Kryddig äppelpaj

Kryddig äppelpaj recept För ett tag sen blev Malin Hellberg tillfrågad att testbaka en paj från Arla. Hon valde att göra kryddig äppelpaj med egna äpplen från äppelträdet i trädgården. Hon insåg mitt uppe i allt att hon inte hade några hasselnötter hemma, utan i stället tog hon hälften solroskärnor och hälften hackade mandlar. Blev … Continue reading Kryddig äppelpaj

Inlägget Kryddig äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Lasagnerullar


Goförmiddag alla söndagströtta, och ni söndagspigga också förstås! ;-) Vad har ni för planera för dagen, ska ni laga nån god söndagsmiddag kanske?

Jag står lite i valet och kvalet idag om jag ska packa in barnen i bilen och dra över bron, det är ju födelsedagsdax här i huset i veckan och jag har fått lite bra önskemål om presenter. Tanken var att åka redan igår men då kom den fantastiska höstsolen som ett paket på posten. Vilket väder! Joline hade kompis här hemma också så vi höll oss ute på gården och fixade med äppelträden, plockade fallfrukt, gallrade och krattade. Men idag kanske jag tar en sväng och shoppar lite presenter!

Tänkte i alla fall komma med ett himla läckert tips på en annorlunda lasagne; Nämligen lasagnerullar!

Innan jag låter er läsa receptet så är ett par korrigeringar på plats. När man ska göra såna här rullar med ostsås, köttfärssås och sen försöka rulla ihop det med lasagnedeg… Ja, redan där förstår ni säkert att det måste va en viss fasthet i konsistens för att det överhuvudtaget ska gå att rulla och för att man överhuvudtaget ska ha nån fyllning kvar i rullen… Haha! Ja, där lärde jag mig nåt… För att inte tala om ”what a mess in my kitchen!!!” Kladdigt va bara förnamnet, men nu vet jag tills nästa gång.

Smaken var det dock inget fel på, tvärtom. Detta var sååå mycket godare än vanlig klassisk lasagne. Degen blev härligt mjuk under allt såstäcke. och hela rätter blev lite ”ravoli-lik”. Prova, tycker ja!

När jag satt å fundera sen så kom jag på att keso måste ju va himla smidigt att använda som ostsås, eller så ser du till att göra ostsåsen väldigt fast i konsistensen och köttfärsen likaså. :-P

Har du fryst köttfärsås, så värm upp den i kastrull och red av med lite extra maizenamjöl så den får en ganska fast konsistens innan du använder den till rullarna. Överbliven kylskåpskall köttfärssås måste ju ändå vara den bästa ”rull-såsen” då är den ju redan sådär fast och trög i konsistensen. Ja, ni fattar hur jag menar va?!

6 port
Det här behöver du : 
ca 600 gram färdig köttfärsås
2 förp färsk lång lasagne
5-6 dl ostsås*
1 kruka persilja
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Lägg den färska lasagnerullen i kallt vatten en stund så blir den lättare att hantera och rulla utan att den spricker sen. Skär ut remsor i önskad bredd. Bred ut ostsås, köttfärsås och toppa med lite lite persilja. Rulla ihop och lägg i en ugnsfaft form. Gratinera ca 20 min 200 grader. Servera med en god tomatsallad.

* Ostsåsen kokar jag upp från en bottenredning av 1½ msk smör och 4msk vetemjöl, sen slår jag på mjölk (ca 4dl) till lagom såskonsistens. Riv ner massor med parmesanost, lite muskot, vitpeppar och salt sen får den stå och småputtra ca 2-3min. Gör den fast i konsistensen och låt den med fördel svalna innan du använder den till rullarna.


Redo att rullas! Hohoho…. ;-)


En rulle som fastnade på bild istället för i allt kladd på skärbrädan.


Rullarna ligger i formen. Överbliven köttfärssås och ostsås, hälls mellan och ovanpå. Toppa med riven ost och persilja. Gratinera ca 20 min i 200 grader.


Tomatsallad är den godaste till lasagne.


Dinner-time!

