Chokladtryffel smaksatt med Morbergs julglögg
Jag bunkrar upp julförrådet nu med Morbergs julglögg för den är så ”mördande god” Jag brukar inte vara nån större glöggdrickare och gillar varken vinglögg eller ”spetsad” glögg men den alkoholfria brukar gå hem hos mig, och det gör Morbergs … Läs mer
En egen juicefabrik hemma!

juice_recept_ingefära_äpple_apelsin
Det är en grymt god investering, en vitamin-maskin, en helt egen juicefabrik eller kort och gott en råsaftcentrifug. Har du en står intryckt i nåt skafferi? Ta fram den! Har du ingen? Önska i julklapp eller gå genast och köp en! :-P

Jag fick min av mamma när jag fyllde år. Har längtat efter en sån länge efter att sett Helena’s alla härliga bilder på nygjord juice av mandariner, päron, melon, blodapelsin och citrus av alla de slag! Jag är en ”juice-lover”, framförallt apelsinjuice med mycket fruktkött men alla andra härliga mixer med morot, tomat, druvor och bär… Det är himmelriket att ha en egen juciemaskin.

De allra första jag provade var äpple och kiwi – guuuudagott! Och igår gjorde jag en mix med äpple, apelsin och färsk ingefära, en morot ska alltid vara med säger Helena, jag tog tre… Det ger en fin sötma. ;-)  

Nu väntar jag bara på att trälådorna med clementiner ska komma ut i butikerna så ska här göras godaste jul-juicen med lite mustiga kryddor också!

2 liter juice
Det här behöver du : 
6 apelsiner
6 äpplen
3 morötter
3 tummar färsk ingefära

GÖR SÅHÄR : 
Skala apelsinerna. Klyfta hela äpplen med skal och kärnhus. Skölj morötterna och skala den mängd ingefära du vill ha. Ner i maskinen. Juicen är klar!

BRA-ATT-VETA-TIPS : 

  • Låt juicen stå en stund i en större karaff så sjunker fruktköttet till botten och du kan hälla upp juice utan fruktkött om så önskas.
  • Skaka om juicen om du vill ha med fruktköttet när du häller upp i glas.
  • När juicen stått en stund kan du ta bort skummet på ytan.
  •  ca 2-3 dagars hållbar i kylskåp.
  • Går bra att frysa.

jucie_hemmagjord_recept_råsaftcentrifug_färskpressat
Massa saftiga apelsiner, äpplen, morot och ingefära.

juice_recept_äpple_kiwi
Här är den första juicen jag gjorde med äpple och kiwi. Maskinen jag har heter OBH Nordica prestige juice extractor.

Frukostsmoothies med jordgubb och nektarin

smoothie_jordgubb_nektarin
Hej alla fina bloggvänner! Tack för ert tålamod och omtanke nu när jag haft lite annat att stå i. Kean mår fint och gör sig mer och mer hemmastadd här på ön. Mycket tid går åt till att skapa lugn och trygghet runt honom och sätta rutiner på plats och få struktur på dagarna. Vi trivs kanonbra med honom. Han är min lilla pärla… En dobermann med själ och hjärta och sån personlighet.

Är så glad så ni anar inte! Tiden vid datorn har inte lockat men jag ska naturligtvis inte överge er och Kryddburken. Just nu ligger han på mattan bredvid mig och pratar med sig själv. Han gormar och åmar sig och grymtar, rullar runt på rygg och biter i sina tassar. Han är fruktansvärt busig och fortfarande ”valpig” och gör allt för att få min uppmärksamhet! :-P

Av nån konstig anledning så är min iPhone full av bilder på dobermann och inte mat, tallrikar och köksbilder som det brukar vara. Ni ska få ett litet bildregn på honom senare men först tänkte jag väcka mig själv och er med en härlig frukostsmoothies med jordgubb och nektarin! ;-)

2 stora glas
Det här behöver du : 
½ liter jordgubbar
2 nektariner
2 dl nektarjuice
2 dl naturell yoghurt
Flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Mixa allt i en blender eller med mixerstav. Söta med honung.

frukost_smoothie
Smoothies är så gott och lätt att fixa både som frukost och lättare lunch.

smotthies_nektariner_jordgubbar_yoghurt
Skål och tack för att ni finns. Ni är guld värda! Är snart tillbaka igen… ;-)

 

Sommarsvalka…

20130804-140912.jpg
Idag råder extrem hetta på pooldäcket! Barnen badar nonstop o jag sitter i skuggan och svalkar mig med isvatten – bättre törstsläckare finns inte! :-P

Jag funderar på vad vi ska hitta på till middag men har total idétorka?!?!

