Syrlig smoothie med jorgubb och lime

smoothies
Soliga dagar måste man spendera utomhus i den här första vårvärmen. En filt, en bra bok och några läckra smoothies fyller definitivt på energiförrådet. 😛
Här har jag bara mixat frysta jordgubbar, ca en liter tillsammans med rivet skal och saften från en lime. Sötat med lite flytande honung och en skvätt mild yoghurt så konsistensen blir lagom. Ut i solen med er nu och njut! 😉

Syrlig smoothie med jorgubb och lime

smoothies
Soliga dagar måste man spendera utomhus i den här första vårvärmen. En filt, en bra bok och några läckra smoothies fyller definitivt på energiförrådet. 😛
Här har jag bara mixat frysta jordgubbar, ca en liter tillsammans med rivet skal och saften från en lime. Sötat med lite flytande honung och en skvätt mild yoghurt så konsistensen blir lagom. Ut i solen med er nu och njut! 😉

Cappuccino LCHF och medverkan i 4 tidningar

Cappuccino LCHF

Näringsrikt kaffe

Den senaste veckan har jag varit mer eller mindre däckad av en förkylning, för ovanlighetens skull.

Brukar nuförtiden bara bli lite snuvig och hostig nån dag och sen inget mer, men den här gången tog den lite kraftigare med trötthet och huvudvärk.

Jag har ju haft lite mycket på slutet så det här är nog kroppens sätt att säga åt mig att ta det lilla lugna ett tag.

Har ändå kunnat få undan en hel del skrivjobb i veckan, för jag har inte varit så sjuk.

Det blev en researtikel till nästa nummer av Expressens Allt om LCHF och korrekturläsning av två av de kokböcker som kommer ut på engelska i sommar.

Aptiten har dock inte varit på topp, som den brukar. Hade sån huvudvärk en morgon så jag klarade inte ens att få i mig min nötfrukost.

När jag kvicknat till gjorde jag då istället en riktigt god, skummig cappuccino utan mjölk.

Recept på den och bilder och länkar till de tidningar jag varit med i senaste veckorna följer om du klickar på länken nedanför bilden från 100% Östersund, där jag berättade lite om min syn på glutenfritt.

Klicka på bilden så blir den större och lätt att läsa.

Artikel från 100% Östersund

Fetkaffe DeLuxe

Fetkaffe DeLuxe

Cappuccino LCHF 1 port

2 dl starkt, hett kaffe

1 ägg

25 g smör

2 rutor mörk choklad 85%

1 krm mald kardemumma

Häll kaffet och chokladen i en hög mixerskål. Mixa tills chokladen smält.

Tillsätt smör, ägg och kardemumma och mixa tills det blivit skummigt.

Häll upp i din favoritmugg, strö på lite extra kardemumma och njut.

Vill du ha ditt kaffe helt sockerfritt så uteslut den mörka chokladen.

LCHF-magasinet

Här ser du några bilder från senaste LCHF-magasinet som finns ute på Pressbyrån nu.

Du kan också prenumerera här. Du får då 4 mycket läsvärda nummer per år för 200 kr.

I nr 1 kan du läsa Bosse Zackrissons artiklar om mig, Lindha Vikström, Nisse Simonson och fler andra Östersundare som fått en bättre hälsa med LCHF.

LCHF-Deutschland

LCHF-Deutschland fick jag i brevlådan häromdagen, där medverkar jag med olika sorters kryddsmör och majonnäs.

Har du släkt och vänner som pratar tyska så skicka gärna länken till tidningen till dem.

Där kan man också köpa Mats Lindgrens bok Frisk av mat som nyligen utkom på tyska, Gesund durch die richtige Ernährung.

Matkärlek

Jag är också med i tidningen Matkärlek som kom med sitt premiärnummer för 2 veckor sen.

Debuten var mycket lovande, det här är en tidning av hög kvalitet som verkligen håller vad den lovar, matkärleken märks tydligt.

Tidningen innehåller intressanta artiklar om hur mat med få kolhydrater har förändrat de intervjuades liv till det bättre på många olika sätt.

Allt varvat med goda recept och tips som handlar om naturligt god mat.

Matkärlek hittar du i de flesta butiker, den kan du också prenumerera på här för 129 kr för 3 nummer.

Om Nisse Simonson i LCHF-magasinet

Om Nisse Simonson i LCHF-magasinet

Om mig i LCHF-magasinet

LCHF-magasinet

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek


Relaxa med NOA örtdrycker

noa_relaxation_örtdryck
Jag har provat den nya antistress-drycken NOA. En dryck med naturliga örter som fått jorden att stanna till lite runt sin bana. En sån här idé att lansera motsatsen till energidryck är vågat men så otroligt rätt.

Att fly från vardagens stress och prestationer till en öde ö och komma på något sånt här är genialiskt och det var så det gick till när drycken uppfanns av Noa Fridmark.

