Min nya kokbok börjar ta form

En mycket trevlig arbetsdag är till ända

Idag har jag skrivit klart recepten till min nya kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” i underbar fjällmiljö på Hotell Åre Fjällsätra i Undersåker.

Jag är så otroligt tacksam, glad och nöjd att jag fått göra den här kokboken helt efter mina egna idéer, tack vare min fantastiska förläggare Annika Bladh 💗

Just den här helgen jobbar hon för fullt på Bokmässan i Göteborg för att sprida det tryckta ordet till så många som möjligt genom sitt förlag Bladh by Bladh.

I helgen drar jag mitt strå till stacken med kokbokssignering på Åre Höstmarknad, hoppas vi ses där 🍁🌞🍁

Här ser du två av de miljöbilder jag tagit till boken i sommar, tillsammans med alla receptfoton, igår blev arbetet med bilderna klart.

Jag har de senaste dagarna fått ovärderlig redigeringshjälp av LTs Fotograf Jan Andersson, så fantastiskt att få inblick i hur en expert på området arbetar.

Motiven är från några olika favoritplatser i mitt vackra Jämtland.

I samarbete med Öländska bönchips

Foto Amelie von Essen

Reklam för ett gott bönchips

Nu börjar ett nytt och spännande samarbete för mig, tillsammans med Öländska bönchips.

Jag gör som de flesta redan vet bara reklam här inne för riktigt goda saker med matanknytning, bara produkter som jag själv använder.

Bönchipsen passar mycket bra i den kategorin, de är gjorda på ekologiskt odlade bruna bönor från Öland.

Jag kommer att bidra med recept på passande röror, såser och andra tillbehör som gör att chipsen blir extra goda.

Foto Amelie von Essen

När jag signerar Låt bönor förändra ditt liv-Kokboken kommer du också att kunna smaka på bönchipsen.

På fredag den 23/2 är det dags för signering mellan kl 16-19 tillsammans med Patrik Olsson och Maria Ahlberg på Paradiset på Söder.

Då kan du även träffa Amelie från Öländska bönchips som tagit bilderna i inlägget.

Läs gärna mer om vårt samarbete här på bönchipsens hemsida.

Foto Amelie von Essen

Den 24-25/2 är vi med på LCHF-kryssningen, då kommer även vår medförfattare Lars-Erik Litsfeldt att vara på plats, så då kan du få allas våra namn i din kokbok.

Då kommer även Maryanne och Ulf Wahlqvist att vara med och bjuda på smakprov av chipsen.

Den 27/2 kommer jag att signera kokboken på Ecocaféet i Östersund mellan kl 11-15.

Hoppas vi ses på någon av de här boksigneringarna ❤

Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om de butiker som säljer bönchipsen.

Här kan du köpa dem direkt i Öländska bönchips webbutik.

Kokboksjobb pågår och recept på proteinrik smoothie

Proteintillskott på naturlig väg

Jag har aldrig varit speciellt intresserad av kosttillskott, vare sig det gäller proteiner, vitaminer eller mineraler.

Köper bara två kosttillskott från hälsokostbutiken, magnesium för mitt nervskadade ben och Omega-3 för dess antiinflammatoriska effekt.

Jag tycker bättre om att få i mig det jag behöver den naturliga vägen, alltså genom mat.

Det är inte så ofta jag dricker min mat, men nu de här senaste dagarna har jag testat en god och näringsrik smoothie när jag haft fullt upp med kokboksjobb.

Den här drinken mättar mycket bra eftersom det är både kycklingbuljong, avocado och kokosolja i den.

Ännu bättre blir det med sällskap av ett par frökex med rejält med smör.

Visste du att mina frökex från Huså Bröd är väldigt proteinrika på naturlig väg?

De med nässlor, vitlök och libbsticka som du ser på bilden innehåller 18,5 g protein och bara 2,39 g kolhydrater

Så de är inte bara ett gott tilltugg, de funkar också bra som återhämtning efter träningen.

Kokar du din egen kycklingbuljong till smoothien så får du även där ett mycket bra tillskott av protein, tillsammans med det viktiga kollagenet.

Efter receptet får du se lite bilder på hur det kan se ut när man gör en kokbok, bilderna är från fotograferingen kring alla mina tre böcker.

Den första såldes slut för flera år sen; LCHF för seniorer, den finns nu i nytryckt och omarbetad upplaga, med tillägg av recept från likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Alla recept är som alltid i mitt kök helt glutenfria och här är så gott som alla anpassade även till mejerifritt à la Paleo.

Du hittar boken som heter ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” på Lumio förlag, här finns den hos Bokus och här på Adlibris.

Bilderna på smoothien och nässelkexen har jag tagit på Ecocaféet i Östersund.