Vitamin D-nivåerna hos allvarligt sjuka barn

I dag skriver sajten Allt om vitamin D 

om en studie som gjorts på allvarligt sjuka barn, man har kikat på 300 barn som legat på intensiven och man fann då att 3 av 4 barn hade för låga D-vitamin nivåer i blodet. De barn som hade lägst nivå var också de som var sjukast och behövde mer livsuppehållande behandling och också låg längre kvar på sjukhuset.

Det lilla men viktiga inlägget på sajten avslutas med:
“Som så ofta så handlar det om statistik, en observationsstudie, men resultaten är intressanta även om de inte betyder att man vetenskapligt sett kan säga att de problem som barnen hade drabbats av direkt beror på vitamin D-brist.”

Vi är snart inne i “djupaste hösten” och att knapra ett bra D vitamin efter denna solfattiga sommar kan aldrig vara fel…

 

Bloggar etiketter:

Hjälp muurikka med ditt bästa namnförslag! TÄVLING


Muurikka behöver din hjälp med förslag på ett nytt namn till deras wok. En wok är ju en wok och alla vet vad man kan göra i en wok, men med muurikkawoken kan fantasin flöda några snäpp ytterliggare och det är där vi behöver er hjälp! Kom med ditt förslag (lämna i kommentarsfältet) på namnändringen som gör att muurikkas wok får ett mer rättvist namn för sin produkt.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

En regel är att namnet måste innehålla ordet ”muurikka”, sen är det fritt fram för ditt bästa tips.

En vinnare koras för bästa förslag och självklart är vinsten just en wok också! :-P
Tävlingen pågår fram till och med söndag den 16 september, därefter presenteras vinnaren här på kryddburken.


Muurikka wok, 43 cm

Fakta:
Djup ca 8,5 cm, 3 st ca 22 cm långa löstagbara ben
Tillverkad av varmvalsat stål
Vikt 5 kg

Ca butikspris: 1395:- 
Art.nr.: 840195


Du har väl inte missat dessa stora köttbullar i tomatsås som fått puttra i woken, ett oslagarbart recept för hela familjen! Här är woken placerad på muurikkas sommarkök men kan enkelt flyttas och benen skruvas på för att användas med gasol eller över öppen eld.

 

Tävling i samarbete med MUURIKKA

 

Ost & skinkfyllda gifflar


Hej svejs på er igen! Nu har jag lite gott att bjuda på här, nämligen ost & skinkfyllda gifflar… Hallå?! Hur gott är inte detta alltså? Receptets mängd räcker till 2 runda pizzabottnar. Dubbla eller tredubbla receptet för dom går verkligen åt i ett nafs. Gör dom till helgsnacks, buffé eller tilltugg. Barnen älskar såna här så kanske ett tips till barnkalset?

Ketchup att doppa i är ett måste! ;-)

Degen är en helt vanlig pizzadeg som jag kavlat ut till två tunna bottnar. De skar jag sedan upp i trekanter och rullade små gifflar av. Lätt som en plätt. Variera fyllningen och ta det ni gillar bäst, ja sånt där vet ni ju för de tjatar jag ju om hela tiden. Man tager vad man haver och att experimentera är ju halva nöjet! :-P

På varje liten giffel har jag ½ skiva rökt skinka, en ”tärning” brieost och en nypa grillkrydda*.
* Grillkrydda utan glutamat finns att köpa på ÖoB. 

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.


Fyllning på plats.


Rulla från den breda sidan mot den smala.


Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.


Woooilaaa! :-P


Njuuut….

Laxröra i snapsglas


Vi fortsätter lite i fiskens tecken… En festligt förrätt med laxröra i snapsglas, passar utmärkt som entrérätt till skaldjurskvällen eller som en del av plockmaten på en buffé. När skördefesten kör igång brukar vi köpa på oss en hel del rökt lax av olika fiskhandlare på marknaderna. Ibland får man dock lite hjärnsläpp när man kommer hem med en stor bit lax och inte vet vad man ska göra. Självklart är det gott med klassikern varmrökt lax, kokt potatis och romsås, eller ett par tunna skivor kallrökt på knäckebröd eller i en sallad.

