Grön coleslaw med avocado, kiwi och lime till marinerade kycklinglår

Coleslaw med avocado, lime och kiwi

Kålrecept igen

Den här veckan har gått helt i kålens tecken här på bloggen. Så nu har du lite olika tips att variera vardagsmaten med.

Tänkte att jag på det här viset skulle slå ett slag för kålväxter, en av de mest C-vitaminrika grönsaksgrupper vi kan äta.

Olika kålsorter, paprika, chili, persilja, nypon innehåller alla mer C-vitamin än citroner och apelsiner.

Så här i kyliga förkylningstider är det bra att ladda lite extra.

Hade aldrig testat mosad avocado i en coleslaw tidigare, det blev riktigt gott.

Jag gjorde den populära kålsalladen med syrliga smaker från kiwi och lime.

Välmogen avocado binder lika bra som majonnäs i en sån här sallad, så den blir ett bra alternativ för den som inte tål ägg.

Avocadon är verkligen fantastisk här i Alanya när man köper den nyplockad och helt mogen på grönsaksmarknaden.

Olgun heter den då, den är mjuk som smör direkt ur skalet.

Här hittar du recept på avocadosmör från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo, ett bra alternativ för dig som inte äter vanligt smör.

Avocadosmör  Foto Mikael Eriksson

Avocadosmör Foto Mikael Eriksson

Min coleslaw smakade mycket gott till marinerad kycklingschnitzel med indiska smaker.

Vi får kycklingbenen urbenade hos slaktaren, har du bara en vass kniv är det ganska lätt att skära bort benet.

Det blir så mycket godare att ugnssteka när skinnet är kvar, rätten blir ju förstås också mycket fetare och nyttigare.

Grön coleslaw

Grön coleslaw 2 port

3-4 dl strimlad vitkål

1 kiwi

1 pressad lime

½ avocado

2 msk olivolja

2 msk finstrimlad bladpersilja

Chiliflingor

Salt

Skala och riv kiwin grovt. Häll kålen i en bunke och krama den mjuk med fingrarna, då blir salladen saftigare.

Mosa avocadon och blanda med olja, kiwi och limesaft.

Krydda med salt och chili. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Kycklingschnitzel med coleslaw

Indisk kycklingschnitzel 2 port

400 g urbenade kycklinglår

2 msk riven ingefära

1 msk gurkmeja

1 msk tamarisoja

1 msk macadamiaolja eller kokosolja

1 tsk chiliflingor

1 pressad lime

ev 1 tsk honung

Salt

Blanda alla ingredienser till marinaden. Salta kycklingen på båda sidor och fördela marinaden jämnt runtom.

Lägg på ett ugnsfast fat och ställ i kylen att marinera några timmar, gärna över natten.

Ugnsstek dem på 200º, cirka 15 minuter på var sida. Skinnsidan får ligga neråt första tiden, vänder den sen uppåt så den blir riktigt välstekt.

Avocado


Kyckling-spara!

hel_fryst_kyckling
Januari är en riktig spara-snåla-månad för många, så även för oss. Det gäller att vrida och vända på slantarna och sparsamt mathandla med liten budget. Mina bästa spartips är förstås att planera och även om man inte gör veckomatsedel så är det klokt att skriva upp tänka middagar och inventera både frys och skafferi för att få ut så mycket ”hemifrån” som möjligt. Jag handlar numera alltid på ICA och lusläser reklambladen när dom kommer, lite därefter planerar jag också veckans middagar av matvaror som är extra billiga.

