Kebabgryta i het tomat och paprikasås med vitkål

kebabgryta_vitkål
Igårkväll gjorde jag en sån hejdundrade god kebabgryta i stark sås. Tomat, lök och paprika och massa chilisås! :-P Det som sätter det lilla extra piffet är den strimlade vitkålen som man på vissa kebabställen får i pitabrödet, det är ju bara sååå gott!!

Krispigt, hett och såsigt! Vill man äta denna kebab i pitabröd går det alldeles utmärkt att dra ner på mängden vätska/sås i receptet och servera med en kall kebabsås till istället. Recept på godaste kebabsåsen hittar du HÄR>>

Vill du göra ditt eget kebabkött så finns steg-för-steg HÄR >>

4 -6 port
Det här behöver du :
1 kg kebabkött/flarn
2 gula lök
3 msk tomatpuré
1 msk D´Elidas chilisås
4 dl vatten
2 msk oxfond
1 burk finkrossade tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1/4 vitkålshuvud
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs på kebabköttet. Strimla lök och fräs med. Tillsätt tomatpuré, chilisås och slå sen på fond, vatten, krossade tomater och strimlad röd och gul paprika. Låt koka upp. Strimla vitkålen och lägg i. Smaka av med salt och peppar.

kebabgryta_kebab_vitkål
Kebabgrytan puttrar på spisen…

kebab_kebabgryta_recept
Tillsätt strimlad vitkål strax före servering så den håller sig krispig.

kebabgryta_vitkål
Smaka av med salt och peppar, ev. spiskummin om man gillar det.

kebabgryta_ris
Servera grytan med ris, klyftpotatis etc.

kebabtallrik kebab_tallrik
H
emmagjord kebab – recept HÄR >> och godaste kebabsåsen, recept HÄR >>

Nyttig färspanna med vitkål

färspanna_vitkål
En av veckans höjdpunkter i köket har varit denna supergoda färspanna fullproppad med massa nyttigt och gott som vitkål, morötter och krispiga grönsaker. Kryddad med het chilisås och serverad med en kall dressing är det väldigt svårt att tröttna på dessa smaker, en riktig fullträff! :-P

Fler nyttiga och goda recept hittar du i kategorin ”Nyttiga matlådor” i menyn till höger, eller klicka HÄR >>

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
½ vitkålshuvud
3 morötter
1 gul paprika
1 röd paprika
1 rödlök
D´Elidas chilisås
2 msk grönsaksfond
En skvätt vatten
2 nävar gröna ärtor

GÖR SÅHÄR : 
Skär vitkålen och morötter i strimlor/slantar, bryn tillsammans med färsen i en rymlig panna tills allt fått fin färg och vitkålen mjuknat något. Hacka, paprika och rödlök och rör ner. Droppa i lite chilisås efter eget tycke och smak och tillsätt 2 msk grönsaksfond och en skvätt vatten. Låt allt få fräsa ihop ca 5 min. Avsluta med att strö över ett par nävar gröna ärtor. Servera med en god dressing gjord på creme fraiche och sweet chili.

färspnna_lchf_vitkål_grönsaker_nyttig_lunch
Färs, vitkål och morötter får brynas tillsammans.

färs_panna_vitkål_lchf
Tillsätt sedan paprika och lök. Några droppar chilisås, grönsaksfond och en skvätt vatten.

färspanna_vitkål
Rör ner gröna ärtor sist av allt, de behövs bara värmas så smakar dom som bäst.

nyttig_lunch_matlådor_färs
Matlådor packade, servera röran med en klick creme fraiche som du blandar med sweet chilisås.