Får man dock småbitar över som inte räcker till hela rätter så gör man såklart en liten röra på hemslagen majonäs, gräslök, citron och finhackad lax. Kallrökt har jag använt här och det blir vansinnigt gott, även för en som inte är så förtjust i just kallrökt! ;-)  I denna röra har jag även blandat ner lite philadephiaost för att lena smaken lite.

10-12 snapsglas laxröra
150 gram kallrökt lax
200 gram majonäs
3 msk philadelphiaost
½ finhackad rödlök
1 knippe finhackad gräslök
½ pressad citron
Några droppar D´Elidas chilisås
Salt & vitpeppar

+ Några extra skivor kallrökt lax + dill, till dekoration på toppen!

Hemmagjord majonäs (blir ca 400 gram)  :
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
4 dl rapsolja

GÖR SÅHÄR :
Vänd ner ner alla ingredienserna utom oljan i en skål. Tänk på att alla ingredienser bör ha rumstemperatur. Droppa ner oljan försiktigt under kraftig vispning. Efterhand tjocknar majonäsen och blir mer krämig och vit då kan du hälla i oljan i en jämn stråle. Skulle du misslyckas och majonäsen blir som vatten i konsistensen, börja om med en äggula i en ny skål, tillsätt den ”vattniga” majonäsen lite i taget under kraftig omrörning/vispning så brukar den tjockna.

 

Del 5 Vitamin D3 – Mirakelpiller eller hur man trollar fram de svar man vill ha

Är nu vitamin D3 ett undergörande mirakelmedel som botar allt? Ett slags pånyttfött orm-elixir, sånt man förr köpte på marknader av kringvandrande kloka gubbar och gummor.

Nää, naturligtvis är det inte så. Vad vi vet är att förr, förr fanns ingen skrämselpropaganda mot solen, livgivaren av allt, utan sol ingen fotosyntes, utan fotosyntes ingen mat till bytesdjuren, inga bytesdjur för oss att äta, inget att odla heller, för den som tror sig behöva sånt. Inte heller fanns det myndigheter, ivrigt påhejade av Livsmedelsindustrin, dito av solskyddsmedelstillverkare som säger att all, ALL solbestrålning är farlig och cancerframkallande och att utan kolhydrater kan inte hjärnan överleva. Man tom påstår att solstrålar försämrar mänskligt immunförsvar. Vi vet att det finns väldigt många människor som lever på, alltså försörjer sig på människors rädsla. Det finns ett tätt samarbete mellan forskarvärlden, inklusive läkare och ”Industrin”. Vilken/a industri då? De flesta industrier skulle jag säga.

När jag deltog i Livsmedelsverkets Road-show, (år 2009) ett seminarium som beställts av kostchefer och kostansvariga ute i kommunerna, då man upplevde att man behövde ”stöd i bemötandet av krävande föräldrar”. Föräldrar som krävde smör/Bregott och fullfet mjölk till sina barn. Man tyckte inte att det räckte med att hänvisa föräldrarna till SLV.se-informationen.. Till min stora förvåning så efterlyste då en del av dessa kostmänniskor ett större samarbete med industrin, i det här fallet Big Food. För att inte tala om deras krav på en TVINGANDE lagstiftning om att barnen enbart skulle serveras lättmjölk och lättmargarin. SLVs tjänstemän har själva föreslagit att deras påfund ska vara tvingande lag, men fått nej av Regeringen. SLV tom hävdar att lättmjölk ska det vara, för annars får inte barnen i sig tillräckligt med vitamin D. Skriv gärna och fråga SLV om varför inte all mjölk är D3-berikad.
När vi frågar livsmedelsindustrin detsamma, varför är inte all mjölk vitamin D3-berrikad, så hävdar de att SLV bestämt så … vem ska vi tro på? Vem ska vi lita på? Fundera också gärna över om vitamin D3, solskensvitaminet är något evolutionen gav oss via kost eller solljus. Det blir lite av en tautologi, det, alltså ”tårta på tårta”- självfallet får vi solskensvitamin via solen:-)