Den ska vara avslappnande och minska din stress och istället ge dig fokus på det viktiga i livet. Koppla av i kroppen och skärp sinnet. Jamenvisst, självklart! Det är ju klockrent, och det visar sig inte minst av den framgång drycken gjort då den kammade hem priset för bästa premium-dryck i världens största dryckestävling, World Beverage Innovation Awards.

Hyllad och omtyckt – Ja! Men vad smakar den? Och fungerar det?
Flaskornas innehåll bygger på citronmeliss och grönt theeextrakt med L-theanin. Lågkalori, utan kolsyra och utan koffein.
Smakerna är friska och känns naturliga, lite som att dricka direkt från en vattenkälla ute i skogen om ni nu gjort det. ;-) Det smakar naturligtvis lite fruktigt också, framförallt flaskan med ”fläder och rabarber” men godast var ”blåbär och björksav”.

Effekten ska komma efter ca 40 minuter. Ja, det borde den göra då flaskan innehåller lika mycket L-theanin som 15 koppar grönt te. :-P
Kanske borde jag provat den efter en riktigt stressig dag, en sån där dag då allt kör ihop sig för att ha ett ”sämre” utgångsläge liksom. ;-) Nu var jag inte stressad direkt men visst piggade det upp sinnet.

Var kan man köpa denna dryck? (rek. pris 35 kr)
Återförsäljare för drycken hittar du här.

Banansmoothies med havre och linfrö

banansmoothies_smoothies_banan_linfrön_havregryn
Nyttiga, mättande smoothies kan man aldrig få för mycket av. Här ett probiotika-recept med både havre och linfrö, samt yoghurt, banan och honung. Så vansinnigt gott och man står sig mätt länge. Perfekt som mellanmål eller kvällsmål före läggdags och dessutom bra för lilla magen! ;-)

2 port
Det här behöver du : 
0,5 l yoghurt
3 bananer
2 msk havregryn
1 msk linfrön
ev. flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Mixa alla ingredienser i en blender eller med stavmixer. Häll upp i två glad, söta ev. med flytande honung.

smoothies_banan_linfrö_recept

Värmande energidryck i förkylningstider – Tomten lucka 3

Citron, ingefära, kanel och kokosolja till värmande LCHF-dryck

Vitaminrik näringsdryck

December är inte bara en månad med många trevliga möten, glöggfika och julbord som hör till.

Ett mindre trevligt sällskap brukar vara de förkylningar som dyker upp i all stress och möten med snoriga vänner.

Jag åkte själv på en envis förkylning när vi kom hit till Alanya, hostan höll i sig i två veckor.

Har därför hittat på en riktigt god och lenande dryck som innehåller massor av C-vitamin, antioxidanter och den välgörande kokosoljan.

Vi har börjat dricka den här drycken varje dag innan vår långpromenad, den ger väldigt mycket energi inför en 2-timmarstur.

Citroner

Granatäpplen

Jag har ju svårt att få ner kokosolja i dryck annars, fetkaffe smakar inte gott tycker jag.

Men så här med citron, kanel och riven ingefära passade kokossmaken alldeles perfekt.

Jag har också varierat drycken med ½ pressat granatäpple eller grapefrukt.

Klicka på länkarna härovan så kan du läsa mer om ingrediensernas innehåll av antioxidanter och andra värdefulla ämnen.

Här hittar du MBC, Magic Bullet Coffee, som är originalnamnet på fetkaffet.

Slutligen finns här min mycket näringsrika variant, MCB, Magic Chicken Bouillion.

Det är en dryck som ger betydligt mer näring än det feta kaffet, gjord på hemkokt buljong med örter.

Den salta smaken harmonierar mycket fint med kokosoljan.

En perfekt dryck när man är lite krasslig och inte orkar laga riktig mat.

Kallpressad kokosolja i Turkiet

Värmande näringsdryck 1 port

2 dl hett vatten

½ pressad citron

1 msk kokosolja

1 tsk riven ingefära

½ tsk kanel

Blanda alla ingredienser i en mugg, drick långsamt och njut :)

Lucka 3

När Tomten själv får välja, blir det granatäpple i drinken...

När Tomten själv får välja, blir det granatäpple i drinken…


IKEA’s julmust – inte så tokig alls!

a href=”http://kryddburken.se/wp-content/uploads/2014/11/IMG_4289.jpg”>IMG_4289.JPG
Hello mina vänner!
Idag har jag varit med Joline till Kalmar efter att hon slutade skolan. Dom slutar tidigare på måndagar så de passade bra. Hon hade några presentkort kvar på Kicks bland annat sen hon fyllde år och så ville hon köpa sig en ny vinterjacka hon har spanat på.

