Macaroni and cheese bacon (vegetarisk)

mac_n_cheese_bacon
Det här med vegetarisk vecka är riktigt kul och nu har jag gått loss på Hälsans köks produkt ”A la bacon”.

Oavsett av vilken anledning man vill äta vegetariskt eller utesluta kött hör jag ofta att det  är saknaden och smaken av bacon som fattas mest. Därmed är jag grymt imponerad av denna produkt som är ytterst lik äkta bacon och som med ett trollspö kan tillgodose ett sådant behov. :-P Denna har dock en ganska djup röksmak och passar väldigt gott att blanda i gratänger, strö på pizza, till varma mackor eller till frukost med ägg. Det sistnämnda återkommer jag till i nästa recept under morgondagen.

Här har jag gjort en klassiker; ”Mac n cheese” med vegetariskt bacon.
Ni behöver inte ens fundera på om det är gott – det är VANSINNIGT gott! ;-)

Till fyra portionsformar
Det här behöver du :
4 dl okokta makaroner
3 ägg
2 dl grädde
1 tsk colemans senapspulver
1/2 tsk trocomare örtkrydda
En nypa chiliflakes
2 dl riven lagrad ost
1 påse hälsans kök a la bacon (240 gram*2)

GÖR SÅHÄR :
Koka makaronerna enligt förpackningen. Häll av vattnet.
Vispa upp ägg, grädde, örtkrydda, senapspulver, chiliflakes och ost med en gaffel. Vänd ner de varma makaronerna. Häll i påsen med veg. bacon. Fyll fyra portionsformar/ramekiner. Toppa med lite extra riven ost. Gratinera ca 10-15 min i 220 grader.

a_la_bacon_hälsans_kök_recept
Tärningar a la bacon hittas i frysdisken. Varje påse innehåller 240 gram.

vegetarisk_makaroni_and_cheese
Ramekiner fyllda med röran av makaroner, ägg, ostsmet och bacon.

macaroni_and_cheese_bacon
Ljuvligt krämiga. Gratinera i ugnen på 220 grader ca 10-15 min.

mac_n_cheese
Servera nygräddade och varma!

mac_n_cheese_bacon

logo-seInlägg i samarbete med Hälsans kök

Bacon-klubbor

baconklubbor
Hej igen, det blir långt mellan uppdateringarna här på Kryddburken just nu men jag hinner inte med allt i vardagen som jag skulle önska. Mycket på jobbet o ingen semester o familj o kontor som ska skötas och pysslas om. Men som jag skrev i ett tidigare inlägg så lovade jag er receptet på BACON-KLUBBORNA! Så det kommer här! :-P

Vad jag i efterhand skulle justerat i receptet är att istället för stekfläsk/tjocka skivor bacon använda hel bit rimmat sidfläsk som man själv skär i lagom tjocka skivor, ca 1 – 1,5 cm. Då bränns inte kanterna lika lätt som de gör om man viker ihop tunnare skivor. Marinaden tycker jag är klockren, men vill man ha lite extra sting så ta några droppar D’Elidas på samt flingsalt efter grillning. Vill man ha en rökig smak, använd ett rökt flingsalt!

ca 10 st
Det här behöver du : 
10 tjocka skivor rimmat stekfläsk
½ dl flytande honung
1 msk malen paprika
2-3 tsk valfri grillkrydda

Efter grillning : 
Några droppar D´Elidas
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Vi skivorna dubbla och trä upp på grillspett. Rör ihop igredienserna till marinaden och pensla på. Låt stå över natten i kylskåp om du har tid.

Grilla klubborna på medelvärme, har du marinad kvar så pensla lite under tiden du grillar. Dom fastnar INTE på gallret, även om man kan tro det. ,-)

Lägg upp klubborna för servering och droppa över lite D´Elidas chilisås och strö över flingsalt.

recept_med_bacon_baconklubbor
Trädda på spett och penslade med marinaden.

grillade_baconklubbor
På grillen. Vänd flera gånger och pensla ev. på mer marinad om du fått över.

bacon_klubbor
ÄT OCH NJUT!! Detta är så galet gott! :-P

Rejäl omelett med bacon & broccoli

omelett_bacon_broccoli
Det finns en omelett som faktiskt slår alla andra på fingrarna hur tunna, krämiga och vällagade dom än är och det är denna rustika bondpanna som jag kallar den.