Vi vet att många människor idag har brist på vitamin D3. Vi vet att man förr inte dolde sig för sol, som vi råds att göra idag. Vi vet att gammal känd kunskap försvunnit, vitaminD3-bristsjukdomar har återkommit. Såna som vi trodde var utrotade. Engelska sjukan, rakit, som är en ren D3-brist. TBC var en gång en fruktad sjukdom, särskilt i de mörka hus barnrikefamiljerna bodde i, där frodades sjukdomen. Det är inte så länge sedan, ett par av min morfars syskon dog i TBC i unga år. TBC är fortfarande en sjukdom att ha stor respekt för, i de gamla Sovjetstaterna och i alla fattiga och överbefolkade länder sprids den som den infektionssjukdom den är. Förr vårdades man på sanatorium, om man hade tur, – där fick man vila, närande mat och sitta i solen och bilda D3-vitamin, gärna med solreflekterande krage om halsen. Man behöver ett starkt immunförsvar om man får en så allvarlig infektion som TBC, gäller även HIV. Antibiotika och bromsmediciner finns, men det finns, men också en utbredd resistens för läkemedlen. Det krävs lång, lång behandlingstid med flera olika antibiotika/bromsmediciner. Det kostar pengar och det finns många fuskläkemedel där ute och få som kontrollerar, det är ju Gudbevars pengar i läkemedel och det drabbar mest fattiga.

Varför tjatar jag då, tuggar om, varför tycker jag att forskarna till viss del är oärliga? Jag ser det så här, man redovisar de svar som verkar gagna forskaren själv, så man får göra ytterligare en studie, som skall betalas av någon … studier är dyra, så det är snart bara ”industrin” som har råd att lägga de pengarna på bordet. Man vill naturligtvis ”ha betalt”, för att man nu är med och finansierar studier … Hur är det, etik, moral, tja, det är ganska ”billiga” värderingar idag verkar det som. Läste nyss om en psykologiprofessor som ertappats med forskningsfusk x flera. Tramsigt forskningsfusk, onödigt fusk, han var riktigt produktiv, närmast omöjligt produktiv. Det verkar som om det handlade om prestige … narcissismen slår till igen.

Nu har man i alla fall gjort en riktig studie! En med en rejäl, korrekt dos av vitamin D, D3, hoppas jag. Med en riktig studie menar jag en studie med en intervention, alltså man gör något, ändrar något, ger något … inte en låssestudie, det som kallas epidemiologisk, där man bara ser på vissa detaljer och så drar man slutsatser man inte kan dra, sånt är fusk, tycker jag. Man ville se om människor med höga kolesterolvärden fick lägre kolesterol av en veckodos av 50 000 enheter D, dessa människor har naturligtvis D3-brist också. Smart idé, korrekt vald dos, som jag brukar säga (eloge till min danska kollega, som uppfann uttrycket), det går ju inte att jämföra en nolldos med en nolldos eller placebo/sockerpiller.

Vad kom man fram till då? Tja, bristen avhjälptes, de blev botade i sin vitamin D-brist. Men sen då, vad hände mer? Ja, det får vi aldrig veta, i alla fall inte den här gången, för man tog bara D-vitamin i åtta veckor, precis så lång tid det tar innan det är lönt att ens mäta D3-nivå, det tar 8-12 veckor innan kroppen fixar till sin D3-nivå, det vet vi redan. Så de studier där man har så kort tid, där vill man nog inte ha några svar.

Kolesterolet då? Många tror ju fortfarande att höga kolesterolvärden är detsamma som äkta risk för att få hjärtinfarkt … Jag undrar ifall någon verkligen förväntade sig att en så kort behandlingstid som åtta veckor skulle kunna göra en stor skillnad i kolesterolvärden, för att inte tala om att förhindra hjärtinfarkt eller annan hjärtsjukdom. Det är väl bättre att människor med ”höga” kolesterolvärden tar sina statiner? Alltså blodfettssänkande läkemedel? Alla vet väl om dessa svårt biverkningsbenägna piller (statiner) man närmast tvingar på patienter och om patienterna sedan klagar över minnesstörning, led- och muskelvärk, så handlar det bara om normalt åldrande. Eller Alzheimer light, eller en släng av Alzheimer, eller av någe reumatiskt …

