennes nya bok, med recept som tilltalar barn utan att vara fyllda med socker.

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.


Omelett med ost och mangold/spenat

Ostomelett

Snabblagad äggrätt

När jag har riktigt bråttom och inte känner för att stå vid spisen mer än några minuter blir det ofta en omelett, det är verkligen bra snabbmat.

Med extra smak och näring från en vällagrad ost så blir den både godare och nyttigare. För att den ska mätta bättre så blandar jag ofta ner pumpakärnor, melonkärnor eller lite hackade nötter.

Det ger så gott tuggmotstånd till den annars lite svampiga känslan det blir av en omelett.

Grönsaker av allehanda slag är gott att fräsa med en stund innan du häller i smeten, det ger extra smak, näring och struktur till rätten.

Här hittar du recept på en grekisk tomatomelett jag gjort många gånger i sommar, den blir lite fastare eftersom den inte rörs om i pannan som en vanlig omelett.

Den passar därför också mycket bra som pizzabotten, här hittar du recept på en sån pizza.

Pizza Paleo

Jag varierar ibland smaksättningen på min omelett genom att röra ner några matskedar rökt kaviar, lite tärnad rökt fisk eller kött i smeten.

Är du riktigt hungrig smakar det gott med en köttig korv till, jag brukar köpa lammkorv från Wurstmaster som är riktigt god.

Omelett med ost, mangold och kaviar

Ostomelett 1 port

2-3 ägg

2 msk vatten, grädde eller kokosmjölk

2 msk smör/kokosolja

2 dl strimlad mangold eller spenat

4-5 skivor lagrad ost, jag hade Änglamarks ekologiska

Salt och peppar

Vispa upp äggen med vätskan, salta och peppra. Fräs det strimlade gröna en stund, krydda lätt.

Häll över omelettsmeten och rör med stekspaden med lite lyftande rörelser mot botten så den blir luftig. Sänk värmen och låt omeletten sakta gräddas.

När den nästan stannat på ytan så lägger du på ostskivorna och låter dem smälta ner lite innan omeletten viks ihop och får glida ner på en tallrik.

Njut tillsammans med lite fräscha örter och grönsaker med olivolja och vinäger. Jag äter en skiva smör till, så håller jag mig mätt riktigt länge.

Omeletten på bilden nedan gjorde jag på liknande sätt fast med tomater. Stekte tomaterna i smör och kokosolja, kryddade med oregano. På med äggen, rörde runt lite och skivade över ost.

Ett mycket snabbt, enkelt och gott sätt att få i mig alla nyttigheterna från äggen och kokosoljan.

Idag är vi på hemväg från Norge efter en härlig weekend, här kan du läsa mer om vår härliga resa mellan Trondheim och Bergen på Hurtigrutten. Skriver mer om den när jag är hemma igen.

Ostomelett med tomat

Ägg från glada hönor


Biff med lök på nytt sätt

Varm sallad med kött, lök och senapssås

Varm biffsallad till middag

Grönsallad finns fortfarande i mängd i mångas trädgårdar eller att köpa på gårdsbutiker och höstmarknader.

Sallad är ju förknippat mest med sommarmat, men ihop med en varm kötträtt mättar den gott även nu när vi går mot lite mer kyliga kvällstemperaturer.

Kebabsallad säljer stort på snabbmatsrestauranger, min är nästan lika snabblagad och mycket nyttigare. Den  får rejält med smak från senapssåsen till.

Jag fick en stor bisonfilé från Jemtbison för att prova på nu i sommar, kantbiten på den passade bra till den här salladen.

Köttet är lite likt älgkött och mycket mört. Det ska bara stekas eller grillas hastigt annars kan det bli torrt. Här hittar du mitt recept på grillad bisonfilé.

Biff med lök, sallad och senapssås

Biffsallad med senapscrème 1 port

150 g strimlat kött, filé, biff eller karré

1 färsk lök

2 msk smör

Salt och peppar

Dijoncrème

1 mjukkokt äggula (rå går också bra)

1 tsk Dijonsenap

Salt och peppar

Sallad

Blandad grönsallad, persilja, rucola, gurka och tomat

Olivolja och vit balsamvinäger

Strimla köttet och skär löken i skivor. Stek hastigt i het stekpanna och krydda med bara salt och peppar, så köttsmaken kommer fram på bästa sätt.

Gröp ur en mjukkokt äggula (på ett ägg kokt i 6 minuter nedlagt i kokande vatten) och mosa tillsammans med senap, lite salt och peppar.

En djup tallrik fyller du med en bädd av strimlad sallad, persilja, tomat och gurka i bitar över. Kött och lök i mitten med senapscrèmen och en kvist persilja på.

Klart att avnjutas. Äggvitan kan du förstås också hacka och blanda ner i salladen om du vill.

Grönsakerna kommer från min lokala grönsaksodlare, Ås Trädgård.

Ås Trädgård

Lök och sallad från Ås Trädgård


Idag skriver jag på Kostrådgivarna

Sol över Storsjön

Ledig dag i solen

Idag har jag min skrivardag inne på den mycket välbesökta och intressanta sidan Kostrådgivarna.se. Har du inte upptäckt den sidan än, så är det dags att du följer med mig på ett besök. Klicka bara på länken så hittar du dit.