Panerade fläskkotletter med dragonsås

kotletter_panerade
Go förmiddag mina vänner! Jag hoppas ni är riktigt sugna på ett gott recept. Det är inte alltid idéerna sprutar när det kommer till just fläskkotletter men det är något vi ganska ofta lagar till här hemma. Jag brukar köpa kotletter med ben och fettkappa och sedan bräsera dom i stekpanna riktigt länge i en god buljong, jag serverar dom sedan till t ex. söndagsmiddag med potatis, grönsaker och skysås, en riktigt husmansklassiker. Recept HÄR och HÄR och även HÄR. :-P

I detta recept har jag däremot skurit bort benen, bankat ut dom med köttklubban och dubbelpanerat dom före dom åkt ner i stekpannan. De ska stekas på ganska låg värme i smör för att paneringen inte ska brännas och för att de ska bli helt genomstekta och härligt gyllenbruna. Såsen jag har gjort till är en klassisk dragonsås, väldigt lik en bearnaise till smaken och busenkel att vispa ihop. ;-)

Nu är det hög tid att sportlovs-gänget här gör sig i ordning för nu blir det snart Kalmar och Biostaden. Ha en fin dag allihopa! ♥

4 – 6 port
Dragonsås :
3 msk smör
1 msk torkad dragon
1½ msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 burk creme fraiche
2 msk grönsaksfond
1 msk pressad citron
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret tillsammans med torkad dragon i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjölken och vispa slätt. Slå på mjölk lite efterhand och vispa hela tiden så det inte finns några klumpar. Vänd ner en burk creme fraiche, tilllsätt fond och låt såsen koka på medelvärme ca 15 min.
Pressa i citronsaft och smaka av med salt och peppar.

fläskkotletter_recept_panerade_kotletter
Dubbelpanera kotletterna genom att första doppa dom i mjöl, sen i ägg och sist ströbröd. Ströbrödet har jag kryddat med salt och vitpeppar. Låt dom sedan ligga och torka till på ytan en stund före du steker.
* Istället för ströbröd kan du använda panko. 

panerade_kotletter_fläskkotletter
Stek på låg/medelvärme i rikligt med smör.

kokt_potatis_panerade_fläskkotletter
Koka potatis…

dragonsås_recept_dragon
Och gör såsen.

sallad_gurka_tomat
Sallad…

panerade_fläskkotletter_recept_kotletter
Servera och njut av en riktig gomiddag! ;-)

Sportlovsmorgon och mysfrukost med barnen

bodum_tekanna
Första dagen på barnens sportlov och vi laddar upp med mysfrukost. Goda smörgåsar och nybryggt the.

Vad har vi för planer för veckan nu då? Har inte spikat något mer än biobesök i Kalmar på onsdag, vi har ju inte sett ”Hundraåringen” ännu så den får det bli. Några små utflykter med hund och matsäck, pyssla lite inne och bara ha det bra. Nån snö har vi ju inte kvar här på ön så snögubbar och pulkabacke blir det inte detta sportlov, lite synd ändå…

Nä nu är det hög tid att få på sig lite kläder och ge sig ut i solen, även om det blåser så trädkronorna dignar så måste man ju ha frisk luft! ;-)

Hittade en så läcker tekanna från Bodum på Zalando, liten och smidigt och framförallt snygg! :-P Muggarna kommer också därifrån, blev lite kär i elefanterna och färgen – rött finns ju överallt i mitt kök så jag har svårt att bryta den stilen.

frukost_sportlov_bodum_tekanna

Helstekt fläskfilé med örtagårdssås

helstekt_fläskfile_örtagårdssås
Vår middag igårkväll på alla hjärtans dag blev ren och skär önskemiddag för jag hade verkligen ingen susning själv, lite trött i skallen och hade funderat länge o väl på vad jag skulle göra?! Joline föreslog potatisgratäng och det är bara vid festligare tillfällen som just potatisgratäng lagas här hemma, väldigt sällan till vardags om det inte är sommar och högsäsong på grillen. Men gott är det så jag följde hennes råd, en festlig fredagsmiddag alla hjärtans dag till ära.

Till gratäng är det gott med en fin bit kött tycker jag, och eftersom majoriteten här hemma föredrar griskött framför nötkött (som jag älskar) så gjorde jag det enkelt för mig så det fick det bli helstekt fläskfilé och en god sås till.