Om man nu vill veta, ifall man är nyfiken, så kan man ju göra ett eget, riktigt försök, på sig själv … ta reda på sina blodfettvärden, supplementera med D3 i ett år för att därefter kolla om sina blodfetter. Det kallas n=1 med en endaste försöksperson, man själv. Dosen får man själv också välja, jag rekommenderar som vanligt förkovran och vidareläsning i alltomvitamind och VDC, se länkar. Man kan gärna kontrollera sitt D3-värde också, att ta det mitt i sommaren är väl inte bästa idén, utan gärna framåt våren, innan solen och huden i kombination kan bilda D3. Det klagas numera på patienternas önskningar om att veta sitt D3-värde … jag tycker det är bra, Det är bra att människor vill ta ansvar för sin egen hälsa!

Det är nästan omöjligt att välja ut länkar till kolesterolstudien, om någon är väldigt intresserad, så kan jag leta fram några fler rapporter om den uteblivna kolesterolsänkningen, där har man verkligen slagit på stort. Det är faktiskt lite skoj att se hur man formulerar sig och hur man refererar till själva studien, som ju inte säger så mycket mer än att tar man en tillräckligt hög dos D3 regelbundet, så avhjälps bristen av D3.

Som man ropar får man svar, ännu ett av de många ordspråken jag fått med mig från mina kloka morföräldrar. Tänk på det när ni tolkar/översätter medicinska- och koststudier i framtiden.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-to-get-your-vitamin-d/vitamin-d-supplementation/
http://medicalxpress.com/news/2012-09-vitamin-d-supplement-cholesterol-short.html
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/

 KÖPA D-VITAMIN D3- HOLISTIC 5000IE

 

Bloggar etiketter: , ,

Renskavscarbonara


Hallå! :-P

Nu ska jag minsann skryta lite, för idag har jag gjort en av de godaste pastarätterna nånsin. Vet inte riktigt varifrån jag fick idén, den bara ploppade upp i det blå när jag inte kunde sova inatt. Renskav tänkte jag, solklart! Men kanske inte som jag alltid brukar göra med kokt potatis och lingon. Näää… Lite nytt får de allt bli…

Pasta är ju ett säkert kort och går snabbt vilket passar perfekt på torsdagar när det är ridning och man är hungrig när man kommer hem. Så fick de bli, sen improviserade jag inne på hemköp när jag skulle köpa ingredienserna till själva rätten.

Pasta och renskav är ju inte så svårt att plocka till sig. Men sen då? Ja, då föll jag på knä när jag sneglade messmöret i ögonvrån. Fy, bubblan så gott det måste bli ihop med pasta tänkte jag. Eller?! Jo, så blev de! :-P

Kära syster yster stod dock för skjuts och sällskap till stallet idag så jag blev hemma med kastrullerna istället. Middagen klar när Joline kom hem. Gott, gott! Carbonara fast med renskav… En italienare med snö på??

Det här behöver du :
2 förp. renskav (480 gram)
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 hönsbuljongtärning
½ liten ask messmör (ca 140 gram)
1 dl pastavatten
1 dl grädde
Salt & grovmalen svartpeppar
1 knippe färsk persilja

GÖR SÅHÄR : 
Bryn renskaven i het stekpanna tillsammans med finhackad purjolök och hackad vitlök. Smula över torkad timjan.
När skaven fått färg och löken mjuknat, smula ner hönsbuljongtärningen. Tillsätt messmör, pastavatten och grädde, sänk värmen och låt såsen koka in och bli krämig. Smaka av med salt och peppar. Lyft över pastan från sin kastrull ner i pannan med skaven. Vänd runt hastigt, tillsätt ev. lite mer pastavatten om det behövs. Klipp över persilja strax före servering. Servera med en krispig sallad.

Klart att en italienare kan bli kär i en norrlänning. Här har vi beviset! :-P Grymt gott!!


Renskaven bryns tillsammans med purjolök, vitlök och timjan.


En panna middag! ;-) Klart på ett litet kick.

