Resetips från Kreta och ugnsbakad fetaost

Fetacheese in oven

Lugn och ro i Makrigialos

Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?

Katt i Makrigialos

Makrigialos, Kreta

Ådi

Bergsformationer på Kreta

Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.

Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.

Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.

Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.

Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.

För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.

Villa Lyronda, Makrigialos

Villa Lyronda, Makrigialos…

Villa Lyronda

Villa Lyronda

Utsikt mot bergen från Villa Lyronda

Lyronda Villa, Makrigialos, Crete

Aspros Potamos

Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.

Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.

Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.

För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.

Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.

Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.

Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.

Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.

Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.

Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.

Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.

Piperia, Pefki

Piperia, Pefki

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.

Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.

Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.

Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)

Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.

Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.

Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.

Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.

Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.

Ät, njut och må gott så länge :)

Ugnsbakad fetaost

 Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.

Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.

Maria och Makis på Stausa

Vacker dörr på Stausa

Interiör i köket på Stausa

Stausa

Stausa, Makrigialos


Resetips från Kreta och ugnsbakad fetaost

Fetacheese in oven

Lugn och ro i Makrigialos

Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?

Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?

Katt i Makrigialos

Makrigialos, Kreta

Ådi

Bergsformationer på Kreta

Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.

Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.

Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.

Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.

Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.

För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.

Villa Lyronda, Makrigialos

Villa Lyronda, Makrigialos…

Villa Lyronda

Villa Lyronda

Utsikt mot bergen från Villa Lyronda

Lyronda Villa, Makrigialos, Crete

Aspros Potamos

Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.

Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.

Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.

För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.

Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.

Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.

Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis

Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.

Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.

Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.

Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.

Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.

Piperia, Pefki

Piperia, Pefki

Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.

Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.

Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.

Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)

Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.

Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.

Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.

Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.

Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.

Ät, njut och må gott så länge :)

Ugnsbakad fetaost

 Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.

Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.

Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.

Maria och Makis på Stausa

Vacker dörr på Stausa

Interiör i köket på Stausa

Stausa

Stausa, Makrigialos


Mina tankar om att leva arteget med LCHF

Birgitta Höglund Photo Mikael Eriksson

Tankar om livet

Många har hört av sig den senaste tiden och undrar hur jag tänker på det här med maten och livet.

Därför skriver jag det här inlägget, ställ gärna frågor i kommentarerna om du undrar kring något.

För mig är LCHF definitivt inte bara en diet utan ett sätt att leva, jag har nyss passerat 6 år med denna njutbara mat.

Jag lever arteget, för att använda ett populärt ord i LCHF-kretsar.

Det innebär att jag äter så naturlig mat som möjligt, glutenfritt och i stort sett sockerfritt och med rejält med bra fetter och med en liberal mängd kolhydrater, som passar just mig.

Jag använder inga sötningsubstitut, bakar sällan kaffebröd och använder så få kosttillskott som möjligt.

Jag äter magnesium på grund av en nervskada i benet som följde efter min steloperation och så tar jag omega-3 varje dag, det gör mig mjukare i lederna. Det är allt som kommer ur en burk från hälsokostbutiken.

Jag lägger hellre mina pengar på riktigt bra, ekologiska och närproducerade råvaror än på olika dyra krämer och andra metoder som utlovar att jag kan både se yngre ut och bli slankare.

Försöker så långt det är möjligt att eliminera stressen i min vardag och motionerar på ett sätt som passar min nivå.

Jag tränar därför bara hemma med min sjukgymnastik, egenmassage och med promenader ute i naturen.

Birgitta Höglund i Alanya

Lägger varken pengar eller tid på gymmet, den dagliga, enkla träningen får mig att fungera bäst.

Jag är 53 idag och vill åldras naturligt, då är den här typen av livsstil och mat ett väldigt bra verktyg har jag märkt.

Lite rynkor och valkar har jag förstås fått under åren, men de hör ju också till livet <3

Min äldsta vän Gjertrud var närmare 90 när hon tänkte ta bort sina rynkor genom att spruta in Restylane, en god vän hade övertalat henne att prova på det för att se yngre ut.

Jag fick henne på andra tankar genom att påpeka att det hade behövts hundratals injektioner för att hon skulle bli av med alla de vackra rynkor som hennes långa liv gett henne.

Hon hade en härlig humor, tyckte att jag hade helt rätt och avbokade behandlingen.