Smoothie på Ecocaféet…

Grön smoothie 2 glas

2 dl varm kycklingbuljong

1 påse bladspenat à 65 g

1 välmogen avocado

Saft av 1 citron

2 msk riven ingefära

1 msk kokosolja

Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills smoothien blivit slät.

Häll upp i glas och garnera med kokosflagor.

Ät gärna smoothien med sked, då mättar den längre.

Vill du ha ännu mer energi i den så kan du mixa ner 1 dl kokta mungbönor och späda med lite mer buljong eller vatten till lagom konsistens.

Här kan du läsa vad som hände med mina klimakterierelaterade värmeböljor (vallningar) när jag började lägga till lite bönor i min mat i våras.

Fotografering på min balkong av Mikael Eriksson…

Kylskåpet var rätt fullt då, det är det nu med…

Förberedelser inför fotograferingen av buljongkok till Långkok för LCHF och Paleo…

Omslagsfoto på gång till Grillmat LCHF…

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson


Köttfärssås, långkokt med smak av tomat och oregano

långkokt_köttfärssås_godaste_köttfärs_färs
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås. 😉

Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.

När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti. 😛

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

köttfärssås_recept_färs_köttfärs
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.

köttfärssås_långkok_köttfärs_färs
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.

Köttfärssås, långkokt med smak av tomat och oregano

långkokt_köttfärssås_godaste_köttfärs_färs
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås. 😉

Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.

När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti. 😛

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

köttfärssås_recept_färs_köttfärs
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.

köttfärssås_långkok_köttfärs_färs
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.

Köttfärssås, långkokt med smak av tomat och oregano

långkokt_köttfärssås_godaste_köttfärs_färs
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås. 😉

Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.

När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti. 😛

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

köttfärssås_recept_färs_köttfärs
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.

köttfärssås_långkok_köttfärs_färs
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.

Rostbiffstårta på hällakaka

smörgåstårta_hönökaka_rostbiff_enkel_dekoration_garnering
Vad säger ni, har sommaren anlänt hos er alla nu?
Här på Öland har vi verkligen haft toppenväder senaste veckan och inte minst i helgen. Strålande sol och massa roliga påhitt med familj och släkt har stått på agendan. Grillkvällar och norra Ölands-utflykter och både Cadillac och Cheva-rundor och några restaurangbesök så därför har det ekat lite tomt här inne. Nu är midsommarveckan i full gång och det är ju underbart! Ön börjar fyllas på och alla sommar-varuhus och uteställen är fullproppade med folk. 😛 Välkommen efterlängtade sommar.

Tänkte bjuda er på en otroligt enkel och god smörgåstårta för två. Fyra runda hällakakor och tre goda lager fyllning. Väldigt busig och lite slarvig smörgåstårta som du snabbt kan svänga ihop på väldigt lite och få ingredienser. Rostbiff och jordgubbar hör ihop så denna tycker jag ni ska prova i sommar, en riktig favorit hos mig!

Grundröra : 
1 dl grädde (som vispas löst)
2 msk majonäs
salt & peppar

Lager 1 : 
2 kokta ägg + salt
3 msk naturell mjukost

Lager 2 :
2 – 3 msk remouladsås på tub (Mills; den innehåller inte curry) eller hemmagjord

Lager 3 :
1 hg rökt skinka
2 msk krossad ananas
2 – 3 msk av grundröran

Täcke/topping : 
Resten av grundröran breds ut runtom. Om du tycker att det inte är tillräckligt mycket för att täcka hela så kan du blanda ut med lite creme fraiche, remouladsås eller mjukost.

Garnering :
Romansallad
1 hg skivad rostbiff
Jordgubbar
Vindruvor

Rostbiffstårta på hällakaka

smörgåstårta_hönökaka_rostbiff_enkel_dekoration_garnering
Vad säger ni, har sommaren anlänt hos er alla nu?
Här på Öland har vi verkligen haft toppenväder senaste veckan och inte minst i helgen. Strålande sol och massa roliga påhitt med familj och släkt har stått på agendan. Grillkvällar och norra Ölands-utflykter och både Cadillac och Cheva-rundor och några restaurangbesök så därför har det ekat lite tomt här inne. Nu är midsommarveckan i full gång och det är ju underbart! Ön börjar fyllas på och alla sommar-varuhus och uteställen är fullproppade med folk. 😛 Välkommen efterlängtade sommar.

Tänkte bjuda er på en otroligt enkel och god smörgåstårta för två. Fyra runda hällakakor och tre goda lager fyllning. Väldigt busig och lite slarvig smörgåstårta som du snabbt kan svänga ihop på väldigt lite och få ingredienser. Rostbiff och jordgubbar hör ihop så denna tycker jag ni ska prova i sommar, en riktig favorit hos mig!

