Pizza med dinkel


Igårkväll bakade vi pizza med dinkel. Jag brukar ju förespråka det goda durumvetemjölet till pizzadegar men detta var inte så tokigt faktiskt. Bottnen blir mer mättande kan jag tycka och lite ”nötig” i smaken, helt klart värt att prova som omväxling och som nyttigare alternativ.

Som ni ser så har jag bland annat använt dinkelflingor i degen som fick svälla under långjäsning i rumstemperatur, detta kan ni naturligtvis utesluta och bara använda dinkelmjöl, ta då i så fall ca 500 gram dinkelmjöl totalt.

2 runda pizzor
Pizzadeg :
½ pkt jäst (25 gram)
3 dl kallt vatten
2 dl dinkelflingor
200 gram siktat dinkelmjöl
knappt ½ dl rapsolja
½ tsk salt

Dinkelmjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Häll upp flingorna i en rymlig skål. Använd en stor, rymlig skål, rör ut jästen med vattnet i skålen. Tillsätt dinkelflingorna och oljan. Rör så allt blandas ordentligt. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ca 6-8 timmar. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig, här får du använda extra mjöl vid sidan om tills du får en klibbfri deg. Dela degen i två delar. Tryck varje deg på lätt oljad ugnsplåt. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min.


Dinkelflingor är perfekt att använda till bröddeg eller som här till pizzadeg som får ”kalljäsa” under längre tid.

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.


Pizzasallad till är ett måste, annars ingen pizza! ;-)

Dripp, dropp och gröna drömmar…


Satt o funderade i morse vid frukosten om det ändå kunde sluta regna nån gång!?? Om höstsolen kunde göra sig besväret att hälsa på lite nu när det vankas skördefest? Jag vill ju gå runt o strosa på marknaderna i ljummen höstsol och bara njuta, har ju liksom haft den illusionen i bakhuvudet i flera månader å så sätter det igång och regna som aldrig förr??

Trotsade i alla fall det blöta vädret och tog en sväng med kameran, å se där på slutet då kom väl solen till slut, så nu jädrans e de bara att hålla alla tummar och tår att morgondagen start på skördefesten inleds med SOOOL! :-P

Mariannsocker och utlottning av bakboken

Så roligt att se att det kommit in en recension av Bakery+ Mariannsockret!!
Det är exakt så som Rebecka skriver det är drygt och inga bismaker – ett fantastiskt gott och fint socker tycker alla här hos oss.
Tack Rebecka för din recension, uppskattas mkt!

Är man helt avsötad kan man ta ytterst lite ner mot 1 msk eller mindre kan räcka. Vill man bjuda sötnosar bör man ta 3 msk då bör deras smaklökar absolut få sitt.

Jag lägger mig ofta på 2 msk då vi oftast fikar med sötnosar, de får tåla lite halvosöta bakverk ;)

Vi hade  härom helgen ett par på fika där en av dem är otroligt känslig för de traditionella alternativa sötningsmedlens bismaker och detta var första gången de blev bjudna på mina bakverk med stevia och erytritol. Ingen av dem kände någon “konstig” smak alls, inte alltså ens han som är väldigt överkänslig  för alla sötningsmedel.
Kan man få bättre betyg?

Funderar över om jag skulle lotta ut  Baka med LCHF bland alla som recenserar sötningen på Stevia Vitals sida, vad tycker ni?
Skulle ni tycka det vara kul?

Jopp, jag bestämmer nu att en sådan liten kul utlottning får det bli.
Härmed startar en liten tävling maila till: info@steviavital.se
och berätta lite kort vad du tycker om sockret, alla som mailar in och publiceras på deras sida deltar sedan i utlottning av boken Baka med LCHF. Jag låter Stevia Vital dra vinnaren. Tävlingen pågår fram till den 31 okt.
Vinnaren kommer meddelas via mail, så använd en mailadress som fungerar.
Jag kommer påminna om tävlingen vid ett eller ett par tillfällen till. Så så många som möjligt  hinner med att testa sockret och skriva.
Jag tycker att alla som vågar prova sockret ska premieras och detta blir mitt lilla sätt att göra det på!

(Rebecka du som redan gjort en recension är givetvis redan med)

Kram från mig

 

Bloggar etiketter: ,

Muggkaka – kladdkaka i mugg!


