Värmande grönsakssoppa med korv

Värmande höstsoppa

Njut av en riktigt värmande soppa, gjord på gammaldags vis med hemkokt benbuljong.

Så lagade våra äldre släktingar soppa ända till för någon generation sen, då buljongtärningen dök upp i butikerna.

Att koka buljong på ben med leder från kyckling, vilt, nöt m.m, är inte bara bra för plånboken och ger en fantastisk smak till soppor, grytor och varma grönsaksröror.

Buljongen innehåller också mängder av det så viktiga kollagenet, som vi behöver för att våra leder inte ska börja gnissla när vi kommer upp i åren.

Vi behöver det också för att vår hud ska hålla sig smidig och fräsch, det ger en ungdomlig hy på ett betydligt mer effektivt sätt än genom svindyra ansiktskrämer.

Kollagenet håller även ögon, hår, naglar, mage och tarm i bra skick, det smörjer vår kropp på många sätt inifrån.

Så har du inte börjat koka egen buljong än, så har du chansen nu, här hittar du mitt enklaste recept på kycklingbuljong.

Vill du vet mer om min matfilosofi och ta del av hundratals recept så ta gärna en titt på mina 8 kokböcker i det här inlägget.

Grönsakssoppa med korv 2 port

150 g korv med hög kötthalt

2 dl haricot verts i bitar

1 dl strimlad purjolök

1 morot i små tärningar

50 g smör

4 dl kycklingbuljong

Salt och peppar

2 msk hackad persilja

Pepparrotscrème

1 dl crème fraiche

1 msk finriven pepparrot

Lite flingsalt

Skär korven i tunna skivor, jag hade renkorv, välj en med hög kötthalt och god smak.

Fräs morot, bönor och purjo i smöret ett par minuter utan att få färg, krydda med salt och peppar.

Tillsätt korvslantarna och låt dem fräsa med en liten stund.

Häll på buljongen, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Blanda under tiden den rivna pepparroten med crème fraiche, smaka av med lite smulat flingsalt.

Ös upp soppan i djup tallrik, strö över den hackade persiljan och lägg i en klick pepparrotscrème.

På bilden nedan ser du en grön ärtsoppa med morotscrème från min senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom en lång rad mycket populära böcker om diabetes.

Lättlagad husmanskost – Dillkött på kyckling

Fredagskyckling

Den här veckan har jag delat recept på lättlagad husmanskost varje dag, för att visa hur enkelt det kan vara att laga både god och näringsrik mat utan att behöva ha så stora matlagningskunskaper.

Det här är exempel på mat som jag ofta lagade när jag jobbade som kock på lunchrestaurang, rätter som var mycket populära hos gästerna.

Om du klickar på bloggnamnet högst upp på sidan så kan du enkelt scrolla nedåt och ta del av de tidigare recepten.

Dagens rätt är dillkött, här har jag gjort en snabbvariant på kycklingbröst och förstärkt den med svamp och purjolök.

Dillkött på kyckling 2 port

300 g kycklingbröst eller urbenat kycklinglår

200 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

2 dl strimlad purjolök

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl av min enkla kycklingbuljong

½-1 tsk ättikssprit 12% eller 1 pressad citron

2 msk hackad dill

Salt och peppar efter smak

Dela champinjonerna i 4 delar, bryn dem och purjon i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.

Skär kycklingen i 3×3 cm stora bitar, bryn och krydda. Blanda allt det stekta i en gryta.

Häll på grädde och buljong, koka upp och låt puttra ca 15 minuter tills kycklingen är färdigkokt.

Smaksätt med dill och ättika, smaka av om det är bra syra och sälta.

Tycker du inte om dill så kan du smaksätta såsen med riven pepparrot istället.

Jag serverade dillköttet med smörbrynt blomkål och morot, det blir också gott med blomkålsmos.

Vill du ta del av fler av mina lättlagade recept så hittar du hundratals i kokböckerna nedan, har du matintresserade medlemmar i familjen så kanske någon av dem kan bli en fin julklapp.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Dillkött på kalv från Gammaldags husmanskost

Foto Mikael Eriksson
Lättlagad husmanskost – Blomkålssoppa med varm smörgås

Blomkålssoppa

Krämig grönsakssoppa

Något som är mycket populärt bland mina följare är olika grönsakssoppor med grädde.

