Nötchokladbollar 8 st små bollar
2 msk cashewnötssmör
1 msk brunt mandelsmör
2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor
2 tsk kakao
½-1 krm vaniljpulver
Lite smulat flingsalt
Garnering
½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i
Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat.
Lägg allt utom garneringen i en skål.
Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.
Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.
Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar.
Nötsmöret gör att bollarna blir ganska mjuka i en varm hand så arbeta fort.
Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta.
Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen. Tycker du satsen är för liten så dubbla den bara.
Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.
Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer.
Du hittar också inköpsställen på nätet i länkarna i ingredienslistan.
7 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
225 gr rumstempererat smör
2,4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljessence
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Du kanske behöver ta hjälp av händerna. Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter.
kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du vill ha.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter.
Låt svalna på plåten.
Dekorera.
Väldigt bra deg som håller formen.
6 dl mjöl
1.2 dl kakao
1 tsk snabbkaffe pulver ( kan uteslutas)
225 g rumstempererat smör
2,3 dl socker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
Blanda kakao och mjöl i en skål.
Vispa socker och smör tills ljust och fluffigt.
Blanda ner ägg,vaniljextrakt och evt kaffepulvret.
Blanda ihop ordentligt.
Blanda ner mjöl/kakaoblandningen lite i taget.
Har du bara en handvisp måste du ta hjälp med händerna för att få ihop en deg.
Plasta in och lägg i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du valt.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter beroende på storlek.
Låt svalna på plåten.
Progel eller pastafärg
2. Vispa ägg, vit pastafärg och socker poröst.
3. Blanda de torra ingredienserna väl. Rör ned dem i ägg- och sockerblandningen. Rör till sist ned filmjölken eller yoghurten.
4. Bred ut smeten på ditt förberedda mönster.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
6. Vänd rulltårtan på ett rent bakplåtspapper. låt svalna.
7. Vispa grädden, bred ut lingonsylt och grädde på rulltårtan. Rulla ihop och lägg den i frysen. Ta fram den en halvtimme före serveringen och skär den i skivor.
66 gr sweetened condensed milk
Essencer och färg
Smält alltsammans, fyll i formar. Frys in för lättare hantering.
Essencer, progel och silikonformar finns i butiken.