Har ni provat att baka kladdkaka i micron nån gång? Inte jag… Men detta måste ju ändå vara är ännu enklare än en hel kaka? Bara ner med lite smet i en mugg och in en minut! Festligt på nolltid och ingredienserna har man oftast hemma. Här finns också utrymme för massor av variation med chokladbitar du kan peta ner i smeten, nötter, frukt etc. Men grundreceptet ska ni ju ha först å främst och det är detta.

Man får prova sig fram lite både vad gäller storlek på mugg och din microvågsugns effekt. På översta bilden ville jag visa er hur det såg ut i själva muggen så jag använde en ljuskopp från ikea och öppnade luckan efter 1 min, och ungefär där anser jag att den är klar, inte en sekund till! ;-)

Till 2 stora eller 4 små muggkakakor
Det här behöver du : 
4 msk vetemjöl
4 msk strösocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 msk rapsolja
3 msk mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop de torra ingredienserna i en liten skål. Knäck i ägget, tillsätt olja och mjölk och rör till en slät smet. Fördela smeten i inoljade koppar.  Fyll upp till 3/4, alltså lite mer än halva muggen. Kör i micron en och en, är kopparna väldigt små som dessa svarta ”glöggmuggar” kan du köra två samtidigt. Full effekt och när kakorna rest sig är dom nästan klara, beror helt på hur kladdiga man vill ha dom men över 2 min blir dom stenhård.

Ät dom direkt ur muggen med lite grädde eller vänd upp och ner på ett fat, dom lossnar superlätt.


Magiskt ögonblock när man trollat fram varsin kladdkaka på bara en minut.


Och att få till den perfekta kladdiga konsistensen är inga problem, en eller två gånger sen kan du de!


Bara att smaska på då! :-P

Del 6, Vitamin D3

Vi behöver vitamin D3 för att ha ett effektivt och välfungerande immunförsvar. Inte bara vi, förresten, alla djur behöver det också.
Immunförsvar har vi för att bekämpa infektioner …
Antibiotika har vi också för att bekämpa infektioner …
När väl en antibiotikaresistens uppstått, så är det kört, den försvinner aldrig. Det ligger i mikrobernas natur att byta grejor med varandra.

Vi kan aldrig vinna kriget mot bakterier och virus.

 

Vårt immunförsvar har vi bland annat för att bekämpa infektioner. Ibland går det snett och vår kropp bekämpar och angriper våra egna celler. Vi får inflammation lite här och där och vi blir sjuka. Det är väl då vi får så kallat auto-immuna-sjukdomar. Diabetes typ1 är en typisk autoimmun sjukdom, MS, multipel scleros är en annan, vi har många olika autoimmuna sjukdomar. Men vanligtvis tänker vi på immunförsvaret som något som bekämpar bakterier och virus. Ett optimalt fungerande immunförsvar vill vi alla ha. Jag önskar att särskilt alla kvinnor vill ha det, allra helst de som planerar graviditet. Det verkar vara så, att om vi har en tillräckligt hög vitamin D3-nivå i blodet, så har vi ett verkligt bra och effektivt fungerande immunförsvar. Det verkar vara så att vi är friskare om vi har en hög D3-nivå i blodet. Det verkar vara så att de barn som föds av kvinnor som har en hög vitamin D3-koncentration i blodet, de barnen är friska(re än andra barn). Vi vet att svåra infektionssjukdomar som HIV och tuberkulos, de är mer svårbehandlade och har högre dödlighet om vi har låg D3-koncentration och tvärtom, effektivare behandling och friskare patienter vid höga D3-koncentrationer. Vi vet ju tex. att barn som föds av kvinnor med låga D3-nivåer, de får oftare typ1-diabetes.

