Grilltallrik med sommarens hetaste tips!

grillat_chimichurri_tillbehör_ryggbiff
Lova mig EN sak i sommar!
Att ni provar chimichurri – det är ta mig tusan sommarens höjdpunkt när grillen är tänd!
Man måste inte älska chili och stark mat för man kan göra denna chimichurri precis så som man själv vill ha den. Smakrik med ett uns av hetta, lagom-barnvänlig-variant och DÖSTARK om man så önskar! Men jag rekommenderar den till alla som vill prova något nytt tillbehör, till er som undviker/tröttnat på smör och feta såser och till alla er som älskar gooooood mat helt enkelt.

Den är sju resor godare än den ser ut faktiskt. Det är mycket örter, olivolja och vinäger, ett gäng vitlökar och förstås chilisåsen D´Elidas, den passade som handen i handsken i denna heta sås! ♥

chimichurri_recept
Är du nyfiken på chimichurri? Du kan både använda den som marinad och som tillbehör istället för vitlökssmör eller bearnaisesås. Klicka HÄR för receptet.

grillad_ryggbiff
Nicke vid rodret! :-P Ryggbiff och skinkschnitzel marinerade i chimichurri.

nypotatis_färskpotatis_grillat
Godaste grilltallriken är den med nypotatis/färskpotatis. Lite smör och havssalt så blir det en egen rätt! Kan inte motstå när de första kommer till affären… Det är ju bara så gott!

grillat_nötkött_ryggbiff_tillbehör_chimichurri
Ryggbiff till mig och Joline, och grillad skinkschnitzel till Nicke. Han gillar ju inte nötkött! ;-)

ryggbiff_grilllad_chimichurri
Och den härliga kryddstarka såsen! Helt magiskt gott…. :-P

Mozzarellabiffar

mozzarellabiffar_recept_mozzarella
En av de godaste färsrätterna jag vet är helt klart fyllda biffar. Speciellt ostfyllda biffar! ;-)
Jag har gjort många varianter genom åren både med vanlig hårdost, fetaost, mögelost och som dessa med mozzarella och dom blir bara såååå goda! Använd en riktig buffelmozzarella om du hittar, de både smakar bättre och håller bättre konsistens. Servera sen biffarna med en krämig sås, tomater, och ytterligare lite mozzarella på toppen… :-P

Idag på förmiddan har jag förberett lite smått och gott till kvällens grillning, bland annat ett supergott recept på kryddsåsen chimichurri. Ni ska få se sen. Riktigt het sås som jag både ska marinera köttet i och servera till. Nu ska jag fortsätta tvätta nypotatisen och plocka i köket. Ha en underbar fredag alla fina läsare! ♥

10 st
Det här behöver du :
800 gram blandfärs
1 dl vatten
1 msk oxfond
3 msk havregryn
Salt
Vitpeppar
1 mozzarellaost

Såsen :
1 burk creme fraiche
1 dl vatten
1 tsk tomatpuré
1 buljongtärning italiensk ört
Salt o peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till färsen. Forma till tio stycken runda bollar och platta till. Skär mozzarellaosten i tio bitar och baka in varje bit i varsin biff. Stek i het panna så de får fin färg på bägge sidorna. Lägg på en ugnsplåt och efterstek dom i ugnen på 175 grader tills de är genomstekta, ca 10 min.

Vispa ur pannan med creme fraiche och vatten. Tillsätt övriga ingredienserna till såsen. Red av med Maizenamjöl och vatten om du vill ha tjockare och krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar. När biffarna är klara i ugnen, lägg ner dom i såsen och servera!

färs_biffar_mozzarellaost

biffar_mozzarellabiffar

Fläskytterfilé i balsamicosås

balsamicosås_ytterfile_köttgryta_recept
Tack för alla era fina kommentarer. Blir sååå glad! ♥
Söndagsmiddagen som fick avsluta veckan igår blev galet god! :-P Balsamvinäger som smaksättning i grytor är aldrig fel, dessutom ger den en fräsch o lite syrlig smak till såsen. Se till att alltid ha en flaska hemma av god kvalité, jag har använt Zetas i alla år, både den ljusa och mörka och bägge passar i grytor, såser, salladsdressingar, marinader mm.