Hansa City är toppen så sett för där finns ALLT. Modehuset med alla tänkbara kläd och skokedjor och butiker runtomkring som Citygross, IKEA, Bauhaus, Elgiganten, Rusta etc.
Efter inhandling av smink och vinterjacka var vi till Mediamarkt o hämtade ut hennes gamla mobil efter reparation som dom äntligen gett upp hoppet om och istället fick hon en sprillans ny i utbyte!

Jag var självklart tvungen att springa (läs; halta) ;-) in på IKEA också. Deras wienerkorv är ju ”to die for” och det rökta, torkade renköttet… Lite prinskorv och köttbullar slank ner också och som rubriken lyder blev jag nyfiken på deras julmust!

Ja jädrans va god!!! :-P Trodde jag inte. Trots det lite ful-retro klistermärket på flaskan så var denna julmust mycket godare än Apotekarnes. Nån som provat? Om inte gör de!

SWEDISH FESTIVE DRINK! :-P

Nä, nu är det hög tid för Halv åtta hos mig och sen finalen i Kockarnas kamp!
PUSS ❤️

IMG_4283.JPG
Joline i nya vinterjackan! ❤️

Göra egen slush av läsk i PET-flaska

slush_pet_flaska
Gillar du slush?? Barnens favorit på marknader brukar det vara här. Riktigt svalt och läskande bara man inte dricker för fort så man får ”frosthjärna” :-P

För en tid sen såg jag ett klipp på facebook som cirkulerade. Så barnsligt enkelt att göra egen ju! nån fler än mig så sett denna video?

Hur som haver så var jag ju tvungen att prova och det blev ju klockrent, precis som slush ser ut och smakar. Jag tog två små PET-flaskor med smultron och apelsin och fyllde sen två glas med färdig slush!

Hur man gör?
Det är bättre ni kollar på klippet än att jag förklarar i text. Enkelt är det iallafall.

slush_hemmagjord_läsk

Kolla in klippet här >> eller klicka på bilden ovan.

 

Rabarber och syrenblomssaft

rabarbersaft_syren_saft_recept
Underbara, ljuvliga sommarvärme!! Vilken helg det har varit – ön börjar leva upp nu efter en folktom vinter.

Gågatan är uppställd och torghandeln i full gång. Parkbänkarna och lottkioskerna är utställda och folk äter mjukglass o njuter av sommarvärmen! Vart man än tittar så ser man bara solglasögon, glada o spralliga barn och vårkänslor som spirar och gatorna trängs av folk! Ön har återigen fått nytt liv i luckan. ❤️

Precis som den första ”sommarsaften” som ger en härlig sommar-feeling! :-P
Här hemma har vi nu döpt om saften till ”Sienna-rose-saft” (samma färg som nya cadillacen) ;-)

Ca 3 liter
Det här behöver du :
3 kg rabarber
30 blomklasar lila syren
2 små citroner
1,5 liter vatten

ca 1 kg strösocker

GÖR SÅHÄR :
Skölj rabarberna rena från ev sand o jord. Se till så syrenblommorna inte har några ”ohyror” på sig. Rispa av blommorna från skaften. Skölj och skrubba citronerna.

Skär rabarber i grövre bitar och skiva citronerna.

Koka upp vattnet och lägg i rabarber, blommor och citron. Koka så allt blir mjukt.

Sila genom saftduk.
Mät upp saften och häll tillbaka kastrull. Jag brukar använda ca 3-4 dl socker/silad liter.

Koka upp den silade saften. Tillsätt sockret och koka upp igen. Skumma av, sen är det bara att hälla upp på flaskor. Saften går utmärkt att frysas in i PET-flaskor då jag inte använder något konserveringsmedel. Hållbarhet i kylskåp ca 1 mån.

MÅTTANGIVELSER : 
ca 4 dl vatten/kg rabarber
(ta lite mer vatten om du även har citron o syrenblommor i, i detta fall ca 3 dl mer)
ca 3-4 dl socker/silad saft

koka_saft_rabarber_syren_citron
Koka upp vattnet. Lägg sen i rabarber, citron och syrenblommor.

rabarber_syren_citron_saft
Koka allt mjuk, går ganska snabbt ca 10 min. Sila sen genom saftduk. Mät upp den silade saften för att beräkna hur mycket socker du behöver.

rabarbersaft_recept
Koka upp igen och tillsätt mängden socker du önskar. Skumma av, sen är det klart!

saft_rabarbersaft_syrensaft
Häll upp i rengjorda flaskor det du vet går åt inom den närmsta tiden. Frys in resten i PET-flaskor.

Chokladtryffel smaksatt med Morbergs julglögg
Jag bunkrar upp julförrådet nu med Morbergs julglögg för den är så ”mördande god” Jag brukar inte vara nån större glöggdrickare och gillar varken vinglögg eller ”spetsad” glögg men den alkoholfria brukar gå hem hos mig, och det gör Morbergs … Läs mer