Denna veckan hade jag tänkt göra en stor kycklingsallad med en god dressing men istället för att köpa färska kycklingfiléer så köpte jag två frysta, hela kycklingar. En liten prisjämförelse ser ni nedan… När man ser det svart på vitt är valet ganska enkelt och det blir ju dessutom mycket godare när man tillagar hel kyckling och benar ur själv. Alla smaker finns där och man betalar inte heller för onödiga tillsatser som sprutas in och förstorar upp filéerna för att de sen i stekpannan ska krympa ihop… Nä! Köp hel kyckling, fryst eller färsk är mitt råd. ;-)

30 kr/kg för hel fryst
45 kr/kg för hel färsk
80kr/kg för frysta filéer
140kr/kg för färska filéer

hel_kyckling
När jag tillagar hel kyckling i ugn rör jag ihop vanlig rapsolja med kryddor; malen paprika, grillkrydda, cayenne, svartpeppar, lite tomatpuré, lite pressad citron, flytande honung och soya och penslar kycklingarna med. Låter dom tillagas ca 1½ timme i 150 grader och vänder på dom en gång och penslar lite till. Busenkelt! :-P

Kyckling-spara!

hel_fryst_kyckling
Januari är en riktig spara-snåla-månad för många, så även för oss. Det gäller att vrida och vända på slantarna och sparsamt mathandla med liten budget. Mina bästa spartips är förstås att planera och även om man inte gör veckomatsedel så är det klokt att skriva upp tänka middagar och inventera både frys och skafferi för att få ut så mycket ”hemifrån” som möjligt. Jag handlar numera alltid på ICA och lusläser reklambladen när dom kommer, lite därefter planerar jag också veckans middagar av matvaror som är extra billiga.

Denna veckan hade jag tänkt göra en stor kycklingsallad med en god dressing men istället för att köpa färska kycklingfiléer så köpte jag två frysta, hela kycklingar. En liten prisjämförelse ser ni nedan… När man ser det svart på vitt är valet ganska enkelt och det blir ju dessutom mycket godare när man tillagar hel kyckling och benar ur själv. Alla smaker finns där och man betalar inte heller för onödiga tillsatser som sprutas in och förstorar upp filéerna för att de sen i stekpannan ska krympa ihop… Nä! Köp hel kyckling, fryst eller färsk är mitt råd. ;-)

30 kr/kg för hel fryst
45 kr/kg för hel färsk
80kr/kg för frysta filéer
140kr/kg för färska filéer

hel_kyckling
När jag tillagar hel kyckling i ugn rör jag ihop vanlig rapsolja med kryddor; malen paprika, grillkrydda, cayenne, svartpeppar, lite tomatpuré, lite pressad citron, flytande honung och soya och penslar kycklingarna med. Låter dom tillagas ca 1½ timme i 150 grader och vänder på dom en gång och penslar lite till. Busenkelt! :-P

Grillade kycklingben med vitlöksaioli

kycklingben_recept
Nånting som är väldigt tacksamt att servera i vår familj är kycklingben. Dom är billiga, enkla att tillaga och kan ätas både varma nygrillade, eller kalla dagen efter. Gott till middag, mellanmål eller utflyktsmat. När jag gör kycklingben brukar jag köpa dubbla förpackningar och göra så många som får plats i ugnen, dom har en rykande åtgång! ;-)

Själv tycker jag dom är allra godast kalla med en dipsås till, tex vitlöksaioli som du ser recept på nedan.

TIPS! :-P
Ett riktig ESS från skjortärmen ska ni få till dessa godingar. En dag i förväg lägger du alla kycklingben (råa) i en saltlag. Recept HÄR. Inget krångligt, bara vatten, salt och en nypa socker. Ställer kallt i kylskåp ca 12-18 timmar. Tar sedan upp dom och grillar i ugn enligt detta recept.

Rimmade kycklingben är bland det absolut godaste som finns och de kan med fördel rökas om man har tillgång till en rök.

Till ca 20 st kycklingben
Det här behöver du :
½ dl flytande smör eller olja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk ketchup
1 msk flytande honung
1 msk malen paprika
1 msk pressad citronsaft
2 tsk Tony´s krydda (eller annan grillkrydda med cayennepeppar)

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Fördela kycklingbenen på en ugnsplåt slå på marinaden och vänd runt noga. Stek i ugn i 175 grader ca 45 min – 1 timme. Vänd på kycklingklubborna ett par gånger.

Vitlöksaioli :
1 äggula
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

chicken_drumstick_kycklingben_marinad_grillade
Kycklingbenen med marinad, redo för ugnen.

drumstick_recept
Smaklig måltid.