För mig är rynkor riktigt vackert och även ett grått hår, så jag kommer inte att färga mitt nu när det grånar mer och mer.

Jag och min fina mamma...

Jag och min fina mamma…

Min mamma har det vackraste vita hår man kan tänka sig och är tämligen rynkfri för att vara snart 86, här en bild på oss när vi skulle på dop nu i helgen.

Mamma har valt att leva hela sitt liv utan smink, något som märks väl på hennes fina hy.

Jag har följt hennes exempel där, det känns mer naturligt för mig att inte sminka mig.

Här kan du läsa mer om min livsstil, som jag verkligen kommer att följa resten av mitt liv. Här skriver jag mer om hur jag äter idag.

Något som förvisso inte är så arteget är mina resor, tar ju till moderna fortskaffningsmedel som flyg rätt ofta.

Men de resorna hjälper mig att bibehålla min hälsa, jag mår mycket bättre i min fibromyalgi när jag vistas i varmt klimat.

Här nedan kan du se en del bilder från den senaste, till den vackra och rofyllda byn Makrigialos på Kreta.

Där njuter jag verkligen av friden, maten, människorna, djuren, naturen och livet <3

Golden Beach, Makrigialos...

Golden Beach, Makrigialos…

Katter i Makrigialos

Katterna njuter också av livet på Kreta…

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos..

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos…

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris...

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris…

Vackert hus i bergsbyn Pefki...

Vackert hus i bergsbyn Pefki…

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Kvällssol över Makrigialos, Kreta


Mina tankar om att leva arteget med LCHF

Birgitta Höglund Photo Mikael Eriksson

Tankar om livet

Många har hört av sig den senaste tiden och undrar hur jag tänker på det här med maten och livet.

Därför skriver jag det här inlägget, ställ gärna frågor i kommentarerna om du undrar kring något.

För mig är LCHF definitivt inte bara en diet utan ett sätt att leva, jag har nyss passerat 6 år med denna njutbara mat.

Jag lever arteget, för att använda ett populärt ord i LCHF-kretsar.

Det innebär att jag äter så naturlig mat som möjligt, glutenfritt och i stort sett sockerfritt och med rejält med bra fetter och med en liberal mängd kolhydrater, som passar just mig.

Jag använder inga sötningsubstitut, bakar sällan kaffebröd och använder så få kosttillskott som möjligt.

Jag äter magnesium på grund av en nervskada i benet som följde efter min steloperation och så tar jag omega-3 varje dag, det gör mig mjukare i lederna. Det är allt som kommer ur en burk från hälsokostbutiken.

Jag lägger hellre mina pengar på riktigt bra, ekologiska och närproducerade råvaror än på olika dyra krämer och andra metoder som utlovar att jag kan både se yngre ut och bli slankare.

Försöker så långt det är möjligt att eliminera stressen i min vardag och motionerar på ett sätt som passar min nivå.

Jag tränar därför bara hemma med min sjukgymnastik, egenmassage och med promenader ute i naturen.

Birgitta Höglund i Alanya

Lägger varken pengar eller tid på gymmet, den dagliga, enkla träningen får mig att fungera bäst.

Jag är 53 idag och vill åldras naturligt, då är den här typen av livsstil och mat ett väldigt bra verktyg har jag märkt.

Lite rynkor och valkar har jag förstås fått under åren, men de hör ju också till livet <3

Min äldsta vän Gjertrud var närmare 90 när hon tänkte ta bort sina rynkor genom att spruta in Restylane, en god vän hade övertalat henne att prova på det för att se yngre ut.

Jag fick henne på andra tankar genom att påpeka att det hade behövts hundratals injektioner för att hon skulle bli av med alla de vackra rynkor som hennes långa liv gett henne.

Hon hade en härlig humor, tyckte att jag hade helt rätt och avbokade behandlingen.

För mig är rynkor riktigt vackert och även ett grått hår, så jag kommer inte att färga mitt nu när det grånar mer och mer.

Jag och min fina mamma...

Jag och min fina mamma…

Min mamma har det vackraste vita hår man kan tänka sig och är tämligen rynkfri för att vara snart 86, här en bild på oss när vi skulle på dop nu i helgen.

Mamma har valt att leva hela sitt liv utan smink, något som märks väl på hennes fina hy.

Jag har följt hennes exempel där, det känns mer naturligt för mig att inte sminka mig.

