Visste du det här om flintasteken?
- Blev uppfunnen på slutet av 70-talet och kallades då ”ryss-stek”.
- Imponerade inte på svenska folket förrän Fred Flinta (The Flintstone) började sändas på TV, därav dagens namn flintastek!
- Är sommarens motsvarighet till vinterns julskinka.
- Är en styckdetalj där man helt enkelt skurit skivor rakt igenom grisskinkan och behållit benen.
En inte alls tokig grillprodukt som dessutom brukar räcka till 2-3 personer, dessutom tycker jag om när köttet är lite tjockare. Jag gillar också smaken man får av att grilla kött med ben och en rejäl fettkappa. Klipp eller skär snitt i fettet runtom annars blir köttet som en ”skål” på grillen. Ett litet (eller snarare stort minus är att det är väldigt svårt att hitta okryddad/omarinerad flintastek, men hör med charken i din butik eller vänd dig till ett gårdsslakteri)
Köp rent kött och marinera själv, det blir ALLTID godast och köttet ska grillas med fettet på även om man inte äter det så ger det smak! Servera med klassiskt vitlökssmör!
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 1 brödform
Ingredienser:
125 gram smör
4 ägg
1 dl stevia strö (lika sött som socker)
ca 5 msk kakao
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
¾ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
3 kryddmått vaniljpulver
50 gram mörk sockerfri choklad
Gör så här:
Smält smöret. Grovhacka chokladen. Blanda alla torra ingredienser inklusive den grovhackade chokladen med äggulorna. Blanda med det smälta smöret. Vispa äggvitor och vispgrädde var för sig med elvisp. Vispgrädden ska vispas så den får en riktikgt tjock konsistens. Rör försiktigt ner grädde och äggvitor i smeten. Häll i en bröad (mandelmjöl) brödform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, sänk värmen till 150 grader och låt kakan stå kvar lite längre tills den blir helt fast.
Servera gärna med vispgrädde!
Jämtländsk Fisk på Medelhavsvis
Senaste veckan har verkligen visat upp hur vackert Jämtland kan vara på våren och försommaren.
Från att ha varit väldigt regnigt, kallt och blåsigt med temperaturer på blygsamma +5, så kom plötsligt sommaren farande.
Så det har blivit en hel del jobb på balkongen, så att jag ska kunna sitta ute och njuta.
Det har varit så varmt så alla måltider har intagits vid mitt lilla marmorbord, från tidigt morgonkaffe, till middag i kvällssolen.
Att kunna sitta ute och njuta av värmen och samtidigt titta på de snöklädda fjällen, är inte så vanligt på de här breddgraderna.
En kväll blev det röding till middag, fiskat just i fjälltrakterna häruppe. Godare och nyttigare fisk går nog knappt att få tag på.
Fisken fick lite andra tillbehör än vad som brukar vara vanligt här i Jämtland, det blev grönsaker och sås med Medelhavssmaker till.
Smakerna passade mycket fint ihop med det mjälla fiskköttet.
Vill Du ha tips på en god sås som serveras traditionellt till fjällfisken häruppe, så finns den här i inlägget om Smörstekt Harr på Jämtlandsvis.
Ett annat gott recept att lagas över öppen eld om Du har fiskelycka i sommar finns här, Folieinbakad Öring.
Röding med Grönsaksfräs
1 Röding
Havssalt och nymald Vitpeppar
Smör till stekning
1 dl Aubergine i bitar
2 Cocktailtomater i bitar
½ dl gul Paprika i strimlor
2 msk strimlad Purjolök
1 msk Smör
1 msk Kokosfett utan smak
Chiliflingor
Havssalt med Örter
Nymald Vitpeppar
Bryn smör och kokosfett till grönsakerna.
Lägg i auberginen och låt den få färg på båda sidor. Krydda med salt och chili.
Tillsätt de övriga grönsakerna, sväng runt i pannan ett par minuter, inte för länge för då blir de mosiga.
Stek under tiden fisken i rejält med brynt smör, två-tre minuter på varje sida.
Låt dra på eftervärmen i pannan en stund så den blir lagom stekt.
Servera med Citronmeliss, Grönsallad och Aioli.
Sommarmat
Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.
Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.
I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.
Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.
Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.
Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.
Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.
Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.
Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.
Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.
Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.
Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.
På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.
Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.
Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.
Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.
Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.
Avocadoröra med Koriander
2 välmogna Avocado
10 Cocktailtomater
2 msk grovhackad Koriander
½ pressad Citron
2 msk Kallpressad Olivolja
Havssalt och nymald Vitpeppar
Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.
Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.
Fyllda Ägghalvor
4 hårdkokta Ekologiska Ägg
½ dl Aioli
2 msk finhackad inlagd Paprika
2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor
Havssalt
Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.
Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.
Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.
