3 sorters fudge

sorter_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge
Tjingeling i stugorna! 😛
Det händer mycket bakom kulisserna på kryddburken just nu och tiden att sätta sig vid datorn är knapp men jag ser att ni hänger kvar ändå och det söks på julrecept och godis i massor! Idag bjuder jag på tre sorters fudge, alla tre gjorda med en burk kondenserad mjölk + choklad samt smaksättning. Det är så busenkelt och tar inte lång tid att röra ihop och vad gäller smaker så är det bara fantasin som sätter gränser. De tre jag har gjort här är en med saffran och tranbär, en pistage och lime samt en mörk med helnöt och valnöt.

 

Grundreceptet är en tumregel att komma ihåg. 500 gram choklad + en burk kondeserad mjölk + 1 msk smör. Sen är det galet roligt att hitta på smaker och kombinationer efter eget tycke och smak.

 

Fler tips hittar ni i mitt inlägg JULGODIS SPECIAL med 21 RECEPT! 

 

Saffran och tranbär : 
500 gram vit choklad
1 burk kondenserad mjölk
1 gram saffran
150 gram torkade tranbär
1 msk smör

 

Pistage & lime : 
500 gram vit choklad
1 burk kondenserad mjölk
150 gram skalade pistagenötter
rivet skal från en lime
1 msk smör

 

Choklad och nötter : 
500 gram mörk choklad alt. blockchoklad
1 burk kondenserad mjölk
200 gram blandade, hela nötter (hasselnötter, valnötter, mandlar etc.)
1 msk smör

 

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen tillsammans med övriga ingredienser sakta i en kastrull. rör under tiden. När allt är smält, rör ner en matsked smör och häll sedan fudgen i en form med bakplåtspapper. Låt svalna. Ställ in i kylen över natten och skär sedan upp i bitar.

 

julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge_nötter

 

lime_fudge_pistage_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

fudge_choklad_vitchoklad_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

pistage_nötter_fudge_lime_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

choklad_helnöt_nötter_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

pistagefudge_lime_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

saffransfudge_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

 

Adventspyssel i köket och långkok på spisen!

julstök_julfönster_kök_advent_jul
Äntligen närmar det sig jul på riktigt trots att regnet vräker ner, men advent står på tur och då är det så mysigt att få julpynta i köket och göra fint med adventsstakar, julblommor och ljus…

 

Efter jobbet igår åkte jag och handlade för att sen hem och sätta igång en gryta med kalops som kunde få puttra hela eftermiddagen. Under tiden hjälptes Joline och jag åt att plocka ner höstgardiner, dukar och sånt pynt. In med det i garderoben och ut med julgardiner och lådor. 😛 När allt var klart tyckte vi nog att det fattades lite julblommor på bordet och i fönstret så iväg till ICA igen och köpte små söta julstjärnor och hyacinter. Är inte riktigt klar med gruppen än då jag inte hade någon jord hemma och sen så vill jag alltid ha nån liten ”pinn-tomte” i också så det får bli helgens projekt.

 

Recept på kalops har jag ett par stycken, bland annat HÄR och en norrländsk variant HÄR. Denna gång  blev det en klassisk med lök och morötter, kryddpeppar och lagerblad. Jag kokar alltid med ett par morötter direkt från början för det är så gott när dom kokar sönder och ger en sötma åt grytan, men jag tillsätter även små babymorötter på slutet för lite extra knaprighet. Supergott!

 

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök
5 – 6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

 

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

 

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3 – 4 timmar. Skumma av lite då och då så blir såsen klarare. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga. Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

 

kalops_husmanskost_fransyska
Hittade riktigt fin fransyska på ICA och gjorde rejäla grytbitar av.

 

jul_julstjärna_indiska_tomte_advent
Lilla hustomte med sin lykta i stora köksfönstret. Många brukar fråga vart adventsljusstakarna kommer ifrån och dom köptes på Konsum för 10 år. Nicke och jag fick dom av min mamma när vi byggde huset. Älskar dom och tänker aldrig byta ut dom. 😛 Vet inte vart dom går att få tag på längre, jag har inte sett likadana nånstans men nån av er kanske har och vill tipsa?

 

advent_pyssel_julgrupp_tomte_jul
Lilla julgruppen som ännu inte är riktigt färdig.

 

jul_advent
Köksfönstret ovanför diskbänken.