Här kan du läsa mer om min livsstil, som jag verkligen kommer att följa resten av mitt liv. Här skriver jag mer om hur jag äter idag.

Något som förvisso inte är så arteget är mina resor, tar ju till moderna fortskaffningsmedel som flyg rätt ofta.

Men de resorna hjälper mig att bibehålla min hälsa, jag mår mycket bättre i min fibromyalgi när jag vistas i varmt klimat.

Här nedan kan du se en del bilder från den senaste, till den vackra och rofyllda byn Makrigialos på Kreta.

Där njuter jag verkligen av friden, maten, människorna, djuren, naturen och livet <3

Golden Beach, Makrigialos...

Golden Beach, Makrigialos…

Katter i Makrigialos

Katterna njuter också av livet på Kreta…

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos..

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos…

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris...

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris…

Vackert hus i bergsbyn Pefki...

Vackert hus i bergsbyn Pefki…

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Kvällssol över Makrigialos, Kreta


Mina tankar om att leva arteget med LCHF

Birgitta Höglund Photo Mikael Eriksson

Tankar om livet

Många har hört av sig den senaste tiden och undrar hur jag tänker på det här med maten och livet.

Därför skriver jag det här inlägget, ställ gärna frågor i kommentarerna om du undrar kring något.

För mig är LCHF definitivt inte bara en diet utan ett sätt att leva, jag har nyss passerat 6 år med denna njutbara mat.

Jag lever arteget, för att använda ett populärt ord i LCHF-kretsar.

Det innebär att jag äter så naturlig mat som möjligt, glutenfritt och i stort sett sockerfritt och med rejält med bra fetter och med en liberal mängd kolhydrater, som passar just mig.

Jag använder inga sötningsubstitut, bakar sällan kaffebröd och använder så få kosttillskott som möjligt.

Jag äter magnesium på grund av en nervskada i benet som följde efter min steloperation och så tar jag omega-3 varje dag, det gör mig mjukare i lederna. Det är allt som kommer ur en burk från hälsokostbutiken.

Jag lägger hellre mina pengar på riktigt bra, ekologiska och närproducerade råvaror än på olika dyra krämer och andra metoder som utlovar att jag kan både se yngre ut och bli slankare.

Försöker så långt det är möjligt att eliminera stressen i min vardag och motionerar på ett sätt som passar min nivå.

Jag tränar därför bara hemma med min sjukgymnastik, egenmassage och med promenader ute i naturen.

Birgitta Höglund i Alanya

Lägger varken pengar eller tid på gymmet, den dagliga, enkla träningen får mig att fungera bäst.

Jag är 53 idag och vill åldras naturligt, då är den här typen av livsstil och mat ett väldigt bra verktyg har jag märkt.

Lite rynkor och valkar har jag förstås fått under åren, men de hör ju också till livet <3

Min äldsta vän Gjertrud var närmare 90 när hon tänkte ta bort sina rynkor genom att spruta in Restylane, en god vän hade övertalat henne att prova på det för att se yngre ut.

Jag fick henne på andra tankar genom att påpeka att det hade behövts hundratals injektioner för att hon skulle bli av med alla de vackra rynkor som hennes långa liv gett henne.

Hon hade en härlig humor, tyckte att jag hade helt rätt och avbokade behandlingen.

För mig är rynkor riktigt vackert och även ett grått hår, så jag kommer inte att färga mitt nu när det grånar mer och mer.

Jag och min fina mamma...

Jag och min fina mamma…

Min mamma har det vackraste vita hår man kan tänka sig och är tämligen rynkfri för att vara snart 86, här en bild på oss när vi skulle på dop nu i helgen.

Mamma har valt att leva hela sitt liv utan smink, något som märks väl på hennes fina hy.

Jag har följt hennes exempel där, det känns mer naturligt för mig att inte sminka mig.

Här kan du läsa mer om min livsstil, som jag verkligen kommer att följa resten av mitt liv. Här skriver jag mer om hur jag äter idag.

Något som förvisso inte är så arteget är mina resor, tar ju till moderna fortskaffningsmedel som flyg rätt ofta.

Men de resorna hjälper mig att bibehålla min hälsa, jag mår mycket bättre i min fibromyalgi när jag vistas i varmt klimat.

Här nedan kan du se en del bilder från den senaste, till den vackra och rofyllda byn Makrigialos på Kreta.