6 ägg, en skvätt grädde och sen i med massor av broccoli, bacon, lite riven ost , lök, chili och goda kryddor. Det blir en rejäl, hög och matig omelett som ska stå en stund på spisen med lock när den tillagas. En panna för hela familjen och här kan ju alla välja ingredienser till sin bit om man vill! :-P

4 port
Det här behöver du : 
6-8 ägg
2 dl grädde
Salt & peppar

1 pkt bacon
½ purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
2 buketter broccoli
1 finhackad röd chili
1 näven riven ost
örtprydda

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten med en nypa salt och förväll broccolin, skuren i mindre bitar. Slå bort vattnet och låt ånga av en stund.

Vispa ihop omelettsmeten. Hetta upp en rejäl stekpanna med lite smör. Skär bacon och lök i bitar och stek så de får fin färg. Tillsätt finhackad chili och en pressad vitlöksklyfta. Slå på omelettsmeten och lägg därefter i broccolin.

Sänk värmen och lägg på lock. Låt omeletten tillagas ca 15-20 min. Rör lite i pannan då och då och se till så det inte bränns i botten. Servera omelett direkt ut pannan eller vänd upp på en tallrik.

TIPS!
Letar du efter fler recept på omelett så finns det en hel del i mina gömmor HÄR>>

Tortellini i tomatsås och bacon

middagstips_tortellini_tomatsås
Jag gjorde en så god middag igår kväll med tortellini, fräst bacon, lök och paprika i en härlig tomatsås med doft av vitlök. En massa svartpeppar och basilika och så vänd runt alltsammans i en stor panna – ställ fram och servera!

Så enkelt och vansinnigt gott. :-P

Vill man så kan man skjutsa in hela härligheten i ugnen med lite riven ost och låta allt gratineras.
Det här med tortellini, om man ska köpa torr eller färsk?! Vilket föredrar du? Jag tycker faktiskt de färska inte smakar lika mycket som de torra men visst köper jag dom också ibland men dessa torra som dessutom är lite mindre är dom allra godaste. Brukar alltid välja de med ostfyllning också! ;-)

Ljuvlig tomatsås med bacon : 
1 pkt bacon (140 gram)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
Några varv med svartpepparkvarnen
2 msk tomatpuré
1 msk tomatvinäger
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl kraftig köttbuljong (använder du tärning/fond så ta två + vatten)
1 burk finkrossade tomater
1 gnutta socker
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Skär bacon i mindre bitar, finhacka lök och vitlök och skär paprika i bitar. Fräs på i pannan och dra några varv med svartpepparkvarnen över. När baconet fått fin färg tillsätt tomatpuré, tomatvinäger och D´Elidas chilisås. Låt allt få fräsa ihop någon minut. Sänk värmen och slå på buljong och tomatkross. Låt småkoka ca 20 min. Smaka av med en gnutta socker och ev. salt.

Vänd ner 4 port kokt tortellni, lite extra svartpeppar och basilika. Servera.

tortellini_tomatsås_bacon
Ingredienserna!

tomatsås_med_bacon_tortellini
Bacon, lök, vitlök och paprika. Här är allt tillsatt utom de finkrossade tomaterna.

tortellini_med_tomatsås_bacon_recept
Puttrar på…

tomatsås_tortellni_med
Vänd ner tortellini som knappt kokat färdigt. De tillagas extra i såsen.

tortellini_tomatsås
Dags att servera!

Baconlindad potatis – hett grilltillbehör!

baconlindad_potatis_bacon
Ett roligt tillbehör till grillat som har dykt upp lite här och där bland matbloggarna är de baconlindade potatisarna. Tror det var hos Lotta med bloggen ”Två små kök” jag såg det först.