 

kalops_recept_husmanskost
Och sen blev det äntligen dags för kvällsmiddag. Älskar kalops! 😉

 

chokladtryfflad_polka_pistage_mandlar_brända_godis
På ICA i Köpingsvik har dom fått in mina favoriter från Solberga konfektyrfabrik, galet gott och handgjort godis med chokladtryfflad polka och brända mandlar med pistage så dom fick följa med hem. Det finns en sort som heter guldkulor med frasig choklad i mitten också… Dom måste ni testa! 😉

Godis-pumpor

pumpa_godis_rice_crisp_halloween
Tjoho, häääärliga fredagen är här!! Skönt att få vara tillsammans med familjen och bara mysa och ha det bra. …Och äta godis förstås! 😛

 

Det här enkla receptet på godis-pumpor innehåller bara 4 ingredienser och du rör ihop allt på en kvart. Bara smälta smör och marshmallows i en kastrull, några droppar karamellfärg och sen röra ihop med rice crisp. Själva ”smeten” kan du sen forma stort eller smått och till vilka figurer du vill. Barnen tycker det här är superkul och passar ju till övriga kalas och högtider också.

 

Ett enkelt grundrecept på formbart godis. Fram med fantasin och sätt igång. Nu ska jag kila ut i köket och förbereda kvällens tilltugg framför TV:n. Ni ska få se sen… PUSS!

 

Det här behöver du : 
3 msk smör
150 gram marshmallows
röd + gul karamellfärg
ca 5 – 6 dl rice crisp

ev. salta pinnar + något grönt… 😉

 

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i en kastrull och lägg ner marshmallows. Låt smälta under omrörning på låg värme. Tillsätt några droppar karamellfärg. (röd + gul) Ta kastrullen från plattan och rör ner så mycket rice crisp så du får en formbar konsistens. Vänd upp smeten på en skärbräda och forma sedan till små pumpor. Det underlättar om du fuktar händerna i kallt vatten. Tryck i en bit av salta pinnar i varje pumpa och något litet grönt.

 

halloween_godis_ricecrisp_pumpa_pumpor

godis_pumpor_halloween_rice_crisp

 

Bountys

bounty_bountys_hemmagjorda_godis
Att göra egna bountys är superenkelt! Joline gjorde en sats i förgår och det blev riktigt goda, till och med godare än köpe-bountys då dom är i torraste laget tycker jag. Dessa är saftiga och bara sååå supersmarriga! Hon gjorde dom i lagom storlek som små prinskorvar och det är precis perfekt att avnjutas till en kopp kaffe! 😉
Dessutom glutenfria och ingen ugn behövs heller.

 

ca 20 st
Receptet kommer här : 
50 gram smält smör
½ dl grädde
1 äggvita
2 msk ljus sirap
4 dl kokosflingor
2,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

300 gram marabou mjölkchoklad

 

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och häll i grädde. Blanda ner resten av ingredienserna och rör ihop till en tjock massa. Låt smeten kallna och svälla något i kylskåpet ca 45 min före du rullar ut dom. Tycker du smeten blir för lös ta mer kokosflingor.
Rulla till tumtjocka, ca 3- 4 cm avlånga bitar och lägg på skärbräda. Ställ in i kylen ytterligare 45 minuter så blir dom enklare att doppa i chokladen när dom är riktigt kalla. Doppa sedan i smält choklad, ca 300 gram. Lägg upp på skärbräda och låt stelna i kylskåpet.

 

Chokladbollens dag
Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet...

Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Ännu en dag…

Så var det då dags för chokladbollen att ha en egen dag.

Jag bjuder på två av mina recept, riktigt goda båda två enligt min smak, jag är ju inte är så förtjust i sött längre.

Klicka på bilden ovan så kommer du till min favorit, nötchokladbollar gjorda på mandelsmör.

Där kan du också läsa mer om Ann Fernholms bok Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, där jag medverkar med en del recept.

Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat.

Jag har fullt upp härhemma just nu, varit på dop och firat Mors dag med min kära mamma i helgen.

Lite tidigt om vi går efter svenska almanackan men i mammas hemland Finland firades den igår.

Försöker också få ihop allt inför mitt livs första resa till USA, åker till Florida och Low-Carb Cruise om knappt två veckor.

Ska verkligen bli en spännande resa, särskilt som min kokbok Low Carb High Fat Barbecue kommer ut precis samtidigt.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Följ mig gärna på Facebook om du vill veta mer om vad som händer, kommer inte att ha så mycket tid och ork att uppdatera härinne på bloggen närmsta tiden.