Det här behöver du : 
ca 500 gram ytterfilé
1 tsk malen paprika
Trocomare örtsalt
3 msk mörk balsamvinäger
6 dl köttbuljong alt. 2 tärningar/2 mask fond + vatten
3 dl grädde
1 burk hela champinjoner
Salt o peppar
Persilja

GÖR SÅHÄR : 
Putsa och skär ytterfilén i skivor. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Bryn köttet så det får fin färg på bägge sidorna. Krydda med paprika och trocomare. Slå på balsamvinägern. Tillsätt buljongen och grädden. Låt grytan puttra på svag värme ca 10 min. Häll i en burk hela champinjoner (måste ha!!) ;-) Smaka av med salt och peppar. Strössla finhackad persilja över och servera.

ytterfile_recept_balsamicosås
Smaklig måltid!

 

Våren i bilder i en rasande fart!

10
(Solnedgång vid Klinta strand, Köpingsvik. Foto: Joline Nilsson)

Känner inte riktigt att jag haft tid och heller inte energi till bloggen på sistone. Ibland kommer livet i kläm och tusen järn i elden på hemmaplan. Ni ska få en kort resumé av både, valborgsfirande, 50-års-kalas-fixande, några små roadtrips på ön och vad som hänt den sista tiden! Imorgon är det jobb o skola igen så jag hoppas hinna uppdatera dagens söndagsmiddag också lite senare. :-P

I år var det Köpings skola klass 5 som stod för Köpingsvik valborgsfirande. Vi ansvarade för arrangemanget med korvgrillning, kaffe o fika, lotteri inför kommande skolresa. Superroligt med engagerade barn och föräldrar och majfirandet blev en riktigt lyckad kväll med brasa och glada besökare och barn.
8
Majbrasan Köpingsvik, Klinta camping. 2014.

7

Våren har verkligen kommit till Öland, det är knott och flugor som vaknat till liv, göken har kommit, rapsen står i full blom, liksom gullvivorna. Bönder plöjer åkrar och barnen studsar studsmatta och går i shorts varma dagar. Det är härligt!

körsbärsblomma
En som verkligen njuter av värmen är Kean som solar sig stekhet på gräsmattan, och nu kom jag på (igen) att jag måste köpa fästinghalsband till honom. Det finns gott om dom små krypen i år och det är mindre trevligt.

kean_dobermann_solar

Nu i helgen har vi firat min morbror som fyllt 50 år. Vi har skramlat o samlat allihopa till en eu-moped och Nicke roddade med affär och upprustning. Fixade lite småfel och putsade upp den glänsande hallonröd. Jag tecknade en bild och ramade in, Joline likaså. En korg med drickbart, skumpa och 50 röda rosor blev det också. Jag tror han blev glad och nöjd! ;-)

moped

Röda faran! :-P

teckna

Blyertsteckningar från mig o Joline. Jag har använt blyerts + tusch och sen doppat den i kaffe, därefter fyllt o med svart tusch o lite skuggor. Samt rivit kanterna! ;-)
Joline har gjort tro – hopp & kärlek med kinesiska tecken.

9

En för året första sväng till norra Öland har det också blivit och givetvis ett stopp på vårt favoritställe Sandviks kvarn.

5
Veckan som gått har Nicke haft semester och blandat med sjuka barn har vi fortsatt förbereda inför gårdagens kalas. Ett par smörgåstårtor till leverans och en o annan rabarberpaj har också passerat…

6

rabarber_paj_rabarberpaj

1

Vi har även lunchat på tu man hand i Kårehamns fiskerestaurang.

kårehamn

3
Sååå gott, och stämningen, miljön vid havet är bara så mysig!

Nu ska jag snart börja förbereda söndagsmiddag, packa jobb o skolväskor sen börjar allvaret igen. Orkade du läsa ändå hit? Lämna gärna en kommentar o sänd mig lite energi… Senare i veckan ska jag också presentera vinnarna av D´Elidas chilisåser. :-P
Kramar till er mina finaste. ♥

Pastasallad med kycklingfilé

pastasallad_kyckling
Längtar du till sommaren? Fräscha och enkla sallader? Det gör jag och då är pastasalladen det givna valet. Funkar alltid och kan förberedas och göras i större mängd om man ska bjuda på buffé eller annan tillställning. I och med att den serveras kall så tycker jag att bröd och sås är självklara tillbehör. Gärna baguette eller surdegsbröd och vad gäller sås så passar nästan alla kalla såser, allt ifrån rhode island, vitlökssås, örtdressing eller tzatziki som jag serverade till denna sallad.