Perfekt till korv, kött, fisk, kyckling eller vad man nu grillar. Ett krispigt salt och roligt tillbehör på potatis som säkert behövs när det knakar i ”grillfogarna” efter ny inspiration! :-P

baconlindad_potatis_grilltillbehör
Bara linda en skiva bacon runt varje potatis (kokt) och fräs på i het panna eller lägg på grillen.

grillad_korv_baconlindad_potatis

Omelett med bacon, spenat, jalapeno och lök (LCHF)

bacon_omelett_lchf_nyttig
Det här var mannens favorit-omelett! Den var rejält stark dessutom så det var väl därför. Justera mängden jalapeno efter eget tycke och smak! :-P

1 rejäl omelett, räcker gott till 2 port
Det här behöver du : 
3 ägg
½ dl grädde
salt & peppar

140 gram bacon
100 gram babyspenat
½ gul lök, finhackad
1 msk finhackad, inlagd grön jalapeno

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Slå i omelettsmeten och sänk värmen till medel. Peta lite runtom med en stekspade så all lös smet rinner ut ordentligt. När den fortfarande är lite lös i mitten, inte rinnig men fortfarande ”gungar” lite om man skakar på pannan, lägg på fyllningen på halva omeletten.

Här har jag stekt baconet knaprigt tillsammans med lök och jalapeno före jag fyllde omeletten.

Vik sen över andra halvan genom att ”kasa” över omeletten mot ena kanten och vik försiktigt över den ofyllda halvan på den andra med en stekspade. Luta sen stekpannan kant i kant med en tallrik och låt omeletten ”glida” över. :-P

bacon_lök_spenat_omelett_lchf
Bacon, babyspenat, lök och jalapeno! En hot, hot omelett! :-P

Baconlindad fläskfilé med ädelostsås

fläskfile_baconlindad_recept
Den baconlindade 80-tals klassikern, här fylld med ädelost och ädelostsås till!

Har du ingen aning om vad ni ska äta under den långa helgen så är detta ett vansinnigt gott alternativ! Det är ju röd dag på torsdag och klämdag på fredag så det blir en 4 dagars helg att vara ledig och mysa på så då behövs lite god mat. Vill du äta enligt lchf, uteslut då potatiskakan och ersätt med ex. blomkålsgratäng – supergott!! :-P

Brukar ni förresten göra något speciellt eller fira Kristi Himmelsfärd?
Här hemma har vi aldrig gjort det, bara skönt att va ledig lite extra och ha alla hemma!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé
1 pkt bacon (8 skivor)
200 gram kvibille ädelost
Salt & peppar

Såsen : 
2 msk kalvfond
3 dl vatten
1 dl grädde
50 gram kvibille ädelost
1 tsk soya
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa och skär fläskfilén i 4 bitar. Snitta varje bit på längden och fyll med ost. Rulla ihop och linda 2 skivor bacon runt varje. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen på 175 grader ca 15 min tills fläskfilén är genomstekt.

Vispa ur pannan du stekte fläskfilén i med fond och vatten. Låt koka upp. Tillsätt grädde, ädelost och soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt den puttra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

baconlindad_fläskfile
Fläskfilébitar, fyllda med ädelost och baconlindade. Nu ska de bara brynas så det får fin färg.

baconlindad_fläskfile_recept
Sen eftersteks dom i ugnen tills köttet är genomstekt.

potatiskaka
Jag serverade en enkel potatiskaka till. Bara finriven potatis och gul lök, salt och peppar ner i en stekpanna på låg/medelvärme. Vänd kakan en gång. Tar ca 20 min på spisen. Enkelt och gott.

baconlindad_fläskfile_ädelostsås
Ett gott tips inför de kommande klämdagarna! :-P Smaklig måltid!

Kryddburkens coleslaw, grillsallad lchf

coleslaw_recept_lchf
Ja, de va en kluring gårdagens bild. Dessutom hade jag ju inte lagt upp ”dressingen” i bild så det blev svårt men COLESLAW är rätt!

En egen variant med bland annat rädisor. En rejäl råkostsallad i regnbågens färger med knaperstekt bacon och lite hetta i dressingen. :-P Passar till precis ALLT, allt, allt!!

Strikt lchf är det inte, då får du byta ut grönsaker ”under jord” mot ovan jord, men bättre mer av allt grönt än inget alls resonerar jag! Potatis, pasta, ris och bröd är lätt att ta bort, och det är enbart så jag tänker när jag lagar lchf. Ni som kan detta till punkt o pricka får gärna komma med egna idéer om ”utbyten” till morötter o rädisor om ni vill, jag vill dock ha dom där! Färger i nyttig mat är också viktigt! ;-)

Här serverat i veckans nyttiga lunchlådor med nötfärsbiffar.