Har nyss köpt min första smartphone, har bara haft knapptelefon tidigare, så nu har det blivit mycket enklare att lägga upp bilder på Facebook.

Tyvärr är det krångligare att blogga från den märkte jag, så det kommer jag att fortsätta med från laptopen.

Vill du ta del av mina recept i tidningsform så är jag med i senaste numret av Matkärlek med några kycklingrecept, den tidningen finns ute i butikerna nu.

Du får specialpris på prenumeration av tidningen under maj månad om du klickar på den här länken.

Erbjudandet är 3 nr för 99 kr samt 8 nr för 249 kr, du behöver ange kampanjkoden BIRGITTA2 så får du det billiga priset.

Chokladbollar

100 g kokosolja

100 g (2½ dl) kokosflingor

1 dl kokosgrädde

½ dl krossade hasselnötter

2 msk kakao

1 äggula

1 krm vaniljpulver

1 krm mald kardemumma

½-1 krm salt

Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel eller hacka dem fint.

Du kan också använda valnötter, cashewnötter, paranötter eller mandlar. Pumpakärnor går också bra om du är allergisk mot nötter.

Likadant med äggulan, tål du inte ägg så hoppa bara över den.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

Chokladbollar med nötter


Chokladbollens dag
Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet...

Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Ännu en dag…

Så var det då dags för chokladbollen att ha en egen dag.

Jag bjuder på två av mina recept, riktigt goda båda två enligt min smak, jag är ju inte är så förtjust i sött längre.

Klicka på bilden ovan så kommer du till min favorit, nötchokladbollar gjorda på mandelsmör.

Där kan du också läsa mer om Ann Fernholms bok Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, där jag medverkar med en del recept.

Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat.

Jag har fullt upp härhemma just nu, varit på dop och firat Mors dag med min kära mamma i helgen.

Lite tidigt om vi går efter svenska almanackan men i mammas hemland Finland firades den igår.

Försöker också få ihop allt inför mitt livs första resa till USA, åker till Florida och Low-Carb Cruise om knappt två veckor.

Ska verkligen bli en spännande resa, särskilt som min kokbok Low Carb High Fat Barbecue kommer ut precis samtidigt.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Följ mig gärna på Facebook om du vill veta mer om vad som händer, kommer inte att ha så mycket tid och ork att uppdatera härinne på bloggen närmsta tiden.

Har nyss köpt min första smartphone, har bara haft knapptelefon tidigare, så nu har det blivit mycket enklare att lägga upp bilder på Facebook.

Tyvärr är det krångligare att blogga från den märkte jag, så det kommer jag att fortsätta med från laptopen.

Vill du ta del av mina recept i tidningsform så är jag med i senaste numret av Matkärlek med några kycklingrecept, den tidningen finns ute i butikerna nu.

Du får specialpris på prenumeration av tidningen under maj månad om du klickar på den här länken.

Erbjudandet är 3 nr för 99 kr samt 8 nr för 249 kr, du behöver ange kampanjkoden BIRGITTA2 så får du det billiga priset.

Chokladbollar

100 g kokosolja

100 g (2½ dl) kokosflingor

1 dl kokosgrädde

½ dl krossade hasselnötter

2 msk kakao

1 äggula

1 krm vaniljpulver

1 krm mald kardemumma

½-1 krm salt

Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel eller hacka dem fint.

Du kan också använda valnötter, cashewnötter, paranötter eller mandlar. Pumpakärnor går också bra om du är allergisk mot nötter.

Likadant med äggulan, tål du inte ägg så hoppa bara över den.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

Chokladbollar med nötter


Chokladbollens dag
Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet...

Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Ännu en dag…

Så var det då dags för chokladbollen att ha en egen dag.

Jag bjuder på två av mina recept, riktigt goda båda två enligt min smak, jag är ju inte är så förtjust i sött längre.

Klicka på bilden ovan så kommer du till min favorit, nötchokladbollar gjorda på mandelsmör.

Där kan du också läsa mer om Ann Fernholms bok Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, där jag medverkar med en del recept.

Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat.

Jag har fullt upp härhemma just nu, varit på dop och firat Mors dag med min kära mamma i helgen.

Lite tidigt om vi går efter svenska almanackan men i mammas hemland Finland firades den igår.