Skribenterna består av kostrådgivare inom naturlig mat, LCHF, Paleo, artegen föda, lågkolhydratkost. Kärt barn har många namn.

Gemensamt för oss alla är att den ska vara glutenfri och på så bra råvaror som möjligt. Ekologiskt, gräsbeteskött, glada höns och grönsaker samt lyckliga bönder gillar vi.

Jag skriver idag om utflyktsmat till höstens alla härliga skogsturer. Flera recept och bilder från min och Lennarts vistelse i stugan i Sörmland häromveckan.

Till och med han har fått vara med på bild, faktiskt för första gången sen jag började blogga.

Glada grönsaker från Ås Trädgård

Glada grönsaker från Ås Trädgård

Jag är den enda som inte är utbildad kostrådgivare av gänget, men jag ha fått dispens, för de gillar min mat ;)

Ämnen som tas upp därinne innefattar långt ifrån bara mat, det är hela kroppen och själen som avhandlas.

Hormoner, mindfulness, stress, kosttillskott, sömn, kokosoljans fördelar, pulversoppors nackdelar, ja det är många ämnen som dryftas flera gånger i veckan.

Så ta en titt, inte bara på mitt inlägg utan leta dig igenom arkivet där, det är en enorm kunskapsbank. Vi alla som skriver på KRG gör det dessutom helt ideellt.

Här får du njuta av lite rogivande naturbilder idag istället, från den gångna veckan. Ha en skön söndag.

Tepaus vid Storsjön

Storsjön sedd från Rödön

Blodriska

Daggkåpa

Kvällssol


Svenska tapas med mera

Svenska tapas

Plockmat

Tapas, meze, tilltugg, plockmat är alla namn på det som blivit en av de mest populära bjudrätterna.

Inte så konstigt, det är ju så gott och enkelt att göra i ordning några fat med smårätter av fisk, kött, skaldjur, ägg, grönsaker och sen kombinera smakerna ihop på olika sätt.

Ett glas champagne till, det är min favoritdryck när jag någon enstaka gång dricker vin.

Beaumont des Crayères är bland de bästa jag smakat, dessutom har den ett bra pris för att vara en äkta champagne, den kostar 199 kr.

Här drack vi den till ett frökex med löjrom som min syster bjöd på när vi firade att mina kokböcker ska ges ut i USA nästa sommar.

Hon hade köpt en stor burk av det norrländska guldet, kan man äta nåt godare vid ett sånt tillfälle?

Löjrommen smakade underbart ihop med crème fraiche och hackad rödlök på Spröda frökex från Huså Bröd.

Löjrom och champagne

Om Spröda frökex från Huså Bröd i Expressens Allt om LCHF

Om Spröda frökex från Huså Bröd i Expressens Allt om LCHF

Här nedan följer först länkar till några av mina tidigare recept på tapas, det finns verkligen mycket gott att hitta på av våra svenska delikatesser.

Men jag skriver en del om importerade godsaker också, väldigt läckra tapas och meze finns i mängd kring Medelhavet.

Har en dröm att en dag få samla mina recept och smakupplevelser i en kokbok med tapas, meze och andra tilltugg, baserat på de fina råvaror vi har här i Jämtland.

Efter länkarna kommer ett nyskapat recept på en helsvensk tapas, på den smörsopp jag plockade vid Storsjön förra helgen.

Smörsopp vid Storsjön

Jämtländsk tapastallrik

Tapas på kalvlever med citron, chili och oregano

Rökta laxpaket med fetaost

Ostkex med mandel

Champinjoner i örtolja

Ugnstorkade Cocktiltomater i Jungfruolivolja och Kallpressad Rapsolja

Marinerade cocktailtomater

Laxmousse på gurkskivor

Serranolindade musslor

Serranorullar med färskost och rökta musslor

Fler tapastips hittar du här

Och några goda ostar och en inlagd svamp till

Smörsopp med fyllning av gravad öring

Tapas på svamp och gravad fisk 4 port

12-16 svamphattar

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g gravad fisk, jag hade gravad öring från Börtnans Fjällvattenfisk

1 dl riven Västerbottensost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen. Jag hade små exemplar av smörsopp. Rörlagret kan vara kvar på de små exemplaren av smörsopp, dra bara av hattskinnet. Kantareller, blodriska eller champinjoner går också fint att använda.

Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor. Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill. Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.

Vill du grava fisken själv, helt utan socker, så hittar du receptet på äppelgravad lax från min kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo” här på Kostrådgivarna.

Äppelgravad lax från Långkok för LCHF och Paleo

Smörsopp vid Storsjön


Rhode Islandsås

Rhode Islandsås till räkor

Restaurangklassiker

Sommartid äter jag en hel del sallad och då ska det vara ordentligt med dressing på. En riktigt god majonnässås förgyller de flesta sallader och gör dem betydligt mer mättande.