Vad äter ni idag??
Överös mig med tips tack… ;-)

Sommarsaften är färdig!

flädersaft_blandsaft_sommarsaft_recept
Äntligen är den klar, 6 dygn har den stått i kylskåpet och blivit omrörd i lite varje dag, men idag var den mogen och jag har precis hällt upp den på flaskor. Nu måste jag bara fylla frysen med is och sen kan man njuta av ett glas iskall saft i skuggan under parasollet… :-P

Jag gjorde saften med fläder som bas och blandade ner lite jordgubbar, körsbär, vindruvor, ananas och röda plommon. Detta är nog den absolut godaste saften jag gjort och flädersmaken framträder precis som nummer ett som den ska! Receptet hittar ni HÄR!

koka_saft_flädersaft_blandsaft

spmmarsaft
Fina glasflaskor fyndar jag på loppis för en 5-krona styck!

flädersaft_glasflaskor_loppis

Vill du göra ren flädersaft har jag ett gott recept även HÄR!

Flädersaft med sommarsmaker

flädersaft_blandsaft_recept
Brukar ni koka saft under sommaren? Eller fryser ni in frukt och bär och kokar till vintern?

Jag tycker flädersaften hör sommaren till och det är en kul grej att göra tillsammans med barnen. Igår var vi ute och plockade fläder, och sen satte vi igång sköljde och skar frukt och hivade ner allt i en stor hink. Den här saften är busenkel att göra; bara socker + citronsyra + kokande vatten. (förutom fläder och frukt då)

Den här gången hade vi även lite andra frukter och bär i kylen som fick sällskapa med fläderblommorna. I princip allt går ju att koka saft på så ta vad du har hemma om du vill sätta en liten extra piff på saften. Vi kallar den för sommarlovssaft här hemma och nu står den i kylen och gottar till sig tills det är dags att hälla upp på flaskor. :-P

ca 8 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
70-80 stora klasar fläderblommor
4 stora citroner
2 lime
1 liter jordgubbar
4 plommon
½ färsk ananas
1 klase vindruvor
2 nävar körsbär
100 gram citronsyra
4 kg strösocker
6 liter kokande vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste och skölj frukterna.Varva fläderblommorna med citron och limeskivor frukt, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Mosa körsbären och jordgubbarna lätt. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

fläder_flädersaft

sommarsaft_fläder_fläderblommor_flädersaft

 

Vi firade mamma…

per_morberg_vin_rödvin_vitt_vin_flaska
Igår fyllde min mamma 51 år… Ja, jag har en ung mamma… Hon och pappa var 15 och 16 år när jag föddes men tiden går. Jag är snart lika ”gammal” som henne, borde ju komma ikapp nån gång! :-P Vi var hemma där allihopa på eftermiddan och kvällen, jag lagade lasagne och banoffee pie.

Fina presenter, blommor och uppvaktning. Nicke köpte med sin två flaskor av Per Morbergs vin från Kalmar, det var uppskattat av både en och flera anledningar! ;-) Bjuder på några bilder jag hann ta innan kalaset tog slut…

hemma_hos_mamma_mia
Å var ska jag få plats med all mat då?? ;-)

presenter_födelsedag
Många fina presenter som väntade…

mamma_51
Fina, älskade mamma…

mamma_mia_rosa_rosor
Ett typiskt stilleben hemma hos mamma… Rosa, rosor, pärlor, spets, vitt, habby chic…

lasagne_plåt
Lasagne är något som både stora och små älskar! ;-)

lasagne
Lasagne extra allt, hemkokt bechamel, en riktigt mustig köttfärssås, färska lasagneplattor och massor av ost… Recept, fler bilder med beskrivning hittar du här >>

banoffee_paj_dulce_de_leche
Två burkar kondenserad mjölk har kokat (sjudit) i 2½ timme, å då blir det sån här läcker, krämig kolasås. Dulce de leche. :-P

banoffee_pie_banoffipaj
Recept på Banoffee pie hittar du här >>

The post Vi firade mamma… appeared first on Kryddburken.se.