Där njuter jag verkligen av friden, maten, människorna, djuren, naturen och livet <3

Golden Beach, Makrigialos...

Golden Beach, Makrigialos…

Katter i Makrigialos

Katterna njuter också av livet på Kreta…

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos..

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos…

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris...

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris…

Vackert hus i bergsbyn Pefki...

Vackert hus i bergsbyn Pefki…

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Kvällssol över Makrigialos, Kreta


Mina tankar om att leva arteget med LCHF

Birgitta Höglund Photo Mikael Eriksson

Tankar om livet

Många har hört av sig den senaste tiden och undrar hur jag tänker på det här med maten och livet.

Därför skriver jag det här inlägget, ställ gärna frågor i kommentarerna om du undrar kring något.

För mig är LCHF definitivt inte bara en diet utan ett sätt att leva, jag har nyss passerat 6 år med denna njutbara mat.

Jag lever arteget, för att använda ett populärt ord i LCHF-kretsar.

Det innebär att jag äter så naturlig mat som möjligt, glutenfritt och i stort sett sockerfritt och med rejält med bra fetter och med en liberal mängd kolhydrater, som passar just mig.

Jag använder inga sötningsubstitut, bakar sällan kaffebröd och använder så få kosttillskott som möjligt.

Jag äter magnesium på grund av en nervskada i benet som följde efter min steloperation och så tar jag omega-3 varje dag, det gör mig mjukare i lederna. Det är allt som kommer ur en burk från hälsokostbutiken.

Jag lägger hellre mina pengar på riktigt bra, ekologiska och närproducerade råvaror än på olika dyra krämer och andra metoder som utlovar att jag kan både se yngre ut och bli slankare.

Försöker så långt det är möjligt att eliminera stressen i min vardag och motionerar på ett sätt som passar min nivå.

Jag tränar därför bara hemma med min sjukgymnastik, egenmassage och med promenader ute i naturen.

Birgitta Höglund i Alanya

Lägger varken pengar eller tid på gymmet, den dagliga, enkla träningen får mig att fungera bäst.

Jag är 53 idag och vill åldras naturligt, då är den här typen av livsstil och mat ett väldigt bra verktyg har jag märkt.

Lite rynkor och valkar har jag förstås fått under åren, men de hör ju också till livet <3

Min äldsta vän Gjertrud var närmare 90 när hon tänkte ta bort sina rynkor genom att spruta in Restylane, en god vän hade övertalat henne att prova på det för att se yngre ut.

Jag fick henne på andra tankar genom att påpeka att det hade behövts hundratals injektioner för att hon skulle bli av med alla de vackra rynkor som hennes långa liv gett henne.

Hon hade en härlig humor, tyckte att jag hade helt rätt och avbokade behandlingen.

För mig är rynkor riktigt vackert och även ett grått hår, så jag kommer inte att färga mitt nu när det grånar mer och mer.

Jag och min fina mamma...

Jag och min fina mamma…

Min mamma har det vackraste vita hår man kan tänka sig och är tämligen rynkfri för att vara snart 86, här en bild på oss när vi skulle på dop nu i helgen.

Mamma har valt att leva hela sitt liv utan smink, något som märks väl på hennes fina hy.

Jag har följt hennes exempel där, det känns mer naturligt för mig att inte sminka mig.

Här kan du läsa mer om min livsstil, som jag verkligen kommer att följa resten av mitt liv. Här skriver jag mer om hur jag äter idag.

Något som förvisso inte är så arteget är mina resor, tar ju till moderna fortskaffningsmedel som flyg rätt ofta.

Men de resorna hjälper mig att bibehålla min hälsa, jag mår mycket bättre i min fibromyalgi när jag vistas i varmt klimat.

Här nedan kan du se en del bilder från den senaste, till den vackra och rofyllda byn Makrigialos på Kreta.

Där njuter jag verkligen av friden, maten, människorna, djuren, naturen och livet <3

Golden Beach, Makrigialos...

Golden Beach, Makrigialos…

Katter i Makrigialos

Katterna njuter också av livet på Kreta…

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos..

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos…

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris...

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris…

Vackert hus i bergsbyn Pefki...

Vackert hus i bergsbyn Pefki…

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Kvällssol över Makrigialos, Kreta


Mina tankar om att leva arteget med LCHF

Birgitta Höglund Photo Mikael Eriksson

Tankar om livet

Många har hört av sig den senaste tiden och undrar hur jag tänker på det här med maten och livet.