Ett annat problem, lika pandemiskt spritt ute i världen som vitamin D3-bristen är den ökande antibiotikaresistensen. Se den här filmen, fundera över vad man säger. Vi kan göra mycket för vår egen hälsa med genomtänkta kostval, genom att läsa på om tex. vitamin D3 och agera därefter. Vi kanske till och med kan äta oss friska … Jag tror inte att vi ostraffat kan utmana naturen. EU pratar gärna om AMR, Anti-Mikrobiell-Resistens, få vet vad det är. Men boten är enkel, ge djuren artegen föda och låt dem vara ute i solen, så blir de naturligt motståndskraftiga och det blir människan också … om vi går ut i solen, motionerar och äter vår artegna mat och hoppar över hitte-på-fetter och andra konstgjordigheter.

länkar, som vanligt, för den som vill förkovra sig
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/antibiotics/
http://www.vitamindcouncil.org/research-shows-vitamin-d-may-protect-against-viral-infections/
http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/

Elisabeth Puur

Disclaimer.
Kom ihåg, du bestämmer själv över och har ansvar för din egen hälsa.
Innehållet i denna blogg är inte tänkt att ersätta vare sig läkarordinationer eller andra medicinska råd. Kom ihåg din rättighet att få en second opinion om du är sjuk och inte är nöjd med den vård du får. Tveka ändå inte att kontakta sjukvården vid behov.

 

p

Bloggar etiketter: ,

Kryddig äppelpaj

Kryddig äppelpaj recept För ett tag sen blev Malin Hellberg tillfrågad att testbaka en paj från Arla. Hon valde att göra kryddig äppelpaj med egna äpplen från äppelträdet i trädgården. Hon insåg mitt uppe i allt att hon inte hade några hasselnötter hemma, utan i stället tog hon hälften solroskärnor och hälften hackade mandlar. Blev … Continue reading Kryddig äppelpaj

Inlägget Kryddig äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Lasagnerullar


Goförmiddag alla söndagströtta, och ni söndagspigga också förstås! ;-) Vad har ni för planera för dagen, ska ni laga nån god söndagsmiddag kanske?

Jag står lite i valet och kvalet idag om jag ska packa in barnen i bilen och dra över bron, det är ju födelsedagsdax här i huset i veckan och jag har fått lite bra önskemål om presenter. Tanken var att åka redan igår men då kom den fantastiska höstsolen som ett paket på posten. Vilket väder! Joline hade kompis här hemma också så vi höll oss ute på gården och fixade med äppelträden, plockade fallfrukt, gallrade och krattade. Men idag kanske jag tar en sväng och shoppar lite presenter!

Tänkte i alla fall komma med ett himla läckert tips på en annorlunda lasagne; Nämligen lasagnerullar!

Innan jag låter er läsa receptet så är ett par korrigeringar på plats. När man ska göra såna här rullar med ostsås, köttfärssås och sen försöka rulla ihop det med lasagnedeg… Ja, redan där förstår ni säkert att det måste va en viss fasthet i konsistens för att det överhuvudtaget ska gå att rulla och för att man överhuvudtaget ska ha nån fyllning kvar i rullen… Haha! Ja, där lärde jag mig nåt… För att inte tala om ”what a mess in my kitchen!!!” Kladdigt va bara förnamnet, men nu vet jag tills nästa gång.

Smaken var det dock inget fel på, tvärtom. Detta var sååå mycket godare än vanlig klassisk lasagne. Degen blev härligt mjuk under allt såstäcke. och hela rätter blev lite ”ravoli-lik”. Prova, tycker ja!

När jag satt å fundera sen så kom jag på att keso måste ju va himla smidigt att använda som ostsås, eller så ser du till att göra ostsåsen väldigt fast i konsistensen och köttfärsen likaså. :-P

Har du fryst köttfärsås, så värm upp den i kastrull och red av med lite extra maizenamjöl så den får en ganska fast konsistens innan du använder den till rullarna. Överbliven kylskåpskall köttfärssås måste ju ändå vara den bästa ”rull-såsen” då är den ju redan sådär fast och trög i konsistensen. Ja, ni fattar hur jag menar va?!

6 port
Det här behöver du : 
ca 600 gram färdig köttfärsås
2 förp färsk lång lasagne
5-6 dl ostsås*
1 kruka persilja
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Lägg den färska lasagnerullen i kallt vatten en stund så blir den lättare att hantera och rulla utan att den spricker sen. Skär ut remsor i önskad bredd. Bred ut ostsås, köttfärsås och toppa med lite lite persilja. Rulla ihop och lägg i en ugnsfaft form. Gratinera ca 20 min 200 grader. Servera med en god tomatsallad.

