Stekpannebröd
Det har varit en riktigt skön semestervecka, med mycket sol och värme.
Alanya har visat sig från sin bästa sida och det har blivit många, långa promenader.
Idag vräker regnet ner så då passar det bra att uppdatera bloggen lite igen.
Njuter mycket av att vila från skrivandet, det är nog nåt vi alla inom dagens blogg och Facebookvärld borde prova på lite oftare.
Det är ju så kul att bjuda på alla recept jag skapar, men känner att jag måste hålla igen lite så lusten att hitta på nytt ska räcka länge till.
Har ju förutom bloggandet även recept till mina matkrönikor och även kommande böcker i tankarna, så Du kan förstå att mycket av min vakna tid kretsar kring mat.
Bjuder idag på lite bilder från en busstur till Tepe där det blev en Turkisk Frukost på Restaurang Mountana.
Efter den överdådiga frukosten följer en bild på det vi oftast tar till brunch hemma på balkongen.
Stekt Kalkon med Lantägg från marknaden, Smör, stekt Paprika, Rucola, Bladpersilja, Granatäppelkärnor, Fårost, Oliver, Granatäppelvinäger, Kallpressad Olivolja.
Drycken till alla måltider hemma och ute är vår favoritdryck alla kategorier, inget går upp mot ett glas friskt, Turkiskt källvatten.
Vill passa på att varna för att dricka kranvattnet här, hört om flera som fått magsjuka av att dricka kranvattnet på hotellen.
När det regnar så mycket som det gjort i vinter, tränger förorenat vatten lätt ner i dricksvattnet.
En billig sjukförsäkring mot den onödiga åkomman är att köpa vatten på 5-litersdunkar, det kostar bara ca 6 kronor.
Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.
Är man glutenintolerant är det annars inte så lätt att hitta bröd här nere i Turkiet.
Men äter man även LCHF finns ju ingen anledning att äta de fabriksbakade glutenfria bröden, då de innehåller massor av kolhydrater från majsmjöl och rismjöl.
Dagens LCHF-bröd kom till av det som för tillfället fanns hemma i skåpen.
Pumpakärnor, Pofiber och linfrön gav ett fast och fint pannkaksbröd som fick smak av kanel. Mycket gott till morgonkaffet, med smör och ost på.
Lätt för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.
Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.
Passar på att lägga ut en efterlysning som jag fick för en tid sen, av Journalisten Inger Palm på LRF Media.
Här är hennes e-post om du eller någon du känner skulle vilja ställa upp på en intervju. Inger.Palm (@) lrfmedia.lrf.se
“Till tidningen Livet på landet så söker jag en kvinna som tränar hemma. Någon som bor ute på landet och inte har tid och möjlighet att träna på gym.
Det ska vara någon som kör yoga, pilates, qi gong eller liknande 2-3 ggr i veckan och som verkligen tränar hemma.
Kanske kör efter en dvd eller som är duktig själv och satt ihop ett program.”
Pannkaksbröd med Kanel
2 Ekologiska Ägg
½ dl Grädde
½ dl Linfrön
2 msk Pumpafrön
2 msk Pofiber
2 tsk Kanel
½ tsk Havssalt
2 msk Smör till stekning
Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.
Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten teflonstekpanna.
Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.
Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.
Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.
Pannbiffar på Turkiska
Tänk att ha en Saluhall, med flera olika slakteributiker, där man kan välja och vraka bland fint naturbeteskött.
Att där be sin favoritslaktare om ett kilo lammfärs och få det nymalt från en fin bit från låret, som han skurit till medan man väntar.
Verkligen ett härligt sätt att handla mat som jag sen får bära med mig hem i ett vaxat papper, till ett pris av ca 75 kronor.
På köpet får jag ett varmt leende, eftersom jag alltid försöker köpa min mat på Turkiska, även om jag tyvärr inte kan mycket mer än vad råvarorna heter.
Det är min vardag här i Alanya. Vilken ynnest det är att få handla på samma sätt som hemma i Sverige, i en inte alltför avlägsen dåtid.
Jag hoppas och tror att vi konsumenter även därhemma snart kan få börja köpa mat på det här viset igen.
Vi är fler och fler som uppskattar böndernas hårda arbete och gärna betalar lite mer för kött från djur som fått växa upp på det sätt djuret är avsett för.
Att det fått gå ute och äta gräs och blivit behandlat på ett värdigt sätt, är mer värt än att köpa ett paket köttfärs i skyddande atmosfär för 39.90.
Hälften av lammfärsen blev till smakrika biffar, som jag gjorde helt utan ägg och ströbröd.
Ett recept som alltså passar både alla glutenintoleranta och äggallergiker.
Tillbehöret blev en smakrik gratäng på Rättika, recept på den kommer i nästa inlägg.
Fick nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp fler.
Gillar Du vår traditionella Svenska Husmanskost, eller känner någon som skulle bli glad åt en sån kokbok, så kan Du lägga in en beställning här på Bokus.com.
Lammfärsbiffar
500 gr Lammfärs
½ dl Sesamfrön
½ dl hackad Persilja
1 dl Grädde
1 msk Chiliflingor
2 tsk torkad Mynta
3 rivna Vitlöksklyftor
Havssalt
Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser. Stek ett prov och se om Du vill ha mer kryddning.
Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör. Krydda med salt och lite peppar.
Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.
Smörgås à la Lowcarb
Efter att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite kolhydrater.
Har provat att baka bröd med halloumi tidigare, med gott resultat.
Nu ville jag testa ett bröd bakat helt utan Fiberhusk, Kokosnötmjöl, Pofiber, Mandelmjöl och andra liknande bakprodukter som passar till glutenfria lågkolhydratbröd.
Eftersom jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt bröd.
Har också testat det här receptet med 2 hela ägg istället, men då blir det som många andra LCHF-bröd, mest smak av stekt ägg.
Äggvitorna band istället ihop fröna väldigt bra och gav en fin struktur till brödet, utan att ge någon äggsmak.
Här kommer länkar till en del av mina tidigare recept på mjuka LCHF-bröd;
Vitt formbröd med Kokosnötmjöl
Glutenfria Småfranska med Boveteflingor
Fröbröd med Halloumi
3 Ekologiska Äggvitor
2½ dl riven Halloumi
1½ dl Sesamfrön
½ dl Linfrön
2 msk kallpressad Olivolja
ca 1 krm Havssalt
Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.
Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med havssaltet.
Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.
8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.
Grädda gyllenbruna på 175° i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.
Glutenfri äppelpaj (glutenfritt) – en smarrig glutenfri äppelpaj som alla som inte tål gluten kan njuta av och frossa i. Äppelpaj receptet är supergott och det är väldigt enkelt att göra äppelpajen. Receptet på den glutenfria äppelpajen här nedan räcker för ungefär 6 personer. Ingredienser (6 portioner) Tidsåtgång: ca 50 minuter Pajdeg – 3 dl … Continue reading Glutenfri äppelpaj
Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.