Lördagsfeeling…


Midnattstimmen är slagen. Månljus, flammande glöd i lägerleden, ett sovande hus… Vem är vaken då? Jo, jag! :-P

Jag slåss lite med mitt nya kamerahus just nu, det är ganska kul. Lite fight innan man kommer på rätsida med varann får man räkna med… D20:in har flyttat hemifrån, o jag hoppas den kommer leva vidare i många år till fast framför en annans öga!

Bjuder på ett litet axplock av dagen idag… En lördag, fotogentiskt avbildad i Öjkrokens krokar med omnejd. Cadillac fleetwood -59 har gått på vägarna…

PS; Ikväll har vi grillat rimmat fläsk över elden, fyyyy sablars så gott!! JO, jag lovar!! Å där gjorde sig ett litet norrlandsminne åter bekant… Jag minns när pappa och jag hade varit ute med båten i fjällen, han styrde motorn mot en fjällsluttning, jag satt stilla kvar på mittenplankan i båten medans han drog upp den på land så den inte skulle fara iväg med strömmen.

Sen tände han en liten eld av kvistar och torrt fnöske. Det var där och då jag fick uppleva detta med grillat sidfläsk. Jag minns det som igår… Jag minns vattnet framför oss där vi satt på stenhällen som var alldeles ljummen av solen… Pappas blekta militärgröna byxor och svarta graningekängor som alltid var ordentligt snörda med ett par varv runt vaden som avslut… Hans uppkavlade ärmar och hur han så snabbt fick elden att brinna. När elden tog sig satte han sig bredvid mig och där satt vi, tysta och bara _var_…

Jag minns inte att jag sprang runt o lekte eller hittade på nåt annat, jag minns inte heller att pappa hade sagt vi skulle stanna nånstans och jag minns inte heller att han hade stoppat ner fläsk i ryggsäcken… Men jag minns tystnaden, hans varma leenden mot mig med kisande ögon och hur rofyllt det var att sitta där och bara titta och tänka med pappa vid min sida…

Han är en tänkare han ocksåDS. 

 

Helstekt fläskytterfilé med grönpepparsås


Lilllördag idag och vi svänger väl ihop en liten gomiddag med potatisgratäng, ytterfilé och grönpepparsås… Oj så gott!! Potatisgratäng var bra länge sen nu så det var väl på tiden. Grönpepparsåsen är ett slag i sig, så vansinnigt god så den kan ätas med sked… ;-)

Jag har provat en hel del recept både med torkad grönpeppar, hel och mortlad och den i lag. Den absolut godaste är just den i lag som får fräsa ihop med lök på låg värme då blir den som allra godast. Och den får gärna ta tid, den ska reducera och smakerna ska fram, en skvätt konjak, kalvfond och grädde sen har du en helt gudomligt god sås till kött. Inget undantag att receptet på såsen kommer från Per Morberg, det brukar stämma när man provat hans såser. Klockrent!

Visste du förresten att grönpeppar är ”samma” peppar som svart och vit fast den gröna skördas omogen, den svarta halvmogen och den vita av fullmogen peppar. Grönpeppar kan köpas torkad, frystorkad, inlagd i lag av saltlake eller vinäger. Den jag har använt är den inlagda i vinäger (Santa maria).

Grönpepparsås (Per Morberg)
4 st schalottenlökar
50 g smör
0.5 dl grönpeppar i lag
0.5 dl konjak
3 dl kalvfond (hemmagjord, ta betydligt mindre mängd om du använder köpt fond på flaska + vatten)
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor – gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar. Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.

Helstekt fläskytterfilé 
1 ytterfilé
Smör till stekning
Salt & peppar
Aliminiumfolié

GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre  om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemp visar 68 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila.

Potatisgratäng
6-8 stora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form eller fyra mindre. Grädda i 200 grader ca 40-50min.


G
rönpepparn får fräsa på låg värme tillsammans med löken tills den mjuknat.


S
åsen har här reducerats ner med kalvfond och grädden är tillsatt. Den ska nu få reducera ner ytterliggare till en krämigare konsistens.


Y
tterfilén har fått vilat i folié ca 20 min före servering.


S
maklig måltid.