Indiskt långkok i lergryta

Indiskt långkok med kalkonlår

En fantastisk matlagningsmetod

På 70-talet köpte jag som många andra en Römertopf.

En vacker lergryta som på modernt stenåldersvis långsamlagar maten och tar den till kulinariska höjder.

Jag använde den då inte så många gånger förrän den blev stående bland andra lika lite använda köksprylar långt inne i ett skåp.

Under något av alla de flyttlass jag packat genom åren så försvann den och jag saknade den inte heller.

Men när jag skulle skriva min långkokbok ifjol så tänkte jag att jag måste ju testa den här metoden igen.

Det blev några riktigt goda recept och sen tog jag med grytan hit till Alanya i vintras.

Här har jag gjort en del gott i den, det är verkligen en suveränt bra och enkel form av matlagning.

Häromdagen gjorde jag i ordning den här grytan och ställde in i ugnen innan vi gick på en 2-timmarspromenad vid havet.

Det doftade alldeles underbart när vi kom hem. Det var bara att lägga upp lite sallad och sleva upp den smakrika grytan.

Den smakade himmelskt, kalkonköttet var så mört så det föll i bitar när gaffeln stacks i.

Jag köpte urbenat kalkonlår men det går lika bra med kycklinglår, fläsk- eller lammgrytbitar.

En del kryddor har också fått åka med hemifrån, i den här grytan passade en indisk, ekologisk kryddblandning från Spicemaster, Murgh makani.

Här följer ingredienserna i Murgh makani om du föredrar att blanda till den själv.

Koriander, spiskummin, kanel, kryddnejlika, ingefära, vitlök, gurkmeja, svartpeppar, röd chili, lagerblad och kardemumma.

Här kan du läsa på Mitt kök om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Till indisk mat är det gott med lite syra och sötma från frukt.

Jag köper en ursprunglig variant av bananer här i Alanya, de är mycket goda och inte alls så söta som vanliga bananer.

Uteslut dem bara om du tycker de innehåller för mycket kolhydrater för ditt sätt att äta.

Grytan går förstås också att tillaga i en vanlig gryta i ugnen eller på spisen eller i en slowcooker.

Crock Pot och Nordic Cooker är båda märken jag kan rekommendera.

Grytan i ugnen tar ca 3 timmar på 125º, på spisen ca 2 timmar på låg värme.I en slowcooker tar den ca 5-6 timmar på låg effekt.

Grytor till långkok

Några olika grytor jag använde till långkokboken

Skulle jag laga till grytan på något av de visen, då skulle jag bryna köttet först för mer mustig smak.

I en lergryta blir innehållet brynt av värmen och det sätter en speciell smak på köttet.

Tycker du eller någon i din närhet om att laga långkokta grytor?

Ta då en titt här på min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Indiskt långkok i Römertopf

Indisk köttgryta 4 port

800 g urbenat kalkonlår eller kycklinglår

1 liter zucchinibitar

2 små bananer

1 stor, gul lök

½ dl riven ingefära

2 msk kokosolja

2 msk tahini, sesampasta

2 msk Murgh makani

1 msk gurkmeja

1 tsk kanel

ca 1 tsk salt

50 g smör

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten så det täcker i 15 minuter.

Skär köttet i bitar på ca 3×3 cm och löken i tunna klyftor. Lägg i en bunke med tärnad banan och zucchini.

Strö över alla kryddor, riven ingefära, kokosolja och tahini.

Blanda väl och häll över i lergrytan. Hyvla smöret över köttet i grytan.

Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn. Sätt ugnen på 175º och låt stå inne i 2 timmar.

Det är viktigt att grytan ställs in i en kall ugn, annars kan den spricka.

Var försiktig när du lyfter på locket så du inte bränner dig på het ånga.

Jag serverade grytan med en grönsallad av rucola, bladpersilja, mynta och granatäpple. Myntayoghurt-haydari, olivolja och granatäppelvinäger över salladen.

Här några bilder från fredagen som blev en riktigt vacker dag med en tur till grönsaksmarknaden.