Jag var lite inne på att göra en annorlunda sås den här gången, för sås är ju nånting som jag bara älskar att laga och experimentera med. Det är liksom huvudnumret i hela middagen. Franska smak med örter och grädde, en skvätt vitt vin och kalvfond och JAAA – hujedamej vilken vilken sås det blev!! :-P Vansinnigt god och skulle lätt kunnat ätas med sked utan tillbehör. ;-) Men för att ni ska få en helhet på middagen så får ni recept på alltihop! ♥

4 port
Helstekt fläskfilé : 
2 fläskfiléer
Smör till stekning
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och slå lite vatten i botten på pannan och lägg på lock. Låt stå så ca 15 min tills fläskfiléerna är genomstekta. Såhär brukar jag göra om jag har annat i ugnen och inte kan eftersteka dom där, blir kanongott och saftigt och vattnet gör att de inte bränner fast. Har du tillgång till ugn så efterstek dom inpackade i bakplåtspapper tills innertemp visar 70 grader. Ta ut och låt vila innan servering. Vid servering; ta upp på skärbräda och skär i bitar.

4-6 port
Örtagårdssås : 
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 30-40 min. Smaka av.

helstekt_fläskfile_innertempteratur
Fläskfiléerna är delade i tre av varje filé, därefter kryddade med örter, salt och peppar och brynta i stekpanna och därefter klara att efterstekas i ugn tills innertemp visar 70 grader.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6-8 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

örtagårdssås_recept
Örtagårdssåsen får puttra och smakas av ofta, en riktigt höjdare av såser som bara blir godare ju längre den får puttra! :-P

helstekt_fläskfile_sås_örtagårdssås_recept
Upplagt på tallrik, här utan såsen…

örtagårdssås_fläskfile_sås_helstekt
Och här MED såsen! Och den som säger att det inte behövs sås till potatisgratäng har helt misstagit sig, den här kan man inte vara utan! ;-)

vaniljhjärtan
Vissa av oss orkade inte med vaniljhjärtanen efter middagen som vi köpt, men va gör väl de!? Smakar lika gott till kaffe morgonen därpå. ;-)

Hjärtan – presenter, recept och pyssel!

hönsnät_hjärta_fyllt_med_kottar
Ingen kan väl undgå att imorgon är det alla hjärtans dag! En dag som vi firar här hemma många gånger om året, inte bara EN dag! För att visa lite extra omtanke till de man älskar behövs ingen speciell dag utan små överraskningar, extra god middag eller små presenter uppskattas faktiskt bäst när man minst anar – och det är väl då man förtjänar dom som bäst också!

Här hemma älskar vi ju pyssel och överraskningar i stora mått så dagen imorgon blir såklart lite extra spännande, framförallt för barnen som gillar stämningen med ”guldkant i vardagen” då dom får göra hemlisar och man får inte komma in på rummen eller ”tjuvkika” och det lite ”hysch-hysch” och spänning råder i luften.

Jag tänker att det kan vara kul med inspiration både i form av köpta presenter, hemmagjorda, goda middagar och desserter och pyssel därtill så jag bjuder på ett bildregn och hoppas ni får lite ideér att bolla med. :-P

godis_spett_grillspett
Läckra grillspett med GODIS fixar du enkelt själv med modell ”större godisar” och vanliga grillpinnar. Super-surprise till alla sockertoppar man känner!

grillspett_godis_godisspett
Slå in dom i cellofan med knyt ihop med rosa snören… :-P

fruktspett_marinad
Vill man inte ha godis, kan man göra fruktspett!

le_creuset_portionsformar_hjärtan_ugnsform
Presenttips till matlagningstokiga – Le Creuset små hjärtanformar med lock, perfekt till potatisgratäng, desserter eller kanske soppa som man serverar en till varje person.


