Glutenfri limpa
Under vintern har jag tagit fram några nya brödrecept i mitt samarbete med Ecocaféet i Östersund.
Den här limpan blev väldigt god, faktiskt lite lik Skogaholmslimpa i smaken för alla som liksom jag minns den från barndomen.
Som allt annat bröd jag bakar numer är min limpa förstås helt glutenfri.
Idag torsdag sitter jag på tåget ner till Malmö med goda vännen Therese Renåker.
I kväll mellan 18-20 har hon en föreläsning om Hormoner i maten på restaurang In The Pink.
Liksom Ecocaféet satsar de på hälsosam mat och fika lagade på ekologiska råvaror och har ett stort sortiment av Rawfood, LCHF, Paleo och vegetariskt/veganskt.
Jag medverkar i pausen med att bjuda på kycklingbuljong ur Wonderbag med Spröda frökex från Huså Bröd.
På bilden nedan serverar jag formbrödet med skivad kalkon som jag kryddat med bara salt och paprika, här ser du hur jag gör när jag rimmar kalkonbröst.
Det är även väldigt gott som pålägg på frökexen, här hittar du mitt originalrecept på det.
Ljust formbröd
3 ägg
2 dl 10% yoghurt
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl chiamjöl
½ dl sesamfrö
½ dl mjukt smör
2 msk tahini (sesampasta)
1 msk bakpulver
ca 1 msk brödkryddor
ca 2 tsk salt
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och vispa äggen skummigt.
Blanda yoghurt, smör och tahini.
Rör ner blandningen i mjölet och tillsätt äggen lite i taget, blanda om väl.
Häll upp i smord, avlång form på 1 liter och grädda på 200º i ca 40 minuter.
Låt svalna lite, stjälp upp och låt kallna på galler.
Förvara i kyl eller frys in i skivor och ta fram eftersom.
Brödet är mycket gott till varma mackor och smörgåstårta, hoppa då eventuellt över brödkryddorna.
För dig som missat det har jag och Therese även ett mycket spännande projekt på gång till hösten, som vi kommer att jobba med under de närmsta dagarna i Malmö.
Då tar vi våra första resenärer med oss till Makrigialos på Kreta, här kan du läsa mer om det på Harmoniresor.se.
Vi har två platser kvar på resan den 12 oktober om du skulle vilja följa med.
Här följer några fler bilder på den vackra vinter vi haft i Stockholm de senaste dagarna.
Tycker du om mina bilder så hittar du mer av den varan i tidigare inlägg och på Instagram.
Therese har också designat den fina servetten du ser på översta bilden, se mer av hennes konst och bilder här på AllMyTesign.