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksmarknad

Fredagsmarknaden i Alanya

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet


Rimmat kycklingbröst med getostsmör och guacamole med mynta

Rimmat kycklingbröst med getostsmör, tomatsallad och guacamole

Saftiga kycklingbröst med sälta

Så var då den första rätten tillagad i vårt fina kök i Alanya. Vi har bott i den här lägenheten ett par år nu, vi trivs så bra.

Särskilt med köket, det är rejält med bänkar, skåp, gasspis och ugn. Tidigare bodde vi som de flesta andra långsemestrare på lägenhetshotell.

De köken är minst sagt spartanska, hotellen vill förstås att gästerna ska äta i restaurangen istället.

Det brukar finnas två kokplattor, en kastrull, en stekpanna av tveksam kvalitet och lite husgeråd av enklast tänkbara sort.

Vi har alltid köpt egna stekpannor, knivar och tallrikar eftersom matlagningen varit viktig i alla år här nere, även innan bloggandet.

Vårt kök i Alanya

Jag i köket i Alanya

Nu har vi alltså gott om skåp att förvara allt i. Har tagit med en hel del från Sverige också, i våras åkte både stavmixer och lergryta med i packningen.

Den här gången var det många kryddor och olika lågkolhydratmjöler som fick följa med, tänkt experimentera mer med att baka bra LCHF-bröd den här gången.

Märker på besökssiffrorna att det är väldigt populärt med bra recept på glutenfritt lågkolhydratbröd.

De går i höjden varje gång jag lägger ut ett nytt eller länkar till något tidigare recept på matbröd och kaffebröd.

Igår var första dagen med matlagning i köket så då blev det inte bara den här kycklingrätten utan även hamburgerbröd och ketchup à la LCHF. Recept på det kommer senare i veckan.

Idag är det ugnsstekta kycklingbröst med enkla och goda tillbehör som står på menyn.

Köpte två stora bröst i en slakteributik på saluhallen i lördags, de vägde 750 gram, så det räckte till flera måltider.

Receptet har jag beräknat efter de storlekar som oftast finns på kycklingbrösten därhemma i butikerna.

Rimmat kycklingbröst

Rimmat kycklingbröst 2 port

2 kycklingbröst à ca 150 g

2 tsk salt

1 tsk chiliflingor

Strö salt jämnt fördelat runt kycklingbrösten. Strö över chiliflingorna. Lägg i en plastpåse på ett fat och ställ in i kylen.

Låt stå 8-10 timmar vänd påsen en gång under tiden. Bryn brösten i smör på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form och låt steka färdigt på 175º i ca 15-20 minuter, beroende på tjockleken.

Använder du termometer ska kycklingen vara uppe i 85º. Låt vila på skärbrädan en stund innan köttet skärs upp i sneda skivor.

Resten av kycklingen kommer jag att använda kallt i tunna skivor med smör, getost, paprika eller tunna skivor frukt som en liten smörgås till kaffet.

En kopp kaffe med Rimmad Kyckling, Smör och Ost. Plommon är gott till

Guacamole med mynta 2 port

1 avocado

1 msk majonnäs eller crème fraiche

1-2 tsk finhackad mynta

1 riven vitlöksklyfta

Lite pressad citron

Flingsalt

Dela avocadon och gröp ur köttet med en sked. Mosa ner i en liten skål.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt stå en stund så smakerna kommer fram mer.

Getost och ekologiskt smör i Turkiet

Getostsmör 2-3 port

100 g smör

50 g getost av feta-typ

Ev lite flingsalt

Låt smöret stå framme och mjukna. Mosa getosten i en skål och blanda ner smöret i klickar.

Rör om väl, smaksätt med lite flingsalt om du vill ha mer sälta.

Tomatsallad med oliver

Tomatsallad 2 port

2 tomater

8 oliver

Strimlad bladpersilja

Kallpressad olivolja

Äppelcidervinäger

Flingsalt

Skär tomaterna i jämna och fina skivor. Spar kanterna till en annan rätt, till exempel en hemgjord ketchup som du får recept på senare i veckan.

Lägg upp på tallrik med strimlad persilja över. Garnera med oliver, ringla över olja, vinäger och strö på lite flingsalt.