Idag bjuder jag på en av mina favoriter, blomkålssoppa, vill du variera så blir den lika god med broccoli eller spenat.

Servera gärna kokta ägghalvor och en varm, matig macka på mitt valnötsbröd till, så står du dig i många timmar.

Jag hade sardiner i tomat, purjolök, grön paprika och en vällagrad ost på min varma smörgås.

Vill du hellre göra en klämmacka till så hittar du mitt bästa recept på ljust formbröd och förslag på fyllningar här.

Blomkålssoppa med Varm Sardinsmörgås

Blomkålssoppa 2 port

1 medelstort blomkålshuvud

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl av min enkla kycklingbuljong

1 dl riven, stark ost/getost

1 msk ekologiskt buljongpulver

½ pressad citron

2 msk hackad gräslök eller persilja

Salt och peppar

Skär blomkålen i små bitar och koka dem mjuka i grädde och buljong.

Mosa med en potatisstöt eller kör i mixer, beroende på hur slät du vill ha soppan.

Koka upp och smaksätt med salt, peppar, buljongpulver, citronsaft och hackade örter.

Ta från värmen och rör ner den rivna osten, servera och garnera med lite grönt.

Fler sopprecept hittar du i Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Även i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Dr Annika Dahlqvist, finns många av mina bästa recept.

Båda kokböckerna passar fint som present till Fars Dag på söndag eller som julklapp.

I det här inlägget kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker jag skrivit.

Söndagsmiddag – Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter

Värmande höstmat

Nu när höstmörkret lägger sig över oss är det en riktigt bra tid att laga långkok.

Dagens recept blir ett exempel på riktigt gammaldags matlagning, men med en liten tillsats av moderna smaker.

Oxlägg i skivor med märgfyllt ben i mitten ger en mustig och näringsrik gryta.

En enklare styckdetalj som man ofta kan få till bra pris, dessutom är köttet mycket gott och mört om det får koka riktigt länge.

Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter ca 4 port

1 kg oxlägg i skivor eller oxsvans

2-3 dl smörstekta trattkantareller

2 dl av min enkla buljong

50 g smör

2 stora morötter

2 gula lökar

1-2 msk torkad timjan

½-1 msk torkad rosmarin

1 dl vitt vin

Salt och peppar

Vatten så det täcker

Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta, skär under tiden morot och lök i grova bitar.

Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter, salta och peppra väl.

Rör ner örterna och svampen, häll på vinet och buljongen.

Har du inte vin så går det bra med 1-2 tsk balsamvinäger istället, det ger en god smakbrytning till köttet.

Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks, koka upp och låt sjuda under lock i ca 2½-3 timmar.

Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.

Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.

Jag serverade köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik, kokt blomkål eller broccoli smakar gott till.

Lingon är också gott till, här hittar du min sockerfria lingonsylt.

Fler recept på mustiga långkok och annan typ av vår traditionella mat hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Ännu fler finns i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom många populära böcker om diabetes.

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Höstmat – Pumpasoppa och grönkålspaj
Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Höstgrönt

Idag får du recept på två goda rätter på härliga höstgrönsaker.

Jag bjuder härinne på ett kokboksrecept, en mustig soppa på pumpa.

Soppan kommer från mitt och Lars-Erik Litsfeldts senaste samarbete, Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

I länken som följer hittar du en matig paj med grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater som jag skapade till Diet Doctor.

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 burkar kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

2 tsk gurkmejamix

1 dl kokosolja

2 dl av min enkla kycklingbuljong

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.

Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.

Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.

Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.

Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.

Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.

Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.

Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Foto Naomi Sherman
Kycklinggryta med indiska smaker

Näringsrik hälsokost

Jag tycker väldigt mycket om det indiska köket, idag får du recept på en korma på mitt sätt.

Det här är en rätt som lagats rätt ofta i mitt kök, mestadels med lamm men här är den lagad med kyckling.

Jag använder gärna ingefära och gurkmeja i både mat och dryck, kryddor som ger en riktig hälsoboost.

Så passa på att äta mycket av dem nu när förkylningstiderna slår till med full kraft.

Även kanel och kardemumma är favoritkryddor i mitt kök, så för dig som vill ha ett recept för att fira Kanelbullens Dag så hittar du här mina kanelbullebollar.