Den här pastasalladen är en sån där klassiskt, god och enkel som man lätt svänger ihop med stekt kycklingfilé, pasta och valfria grönsaker. Jag har även tärnad ost i och serverar den som sagt med tzatziki och bröd, det blir extra gott! :-P

6 port
Det här behöver du :
ca 500 gram kycklingfiléer
Rapsolja att steka i
2 tsk malen paprika
Trocomare örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olja. Stek kycklingfiléerna på medelvärme ca 8-10 min på varje sida. Krydda. Kontrollera att de är genomstekta, att köttsaften är genomskinlig och inte rosa. Lägg upp på skärbräda och låt vila en stund innan du skär upp dom i skivor och blandar med pastasalladen.

Salladen :
4 port kokt pasta (dressa pastan med lite olivolja, örtkrydda, salt och peppar)
Romansallad
Tomat
Gurka
Tärnad goudaost

Tzatziki :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

kyckling_kycklingfile_pasta_sallad
Godaste pastasalladen med kyckling, grönsaker och tärnad ost. Servera med tzatziki och bröd.

Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!

fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… ;-)

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! :-P

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! :-P

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! :-P

Kasslergratäng

recept_kassler_kasslergratäng
Vad äter ni för gott ikväll fredag?
Här ska det bli hembakat pizza - Capricciosa! :-P

Tänkte bjuda er på en riktig favorit som jag ofta lagar. Det är en gratäng med kassler, skinka eller annat överblivet kött, kan vara allt från överbliven stek till rökt bog, julskinka etc. Just denna kasslern var så grymt god så den gick nästan åt direkt på skärbrädan. Hittade den på ICA. En fin bit vinmarinerad kassler som man skulle kunna äta som pålägg, tunt skivad.Tror att det var ICA´s märke också så leta efter den vinmarinerade nästa gång ni köper kassler. ;-)

I gratängen brukar jag alltid ha potatis och purjolök och sen variera efter årstid eller vad jag har hemma. Här åkte en finhackad morot, en gul lök och en vitlök med också. Rotfrukter av alla slag blir vansinnigt gott så prova om ni inte gjort det innan.

4 – 6 port
Det här behöver du : 

6 stora potatisar (gärna mjölig sort)
1 stor morot
400 gram skivad/strimlad kassler
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
5 dl grädde el. gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk) 
1½ tsk nymalen vitpeppar
Trocomare örtsalt
2 dl riven, lagrad prästost

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Finhacka morot, purjolök, gul lök och vitlök. Skiva och strimla kasslern. Använd en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis, morot och lök och blanda runt med grädde och kryddor.

Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

purjolåda_kassler_recept
Potatis, morot, lök, purjolök och vitlök rör jag ihop i en bunke tillsammans med grädden (gräddmjölken) och kryddor. Hit kan också förberedas om man vill.

kassler_purjolök_gratäng_kasslerlåda
Därefter häller jag allt i en ugnsform och vänder ner skivad kassler.

kassler_gratäng
Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

Kasslergratäng

recept_kassler_kasslergratäng
Vad äter ni för gott ikväll fredag?
Här ska det bli hembakat pizza - Capricciosa! :-P

Tänkte bjuda er på en riktig favorit som jag ofta lagar. Det är en gratäng med kassler, skinka eller annat överblivet kött, kan vara allt från överbliven stek till rökt bog, julskinka etc. Just denna kasslern var så grymt god så den gick nästan åt direkt på skärbrädan. Hittade den på ICA. En fin bit vinmarinerad kassler som man skulle kunna äta som pålägg, tunt skivad.Tror att det var ICA´s märke också så leta efter den vinmarinerade nästa gång ni köper kassler. ;-)

I gratängen brukar jag alltid ha potatis och purjolök och sen variera efter årstid eller vad jag har hemma. Här åkte en finhackad morot, en gul lök och en vitlök med också. Rotfrukter av alla slag blir vansinnigt gott så prova om ni inte gjort det innan.