Här nedan följer lite bilder från söndagens morgonpromenad där vi fick se ett vackert brudpar som skulle fotograferas nere vid havet.

Som avslutning den första solnedgång vi fick se sen vi kom, vädret har äntligen vänt :)

Turkiskt brudpar

En av Alanyas parker

Söndagens solnedgång från balkongen

Söndagens solnedgång från balkongen


Sesamkryddad kycklingwok med nudlar

kyckling_sesamkyckling_wok_nudlar
Hallå igen! Är ni beredda på en riktig smakbomb? Detta är en av mina favoriter med kyckling. En riktig wok med asiatiska smaker och härligt krispiga grönsaker. Att få till en riktigt god wok kräver lite pill med ingredienser så låt er inte avskräckas av den långa listan.

Såser som ostronsås, kinesisk soya, fisksås, mirin och sesamolja är billiga ingredienser om man vill lyckas med smakerna, de är dessutom så pass dryga att de räcker till många, många middagar så köp hem lite roliga flaskor och börja experimentera.

Det asiatiska köket är en stor favorit och jag brukar laborera länge och väl för att få fram den rätta smaken och känslan. Det är bara att blanda på, våga och smaka av ofta! :-P Sesamolja använder jag inte så jätteofta och den ska inte överdoseras då den är ganska skarp och säregen i smaken men precis som fisksås så tillför den just det där lilla extra. Sesam och kyckling är en oslagbar kombination. Prova!! ;-)

 Det här behöver du : 
1 förp äggnudlar (250 gram)
700 gram kycklingfilé
1 brocolibukett
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
½ röd paprika
1 röd lök
1 röd spansk peppar

Sås :
2 dl kycklingbuljong
3 msk kinesisk soya
2 msk ostronsås
1 msk vitvinsvinäger
1 msk sesamolja
1 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 msk finriven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att blanda alla ingredienser till såsen i en skål.
Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna med olja. Förkoka broccolin i mindre buketter i saltat vatten. Koka nudlarna enligt förpackningen och skölj dom direkt i kallt vatten. Skär minimajs i bitar och paprika, lök och chili i strimlor.

När kycklingen är fint brynt och genomstekt slå på såsen och låt puttra några minuter. Tillsätt sen minimajs, vattenkastanjer, paprika, lök och chili och sist broccoli. Vänd ner nudlarna och strö över sesamfrön. Rosta dom gärna lätt i en het, torr panna så kommer smakerna fram bättre. Klart att serveras!

kycklingwok_nudlar_sesamkyckling_recept
Några av ingredienserna till woken. Låt er inte skrämmas av antalet såser – det är gott att ha dom hemma och man får fram så ofantligt goda smaker.

kycklingwok_nudlar_sesamkyckling
Ni skulle känna doften här alltså… ;-) Smaklig måltid!

2 snabba resträtter av 1 ugnsstekt kyckling – Gratäng och pastasås

Gratäng med kyckling

Snabbt och lättlagat

Idag får du hela 3 recept i 1 inlägg, nästan som ett Kinderägg för vuxna ;)

Snart bär det av till Turkiet för att övervintra, det är rätt mycket som ska fixas inför en 2-3 månader lång vistelse. Så snabb matlagning har varit något jag tagit till rätt ofta senaste tiden.

Det är väldigt enkelt när man lagar mat från bra råvaror att få till en lunch eller middag väldigt fort, men som ändå blir både god och näringsrik.

Förr när det skulle kokas pasta, potatis eller ris till maten tog det ofta betydligt längre tid att få till en måltid.

Sen blev det ju si och så med näringen också, det var inte vare sig mycket kött, fisk eller grönsaker i mina pastasåser på den tiden.

Falukorv, en stor hög med ketchup och smör var det som oftast fick spela birollerna till huvudrollsinnehavaren, den stora djuptallriken med spaghetti.

Idag lever jag betydligt hälsosammare och maten går så fort att laga till. Att steka en köttbit eller fisk, lite grönsaker, ett ägg och en god sås till, går ofta på mindre än tio minuter.

