Lättlagat på semestern
Nu i semestertider passar det riktigt bra med varmrökt fisk till frukost, lunch eller middag.
Mina favoriter är röding och harr, men det blir förstås gott med annan varmrökt fisk som abborre, sik, regnbåge, lax, makrill eller vad du nu fått på kroken.
Med en krämig sås och lite goda grönsaker till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.
Den här dillmajonnäsen är min mammas recept, hon var väldigt duktig på att laga mat.
Hon hade inga förkunskaper eftersom mormor hade lagat all mat när hon växte upp på 30-talet i Åbolands skärgård i Finland.
Men hon lyckades lära sig väldigt mycket på egen hand genom att köpa ”Stora kokboken” när hon gifte sig med pappa 1954.
Hon flyttade då hem till hans gård i nordvästra Dalarnas fjällvärld och lärde sig att ta vara på och laga till både älgkött och fjällfisk på ett väldigt gott sätt.
Så tänk på att en kokbok kan vara väldigt värdefull för framtida matlagningskunskaper.
Läs gärna mer om mina kokböcker i länkarna efter receptet och här kan du läsa mer om mig och min matfilosofi.
Dillmajonnäs
1 dl hemgjord majonnäs
½ dl crème fraiche, smetana eller kokosgrädde
½ dl finhackad dill
1 msk finhackad smörgåsgurka
1 tsk spad från gurkburken eller äppelcidervinäger
1 tsk senap
Lite pressad citron
Salt och peppar
Rör ihop majonnäs och crème fraiche, blanda ner övriga ingredienser.
Smaka av och ställ in i kylen en timme, då utvecklas smakerna mer.
Jag serverade dillmajonnäsen till den rökta fisken och kokta, färska rödbetor med smör.
Är ni fler så är receptet enkelt att dubblera, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.
Fler goda recept på såser och röror som passar till allt från rökt fisk till grillat kött och fågel eller grönsaker hittar du i mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.
Tycker du om husmanskost med färre kolhydrater, då är ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” skriven med Lars-Erik Litsfeldt något för dig.
Läser du hellre böcker digitalt så finns allt från mina mest lättlagade rätter till långkokta buljonger, grytor, soppor och varma såser i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”, skriven med Dr Annika Dahlqvist.
I de kokböckerna delar jag med mig av de matkunskaper jag samlat under 18 år som kock och köksmästare på flera restauranger, nu har det även blivit 15 år som matbloggare och kokboksförfattare.
Mammas matintresse gick verkligen vidare i arv, båda mina systerdöttrar är också utbildade kockar och har haft två egna restauranger.