Det här behöver du : 
1/4 vitkålshuvud
300 gram rädisor
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 lite bit purjolök

Dressing : 
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
½ pressad citron
1 tsk D´Elidas chilisås (eller efter tycke o smak) 
1 knippe persilja
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Stek bacon knaprigt, och lägg upp på ett fat så länge. Ta fram matberedaren med skivan för ”grovstrimlat”. Strimla vitkål, rädisor, morötter, rödlök, vitlök och purjolök. Lägg upp allt på ett rymligt fat.

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Rör ner den i salladen och smaka av. Smula över knaperstekt bacon. Salladen håller sig ca 5 dagar i kylskåp. Ett tips är att ”portionera” upp i X antal plastpåsar så mycket i varje som man beräknar äta upp vid varje tillfälle.

tillbehör_lchf
Den kluriga bilden…

coleslaw_matberedare_råkost
Vackert!!

coleslaw_recept_lchf_
Häll upp på ett rymligt fat och rör ihop med dressingen.

coleslaw_lchf
Smaklig måltid! En rejält lunch med nötfärsbiffar, kryddburken coleslaw och saftiga små körsbärstomater.

Köttpaj

En smarrigpaj innehållande bacon, korv och champinjoner som fyllning.

Gör så här
1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
2. Mixa ihop ingredienserna för degen (3 dl mandelmjöl, 1 msk fiberhusk, 50 gram smör, 2 nypor, salt, 1 ägg) i en matbredare och tryck sedan ut det i en pajform. Nagga med en gaffel.
3. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
4. Stek fyllningen innehållande 1 pkt bacon, 1 korv och några champinjoner.
5. Lägg fyllningen i pajdegen och häll över äggstanning (5 ägg, lite grädde, salt och peppar).
6. Täck pajen med ost och kör in i ugnen tills osten får önskad färg.

Servera med en fräsh sallad och vitlökssås (creme fraiche, vitlöksklyftor och salt/peppar).

Fullkornspasta i krämig sås med bacon och lök

pastasås_med_bacon_pasta
Vojne, vojne nästan en hel månad sen vi åt pasta! Den bubblan spräcker jag nu genast med ett supergott recept på fullkornspasta i en krämig sås med bacon, philadelphiasot, örter & tomater! Fasen va svårt det är att låta bli att länga efter pasta! :-P

Här har jag i alla fall en stekpanna och en kastrull med kokande pasta. I stekpannan fräser jag på bacon och lök knaprigt, kryddar rejält med svartpeppar, en klyfta vitlök, en skvätt vit balsamico, en massa tomatpuré, kycklingfond, vatten och philadelphiaost…

När pastan är al dente lyfter jag bara över den i såsen och späder med pastavatten som ger en naturlig redning och såsen blir krämig. Serverar med halverade små plommontomater och persilja! Sen kan man äta så det ryker ur öronen för detta är så förbaskat gott!

4 port
Det här behöver du : 
Fullkornspasta 3-4 port
250 gram bacon
1 gul lök
1 hel vitlöksklyfta
Nymalen svartpeppar
2 tsk torkade örtkryddor
2 msk vit balsamico vinäger
3 msk tomatpuré
4 dl kycklingfond (2 msk fond/tärning + vatten)
100 gram philadelphiaost
2-3 dl pastavatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till pastan och hetta upp en stekpanna till baconet. Skär bacon i bitar, finhacka den gula löken samt vitlök. Fräs på bacon och lök samtidigt. Krydda med svartpeppar och torkade örter redan nu så smaken får hänga med och riktigt svettas ihop.

Koka pastan enligt förpackning men dra bort en-två minuter från koktiden så du får den knappt al dente, den kommer fortsätta tillagas i såsen sen.

Rör ner vit balsamico i bacon & löksåsen, tillsätt tomatpuré och kycklingfond, låt koka upp. Rör sist ner philadelphiaosten och låt såsen puttra på svag värme.

Lyft över pastan i såsen och några slevar av pastavattnet. Stäng av plattan, rör om. Smaka av med salt & peppar. Toppa med halverade små plommontomater och persilja.

fullkornspasta_pastasås_bacon
Pasta i sås!!! ;-)

pasta_allt_i_ett_bacon_pastasås
J
a, pasta, bacon och ost… Det blir liksom aldrig fel!

pasta_fullkornspasta_baconsås
Smaklig måltid!