Försöker också få ihop allt inför mitt livs första resa till USA, åker till Florida och Low-Carb Cruise om knappt två veckor.

Ska verkligen bli en spännande resa, särskilt som min kokbok Low Carb High Fat Barbecue kommer ut precis samtidigt.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Följ mig gärna på Facebook om du vill veta mer om vad som händer, kommer inte att ha så mycket tid och ork att uppdatera härinne på bloggen närmsta tiden.

Har nyss köpt min första smartphone, har bara haft knapptelefon tidigare, så nu har det blivit mycket enklare att lägga upp bilder på Facebook.

Tyvärr är det krångligare att blogga från den märkte jag, så det kommer jag att fortsätta med från laptopen.

Vill du ta del av mina recept i tidningsform så är jag med i senaste numret av Matkärlek med några kycklingrecept, den tidningen finns ute i butikerna nu.

Du får specialpris på prenumeration av tidningen under maj månad om du klickar på den här länken.

Erbjudandet är 3 nr för 99 kr samt 8 nr för 249 kr, du behöver ange kampanjkoden BIRGITTA2 så får du det billiga priset.

Chokladbollar

100 g kokosolja

100 g (2½ dl) kokosflingor

1 dl kokosgrädde

½ dl krossade hasselnötter

2 msk kakao

1 äggula

1 krm vaniljpulver

1 krm mald kardemumma

½-1 krm salt

Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel eller hacka dem fint.

Du kan också använda valnötter, cashewnötter, paranötter eller mandlar. Pumpakärnor går också bra om du är allergisk mot nötter.

Likadant med äggulan, tål du inte ägg så hoppa bara över den.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

Chokladbollar med nötter


Chokladbollens dag
Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet...

Chokladbollar med nöt/mandelsmör, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Ännu en dag…

Så var det då dags för chokladbollen att ha en egen dag.

Jag bjuder på två av mina recept, riktigt goda båda två enligt min smak, jag är ju inte är så förtjust i sött längre.

Klicka på bilden ovan så kommer du till min favorit, nötchokladbollar gjorda på mandelsmör.

Där kan du också läsa mer om Ann Fernholms bok Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar, där jag medverkar med en del recept.

Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat.

Jag har fullt upp härhemma just nu, varit på dop och firat Mors dag med min kära mamma i helgen.

Lite tidigt om vi går efter svenska almanackan men i mammas hemland Finland firades den igår.

Försöker också få ihop allt inför mitt livs första resa till USA, åker till Florida och Low-Carb Cruise om knappt två veckor.

Ska verkligen bli en spännande resa, särskilt som min kokbok Low Carb High Fat Barbecue kommer ut precis samtidigt.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Följ mig gärna på Facebook om du vill veta mer om vad som händer, kommer inte att ha så mycket tid och ork att uppdatera härinne på bloggen närmsta tiden.

Har nyss köpt min första smartphone, har bara haft knapptelefon tidigare, så nu har det blivit mycket enklare att lägga upp bilder på Facebook.

Tyvärr är det krångligare att blogga från den märkte jag, så det kommer jag att fortsätta med från laptopen.

Vill du ta del av mina recept i tidningsform så är jag med i senaste numret av Matkärlek med några kycklingrecept, den tidningen finns ute i butikerna nu.

Du får specialpris på prenumeration av tidningen under maj månad om du klickar på den här länken.

Erbjudandet är 3 nr för 99 kr samt 8 nr för 249 kr, du behöver ange kampanjkoden BIRGITTA2 så får du det billiga priset.

Chokladbollar

100 g kokosolja

100 g (2½ dl) kokosflingor

1 dl kokosgrädde

½ dl krossade hasselnötter

2 msk kakao

1 äggula

1 krm vaniljpulver

1 krm mald kardemumma

½-1 krm salt

Smält kokosoljan och låt den svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel eller hacka dem fint.

Du kan också använda valnötter, cashewnötter, paranötter eller mandlar. Pumpakärnor går också bra om du är allergisk mot nötter.