Det här är en gammal klassisk sås, skapad av Werner Vögeli på Operakällaren på 50-talet, han använde den till räkcocktail. Den var mycket populär även när jag började i restaurangbranschen i början på 80-talet.

Lika populär är den än idag, den finns ju i diverse olika skapelser på de flesta restauranger. Det här är min variant.

Räkor, ägg och Rhode Islandsås

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås. Smaksätt med citron, whisky och kryddor. Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.

Här nedan en bild på chilisås från min kokbok Grillmat LCHF. Receptet finns här på min Paleoblogg.

Passa på att göra en ordentlig sats nu när det finns goda, svenska tomater. I receptet använder jag burktomater som ofta smakar bättre på vintern när vi bara har smaklösa tomater från växthus i butikerna.

Nu kan du använda samma mängd färska, skala dem om du vill först men det är inte nödvändigt. Enklast går det genom att skålla dem.

Du skär ett kryss längst upp, doppa ner dem en minut i kokande vatten, kyl av i kallt vatten och dra av skalet.

Frys in i små burkar så har du en sockerfri chilisås hela vintern.

Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Grillmat LCHF: 80 njutbara recept på fisk, fågel, kött, marinader, såser oc

Fotografering av omslaget till Grillmat

Fotografering pågår av omslaget till Grillmat i september 2012


Kanelpannkaka med rårörda havtorn eller hjortron

Omelett med kanel och havtorn

Pannkaka fylld av smaker

När jag var liten gjorde mamma ibland syltomelett till kvällsmat. En vanlig omelett som hon bredde ett lager äppelmos på innan den veks ihop. Ett mycket gott smakminne.

Jag hade en lite ovanlig uppväxt på 60-talet, med en mamma som jobbade som sjuksköterska och ofta hade journätter på den lilla sjukstugan i Särna. Pappa tog hand om gården och skogen, så det var oftast han som var hemma när jag kom från skolan.

Han var väl inte så duktig på matlagning, men suverän på att göra frasiga pannkakor så det var ofta det som serverades till middag.

Den här varianten är ett mellanting av en glutenfri pannkaka och omelett, mer anpassad efter mitt sätt att äta idag. Den mättar väldigt bra med mandelmjöl och pumpakärnor, det blir lite mer att tugga på.

Havtorn Bilden lånad från Landsbygdskraft.se

Havtorn
Bilden lånad från Landsbygdskraft.se

Havtorn är ett bär som blivit mycket populärt på senare år. Här i Jämtland har vi flera odlare som förädlar det vackra och nyttiga bäret.

Det är ett hårt jobb att plocka dem från de väldigt taggiga buskarna. Hjortron är betydligt lättare, bara man väl hittar dem.

Båda bären är riktiga superbär och innehåller mängder av nyttigheter. Havtornet är bland annat rikt på omega-7, som är bra mot torra slemhinnor.

Här kan du läsa mer om havtornet och här om hjortronets hälsosamma egenskaper. Jag tycker de här är väldigt bra alternativ till alla importerade superbär som rest långt och ofta säljs väldigt dyrt. Här kan du läsa om kanelens nyttiga effekter, det är inte bara en mycket god krydda.

Nu följer recept på pannkaka och hur du enklast gör rårörda bär. Mat som förstås passar lika bra som en god brunch som till kvällsmat.

Passerade hjortron

Passerade hjortron

Pannkaka med kanel 1 port

2-3 ägg

½ dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 msk mandelmjöl

2 msk smör/kokosolja

1 tsk kanel

Salt

2 msk pumpakärnor

Vispa ihop alla ingredienser till pannkakssmeten, utom pumpakärnorna. Jag hade lite hjortron i kylen som också fick åka med.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll i smeten, sänk värmen och stek färdig i ca fem minuter. Skaka pannan några gånger så inte pannkakan fastnar och lätta lite på den med stekspaden när den stelnat.

Strö över pumpakärnorna och lite mer kanel, vik ihop och låt pannkakan glida ner på en tallrik. Servera med rårörda havtorn eller hjortron.

Eftersom den här pannkakan inte håller ihop lika bra som en med mjöl så steker jag den bara på ena sida, som en omelett. Vill du ha den lite fastare så vispa ner 1 msk fiberhusk i smeten och låt svälla en stund innan stekningen.

Här hittar du recept på mina tunna pannkakor som efterrätt till en pumpasoppa. Här en hallonomelett och mandelplättar från min Paleoblogg.

Hjortron i passersil

Hjortron i passersil

Rårörda havtorn eller hjortron

Havtorn eller hjortron 250 g

Honung eller valfritt sötningsmedel efter smak

Har du inte egna bär så finns de i frysdisken, KRAV-märkta från Polarica. Havtorn kan du också hitta hos någon lokal odlare. Mixa de tinade bären och passera genom en nätsil.

Pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar. Enklast går det om du har en passersil, som den på bilden.

Hjortronen är söta i sig men havtornet kan behöva en liten sötma, känn efter vad du tycker är lagom.

Sylten blir inte så hållbar när man inte kokar den och använder socker, så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Kärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, till exempel i mitt nötbröd.
Hjortron