* Ostsåsen kokar jag upp från en bottenredning av 1½ msk smör och 4msk vetemjöl, sen slår jag på mjölk (ca 4dl) till lagom såskonsistens. Riv ner massor med parmesanost, lite muskot, vitpeppar och salt sen får den stå och småputtra ca 2-3min. Gör den fast i konsistensen och låt den med fördel svalna innan du använder den till rullarna.


Redo att rullas! Hohoho…. ;-)


En rulle som fastnade på bild istället för i allt kladd på skärbrädan.


Rullarna ligger i formen. Överbliven köttfärssås och ostsås, hälls mellan och ovanpå. Toppa med riven ost och persilja. Gratinera ca 20 min i 200 grader.


Tomatsallad är den godaste till lasagne.


Dinner-time!

Vitamin D-nivåerna hos allvarligt sjuka barn

I dag skriver sajten Allt om vitamin D 

om en studie som gjorts på allvarligt sjuka barn, man har kikat på 300 barn som legat på intensiven och man fann då att 3 av 4 barn hade för låga D-vitamin nivåer i blodet. De barn som hade lägst nivå var också de som var sjukast och behövde mer livsuppehållande behandling och också låg längre kvar på sjukhuset.

Det lilla men viktiga inlägget på sajten avslutas med:
“Som så ofta så handlar det om statistik, en observationsstudie, men resultaten är intressanta även om de inte betyder att man vetenskapligt sett kan säga att de problem som barnen hade drabbats av direkt beror på vitamin D-brist.”

Vi är snart inne i “djupaste hösten” och att knapra ett bra D vitamin efter denna solfattiga sommar kan aldrig vara fel…

 

Bloggar etiketter:

Hjälp muurikka med ditt bästa namnförslag! TÄVLING


Muurikka behöver din hjälp med förslag på ett nytt namn till deras wok. En wok är ju en wok och alla vet vad man kan göra i en wok, men med muurikkawoken kan fantasin flöda några snäpp ytterliggare och det är där vi behöver er hjälp! Kom med ditt förslag (lämna i kommentarsfältet) på namnändringen som gör att muurikkas wok får ett mer rättvist namn för sin produkt.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

En regel är att namnet måste innehålla ordet ”muurikka”, sen är det fritt fram för ditt bästa tips.

En vinnare koras för bästa förslag och självklart är vinsten just en wok också! :-P
Tävlingen pågår fram till och med söndag den 16 september, därefter presenteras vinnaren här på kryddburken.


Muurikka wok, 43 cm

Fakta:
Djup ca 8,5 cm, 3 st ca 22 cm långa löstagbara ben
Tillverkad av varmvalsat stål
Vikt 5 kg

Ca butikspris: 1395:- 
Art.nr.: 840195


Du har väl inte missat dessa stora köttbullar i tomatsås som fått puttra i woken, ett oslagarbart recept för hela familjen! Här är woken placerad på muurikkas sommarkök men kan enkelt flyttas och benen skruvas på för att användas med gasol eller över öppen eld.

 

Tävling i samarbete med MUURIKKA

 

Ost & skinkfyllda gifflar


Hej svejs på er igen! Nu har jag lite gott att bjuda på här, nämligen ost & skinkfyllda gifflar… Hallå?! Hur gott är inte detta alltså? Receptets mängd räcker till 2 runda pizzabottnar. Dubbla eller tredubbla receptet för dom går verkligen åt i ett nafs. Gör dom till helgsnacks, buffé eller tilltugg. Barnen älskar såna här så kanske ett tips till barnkalset?

Ketchup att doppa i är ett måste! ;-)

Degen är en helt vanlig pizzadeg som jag kavlat ut till två tunna bottnar. De skar jag sedan upp i trekanter och rullade små gifflar av. Lätt som en plätt. Variera fyllningen och ta det ni gillar bäst, ja sånt där vet ni ju för de tjatar jag ju om hela tiden. Man tager vad man haver och att experimentera är ju halva nöjet! :-P

På varje liten giffel har jag ½ skiva rökt skinka, en ”tärning” brieost och en nypa grillkrydda*.
* Grillkrydda utan glutamat finns att köpa på ÖoB. 

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.


Fyllning på plats.


Rulla från den breda sidan mot den smala.


Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.


Woooilaaa! :-P


Njuuut….