4 – 6 port
Det här behöver du : 

6 stora potatisar (gärna mjölig sort)
1 stor morot
400 gram skivad/strimlad kassler
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
5 dl grädde el. gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk) 
1½ tsk nymalen vitpeppar
Trocomare örtsalt
2 dl riven, lagrad prästost

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Finhacka morot, purjolök, gul lök och vitlök. Skiva och strimla kasslern. Använd en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis, morot och lök och blanda runt med grädde och kryddor.

Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

purjolåda_kassler_recept
Potatis, morot, lök, purjolök och vitlök rör jag ihop i en bunke tillsammans med grädden (gräddmjölken) och kryddor. Hit kan också förberedas om man vill.

kassler_purjolök_gratäng_kasslerlåda
Därefter häller jag allt i en ugnsform och vänder ner skivad kassler.

kassler_gratäng
Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt allt sista kvarten och riv ner osten. Gratinera ytterligare 15 min. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

Toscakaka

toscakaka_toscasmet_recept
Igår medan jag stod i köket och förberedde kvällsmiddagen bakade Joline en sån god toscakaka. Mjuk och saftig och sådär härligt seg och knäckig uppepå. En riktig klassiker som hon lyckades med jättebra. Allra godast efter en dag i kylskåpet… :-P

Det här behöver du :
100 gram smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl med bakpulver o vaniljsocker och rör ner. Tillsätt smöret och mjölken.
Häll smeten i en rund form ca 25 cm i diam. Pajformar i aluminium är perfekt och man ska ge bort kakan så jag tog en sån då jag hade några över.
Grädda i 175 grader 20 min. Ta ut kakan och bred på glasyren. Grädda sen ytterligare 15-20 min.

Glasyren :
75 gram smör
1 dl strösocker
2 msk mjöl
2 msk mjölk
100 gram mandelspån

GÖR SÅHÄR :
Tillsätt alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Koka upp på svag värme och låt småputtra ca 10 min under omrörning då och då till smeten tjocknat.

toscaka_glasyr

toscakaka_recept_mandelsmet_mandeltäcke

toscakaka_tosca

Ostfylld och baconlindad fläskfilé med duchessetoppar och bearnaisesås

fläskfile_baconlindad_fylld_ostfylld_recept
Det här är en festlig och rolig rätt att tillaga. Både röra ihop fyllning, linda med bacon, spritsa mos och skära och lägg upp snyggt. En perfekt middag man kan göra tillsammans med barnen då det är många små men roliga moment. Dessutom är det ju vansinnigt GOTT!!! :-P

Det här behöver du : 
1 fläskfilé ca 450 gram
1 pkt skivade bacon

Fyllning : 
1 ask Crème Bonjour Chili
2 dl riven lagrad ost (grevé)
Trocomare örtsalt
Peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop färskosten med riven ost. Det ska bli en ganska hård ”massa”.
Putsa fläskfilén och skär ett längsgående snitt via långsidan, inte helt igenom. ”Vik” ut filén och fyll med röran av färskost och riven ost. Nyp ihop och lindan baconskivorna hårt runtom filén. Skär den i två lika stora bitar. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med trocomare örtsalt och peppar.
När bitarna fått fin färg runtom lägg i en ugnsfast form med folie eller bakplåtspapper. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Slå in bitarna noga runt ändarna så rinner inte fyllningen ut så mycket. Stek i 150 grader tills innertemperatur visar 68. Ta ut och låt vila ca 15 min innan du skär upp i skivor.

Duchessetoppar :
ca 400 gram potatis
3 äggulor
½ dl vispgrädde
2 msk smör
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset i små toppar på bakplåtspapper. Gratinera i 220 grader ca 10-15 min tills topparna fått fin färg.

Bearnaisesås, recept steg-för-steg HÄR >>

ostfylld_fylld_fläskfile_baconlindad
Fläskfilén med fyllningen på plats.

baconlindad_fläskfile_fylld_ostfylld
Linda om baconskivor.

baconlindad_fläskfile_recept_fylld_ostfylld_bacon
Efterstek i ugn 150 grader tills innertemperatur visar 68 grader. Ta ut och låt vila 15-20 min före du skär upp. ”Packa” in ändarna noga så rinner det inte ut så mycket av fyllningen.

baconlindad_fylld_fläskfile
Servera med duchessetoppar och bearnaisesås. Recept steg-för-steg HÄR >>