Snabb Chicken Korma 1 port

1 färskt kycklingbröst

1 dl kokosgrädde

2 msk kokosolja

2 msk mandelmjöl

1 msk riven ingefära

½ liten gul lök

½ riven vitlöksklyfta

1-2 tsk ekologisk gurkmejamix

1 tsk pressad citron

1 krm kardemumma

1 krm kanel

Salt och peppar

Skär kycklingen i tunna strimlor och löken i smala klyftor. Stek i kokosoljan, tills det fått lite färg.

Krydda med salt, peppar, vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel och kardemumma.

Låt alltsammans fräsa en minut under omrörning.

Tillsätt mandelmjöl, kokosgrädde och citronsaft.

Koka upp och låt puttra några minuter, tills grytan tjocknat.

Servera med blomkålsris, riv färsk blomkål, lägg i ett durkslag och stoppa ner en minut i kokande, saltat vatten.

Blomkål

Jag har haft med den här grytan i olika varianter i flera av mina kokböcker.

I Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker finns ett recept som du ser här nedanför på Mikael Erikssons bild.

I E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hittar du en annan med lamm och kikärtor, proteinet i grytan går att variera efter tycke och smak.

I min snart slutsålda vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns flera goda smårätter och smoothies kryddade med ingefära och gurkmeja.

Här finns Gröna, sköna tillbehör som E-bok.

Turkisk köttfärssoppa med halloumibröd

Värmande soppa

Nu när höstmörkret och kylan börjat lägga sig över landet kan den här soppan vara bra att ta till, den värmer upp kroppen ordentligt.

Det här är min variant på en soppa jag många gånger ätit på turkiska lunchrestauranger.

Först kommer ett lättbakat halloumibröd som smakar riktigt gott till soppan.

Halloumibröd 8 st

3 äggvitor

½ krm salt

2 dl riven halloumi

½ dl grädde

25 g smält smör

2 msk sesamfrön + lite till garnering

1½ msk psylliumhusk

Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, psylliumhusk och sesamfrön.

Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.

Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.

Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.

Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.

Grönsakssoppa med köttfärs 2-3 port

150 g köttfärs, jag brukar ta lamm

3 msk smör/olivolja

2 dl fint tärnad aubergine

1 dl ajvar relish

1 stor tomat

½ röd paprika

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk torkad oregano och/eller timjan

1 tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

3 dl kycklingbuljong eller 3 dl vatten + 1-2 tsk veg buljongpulver

Skär alla grönsaker i små tärningar. Fräs i smör och olja utan att de får så mycket färg i fem minuter.

Rör ner köttfärsen, blanda väl så det inte blir klumpar.

Smaksätt med salt, örter, chili, vinäger och ajvar.

Häll på buljongen, låt koka upp och rör om väl. Låt sjuda i ca 30 minuter, tills soppan blivit simmig.

Servera med en sked turkisk yoghurt eller smetana.

Mer matinspiration från mina resor till Medelhavet hittar du i de här kokböckerna.

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Krämig broccolisoppa med krispig salami och ägghalvor

Gräddig grönsakssoppa

Idag har det blivit broccolins tur att visa upp sig från sin godaste sida i min torsdagssoppa.

Broccoli är en väldigt mångsidig grönsak, sprängfylld med nyttigheter och med en låg andel kolhydrater, bara 3,1 g.

Jag har många recept med broccoli här på bloggen, här hittar du en lättlagad gratäng och här en varm sallad med kantareller och ädelost.

Vill du veta mer om denna goda grönsak så hittar du här mycket intressant information om broccoli och andra kålsorter.

En god efterrätt med äpplen att njuta av efter soppan hittar du här.

Broccolisoppa med salamistrimlor 2 port

250 g förvälld broccoli

2-3 msk smör

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl hemlagad buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

Havssalt och nymald vitpeppar

Kokta ägghalvor

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint.

Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter.

Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salami och rosta torra och krispiga i het stekpanna eller servera salamin på mina frökex.

Några ägghalvor och en klick fetaoströra smakar också gott till soppan och tillför dessutom rejält med protein och många näringsämnen.