Därför skriver jag det här inlägget, ställ gärna frågor i kommentarerna om du undrar kring något.

För mig är LCHF definitivt inte bara en diet utan ett sätt att leva, jag har nyss passerat 6 år med denna njutbara mat.

Jag lever arteget, för att använda ett populärt ord i LCHF-kretsar.

Det innebär att jag äter så naturlig mat som möjligt, glutenfritt och i stort sett sockerfritt och med rejält med bra fetter och med en liberal mängd kolhydrater, som passar just mig.

Jag använder inga sötningsubstitut, bakar sällan kaffebröd och använder så få kosttillskott som möjligt.

Jag äter magnesium på grund av en nervskada i benet som följde efter min steloperation och så tar jag omega-3 varje dag, det gör mig mjukare i lederna. Det är allt som kommer ur en burk från hälsokostbutiken.

Jag lägger hellre mina pengar på riktigt bra, ekologiska och närproducerade råvaror än på olika dyra krämer och andra metoder som utlovar att jag kan både se yngre ut och bli slankare.

Försöker så långt det är möjligt att eliminera stressen i min vardag och motionerar på ett sätt som passar min nivå.

Jag tränar därför bara hemma med min sjukgymnastik, egenmassage och med promenader ute i naturen.

Birgitta Höglund i Alanya

Lägger varken pengar eller tid på gymmet, den dagliga, enkla träningen får mig att fungera bäst.

Jag är 53 idag och vill åldras naturligt, då är den här typen av livsstil och mat ett väldigt bra verktyg har jag märkt.

Lite rynkor och valkar har jag förstås fått under åren, men de hör ju också till livet <3

Min äldsta vän Gjertrud var närmare 90 när hon tänkte ta bort sina rynkor genom att spruta in Restylane, en god vän hade övertalat henne att prova på det för att se yngre ut.

Jag fick henne på andra tankar genom att påpeka att det hade behövts hundratals injektioner för att hon skulle bli av med alla de vackra rynkor som hennes långa liv gett henne.

Hon hade en härlig humor, tyckte att jag hade helt rätt och avbokade behandlingen.

För mig är rynkor riktigt vackert och även ett grått hår, så jag kommer inte att färga mitt nu när det grånar mer och mer.

Jag och min fina mamma...

Jag och min fina mamma…

Min mamma har det vackraste vita hår man kan tänka sig och är tämligen rynkfri för att vara snart 86, här en bild på oss när vi skulle på dop nu i helgen.

Mamma har valt att leva hela sitt liv utan smink, något som märks väl på hennes fina hy.

Jag har följt hennes exempel där, det känns mer naturligt för mig att inte sminka mig.

Här kan du läsa mer om min livsstil, som jag verkligen kommer att följa resten av mitt liv. Här skriver jag mer om hur jag äter idag.

Något som förvisso inte är så arteget är mina resor, tar ju till moderna fortskaffningsmedel som flyg rätt ofta.

Men de resorna hjälper mig att bibehålla min hälsa, jag mår mycket bättre i min fibromyalgi när jag vistas i varmt klimat.

Här nedan kan du se en del bilder från den senaste, till den vackra och rofyllda byn Makrigialos på Kreta.

Där njuter jag verkligen av friden, maten, människorna, djuren, naturen och livet <3

Golden Beach, Makrigialos...

Golden Beach, Makrigialos…

Katter i Makrigialos

Katterna njuter också av livet på Kreta…

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos..

Blomsterkrans för att fira vårens ankomst till Makrigialos…

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris...

Drakkalla, Dracunculus Vulgaris…

Vackert hus i bergsbyn Pefki...

Vackert hus i bergsbyn Pefki…

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Kvällssol över Makrigialos, Kreta


Hamburgerdressing x 3

Hamburgerdressing

Pricken över i

Vad vore en hamburgare utan dressing? Rätt trist och tråkig, tycker jag.

Därför får du idag ett snabbskrivet inlägg med tips på tre riktigt goda varianter.

Jag brukar oftast servera stekta skivor av zucchini eller aubergine till hamburgarna.

Vill du ha ett bröd till, så hittar du ett gott recept här.

Bröden är gjorda till små hamburgare, så dubbla smeten om du vill ha dem större.