Det som tar lite tid i dagens recepttrio är tillagningen av kycklingen i ugnen, men själva förberedelserna går väldigt snabbt.

Den här ugnsstekta kycklingen gjorde jag för en tid sen och frös in i portionspåsar på ca 150 g. Det är den mängd kött jag oftast äter till lunch eller middag.

Den första resträtten gjorde jag när jag ville rensa kylen inför en tågresa. Det blev en kycklinggratäng med räkor och en kryddig gratängsås. Åt hälften här hemma och tog med resten till en kall middag på tåget.

Det är så gott och enkelt att blanda ägg, majonnäs och kryddor till ett gratängtäcke. Den blandningen kom jag på i vintras när jag skrev min mejerifria Paleoblogg.

Sista receptet för idag är en kycklingröra som jag kokade ihop tillsammans med en färdig tomatsås på burk till vitkålspasta.

Jo, det händer faktiskt att även jag köper en färdig pastasås ibland om jag vill att det ska gå riktigt snabbt.

Min tid som passionerad pastaälskare är lyckligtvis över, nu de senaste 5 åren på glutenfri LCHF så har jag hittat på tillbehör till såserna som är betydligt godare och nyttigare.

Vitkål, grönkål, zucchini, aubergine, broccoli och blomkål är alla väldigt goda att strimla och steka i smör och servera till pastasåsen.

Ugnsstekt kyckling

Ugnsstekt kyckling 4 port

8-900 g kyckling med ben

1 msk salt

1 msk paprikapulver

1 tsk peppar

50 g smält smör

Blanda salt, paprikapulver och peppar. Skölj kycklingen väl i kallt vatten. Torka torr med hushållspapper och gnid in kryddorna väl runtom.

Lägg på galler i en ugnsform och ställ in på 200º i en halvtimme. Sänk värmen till 125º och låt stå inne 1-2 timmar till, beroende på om du har en halv eller hel kyckling.

Ta ut formen och pensla kycklingen med smält smör några gånger, så blir skinnet ännu godare.

Se efter att kycklingen är klar genom att sticka in en provsticka in mot benet, det ska bara komma ut klar köttsaft när den är färdig.

Använder du termometer ska den visa 82º när kycklingen är klar. Jag använde en halv, riktigt stor ekologisk kyckling när jag gjorde det här receptet.

Kycklinggratäng

Gratäng på kyckling och räkor 2 port

150 g färdigstekt kycklingkött

150 g skalade räkor

1 morot

2 ägg

1 dl strimlad spenat eller mangold

1 dl majonnäs

2 msk chilisås

1 tsk Mapuche Fire eller tacokrydda

1 tsk curry

Salt och chiliflingor

Skär moroten i små tärningar. Fördela kyckling, räkor, morot och spenat i en smord, ugnsfast form.

Vispa ihop äggen med majonnäs, chilisås och kryddor, smaka av om gratängsåsen har lagom styrka och sälta.

Häll såsen över kycklingen och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Vitkålspasta med kycklingröra och aioli

Pastasås med kyckling, tomat och oliver 2 port

300 g färdigstekt kyckling i bitar

1 liten, strimlad lök

½ burk Napoletana pastasås från Saltå Kvarn

6 gröna oliver

2 msk smör

Salt, peppar och basilika

Vitkålspasta 2 port

5 dl strimlad vitkål

½ gul paprika

25 g smör

Salt och peppar

Bryn löken en stund i smöret. Skär oliverna i skivor och blanda ner i stekpannan med tomatsåsen.

Låt koka en stund, rör ner kycklingbitarna och smaka av med kryddor och basilika. Låt allt bli varmt.

Strimla paprika och stek tillsammans med vitkålen ett par minuter i smöret. Servera med pastasåsen och en klick aioli.

De kommande månaderna kommer du att få ta del av många rätter från vårt kök i Alanya.

Här kan du läsa många recept från tidigare vintrars långresor.