Likadant med äggulan, tål du inte ägg så hoppa bara över den.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

Chokladbollar med nötter


Påskpyssel – godis

påskpyssel_diy_easter_godis_jellybean
Hej på er! Kikar in en snabbis här med lite påskpyssel! Är ni många som är lediga över påsk nu? Jag har ett par bra pysseltips till både stora och små. Fina påskpresenter att ge bort och väldigt enkla att göra! Blommorna här, eller de ”färgglada påskliljorna” är en fin dekoration till påskbordet kanske. Färgat papper som du klipper ut som en blomma. Limma på en knäckform och fyll med jelly beans. :-P

Morots-strutarna längre ner är gjorda av cellofan, tejp och rullat papper som jag tejpat på bara! Lite festligt. ;-)

jellybeans_candy_diy_easter_påskpynt_godis

påskpynt_diy_crafts_godis_jellybean

 

påsk_morötter_strutar_godis
Stor och lite morot. Den stora med drage-egg och den lilla med jelly beans. Snurrat papper gör man enkelt genom att vira pappret runt en penna! ;-‘)

godis_påskgodis_strutar_morötter

 

 

Påskgodis på mitt sätt

Citrontryfflar

Påsktips och föreläsningar om nyttigare mat

Nu börjar det dra ihop sig till påskfirande så idag får du några av mina favoriter bland påskgodiset.

Jag har valt ut 3 godsaker ur mitt stora arkiv av över 1500 recept, då tiden inte räcker till att skapa nya.

Här hittar du mitt inlägg med 130 påskrecept om du missade det häromdagen och här finns några påskrecept från min grillbok hos Sanna Ehdin.

Jag har nu sen jag kom hem från Turkiet i förrgår haft fullt upp med att planera de kommande veckornas event.

Först ut handlar det om Ett sötare blod med Ann Fernholm, den 20 april i Lindesberg, läs mer om det här.

Nästa gång blir det tillsammans med Therese Renåker på restaurang PriMaten i Uppsala den 26 april, då är ämnet Hormoner i maten.

Jag kommer att vara med och bjuda på lite tilltugg i form av Spröda frökex från Huså Bröd och benbuljong ur långkokningspåsen Wonderbag i pausen.

Den 28 april kan du träffa bara mig på ost/delikatessbutiken Wijnjas i Stockholm, Bergsgatan 24 på Kungsholmen.

Mellan klockan 13-16 bjuder jag på de nya smakerna på frökexen, som jag tagit fram tillsammans med Huså Bröd och som säljs i butiken.

Den 13 maj händer det mycket, då kommer jag och Therese att delta i en Paleohelg arrangerad av Under vårt tak.

Samma dag blev jag också inbjuden att delta i Kostfondens mingelkväll för Smarta Diabetiker.

Då det blir lite svårt att vara på två ställen samtidigt, så kommer Ann Fernholm att servera frökex och min mungbönssallad, bland mycket annat gott.

Vill du komma för att träffa mig och mina duktiga föreläsarvänner på någon av de här eventen, så läs vidare i länkarna ovan.

Nu åker jag till min mamma i Jämtland och firar en mycket lugn och fridfull påsk.

Påskägg

Påskägg hos mamma…

En liten sötsak efter maten

Påsken behöver inte innebära att man frossar i sötsaker, många har ju svårt att sätta stopp om de gräver för djupt i påskäggen.

Jag själv har inget problem med sockerberoende så jag tycker att till fest kan det vara gott med en liten dessert eller godbit till kaffet på maten.

Jag använder oftast bara naturlig sötning med lite honung eller frukt i mina desserter, kakor och godis, men du kan förstås använda vilken typ av sötning du vill.

Citrontryfflar

Citrontryfflar ca 14 st små

1 dl mixat nötmjöl

1 msk tahini, sesampasta

1 msk smält kokosolja

 ½ liten banan eller ½ avocado

Saft och skal från 1 liten, ekologisk citron

½ tsk vaniljpulver

1 dl kokosflingor att rulla tryfflarna i

Jag använde paranötter, hasselnötter, valnötter och cashewnötter till nötmjölet, men du kan ta de du föredrar.

Blanda nötmjölet med övriga ingredienser i en matberedare.

Kör på fullt tills allt blandats till en smet. Ställ i kylen en timme att stelna.

Forma smeten till kulor med hjälp av två teskedar, rulla dem till släta bollar och lägg i en skål med kokosflingor.

Rulla dem runt så de blir täckta överallt. Ställ kallt en stund. Förvara i kyl eller frys.

Godis LCHF/Paleo

Godis LCHF/Paleo

Svartvinbärsgelé med kokossmak

1 liter svarta vinbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp svarta vinbären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde/kokosgrädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra att använda kokosgrädde.

God och Glad Påsk