Solgul vitaminbomb


God morgon solstrålar! Vet ni vad?? Inatt kom första snön här på Öland, hurra va fint det är och lagom till advent också!
En stärkande morgondrink med massor av härlig frukt och nypressad juice kan säkert få fart på adventspysslet här hemma med! Idag ska fönsterna putsas, (ja, insidan iaf) och mina röda adventstakar upp! Så fint de ska bli… :-P

Önskar er alla en finfin dag, se till och få i er lite vitaminer ni också! ;-)

ca 1½ liter
Det här behöver du :
1 liter pressad juice från clementin, apelsin, citron
1 ananas
2 bananer

GÖR SÅHÄR :
Skär ner frukterna i bitar i en tillbringare, slå på apelsinjuice och mixa med mixerstav eller blender. Servera genast!

The post Solgul vitaminbomb appeared first on Kryddburken.se.

Tips till glöggkvällen


Ni är många som undrat över recept både på mail och facebook hur man gör snittarna och allt gott vi hade på vår glöggkväll förra året så här kommer tipsen för en absolut lyckad glöggafton med tillbehör!

Missa inte heller 21 recept på JULGODIS special >>


Klassikern med pepparkaka och mögelost går alltid hem!


Rökta renklämmor, 20st små snurror

Det här behöver du :
5 st grillpinnar
2 tunnbröd
1 ask Cantadou pepparrot
Ruccola
150 gram rökt renkött (rökt hjortkött eller saltrulle funkar också)

GÖR SÅHÄR:
Bred färskosten på de bägge tunnbröden. Snåla inte. Strö över lagom mängd ruccola. Skiva det rökta köttet tunt och lägg över. Rulla ihop från långsidan och plasta in rullarna och lägg i kylen nån timme. Skär sedan upp i 2cm tjocka skivor. Trä upp på grillpinnarna, 4st/pinne.


God smörgåsröra med ägg och senap till vörtbröd

Det här behöver du : 
2 kokta, hackade ägg
1 burk creme fraiche (2 dl)
3 msk majonäs
2 tsk dijonsenap
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Koka och skala äggen, låt svalna. (om du nu inte har överblivna kokta ägg i kylen vill säga). Rör ihop creme fraiche med majonäs, dijonsenap, salt och peppar och hacka sedan ner äggen. Smaka av med salt och peppar.


Goda ostar, kex, frukt och grönt är alltid gott som plockmat till glögg.


Krustader fyllda med chevréost och breasola.


Fyll krustader med fjällbrynt viltost på tub, peta ner lite rökt skinka i varje+ 1-2 droppar D´Elidas. Grädda i ugn 200 grader ca 10 min.

 
Kavringsnittar med en röra på laxpastej på tub blandat med philadelphiaost som spritsats. Kallrökt lax, citronbitar, räkor och dill på toppen.

Mjuk pepparkaka utskuren i rundlar, spritsad med ädelost på tub blandad med lite kesella. Fikonmarmelad i mitten och en halv valnöt.

Här kommer receptet på Ulla´s hemmagjorda glögg!
”I december 1992 blev jag inbjuden till min underbara granne Maj-Britt för att stöpa ljus med hennes vänninor. En upplevelse i sig och ett minne jag har med mig. Då blev vi bjudna på denna glögg och jag fick ta del av receptet, och jularna därefter gjorde jag glöggen. Sen har det inte blivit av förrens vår glögg kväll, och jag hittade receptet i min samling./Ulla”

Maj-Britt´s julglögg
1 flaska, 70 cl, gott rödvin
10 cl renat lr vodka
10 gr hel kanel, 4-5 bitar
20 st kryddnejlikor
1 liten bit ingefära
4 krm krossade kardemummakärnor
½ pomeransskal
3 dl strösocker
1 rågad tsk vaniljsocker

Mandel och russin efter behag

1. Börja med att krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen
2. Lägg kryddorna i en glasburk och häll över spriten, på med lock
3. Låt burken stå över natten, minst, så att kryddsmaken dras ur ordentligt
4. Sila bort kryddorna genom ett melittafilter
5. Skålla och skala mandeln
6. Häll vinet och spriten i en kastrull
7. Blanda i socker och vaniljsockret
8. Låt glöggen sjuda en stund men aldrig koka
9. Servera m mandel och russin

Man kan blanda vin, kryddextraktet, socker och vanilj medan drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor.