Chokladpraliner och alla hjärtans dag, dom bara hör ihop sååå bra! ;-)

plopp_kärlek
Plopp kärlek finns i butik att köpa och ge bort till dom man äääääälskar! ♥

lady_lufsen_middag_frikadeller_tomatsås_spagetti
En äkta ”Lady & Lufsen-middag” med frikadeller i tomatsås och spagetti. Receptet hittar ni HÄR >>


Det finaste man kan få från barnen är det som dom gjort själva, ritat och pysslat! ♥

tulpaner_tulpanbukett_flora_kvistar
Vacker tulpanbukett kan man binda själv med ett par knippen tulpaner och några kvistar från blomsterhandeln. Både roligt, vackert och billigt!

alla_hjärtans_dag_pyssel
Såhär brukar det se ut på vårt köksbord runt alla hjärtans dag, barnens teckningar, blommor, pyssel och små presenter!

lavendel_hjärtan_ståltråd_pyssel_
En enkel kärleksförklaring med ståltråd och lavendel…


Varför inte göra en ”Alla-hjärtans-smörgåstårta” Recept HÄR >>

semlor_hjärtan
Med tillhörande hjärtan-semlor? Recept HÄR >>

plåtskylt_recept
Vilken mat-mamma blir inte lycklig av att få hänga upp en sån här fin plåtskylt i köket?? :-P

hönsnät_hjärta_stenar_stenhjärta
Hemmagjort ”sten-hjärta” med hönsnät och stenar plockade från stranden… ♥ Översta bilden med kottar är gjord på samma sätt.

äppeltarte_vaniljglass
Frasiga äppeltarte med vaniljglasss, recept hittar du HÄR >>

Fyllda skinkrullader i gräddsås

rullader_fyllning_recept_skinkrullader_fläskrullader
Något som är fantastiskt gott och lite pyssligt att tillaga är rullader. För att nämna några som fläskrullader med färskostlövbiffsrullader med pepparrot, kycklingrullader med ädelost och som här skinkrullader fyllda med bacon och lök.

fläskrullader_rullader_ostfyllda_rullar rullader_pepparrot kycklingrullader
(Klicka på bilderna för att komma till recepten)

När man ändå tar sig tid att banka och fixa fyllning måste man också låta rulladerna få ta lite tid i pannan för att bli riktigt möra och saftiga. Det finns väl inget tråkigare än sega, hårda rullader… Så följ mitt råd och bräsera dom i en kraftig buljong tills de är riktigt mjuka, sen fixar du till godaste gräddsåsen med alla härliga smaker. Det kan inte bli bättre så! ;-)

Det här behöver du : 
1 kg skivad skinkschnitzel (ca 15 skivor)

Fyllning till rulladerna : 
2 pkt bacon
½ purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
Trocomare örtsalt

Sky/gräddsås  : 
6-8 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att förbereda fyllning. Finhacka bacon och purjolök och pressa vitlöken. Fräs på i het stekpanna tills purjolöken blivit mjuk. Krydda med trocomare örtsalt. Ställ åt sidan och låt svalna något.

Banka ut skinkschnitzlarna, lägg en rågad matsked på varje och rulla ihop. Fäst med tandpetare.

Bryn rulladerna i panna. Slå på buljong. Låt bräsera på medelvärme ca 1½ timme. Tillsätt grädde och vinbärsgelé. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens.

rullader_fyllning_skinkrullader
Fyllningen är förberedd och får svalna innan rulladerna rullas ihop.

rullader_fyllda_skinkrullader
Lägg på en rågad matsked på varje schnitzel.

fyllda_rullader_skinkrullader_schnitzel
Rulla ihop och fäst med tandpetare.

rullader_skinkschnitzel_fyllda_skinkrullader
Bräsera rulladerna i buljong ca 1½ timme så de blir riktigt möra.

skinkrullader_fyllda_gräddsås_rullader
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och koka upp såsen. Dra ut tandpetarna.

fläskrullader_rullader_fyllda_skinkrullader
Servera med kokt potatis och lingon. :-P

Tortilla kyckling

tortilla_wraps_kycklingwraps_tortillawraps
Jodå, visst var det tortillakyckling, eller kycklingtacos, eller kycklingwraps. Många gissningar och visst hade det lika väl kunnat vara pulled pork, det var länge sen jag gjorde nu så kanske till nästa fredag. Så barnsligt gott är det i alla fall med kyckling och ett alternativ till den klassiska tacofärsen till fredagsmys!

