Enkel äppelpaj – enklaste äppelpaj receptet
Enkel äppelpaj – recept på den enklaste äppelpajen. Riktigt enkel att tillaga och det blir  riktigt gott! Ingredienser fyllning: - 5 äpplen (fasta, syrliga) - 1 dl socker - 1 msk kanel Ingredienser pajdeg: - 1½ dl vetemjöl - 1½ dl socker - 100 g smör eller margarin Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Medel Gör [...]
Grova frukostmuffins med fikon och mandel

matmuffins_recept_frukost_muffins
Igår bakade jag och Joline supergoda frukostmuffins med massa gott i som fikon, mandel, pumpakärnor, 4-kross och havregryn. Dom blev kalasgoda, saftiga och väldigt mättande. Helt klart en muffins för pulkabacken när man behöver fylla på energi! :-P

Joline skrev noga ner receptet på sin surfplatta under tiden de bakades så här får ni recepet enligt henne :

12 st bröd/frukostmuffins 

jolines_recept_frukostmuffins

muffinsformar_brödmuffins_matmuffins_recept
Vi klippte till egna muffinsformar av bakplåtspapper, tycker de passar fint till såna här muffins.

muffins_recept_matmuffins_brödmuffins
Tjusigt va?! ;-)

miffins_brödmuffins_frukostmuffins_matmuffins
Fördela rejält med smet i alla formar. 12 st.

bröd_muffins_filmjölksbröd
Färdiggräddade efter 1 timme i ugnen i 175 grader.

frukostmuffins
Kalasfina!

frukost_bröd_enkelt_snabbt_brödrecept_recept_muffins
Och inuti…

frukostmuffins_fikon_mandel

The post Grova frukostmuffins med fikon och mandel appeared first on Kryddburken.se.

Devil´s chicken

devils_chicken_recept
Vad gör man med en hel färsk kyckling egentligen?? Här får ni min version på Devil´s chicken, eller djävulskyckling och även era egna tips!

Devil´s chicken, eller djävulskyckling är vansinnigt gott. Bli inte rädd för de starka kryddorna som sambal oelek eller chilisås, det blir en riktigt fin balans tillsammans med den milda yoghurtsåsen. Mängderna kan du justera såklart efter eget tycke, eller utesluta om du så vill. Här hemma åt vi upp allting på tre personer + en matlåda och det gillades av både Nicke, Joline och mig själv. En enkel, billig vardagsrätt utan krångeli-krångel! ;-)

Ni som följer Kryddburken på facebook är himla flitiga på att komma med idéer, tips och kommentera, det är superkul tycker jag. Fortsätt så. Är det dessutom så att du råkar ha en fråga du vill ha svar på ”snabbt” så skriv på fb, den har jag ju alltid tillgänglig i iphonen och hinner med lite bättre än mailen som ska sorteras till höger o vänster.

Ja, de tips ni hade var grymt bra så jag skriver med dom här ;
Även om inte recepten står med här så är självklart recepetmakarna själva välkomna att lämna en kommentar med sitt recept. Annars tycker jag ni ska googla. Finfina tips här. 

  • Helstekt, fylld med paprika, lök, vitlök & timjan. Stekpåse.
  • Helstek på plåt med örter, grönsaker & rotfrukter runtom.
  • Djungelgryta
  • Djävulskyckling
  • Kyckling med ragonsås
  • Kycklingratäng
  • Djävulskyckling
  • Kyckling, ris och kantarellsås
  • Dillkycklinggryta
  • Kyckling i lergryta
  • Kycklingssoppa med morötter, lök, palsternacka, persilja, kålrot & risoni.
  • Varm rödbetsallad med getost & kyckling.

Det här behöver  du : 
1 hel, färsk gårdskyckling
½ dl rapsolja
1 pressad citron
1 msk tomatpure
½ msk sambal oelek
2-3 tsk D´Elidas chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar

Mild yoghurtsås : 
2 dl turkisk el. grekisk yoghurt
1 msk flytande honung
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Pensla hela kycklingen med övriga ingredienser till marinaden. Ställ in i het ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterliggaren nån gång innan den ska tas ut. ca 40-45 min till…

Rör ihop ingredienserna till såsen och servera med sallad och ris. Smaklig måltid!

färsk_hel_kyckling
Hel, färsk kyckling! Så gott…

hel_färsk_kyckling_recept_djävulskyckling
Lägg kycklingen med bröstet uppåt.

stycka_hel_kyckling
Skär ett längsgående snitt med vass kniv vid sidan om brösbenet och skär neråt men inte helt igenom ryggen.

stycka_hel_kyckling_djävulskyckling
V
ik ut kyckligen och putsa bort löst skinn. Låt ben och skrov sitta kvar, det ger massor med smak till kycklingen och när den sen är tillagad är det lätt att bara ”lossa” köttet från ben och skrov.