Äppelkompott med pepparkaksgrädde

4 port
Det här behöver du :
6 röda juläpplen
3 msk farinsocker
1-2 tsk kanel
1½ dl grädde
pepparkakor

GÖR SÅHÄR :
Skala äpplena och skär dom i tärningar. Smält lite smör i stekpannan och lägg i äppeltärningarna. Pudra över farinsocker och kanel, sänk värmen. Låt kompotten få puttra ihop så sockret karamelliseras något och äpplena blivit mjuka, ca 10 min. Häll upp i glas, blanda vispad grädde med krossade pepparkakor. Toppa med grädden och en pepparkaka!


Mjuk pepparkaka med lingon

Det här behöver du :
100 gram smör
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
3 dl mjölk
1½ dl lingonsylt (jag använde rårörda lingon)

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång brödform, 1½ – 2 liter. Ta fram en stor bunke och blanda, vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlika. Blanda väl. Rör ner smöret, mjölken och sist lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 min. Enligt Katjas recept ska den gräddas runt 30 min. Jag kollade kakan efter 30 min, men då dallrade det fortfarande i mitten av kakan. Efter 40 min likaså. Efter 50 min tog jag ut den.


Saffransbiscotti

ca 20 st
Det här behöver du :
0,5 gram saffran + en sockerbit
1 ägg
1 1/4 dl råsocker (jag tog mörkt muscovadosocker)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk pommerans
½ tsk vaniljsocker
1 dl rostad grovhackad mandel

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 180 grader. Stöt saffran i mortel tillsammans med en sockerbit tills det blir ett fint pulver! Vispa ägg + socker + saffran riktigt fluffigt! Blanda de torra ingredienserna (utom mandel) i en skål och vänds ner i smeten. Tillsätt sist mandeln. Forma degen till en rulle ca 25 cm lång. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till den något till ca 1,5 cm hög. Grädda ca 25 min tills den fått fin färg. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något (5-10 min). Flytta över rullen på en skärbräda och skär upp biscottin i ca 1 cm tjocka skivor, det blir drygt 20 st! Lägg tillbaka dem på plåten och in i ugnen igen för torkning ca 15 min. Vänd dem efter halva tiden! låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler!


Pepparkaksrulltårta med saffranskräm

Det här behöver du
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kryddor och bakpulver i en skål och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en mindre bakplåtspappersklädd långpanna ca 20*30 cm. Grädda i 200 grader, ca 15 min. Vänd upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper, dra av bottenpappret, täck med en bakduk och låt svalna innan du brer på krämen.

* Du kan givetvis använda en större form till rulltårtan. Själv föredrar jag en mindre för att få mer höjd på kakan. Därmed blir det inte alltid en ”rulle” av krämen man fyller rulltårtan med, men det är absolut lika gott för de! Dra av några minuter på gräddningstiden om du använder en större form.

Saffranskräm :
2,5 dl kesella (10%)
1 ask philadelphiaost (200 gram)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt 0,5 gram saffran (malen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till saffranskrämen. Bred på rulltårtan när den svalnat något och rulla ihop.


Saffranskaka med glasyr, tranbär & mandel

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör + ströbröd till formen

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött  i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.

Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.

Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär


Therese´s knäckkola

Kola:
100g smör (ej margarin)
2 dl grädde
3dl socker
1dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker

Häll allt i kastrull, koka 15-25 min – anv termometer, 120 -122 grader brukar vara lagom, el gör kulprov

Smaksätt när kolan kokat klart, häll upp i form/plåt m bakplåtspapper, klipp/skär när den svalnat.
Slå in i cellofan el bakplåtspapper
Ev Smaksättning: rivet skal av 1 apelsin el 1 citron, 2 msk kakao