Grundröra : 
1 dl grädde (som vispas löst)
2 msk majonäs
salt & peppar

Lager 1 : 
2 kokta ägg + salt
3 msk naturell mjukost

Lager 2 :
2 – 3 msk remouladsås på tub (Mills; den innehåller inte curry) eller hemmagjord

Lager 3 :
1 hg rökt skinka
2 msk krossad ananas
2 – 3 msk av grundröran

Täcke/topping : 
Resten av grundröran breds ut runtom. Om du tycker att det inte är tillräckligt mycket för att täcka hela så kan du blanda ut med lite creme fraiche, remouladsås eller mjukost.

Garnering :
Romansallad
1 hg skivad rostbiff
Jordgubbar
Vindruvor

Rostbiffstårta på hällakaka

smörgåstårta_hönökaka_rostbiff_enkel_dekoration_garnering
Vad säger ni, har sommaren anlänt hos er alla nu?
Här på Öland har vi verkligen haft toppenväder senaste veckan och inte minst i helgen. Strålande sol och massa roliga påhitt med familj och släkt har stått på agendan. Grillkvällar och norra Ölands-utflykter och både Cadillac och Cheva-rundor och några restaurangbesök så därför har det ekat lite tomt här inne. Nu är midsommarveckan i full gång och det är ju underbart! Ön börjar fyllas på och alla sommar-varuhus och uteställen är fullproppade med folk. 😛 Välkommen efterlängtade sommar.

Tänkte bjuda er på en otroligt enkel och god smörgåstårta för två. Fyra runda hällakakor och tre goda lager fyllning. Väldigt busig och lite slarvig smörgåstårta som du snabbt kan svänga ihop på väldigt lite och få ingredienser. Rostbiff och jordgubbar hör ihop så denna tycker jag ni ska prova i sommar, en riktig favorit hos mig!

Grundröra : 
1 dl grädde (som vispas löst)
2 msk majonäs
salt & peppar

Lager 1 : 
2 kokta ägg + salt
3 msk naturell mjukost

Lager 2 :
2 – 3 msk remouladsås på tub (Mills; den innehåller inte curry) eller hemmagjord

Lager 3 :
1 hg rökt skinka
2 msk krossad ananas
2 – 3 msk av grundröran

Täcke/topping : 
Resten av grundröran breds ut runtom. Om du tycker att det inte är tillräckligt mycket för att täcka hela så kan du blanda ut med lite creme fraiche, remouladsås eller mjukost.

Garnering :
Romansallad
1 hg skivad rostbiff
Jordgubbar
Vindruvor

Pulled pork grillsallad

sallad_pulledpork_grillsallad
Vad gör ni av överbliven pulled pork? Här blir det inte alltid så mycket över men om man råkar göra för mycket så är det bara till en fördel då det kan användas som pålägg på smörgås och i baguetter och som här i en riktigt läcker sallad.

Det blir såklart lite grillsmak över det hela så den passar utmärkt till sommarens bufféer istället för kycklingsallad te x.

Pulled pork, pulled beef eller pulled chicken – allt funkar! Ta det du har och gillar bäst! Se till att krydda köttet rejält och låt det bli riktigt saftigt med en god buljong då är det som gjort för en matig sallad.

Jag har använt ”grill-kål-sallad” lite kraftigare textur och färska champinjoner som bas. Förbereder man salladen nån timme i förväg så blir champinjonerna marinerade av köttet och allt blir en sagolik blandning av smaker och salladen håller sig krispig. Använd de grönsaker du har hemma eller gillar bäst. Pasta funkar också himla bra att blanda ut med men här har jag enbart grönsaker och pulled pork. Servera med nygräddat bröd och vitlöksdressing.

8 – 10 port
Det här behöver du :
1,5 kilo benfri karré, bog el. skinkstek av gris
2 dl kraftig oxbuljong (2 msk fond + vatten)
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk nymalen svartpeppar
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock eller täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 6 – 8 timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar).Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pytsar du i lite med buljong bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut köttet, låt det svalna något innan du börjar dela. Enklast är absolut med rena händerna. (använd plasthandskar om du har mkt chili i marinaden). Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet. Smaka av. Saknar du sälta eller hetta så tillsätt detta nu. Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, i sallad, pita etc…

pulled_pork_pulledpork_chili
Pulled pork i egen hög person! God både kall som varm. 😛

pulledpork_sallad_grillsallad_tillbehör_pulled_pork
Ingredienserna till min grillsallad. Grill-kål, gurka, fetaost, färska champinjoner, rädisor, pärltomater, sockerärtor och majs.

pulledpork_pulled_sallad_grillsallad
Salladen blir godare om den får ”stå till sig” nån timme före servering. Plus i kanten för just en sallad så den går utmärkt att förbereda i förväg.

pulled_pork_sallad_recept
Smaklig sallad! 😉