Turkisk grönsakshandlare

Turkisk grönsakshandlare

Grönsaksmarknad i Alanya

Grönsaksmarknad i Alanya

Birgitta Höglund i Alanya

Jag på picknick vid Medelhavet förra vintern


Krämig kycklinggryta med soltorkade tomater

kycklinggryta_soltorkade_tomater_recept
Jag bläddrade i arkivet igår och såg att det var fasligt länge sen det serverades kycklinggryta här på kryddburken… Jag har ett par favoriter som ofta återkommer men tänkte nu att jag skulle uppbringa ytterligare en favorit! :-P Ja, det blev lyckat. Med mörk balsamvinäger och soltorkade tomater och med skvätt grädde som rundar av smaken blev det så klockrent gott!

4 – 6 port
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfilé
Smör till stekning
Örtsalt
Svartpeppar
3 msk mörk balsamico vinäger
1 dl soltorkade tomater
6 dl kycklingbuljong (alt. 3 msk fond el. tärning + 6 dl vatten)
2 dl grädde
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i bitar, bryn i het stekpanna med smör. Krydda med Örtkrydda och nymalen svartpeppar. När alla bitar fått färg tillsätt balsamico vinäger och de soltorkade tomaterna. Slå på kycklingbuljong och sänk värmen till medel. Låt koka ihop ca 10 minuter. Tillsätt grädde och red av grytan med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och kokta grönsaker.

TIPS! 
Oljan/marinaden som de soltorkade tomaterna ligger i slår jag på riset och vänder runt med när det är färdigkokt, det ger ett extra smaklyft! ;-)

Mina favoriter bland kycklinggrytorna : 
kyckling_red_curry_thai
Kyckling red thai curry, recept HÄR

kycklinggryta_pasta_kycklingfilé
Sweet chili kycklinggryta, recept HÄR

kycklingrätt
Pepprig kycklinggryta med tomatsås, recept HÄR

kycklinggryta_vår
Vårfräsch kycklinggryta i härlig skysås, recept HÄR

Kycklingsallad med fetaost och sweet chilisås

pastasallad_recept_kycklingsallad
Jag är ingen vidare effektiv bloggare just nu men ibland måste jag ändå sätta mig och kolla av mailen och jag vill ju hemskt gärna uppdatera kryddburken också så då blir jag här vid datorn små stunder i taget. Det tar sin tid… Har svårt att sitta ner längre stunder med de gipsade benet, de börjar värka och svullna och då måste de upp i högläge. Men mest ont har jag i andra foten som jag hoppar på och i händerna efter kryckorna… Galet hur en bruten fot kan ställa till det. :(

Nu har jag dessutom fått besked av ortopedläkaren som granskat mina röntgenplåtar ytterligare att det lutar åt en operation. Vi får väl se… Ska in på torsdag och ”diskutera” saken. Tack alla goa som skriver till mig och visar sån omtanke, ni är så gulliga! ♥

Dagens recept blir en riktig gomiddag; kycklingsallad med pasta, fetaost och sweet chili. Det blir en rejäl middag som räcker till många och så fantastiskt gott, krispigt och kan bara ösas upp när på en liten tallrik när man blir sugen. Håller sig i kylskåp c 3-4 dagar.

Måtten jag brukar hålla när jag gör pastasallader är EN del sallad, en halv del kyckling och en halv del pasta. Tillbehör som sås efter tycke och smak. ;-) Då brukar det bli som bäst tycker jag!

Det här behöver du : 
1 hel ugnsstekt eller grillad kyckling
250 gram kokt pasta av valfri sort
Olivolja
Trocomare örtsalt
Malen paprika

En rejäl sallad bestående av;
Isbergssallad
½ gurka
1 gul paprika
1 burk majskorn
½ purjolök

Fetaost
Sweet chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur kycklingen och lägg upp köttet på ett fat. Vänd runt den kokta pastan med olivolja, örtsalt och malen paprika. Skär salladen och lägg i en stor form eller på ett fat. Blanda alltsammans och toppa med fetaost (gärna i marinad så kan man ta lite av marinaden att dressa salladen med också). Toppa med sänk av sweet chilisås.

pastasallad_med_kyckling

kycklingsallad_pasta_kyckling_recept

kycklingsallad_recept