Broccolisoppa med ägghalvor och frökex från Huså Bröd

Många fler exempel på näringsrik mat med få kolhydrater hittar du i mina kokböcker ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” och i E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Diabeteskokboken har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom ett tiotal böcker om diabetes.

Gammaldags husmanskost har förord av både Dr Annika Dahlqvist som är LCHF-rörelsens grundare och Ann Fernholm.

Ann tog 2014 initiativet till Kostfonden som finansierar forskning på lågkolhydratkostens effekt på hälsan, hon är vetenskapsjournalist och författare till ett flertal mycket populära böcker om kost och hälsa.

För tio år sen blev jag intervjuad till en artikel i Hemmets Journal om hur jag blev bättre i min Fibromyalgi när jag slutade äta gluten 2009 i samband med att jag började äta lågkolhydratkost, LCHF.

Kanske artikeln kan inge hopp hos andra som drabbats av denna besvärliga sjukdom, du kan läsa den här.

Dela gärna artikeln vidare om du känner någon med Fibromyalgi.

I min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag mer om hela min hälsoresa, du hittar den här som inbunden och här som E-bok.

På Jan Anderssons bild här nedan jobbar jag just med den kokboken, det var den första som jag fick det stora förtroendet att fotografera själv.

Torsdagssoppan – Mustig tomatsoppa

Hälsosoppa

Nu finns det tomater i överflöd, så idag tipsar jag om en både lättlagad, näringsrik och god tomatsoppa.

Har du bara testat tomatsoppa på burk eller pulver tidigare så måste du laga den här, det är en otrolig skillnad i smak.

Tomater innehåller den nyttiga antioxidanten lykopen, som frigörs vid uppvärmning.

Har du riktigt gott om tomater så hittar du här min sockerfria chilisås/ketchup.

Tomatsoppa 2-3 port

6 medelstora tomater

10 cm purjolök

1 liten zucchini

1 äpple

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 dl kycklingbuljong

1 morot

½ dl äppelcidervinäger

2 msk hackad, färsk timjan

Salt och peppar efter smak

Till serveringen:

2 dl strimlat, kokt kycklingkött från buljongkoket

2 dl kokta kidneybönor

Skär tomaterna, moroten, zucchinin och äpplet i bitar och hacka de olika lökarna grovt.

Bryn grönsakshacket i smöret så det får lite färg, tillsätt tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.

Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.

Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.

Jag serverade soppan med en klick smetana och en mättande macka till, här hittar du mitt populära valnötsbröd.

Fler goda recept med tomater och många andra tips på hur du tar vara på allt från grönsakslandet hittar du här i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden nedan ser du en av mina favoriträtter från det grekiska köket som finns med i boken, tomatbiffar från Santorini.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Torsdagssoppan – Köttsoppa med grönsaker

Enkelt sopptips

Torsdagsreceptet blir en lättlagad soppa på temat ”Man tager vad man haver”.

Jag brukar tärna och spara rester av till exempel grillad kyckling, stekt kött och korv i en burk i frysen och koka en soppgryta när det är tillräckligt.

Ett bra sätt att dryga ut köksekonomin är att ta vara på broccolistjälken till soppa, den är också god i gratänger.

Du kan frysa in även stjälkarna i tärningar eller skivor och ta fram när du har tillräckligt till middagen.

På bilderna ser du den här soppan när jag lagade den på vedspisen i min stuga i nordvästra Dalarna häromåret.

Kött- och grönsakssoppa 4 port

3-4 dl fint tärnat, färdiglagat kött och/eller korv

2 broccolistjälkar

2 stora morötter

1 gul lök

2 dl tärnad zucchini, aubergine, gröna ärtor eller linser

1 liter hemkokt kycklingbuljong ( 9 dl vatten + 1 dl koncentrerad buljong )

2 tsk torkade örtkryddor, jag hade timjan och oregano

En skvätt äppelcidervinäger

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.

Rör ner det tärnade köttet bland grönsakerna.

Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.

Jag serverade soppgrytan med mina frökex och en klick aioli.

Fler tips på både budgetmat och rätter för festligare tillfällen hittar du i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna nedan.

Alla mina recept är glutenfria och sockerfria och de allra flesta riktigt lättlagade.

På bilden längst ned ser du min gröna ärtsoppa med purjolök och örter med morotsröra från Stora diabeteskokboken.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Dr Annika Dahlqvist)