Ulrikas chakladpraliner med hallonlikör

Till formen behövs 440 gram mörk choklad
Tryffeln:
130g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk smör
1.5 msk hallonlikör
gör tryffeln först, hacka chokladen o lägg i en bunke, koka upp grädden m honungen o häll över chokladen rör tills chokladen smält o klicka i smöret, rör igen o häll i likören sen. Den ska sedan svalna i rumstemp.
Smält den övriga chokladen 30 sek. i taget i mikron ta ut mellan o rör om, upprepa tills den når en temp av 45-48 grader. Låt svalna i rumstemp till 27 grader. Värm upp igen till 31 grader.
Häll chokladen i formen o vänd upp och ner tills överflödig choklad rinner ur. Skrapa av formen o ställ i kyl för att stelna. Fyll på med tryffeln o täck med den överflödiga chokladen. Låt stå i kylen i ca 2 timmar. Slå ur pralinerna ur formen. :

21 recept på JULGODIS! Missa inte det här >>

The post Tips till glöggkvällen appeared first on Kryddburken.se.

Min kära gubbe o jag!


Tjolahopp!! Va roligt att ni uppskattar gästbloggsinläggen här på Kryddburken, nästa gästiblägg kommer i december! ;-)

Jo, i lördags hade gubben och jag BF = Barnfritt! Max var hos sin mamma och Joline i stallet där dom hade ordnat med övernattning o skojigheter. Det betydde ju en hel kväll, natt och sovmorgon på tu man hand med bara min kära make. Inte ofta det händer ju! :-P

Joline och jag som bra äääälskar att fixa med överraskningar vi började planera för fullt! Vi åkte o handlade och köpte lite smått o gott, ”bubbel och skumpa” som hon sa, de är ju ett måste och blir lite extra festligt. Jag hade nog kunnat få ett helt schema av Joline på saker vi skulle ägnat oss åt… ;-)

Maten fick ju inte bli något jättemastigt för man vill ju inte bli stokamätt och sitta där med paltkoma och försöka ha det mysigt?! :-P

Till min hjälp hade jag ju ER på facebook också som kom med massor av bra tips och förslag både på plockmat o bubbel och lite annat festligt. Ni är ju bara föööör bra och snabba svar dessutom! Följ Kryddburken på facebook här >>

Jo, det blev lite plockmat på tandpetare, bara några få sorter, men ack så goda. Eftersom min kära make inte är så mycket för det det där exklusiva med fina middagar, förrätter, silverbestick och ostbrickor och sånt så köpte jag hem lite olika sorters chips. Ett säkert kort! :-P En sort jag hittade som var riktigt het gillade han skarpt (Double hot chili & sourcream + hot holiday dipmix) JEEESUS va starka dom va!! Jag håller mig till dillchips och american dip jag…

Vi började förstås med bubbel & jordgubbar och lite tilltugg, senare på kvällen till filmen ”The Rose” dukade vi fram chips o dip. Den är ju bara sååå bra den filmen och man kan se den hur många gånger som helst och det gör inte så jättemycket om man skulle råka missa en minut eller två om man vill pussas eller så…. ;-)

På systembolaget hittade jag även en lagrad julmust som vi bara måste provsmaka, och en enkel alkoholfri glögg.
Vaxduken a la rock a billy på TV-bordet hade vi aldrig använt så den fick komma till sin rätt med massor av tända ljus.

En lugn, skön kväll på tu man hand med lite extra av det goda här i livet är absolut inte fel…  Man ska ta vara på kärleken…

Och som jag brukar säga;
”Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar
sig många gånger och varje gång i samma person”


Två mousserande; Gancia Prosecco Brut (nr 7879) vansinnigt god, denna gillade jag skarpt och kan tänka mig att ”bubbla” med igen! Samt två små Freixenet Cordon Negro Brut (nr 7738).


Fruktspett marinerade med vanilj, vitt vin och honung… ;-) Mmmmmm…..


Gurkrullar med inlindad stark vitlökssalami, bredd med bonjour ”taco”…. Åhh dessa skulle vi ha gjort fler av! Ni måste prova!! :-P


Små plommontomater med salami och en liten gul paprika samt gurkbåt med brie, plommontomat och vindruva.


R
ock a billy-vaxfuken kommer från Bödasågens Allhandel i Böda.


Bubbel-bubbel-babbel i soffan!


Glögg o julmust med tillbehör är ju heller inte fel att värma upp sig med!.

The post Min kära gubbe o jag! appeared first on Kryddburken.se.