stycka_hel_kyckling_devilschicken
Lägg i ugnsfast form.

devilschicken_kyckling_chicken
Pensla på marinaden. Stek i ugn 250 grader ca 15-20 min, sänk sedan värmen till 175 grader och låt fortsätta steka ca 40-45 min. Pensla med skyn från marianden lite då och då.

devilschicken_djävulskyckling
Färdiga! :-P Här har jag bara lossat alla delar med händerna. Bröstfiléer, vingar och klubbor.

djävulskyckling_devils_chicken
Sallad, lite hackad paprika och persilja och den goda, milda yoghurtsåsen till!

devils_chicken
Smaklig spis, detta var vansinnigt gott, hett och milt och knaprigt på samma gång! :-P

The post Devil´s chicken appeared first on Kryddburken.se.

Salamirullar med färskost


Jag har visat nån bild på dessa salamirullar innan men dom är så försvinnande goda så dom behöver ett eget inlägg. Dom kommer garanterat att bli bland de populäraste snittarna, drinktilltuggen eller plockmaten du serverat! Man vet att man lyckas då man ligger och drömmer om rullar av salami om nätterna och tror i drömmen att man går upp och äter! :-P

Ja, de kanske bara är jag som är en hysterisk matnörd som drömmer om just salamirullar men jag lovar du kommer älska dom.

Ta vilken salami som helst, favoritsorten eller varför inte prova nån helt ny variant, det är ju faktiskt inte som pålägg dom äts nu!

Här har jag experimenterat med lite olika sorter och kommit fram till att Lönneberga salami med soltorkade tomater är den absolut godast och tillsammans med just Creme Bonjour TACO! Så ska de va…

Det är så gott så jag kör samma om igen utan att våga prova nån ny variant men ni kan säkert hitta just er egen favorit här! ;-) Hur man gör dom? Lätt som en plätt och fort går de så prova, ni bara MÅSTE prova!! :-P Bilderna visar hur…


Salami, färskost och gurka skivad på längden med osthyvel…


Montera gurka, salami och bred på färskost. Rulla ihop, fäst med tandpetare! Här skulle jag istället välja låååånga grillspett att trä flera stycken på för det är verkligen rykande åtgång på dom! ;-)


Njuuuut… Och dröm om salamirullar du också! :-P

The post Salamirullar med färskost appeared first on Kryddburken.se.

Makaronipudding


Man kan ju bli överförsvenskad för mindre alltså! Makaronipudding…. :-P Hur uppväxt är man inte med den?? Galet gott och funkar med allehanda kylskåpsrester allt från grönsaker, korv, bacon, skinka, några ägg, en skvätt mjölk och makaroner.

När jag var liten gjorde mamma ibland makaronipudding på överblivna stuvade makaroner, det var lyx. Haha! :-P Men vanliga vattenkokta är gott det också och det blir de där knapriga goda överst när man gräddar den.

Här är en väldigt liten pudding av bara ett par få rester med grillkorv, bacon, och en enkelt äggstanning.

4 port
Det här behöver du :
4 smala grillkorvar
1 pkt bacon
2 schalottenlök
Salt & peppar
2 port kokta makaroner
2 ägg
2 ½ dl gräddmjölk
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Skär korven och bacon i mindre bitar, finhacka löken och fräs på i stekpanna, krydda med salt & peppar. Blanda med makaronerna i en ugnsfast form. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och salt och slå över formen. Gratinera i 200 grader ca 20 min.


Godaste gott!! :-P

 

The post Makaronipudding appeared first on Kryddburken.se.

Dagens lunch :


När det enklaste är det godaste… Det får räcka så! ;-)

Koka färska majskolvar :
Lägg ner majskolvarna i saltat, kokande vatten.
Låt koka 6-8 min, inte mer då blir majskornen hårda istället.
Man ser på färgen när majskolvarna dom börjar bli klara, då blir dom mörkt gula.

Servera med en klick smör… Ja, det är allt! 

Bland det absolut godaste som finns. Glöm inte tandpetare och tandtråd efteråt! :-P


Enklaste sättet att ”skala” en majskolv är att skära av ändarna först och sen skala…


Mycket lättare så, och du får med alla små trådar lättare!


I kokande gryta…


Här är dom färdiga, helt gyllengula och mörkare i färgen. Man behöver inte krångla till de så mycket med majskolvar, en klick smör räcker… Och tandpetare till efterrätt! :-P

Förresten, av majs kan man göra mycket gott, kolla här : 

  
Fr.vä; Majssoppa, grillade majskolvar, varm majssallad. Klicka på bilder för recept.