Makrigialos, Kreta

Just nu är jag i Makrigialos på Kreta med min vän Mona och några av våra gemensamma vänner som vi träffat på tidigare hälsoresor.

Den här gången är vi på en hälsoresa i egen regi med fokus på lugn och ro, yoga, lätt träning, god mat och avkoppling i vacker miljö.

Vill du ta del av lite bilder därifrån under de kommande veckorna, så lägg gärna till mig som vän på Facebook.

Hamburgare med dressing

Hamburgerdressing med sting 2 port

1 dl majonnäs

1 saltgurka

4 cocktailtomater

1-2 tsk Mapuche Fire

Några droppar balsamvinäger

Skär saltgurka och tomater i små tärningar. Blanda majonnäsen med kryddblandningen. Rör försiktigt ner tomat och gurka, låt stå en stund så smakerna utvecklas.

Har du inte Mapuche Fire, en ekologisk kryddmix från Herbaria, så går det lika bra med en tacokrydda eller annan kryddmix med hetta.

Se bara till att du köper kryddmixer utan glutamat, de ekologiska innehåller aldrig den tillsatsen som benämns E621.

För en mildare och mer barnanpassad dressing kan du använda min Rhode Island som bas.

Smörig hamburgerdressing

Smörig hamburgerdressing 2 port

50 g rumsvarmt smör

½ dl majonnäs

1 dl finstrimlad purjolök

2 msk ketchup

1 msk grov, osötad senap

½ tsk grovmalen svartpeppar

Salt

Rör smöret tillsammans med ketchup och senap. Blanda ner majonnäs och purjo, smaksätt med salt och peppar.

Låt stå en stund så smakerna mognar medan du steker hamburgaren.

Jag serverade vitlöksstekta blomkålsskivor, mjölksyrad gurka, oliver, tomat, rädisor och bladpersilja till.

Lammburgare

Paprikadressing 2 port

1 dl majonnäs

2 msk ajvar relish

½ röd paprika

6 st svarta oliver

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk paprikapulver

½ tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Kärna ur och skär oliverna och paprikan i små tärningar. Rör samman majonnäs och ajvar. Blanda ner övriga ingredienser.

Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas. Smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Hamburgare DeLuxe med smörig dressing


Min bästa köttfärsgratäng

Favoritgratäng

Idag bjuder jag på en av mina personliga favoriträtter, en lasagneliknande köttfärsgratäng.

Likt katten Gustaf har jag alltid älskat lasagne, men för 15 år sen uteslöt jag gluten ur min mat och började hitta på olika varianter med grönsaker istället för pasta.

Den jag tycker bäst om är en med aubergine istället för lasagneplattor, kanske för att jag också är mycket förtjust i moussaka.

Här blir det lite som en mix av de två rätterna, en cross-over mellan Grekland och Italien.

Den moussaka man får i Grekland innehåller oftast ett tjockt lager béchamel, en tjock mjölksås redd med mjöl.

Med riven halloumi, ägg och grädde blir såsen både mer smak- och näringsrik.

Jag blandar även i gröna blad i den här gratängen för ännu mer näring.

Vill du göra en sats som räcker till hela familjen eller till några matlådor i frysen så dubbla bara mitt recept.

Köttfärsgratäng ca 3 port

300 g köttfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

1 msk tomatpuré

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk balsamvinäger

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Att varva med:

1 aubergine

Några nävar bladspenat

3 msk smör

Salt

Osttäcke:

3 ägg

50 g riven halloumi

2 dl grädde

Salt och peppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Skiva auberginen i tunna skivor. Bryn aubergine och spenat i smör i omgångar, krydda med salt och peppar. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på spenaten och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Tzatziki och en grekisk sallad är gott till gratängen.

Grekisk SalladKokboksreklam

Tycker du om mina mattips så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

Du kan läsa mer om dem i länkarna nedan, de två på slutet finns nu bara som E-bok, då de inbundna är slutsålda.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – E-bok

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok

Juldagar i Stockholm och lyxig lax till middag
Utsikt över Stockholm från Stadshuset

Utsikt över Stockholm från Stadshuset

Julledigt och trevliga jobbmöten

Hoppas ni alla haft en riktigt lugn och skön jul. Efter en något jobbig hemresa på julafton via en överbelastad flygplats i Istanbul så har det varit skönt med några hellediga dagar.