Frasig Fiskfilé
100 gr Torsk eller annan vit fisk
1 Ekologisk Äggvita
1 dl Sesamfrön
2 tsk Svartkummin
Havssalt och nymald Vitpeppar
2 msk Smör
1 msk Kallpressad Olivolja
Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.
Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.
Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.
Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.
Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.
Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.
Ostgratinerade Champignoner
8 st Champignoner
3 msk Smör
½ dl finskuren Purjolök
1 tsk hackad, färsk Timjan
1 dl riven Manchego eller annan god ost
1 Vitlöksklyfta
Några droppar Citronsaft
Havssalt och nymald Vitpeppar
Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.
Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.
Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.
Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.
Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.
Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.
Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer
Källa: Karin Franssons Ramslökssoppa
Portioner: 4
Ingredienser:
3 mindre knipplökar
1 bit purjolök
2 vitlöksklyftor
1 l hönsbuljong
2 dl grädde
80 g smör
1 bunt ramslök eller gräslök
lite riven muskotnöt
salt och vitpeppar
Gör så här:
Hacka lök och purjolök i grövre bitar.
Smält lite smör i en rymlig gryta och fräs hacket samt pressad eller riven vitlök däri, låt det inte ta färg.
Häll i hönsbuljongen och grädden. Låt det hela puttra tills 1/3 del av vätskan har ångat bort.
Smält 50 g smör och låt det bli nötbrunt, rör ner i soppan. Ta bort stjälkarna på ramslöken och strimla bladen, rör ner i soppan.
Mixa soppan i en matberedare eller använd mixerstaven, mixa samtidigt ner några klickar kallt smör. Smaka av med ev. lite mera salt och lite riven muskotnöt, sila av.
Nu har soppan blivit alldeles vårgrön, tillsätt gärna lite vispad grädde strax innan serveringen, det gör soppan härligt skummig.
Här passar det bra med lite lax i bitar eller några räkor till. Har man inte ramslök, så kan man mixa ner den gröna blasten från sommarlök, samt lite gräslök och några spenatblad för färgens skull.
Säsongen för ramslök är kort, den är från mitten av maj till början av juni och finns i Skåne, Gotland och Öland, den kan även finnas i Småland.
Soppan blir mycket god om man river ner 1 vitlöksklyfta mot slutet!!
Det här är en av mina favoritsoppor som bara är så vansinnigt god så man kan inte överleva en sommar utan den! Trots hettan och pannan som pärlas av harissa och chiliflakes så är den ett måste i sommarvärmen. De krispiga grönsakerna i soppan ger ett härligt ”crunch” ihop med kycklingen och dessa underbara udonnudlar. Tillaga receptet som en wok och ät som wok. Späd med vatten och fond och ät som soppa. Minska mängden vätska och du har en gryta med en riktigt god sås. Variationen är det finurliga och smakerna passar till alla tre klockrent! En lätt, fräsch och het sommarsoppa du inte får missa.
6 port
Det här behöver du :
400 gram kycklingkött (lår, filé etc)
1-2 msk harissa el. dyl chilipasta (ex. sambal oelek)
1½ – 2 liter vatten
3 – 4 msk kycklingfond
1 gul paprika
2 salladslök
10 cm urkärnad gurka
1 näve sockerärter
1 burk vattenkastanjer
1 burk wokgrönsaker
1 rejäl knippe salladskål
Salt & peppar
Chiliflakes
2 förp tjocka udonnudlar (200 gram)
Några stänk D´Elidas chilisås som ”bordskrydda” om man vill ha mer hetta!
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingköttet i strimlor/mindre bitar. Bryn i het stekpanna med smör. Tillsätt harissan och låt få fräsa ihop med kycklingen en minut. Slå på vatten och fond och rör ut alla smaker från botten ordentligt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna som de följer i receptet. Smaka av med salt och peppar, ev chiliflakes och sist av allt lägger du ner de färdigkokta nudlarna i soppan. Dags att servera.
TIPS!
Trolla fram din egen favoritsmak med tex färsk riven ingefära, färsk chili, koriander, svamp, purjolök, broccoli, morot, vitlök etc etc. När du väl hittat din ”formel” så har du en en favoritsoppa för resten av livet att trolla fram måndagstrista middagar på!
Förbered grönsakerna på ett fat så är det bara att putta i soppan allt eftersom. Salladskålen bör gå i allra sist.
Soppan går väldigt snabbt att göra. Har du allting förberett så går det som en dans!
Mängden vatten/fond i soppan justerar du själv om du just vill ha den som soppa. Vill du ha den som gryta så minska bara mängden vätska och red av med lite maizenamjöl så får du en tjockare sås.
Tjocka udonnudlar är en riktig favorit här hemma. Dom ser mastiga och stabbiga ut men jag lovar det är dom inte. Fjäderlätta och väldigt ”smältande” i smaken. Prova, om du inte gjort de!
En kopp kycklingsoppa med lite extra hetta är bara sååå gott och perfekt att ta med sig som lunch till jobbet eller i termos till en kväll på stranden!