Mjuk citronkaka – Fri från gluten och vitt socker

Gott till helgfikat

Dagens recept är en smakrik citronkaka sötad med bara några dadlar.

Den blir mjuk och krämig i konsistensen, nästan som en kladdkaka.

Mina bakrecept har blivit mycket populära, inte minst hos alla som vill baka lite mer hälsosamt till både stora och små i familjen.

Dagens recept kommer från min slutsålda kokbok ”Baka med frukt & grönt”, den utsågs till Sveriges bästa Hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards 2021.

Jag håller på att försöka få bakboken utgiven igen på nytt förlag, då min förläggare gått i pension och inte kommer att trycka upp fler böcker.

Kafferep i rosenbersån

Mjuk citronkaka med dadlar ca 10–12 små bitar

8 kärnfria dadlar

150 g smör eller kokosolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 ägg

2 dl mandelmjöl

1 msk kokosnötsmjöl

Skar dadlarna i bitar, lägg ner dem i smöret i en kastrull och smält på svag värme.

Tvätta citronen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften, blanda ner i kastrullen och mixa med stavmixer till en slät smet.

Sätt ugnen på 150˚. Vispa äggen med elvisp på högsta effekt i fem minuter så det blir riktigt tjockt.

Blanda mjölsorterna och vänd ner i äggsmeten omväxlande med smörblandningen.

Häll upp smeten i en smord, liten springform med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna i formen.

Servera kakan med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Du kan variera kakan med andra torkade frukter och citrusfrukter.

Tål du inte mandlar så kan du använda pumpafrömjöl.

Använder du kokosolja istället för smör så smaka av med lite salt för att lyfta fram smakerna.

Hälsosamma kokbokstips

Det är många som upptäckt att det kan vara både gott och nyttigt och inte alls svårt att undvika gluten och tillsatt socker i bakverk, bröd och mat.

Du hittar den typen av recept även i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den boken är också snart slutsåld som inbunden, men den finns även som E-bok att ladda ned här till dator eller platta för bara 99 kr.

I den här länken kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga böcker jag skrivit.

Stort tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa mina kokböcker, du ska veta att det betyder väldigt mycket för mig.

Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör från Gröna, sköna tillbehör
Pepparkakskladdkaka med pumpa och äpple

Mustig höstkaka

Idag bjuder jag på en riktigt härlig kaka, med smaker av höst från pumpa och äpple och med en försmak av julens bakverk från klassiska pepparkakskryddor.

Kakan hittade jag på en vinter när vi bodde i Alanya, den blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka.

Den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av den.

Jag använde osaltat smör när jag gjorde receptet i Turkiet och tillsatte lite salt i kaksmeten, det lyfte smakerna till ännu högre höjder.

Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.

Vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche/smetana och granatäpple, lingon eller tranbär blir gott till om du serverar den som bakelse.

Mjuk pepparkaka

100 g smör

4 dl grovriven, välmogen pumpa

2 dl grovrivet äpple

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

Ev 1-2 krm salt

Ev 1-2 msk valfri sötning

3 ägg

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten och rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

För dig som börjat fundera lite på julklapparna så hittar du i länkarna här nedan mina kokböcker på Bokus ❤

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Chokladkaka med svarta bönor och hallon

Lördagsgodis

Idag bjuder jag på en krämigt god chokladkaka med hallon från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Vår kokbok som fick utmärkelsen Best in the World på Kokboks-VM Gourmand Awards förra sommaren, har just kommit i en nyutgåva i mjuka pärmar till lägre pris.

Du hittar den här för 129 kr hos Adlibris och här hos Bokus, du kan annars be din lokala bokhandel att de beställer hem den.

Då gynnar du inte bara oss utan även bokhandlarna som också har det tufft nu i Coronatider.

Krämig chokladkaka Foto Veronica Kindblad

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor ca 6 port

2 dl kokta, svarta bönor

100 g mörk choklad 80-90 %

50 g färskost, naturell

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl färska hallon

En nypa salt

Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.

Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.

Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.

Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.

Rör sist försiktigt ner hallonen.

Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.

Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.

Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.

Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.

För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor

Hallon och choklad

Choklad och hallon. Ja, du hör ju, den kombinationen kan aldrig bli fel.