 

Det behövs inte så mycket…


För en herrans massa år sen lärde en person mig en sak ; Att ta vara på dom små stunder och njuta av det lilla! Hur det nu kom sig så var vi bägge två vrålhungriga, hade inte mycket pengar på fickan och hade fart och flängt en hel dag i en varm bil med trötta, flåsande hundar. Plötsligt ber hon mig stanna bilen utanför en liten ICA-butik… Hon springer in i affären och kommer tillbaka lika snabbt med en påse ciabatta och en liten burk cantadou färskost…

Va de allt sa jag??! Aningens skeptisk…

Hon lotsade ut mig på småvägarna genom skogen, ner till en liten sjö. Där åkte påsen och den lilla asken färskost fram. Jodå, det går att bre på färskost med insidan av locket om man är flink, och bröden kan man bryta isär… Sen satt vi där på en brygga med spegelblank sjö framför oss, hundarna badade och vi bara njöt av tystnaden och aldrig nånsin har väl bröd och färskost smakat så gott som det gjorde där och då! Det behövs inte så mycket när man tänker efter, och mätta blev vi!

Just cantadou har kommit med en ny smak av basilika och gräslök som nog är den godaste hittills tycker jag. Även om jag älskar 4 peppar i såser så är nog denna nya favoriten till ostbricka… Eller jag menar ciabatta… :-P

Kan tänka mig att den passar extra bra i sommar, bland annat tillsammans med jordgubbar, rädisor & tomat. Har ni provat?

Om inte får ni hålla utkik här i dagarna då jag snart kör en favorit-i-repris-tävling med cantadou i vinstpotten!

 


Pasta & köttfärssås, när det enkla blir ännu enklare…


Nu ska ni få höra lite vad som händer och sker här på ön. Helgen har varit alldeles strålande fin! Soligt och varmt och vi har öppnat loppis i ett av garagen och har haft fullt upp med att rensa och bära ut och ställa upp prylar och grejer och gud och hans moster… Jösses vad vi har samlat på oss alltså!! Nu står loppisen öppen så fort vi är hemma så ni som har vägarna förbi Öjkroken (skyltat) är sååå välkomna! :-P Ska ha öppet hela sommaren är det tänkt, iaf till slutet av juli då nya pärlan kommer hem och vill ha sig ett garage…

I och med att vi till stor del har varit ute hela helgen så har även maten lagats utomhus. Spagetti och köttfärsås är i vanliga fall en klassisk måndagsmiddag här hemma hos oss men det går lika bra med pasta och att man gör ”allt i ett” som vi gjort här på muurikkan. Den står fortfarande kvar ovanpå grilltunnan för de va väldigt vilken behaglig arbetställning det var och så lättare att hålla sig ifrån myggen.

Snart ska även sommarköket få sin premiär, så fort vi blir klara med altanen bara… ;-)


Ett paket jag beställt från Syster lycklig har också anlänt, de ska ni också få kika närmare på snart! ;-)

Nu ska jag jobba ett långpass igen, sen är det viktig saker att styra upp dagarna som följer, klädshoppning till barnen och deras skolavslutning på torsdag. Klänningar, tröjor och skor ska provas och så en tårta ska jag klura på och fixa till… Sen ska de väl limmas lösnaglar och lackas och håret ska plattas och sprayas och snygg-kepsen ska fram och ditt och datt! :-P En och annan cadillac också misstänker jag… Sen är det sommarlov på fredag!! HELT UNDERBART!! Blir det sol o värme så har jag lovat dom stranden och det ser jag fram emot!

Ja, då vet ni lite vad jag pysslat med och ska pyssla med. Hur har ni det själva? 

  • Har era barn slutat skolan än (ni som har barn)?
  • Nån som börjat sin semester?
  • Nån som tänker åka hit till Öland i sommar?

Jag vet att ni är många som mailar och frågar om tips rörande Öland om stugor och vandrarhem och restauranger, sevärdheter mm. Jag ska försöka sätta ihop ett samlat inlägg om detta inom det närmsta, det lovar jag. Må så gott så länge allihopa, och lämna gärna en rad eller två så blir jag såååå glad!

Enkel Rabarberpaj – enklaste Rabarberpaj receptet

Enkel Rabarberpaj – recept på den enklaste Rabarberpajen. Riktigt enkel att tillaga och det blir  riktigt gott!

Ingredienser fyllning:
– 5 rabarber (fasta, syrliga)
– 1 dl socker
– 1 msk kanel

Ingredienser pajdeg:

– 1½ dl vetemjöl
– 1½ dl socker
– 100 g smör eller margarin

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här:

Skölj, kärna ur och dela rabarberna i bitar, ca 1×1 cm. Lägg dem i smord ugnssäkerform. Strö över socker och kanel och blanda runt.

Blanda de torra ingredienserna till pajdegen. Arbeta in matfettet till en deg. Spritsa degen till ett lock och täck rabarberna med det. Grädda i 225°C, ca 25 min tills den är gyllenbrun.

Servera med glass eller vaniljsås.

Originally posted 2009-09-17 18:33:30. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Enkel Rabarberpaj – enklaste Rabarberpaj receptet dök först upp på Rabarberpaj.se.