Kycklingfiléerna har jag bara strimlat tunt, kryddat med fajitaskrydda, citron och vitlök och stekt på i panna. Sen är det bara att servera precis som tacos med goda tillbehör! :-P Nachochips med ostsmak och ostdipp får inte förglömmas dock.

Ikväll har jag lagat en gäng lchf-matlådor igen och även en supergod söndagsmiddag med fyllda skinkrullader, recept kommer imorgon! Hoppas ni alla haft en trevlig helg!

kyckling_tortilla_kycklingwraps_wraps
Goda tillbehör till, ungefär desamma som till tacos! Ostdippen får man absolut inte gömma, den har en strykande åtgång och passar även till kycklingwraps.

tortilla_kyckling_recept_wraps
Ät, njut och dippa! :-P

Chokladmuffins, fyllda med vaniljkräm

chokladmuffins_enkla_höga_vaniljfyllda
Häromdan bakade Joline muffins och tog med till klassen och bjöd på. Vi hjälptes åt och gjorde dubbel sats, alltihop i en matberedare. Smidigare kan det ju inte bli. ;-)

24 st fick vi ut och då har vi dubblat receptet nedan. Ett otroligt gott recept som ger höga, mjuka muffins, perfekta att fylla med vaniljkräm och pudra lite florsocker över.

Om det blev uppskattat? JA! :-P

12 st
Det här behöver du :
125 gram kallt smör
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

2 ägg
1½ dl mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Skär upp det kalla smöret i kuber och blanda med alla ”torra” ingredienser i en matberedare. Använd kniven och mixa hastigt bara så det blir en smulig deg och smöret blandat sig. Tillsätt sen ägg och mjölk och mixa smeten slät, inte för länge bara. Fyll 12 muffinsformar i muffinsplåt. Grädda ca 20 min i 175 grader.

Låt muffinsarna svalna, gör en liten urgröpning i mitten på varje och fyll dom med vaniljkrämen med en sprits.

till 12 muffins
Vaniljsmörkräm : 

150 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

GÖR SÅHÄR :
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp tills det blivit riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt en äggula och vispa en minut till. Fyll en spritspåse och spritsa i varje muffins.

chokladmuffins

enkla_chokladmuffins_höga_muffins

Världens godaste päronpaj

päronpaj_creme_fraiche
I helgen bakade vi en supergod päronpaj, typ världens godaste! :-P När man inte har bär i frysen till goda dessertpajer får man botanisera på frukt och gröntavdelningen i affären. Päron är något som jag sällan bakar med men dessa små fina päron var så mjuka och goda så det fick bli en paj. Du kan självklart använda konserverade päron men färska går lika bra, bara de inte är stenhårda. Det blir lite mörkare i färgen än om du använder päron på burk men mycket godare och inte lika sötsliskigt! ;-)

Det goda med pajer är ju också fyllningen, vilken smet eller smuldeg man använder. Här har jag vispat ihop en röra på creme fraiche och det blir ett mjukt, fluffigt täckte som fullkomligt smälter i munnen. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller glass. Den godaste vaniljsåsen får du om du vispar ihop vanligt marsanpulver och mjölk till en sås och sen blandar med lättvispad grädde… ;-)

Botten :
2 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
125 g smör
1 ägg

Fyllning :
ca 800 gram päron färska el konserv
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 dl creme fraiche
Mandelspån

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till bottnen. Låt vila i kylskåp ca 30 min. Tryck sedan ut pajdegen i en form, gärna med lös botten, ca 35-40 cm i diam.
Förgrädda pajskalet 15 min i 175 grader.

Skala o kärna ur päronen.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner vetemjöl och creme fraiche.

Lägg ut päronhalvorna i det förgräddade pajskalet. Slå på smeten. Toppa med mandelspån. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min i 175 grader.
Pudra över florsocker och servera med vaniljsås.

päron_baka_paj_päronpaj

päron_baka_päronpaj_paj_recept

världens_godaste_paj

päron_paj_recept_baka

världens_godaste_päronpaj_paj

päronpaj_baka_päron_paj

päronpaj_dessertpaj_päron