Här har de fått sällskap av färskost och bönor till en riktigt krämig skapelse.

Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Boken fick utmärkelsen Världens bästa specialkokbok i sin kategori på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Kina 2019.

Bönkokboken såldes slut för några år sen och nu är även nyutgåvan snart slutsåld, här finns den på Bokus och här på Adlibris.

Krämig chokladkaka
Foto Veronica Kindblad

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor 6 port

2 dl kokta, svarta bönor

100 g mörk choklad 80-90 %

50 g färskost, naturell

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl skogshallon

En nypa salt

Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.

Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.

Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.

Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.

Rör sist försiktigt ner hallonen. Använder du importerade hallon så koka dem först.

Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.

Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.

Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.

Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.

För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.

Här ser du några fler av fotograf Veronica Kindblads vackra bilder från bönkokboken, Syrliga energibollar och Indisk kikärtsgryta.

Kladdkaka med svarta bönor
Hej på er! Idag är det tydligen kladdkakans dag. Vill ni testa göra en variant som är både nöt-, mjöl-, socker- och mejerifri kan ni testa denna variant. Basen är svarta bönor och avokado. Kakan blir inte så kladdig men mjuk och len. Söta gör du antingen med sukrin eller några torkade fikon. RECEPT (4 […]
Kladdkaka med chokladkräm & kokosflingor
Hej på er! Gillar du avokado? Gillar du choklad? Gillar du kladdkaka? Kanske svarade du ja på en eller fler av frågorna. Bra för idag får du äntligen recept på min variant på kladdkaka! En nyttigare variant som är gjord på få ingredienser och helt utan nötmjöl och mejeriprodukter. Så gott! Lätt att göra och perfekt till […]
Chokladkaka, glass & bär
God morgon! Igår hade vi vår sommarbjudning för våra familjer, så det var full fart, en massa god mat och en himla trevlig tillställning som vanligt :) Jag ska skriva ihop några inlägg med lite bilder och även recept så ni får lite inspiration och  nya grejer att testa!Jag delade ju med mig av ett […]
Påskbakelser – kladdkakemuffins med morotsland

marsipanfigurer_morötter_kladdkakemuffins
Ett styck morotsland kommer här! :-P
Enkla kladdkakemuffins med dekoration av grädde och marsipanmorötter. Festligt att bjuda jobbarkompisarna på till exempel eller varför inte som dessert på påskbuffén. Garanterat uppskattade av både stora och små. ;-)

12 st muffins i silikonformar
Det här behöver du :
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram smält smör el. margarin

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ihop vetemjöl med kakao, vaniljsocker och salt. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader 12-14 min, absolut inte mer om du vill ha dom kladdiga. (Placera formarna på en vanlig ugnsplåt) Ta ut ur ugnen.

Täck muffinsarna med plastfolié och låt dom svalna i kylskåpet så blir dom sådär perfekt kladdiga som man vill ha dom. Dekorera.

Dekoration :
Vispad grädde med socker och kakao
1 msk smulad digestive + 1 msk riven choklad + ½ msk strösocker
Marsipanmorötter

kladdkakemuffins_kladdkaka_muffins

marsipan_marsipanfigurer_marsipanmorötter_morötter_marsipangodis_godis_påskgodis

påskmuffins_påskbakelse_påskbaka_recept

kladdkakemuffins_påskbakelse_marsipan_morötter

Mjuk pepparkaka LCHF

Bakelse LCHF till jul

Pepparkakskladdkaka

Mjuk pepparkaka har alltid varit en favoritkaka hos mig, gärna en med riktigt mycket kryddsmak.

När jag gick upp till saluhallen i regnet i tisdags för att handla grönsaker såg jag mängder av pumpor.

Har funderat ett tag på att använda pumpa i brödbak, zucchini funkade ju riktigt fint upptäckte jag häromdagen.

Nu kom jag på ett nytt recept som kunde passa riktigt bra ihop med pepparkakskryddor.

Jag köpte ½ kg pumpabitar och gick hem och startade bakandet, lägenheten fylldes efter en stund av härliga juldofter.

