Grönkålslasagne
Nu växer grönkålen så det knakar i mångas trädgårdsland, har du inte egen så finns färsk att köpa på handelsträdgårdar och i matbutiker.
Idag får du därför ett av mina kokboksrecept från Långkok för LCHF och Paleo, en av min böcker som såldes slut för några år sedan.
Många recept från den kokboken kom senare ut i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Även den är slutsåld som inbunden men i länken ovan finns den att ladda ner till dator, platta eller telefon som E-bok.
Den innehåller även recepten från likaledes slutsålda LCHF för seniorer, som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Lasagne på köttfärssås och grönkål 5-6 port
En sats köttfärssås
400 g grönkålsblad
Ostsås:
4 ägg
250 g kvarg eller mjukost
1 dl grädde
3 dl riven, lagrad ost
ca ½ tsk salt
ca 1 krm vitpeppar
1 krm riven muskotnöt
Skär bort den grövre stjälken på grönkålsbladen.
Lägg ner bladen i kokande saltat vatten och låt sjuda i 5-10 minuter, beroende på bladens tjocklek.
Häll grönkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten så kokningen avstannar. Låt rinna av väl.
Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen, blanda väl, den ska alltså inte kokas.
Smörj en ugnsform och lägg ett lager grönkålsblad i botten.
Varva sen med köttfärssås och ostsås, precis som till en vanlig lasagne, avsluta med ett lager ostsås.
Lägg gärna några delade cocktailtomater runt om formen.
Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 45 minuter, täck med folie om lasagnen blir för mörk.
Låt svalna en stund i formen, så blir den lättare att skära i fina bitar.
Om du inte testat mina tacokryddade grönkålschips från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv ännu så hittar du dem i den här länken, de passar fint både till grillfesten och fredagsmyset.