Vi har njutit av lite god julmat, sett på TV, promenerat i ett vintervackert Stockholm och bara njutit julfrid.

På annandagen blev det lite ”jobb” igen. Jag tog tåget till Uppsala för ett möte med Lars Fahlén på PriMaten.

På dagen exakt 3 år sen vårt första möte, då vi provlagade rätter och planerade menyer som sen blev grunden för Sveriges första LCHF/Paleo-restaurang och senare även en delikatessbutik.

PriMaten Deli i SVAVA-gallerian

PriMaten Deli i SVAVA-gallerian

Nu hade vi nya, spännande saker att diskutera, får hoppas de blir verklighet framöver.

Lördagen tillbringade jag på havet, då blev det ett planeringsmöte med vännen Mona från Åland, inför vår kommande hälsoresa till Kreta i april.

Ett morgonkyligt Ålands hav

Ett morgonkyligt Ålands hav

Brunch på M/S Rosella

Brunch på M/S Rosella

Torskrygg och grillad torsktunga med skirat smör, pepparrot, äggrulle och räkor

Torskrygg och grillad torsktunga med skirat smör, pepparrot, äggrulle och räkor

Havtornspannacotta med bärsås

Havtornspannacotta med bärsås

Svanar på flygtur

Svanar på flygtur

M/S Rosella på väg ut från Mariehamn

M/S Rosella på väg ut från Mariehamn

Perfekt att träffas på en båt och smida planer i hytten, med avbrott för god brunch och en ännu godare middag senare på dagen.

Vi kryssade två vändor med M/S Rosella för att hinna med allt det här över en dag.

Mattipset idag blir en god laxrätt som jag lagade på juldagen. Efter receptet följer fler bilder från de senaste dagarna.

Smörstekt lax med svampragu och saffransaioli

Smörstekt lax med svampragu 2 port

2 tjocka skivor lax à 200 g, helst viltfångad

Salt och peppar

2 msk smör

Svampragu 2 port

8 små skogschampinjoner

2 turkisk sivripaprika eller 1 vanlig grön

1 liten, gul lök

1 msk tamarisoja

 1 tsk balsamvinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

25 g smör

Börja med svampragun eftersom laxen går fort att steka. Skär svampen i fyra delar.

Dela paprikan på längden och ta ut kärnorna. Strimla i bitar. Skär löken i smala klyftor.

Bryn svampen väl i smöret, krydda med salt och chili. Tillsätt lök och paprika, låt fräsa med en stund så de får lite färg.

Häll på soja och vinäger, låt småputtra tills vätskan kokat in.

Bryn under tiden smöret och lägg ner laxen med köttsidan ner. Bryn 1½ minut och krydda med salt och peppar.

Vänd och stek 1½ minut på skinnsidan. Vänd och stek kanterna 1 minut på var sida, krydda under tiden laxen runtom.

Behåll rätt hög värme medan du steker laxen på de fyra sidorna, dra sen från plattan och låt eftersteka någon minut.

På det här sättet får du en lax med rejäl stekyta men som ändå är perfekt stekt inuti, den ska bara precis ha blivit genomstekt.

Servera laxen med en grönsallad på romansallad, bladpersilja och jordgubbar. En bit smör och saffransaioli blev gott och mättande till.

Jag köpte jordgubbar, sallad, persilja, lök och paprika på grönsaksmarknaden i Alanya i tisdags.

En perfekt matsouvenir, jag lägger in påsarna i 5-liters vattendunkar så håller de bra i kappsäcken.

Nedan ser du den goda skinkmacka vi åt på juldagskvällen, på det goda vörtbröd jag bakade innan jul.

Sen blir det lite fler bilder från mina promenader i Stockholm.

Skinkmacka på vörtbröd

Skinkmacka på vörtbröd

Stadshuset i morgonljus

Stadshuset i morgonljus

Utsikt från Norr Mälarstrand i kvällsolen

Utsikt från Norr Mälarstrand i kvällssol

Julskyltningen på NK är alltid en sevärdhet

Julskyltningen på NK är alltid en sevärdhet

En tomte till i väntan på planet i Antalya på julaftons morgon.

En tomte till i väntan på planet i Antalya på julaftons morgon.

God fortsättning och ett Gott Slut!

God fortsättning och ett Gott Slut!