Pumpa

Pumpa och Chili på Söndagsmarknaden i Alanya

Regnet och kylan gjorde att det var en riktigt trevlig sak att pyssla med, särskilt som det var bara +9 grader ute.

I Antalya snöade det såg vi på TV och topparna runt stan här var vita, väldigt ovanligt så här års.

När jag tog bilderna på bakelsen igår hade vädret återvänt till det normala med sol och värme igen.

Kakan blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka, den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av en god julbakelse.

Jag använder osaltat smör här i Turkiet eftersom det är det enda som finns i butikerna.

Jag tillsätter därför lite salt i kaksmeten, det lyfter fram smakerna till ännu högre höjder.

Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.

Den smakade fantastiskt gott nybakad och ljummen med kaymak, en traditionell, tjock grädde med 60% fetthalt och granatäppelkärnor till.

Har du inte det så kan du ta vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche och lingon eller tranbär till din bakelse.

Mjuk pepparkaka LCHF

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

ca 1-2 krm salt

Eventuellt 1-2 msk honung eller annan sötning

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Adventsfika med pepparkakskladdkaka


Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

Kladdkakans dag

Förra helgen var jag bjuden på kalas hos min systerson och hans fina familj. De är mycket roade av matlagning och bakning, så det serveras alltid något riktigt läckert.

De bakar alltid något som även jag kan äta, den här gången en alldeles underbart god chokladkladdkaka.

Den gick hem även hos barnen, min systerdotterdotter på 4 år sa hänfört: Det här var den godaste tårta jag ätit…

Det är inte ofta jag delar med mig av recept som inte är mina egna. Men idag gör jag ett undantag.

Det är visst kladdkakans dag idag, så då passar det ju fint med en nyttigare variant än de flesta man hittar på nätet och i kokböcker.

På söndag är det ju dessutom Fars dag, så ett bakrecept som det här kan passa fint även då.

Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk (inbunden)

Receptet kommer från boken Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer.

Det märks när man tittar på topplistorna över sålda böcker att det är väldigt populärt att baka utan socker och gluten idag.

Själv hade jag den stora äran att få bidra med recept som passar barn (och vuxna) till Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar.

Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar (inbunden)

Du får idag receptet precis som det är direkt ifrån boken Smarta sötsaker.

Du som äter LCHF kan förstås minska på dadlarna och använda kokosnötmjöl istället för bovetemjöl om du vill.

Ändra då mjölmängden från 2 dl bovetemjöl till 1 dl kokosnötmjöl, annars blir kakan lätt torr.

Minska även dadlarna till hälften och öka på kokosoljan till det dubbla istället, så får du till en kaka med mindre kolhydrater och mer fett.

Jag ska testa att baka den här kakan till jul med torkade aprikoser. Det tror jag kan bli riktigt gott, jag gillar dem bättre än dadlar.

Chokladmoussen till toppingen kan du söta med banan istället för honung om du vill eller ta nån annan sötning.

Chokladkaka med hallon och crème fraiche

Chocolate Chai Mudcake 10-12 bitar

3 dl dadlar utan kärna

2 dl vatten

1½ dl mandel eller hasselnötter

1 dl kokosolja

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen kardemumma

2 tsk malen kanel

1 msk bakpulver

2 dl bovetemjöl eller rårismjöl

3 msk kakao

2 äggulor

3 dl kokosmjölk

4 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader. Koka dadlar och vatten på svag värme tills det blir en grötaktig massa, i cirka en kvart.

Mixa nötterna till mjöl, i med dadlarna, kokosoljan, kryddor, bakpulver, mjöl, kakao och äggulor.

Kör på full effekt och tillsätt kokosmjölken lite i taget. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten.

Fördela smeten i en springform och grädda mitt i ugnen, i ca 50 minuter.

Chocolate chai mudcake från boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer

Chocolate chai mudcake från boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer

Chokladmousse till topping

2 mogna avokador

½-1 dl kakao

2 msk honung

2 dl vatten

Valfritt: 2 dadlar utan kärna

Mixa tålmodigt, gärna med stavmixer, tills du har en fluffig och slät mousse. Späd eventuellt med lite mera vatten.

Chokladkladdkaka Paleo/LCHF