Paj utan pajskal
Idag bjuder jag på en paj där botten består av ost istället för ett sprött mjölskal.
Den här gör jag ofta som utflyktsmat eller som färdkost på resor, då den är väldigt god även kall.
Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här ett gott skalrecept i ett inlägg med min grönkålspaj med fetaost och ugnstorkade tomater.
Idén till den här bottenlösa pajen har jag fått från vännen Lindha Vikström, här hittar du receptet på en mycket god laxpaj på hennes blogg Halva Lindha.
På bilden nedan ser du min köttfärspaj på picknick på varmare breddgrader.
Köttfärspaj ca 3-4 port
300 g köttfärs, jag hade älgfärs
2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost
6 champinjoner
2 tomater
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl av min enkla kycklingbuljong
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk oregano
50 g smör
Salt och chiliflingor
Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.
Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.
Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.
Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.
Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.
Till pajen
100 g riven ost, jag hade lagrad prästost
3 ägg
Salt och peppar
Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.
Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.
Rör ner äggsmeten i köttfärsröran som först fått svalna en stund och häll alltsammans över osten. Grädda på 175º i ca 30 minuter.
Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.
Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.
Kokbokstips
Tycker du om min typ av naturligt god mat så hittar du hundratals recept i kokböckerna här nedan, några av dem finns numer bara att ladda ned som E-bok.
Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Snart slutsåld
Gröna, sköna tillbehör som E-bok
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson
Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok skriven med Annika Dahlqvist